Wycena Bloba

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Haszeer
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: LEON 1P
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wycena Bloba

Post 26 kwie 2016, o 12:52

Witam, tak czytam i czytam forum i prawde powiedziawszy jest dużo chłamu na rynku który chca nam wcisnąć handlarze lub nie uczciwi włąsciciele... jestem jeszcze nie doświadczony w cenach co do wyposażenia i stanu auta moze pomożecie bardziej ogarnięci forumowicze w wycenie Imprezy.

a wiec chaciałbym was zapytać na jaka kwote sie szykować żeby kupić Bloba 2.0 125km (rok 2004-2005) w stanie umożliwiającym jego ekspolatacje na poziomie dobrym (żeby na start nie stał u mechanika i blacharza)? co do koloru nie mam jakoś uprzedzeń (jednak najbardziej podoba mi sie niebieski i biały), wyposażenie wnetrza na ktore patrze: auto klima, fotele a'la kubełek, kierka momo, auto najlepiej z komputerem w panelu lub dobrym radiem, el. szyby/lustra. reszte przeboleje :) pytam dlatego bo są ceny bardzo zróznicowane....

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Wycena Bloba

Post 29 kwie 2016, o 22:49

Seryjnie to komputery w Imprezach zaczęły się w 2008r, więc jeśli we wcześniejszym trafisz, to będzie to jakiś wynalazek.
Radia fabryczne w tym modelu tyłka nie urywały, miały CD i kasetę. Głośniki zawsze pozostawiały wiele do życzenia.
Fotele a'la kubełek w NA też będą raczej pochodzić z innego auta (chociaż mogę się mylić).
Cenowo to ja bym przygotowała 20-25k na zadbany egzemplarz. Ale może i znajdzie się trochę taniej.
Niestety niezależnie czy turbo, czy nie, to powietrze do Subaru kosztuje 600 ;-) więc trzeba mieć rezerwę na ewentualne niespodzianki.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 30 kwie 2016, o 07:09

Za bloba w bardzo dobrym stanie trzeba dać 25k. Do tego trzeba doliczyć na start wymianę wszystkich olejów i paska rozrządu - co daje + 2k, konserwację podwozia + 1k, ewentualnie LPG + 3k.
Jest ryzyko, musi być wybór.

Haszeer
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2016, o 09:11

barbie pisze:Niestety niezależnie czy turbo, czy nie, to powietrze do Subaru kosztuje 600 ;-)
o co dokłądnie chodzi gdy mowisz powietrze?

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRC

Post 30 kwie 2016, o 15:13

Haszeer pisze:
barbie pisze:Niestety niezależnie czy turbo, czy nie, to powietrze do Subaru kosztuje 600 ;-)
o co dokłądnie chodzi gdy mowisz powietrze?
Ja wyjaśnię, ale i tak każdy mający pewne porównanie wie o co chodzi.

Otóż zajeżdżam na serwis swoim Fiacikiem, kawka, pogaduchy, itp. Wreszcie na poczekalnię wchodzi główny mechanik i ze smutną miną nawija: no, wie pan, tutaj to pierd...o, tu luzy, to do wymiany no i to by się przydało też...
U mnie pikawa, ale twardo pytam, ile panie za all?
Mechanik wzrok spuszczony w podłogę, z trudem kwota przechodzi mu przez gradło... 300zł!!!

No dobra wstęp mamy, więc kolej na Subaru.
Obsługa serwisu, wie co znaczy naklejka z prosiakiem, chlejady, spoko się gada. Wszyscy uśmiechnięci, wchodzi także uśmiechnięty mechanik i z radosną twarzą oznajmia: nic się nie stało, tylko drobiazg, jedna soda, wymienimy i po sprawie.
Ja też szczerzę zęby, że mi jeszcze wieczorem na piwko styknie, ale dla pewności pytam, to jak gotówka?
Mechanik: OK, może być gotówka. To będzie 600zł.
Plus robocizna.
Tylko jeszcze poczekamy 3 tygodnie bo części z Japonii muszą dojść.

Czy teraz wszystko się klaruje? :mrgreen:

Haszeer
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 30 kwie 2016, o 17:39

no to teraz rozumiem :D fajnie to zobrazowałes :D

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2016, o 22:26

Haszeer, w wolnym ssaku nie jest tak źle. Praktycznie nic się nie psuje. Kosztują tylko zwykłe wymiany eksploatacyjne. Ale to są podobne koszty jak w innych markach.
Haszeer pisze: (żeby na start nie stał u mechanika i blacharza)?
To nie jest dobre podejście, na start musisz go wstawić do mechanika od subaru i wymienić wszystkie niezbędne rzeczy. A potem do blacharza i zrobić konserwację. Dopiero tak przygotowanym subarakiem możesz spokojnie jeździć, bez obaw, że coś pominąłeś.

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 1 maja 2016, o 14:51

Haszeer pisze:no to teraz rozumiem :D fajnie to zobrazowałes :D
Nic trudnego, to całkiem świeże wspomnienia 8-)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2016, o 22:01

ccwrc, możliwe, że subaru jest nieco droższą marką jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Ale gdybyś miał jechać za granicę na wakacje z rodziną, to wolał byś fiatem czy subaru? ;-)

Dla mnie to ogromny komfort psychiczny, że mogę na auto liczyć i nie będę musiał go naprawiać po drodze.

ccwrc
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 1 maja 2016, o 22:15

ptk22 pisze:ccwrc, możliwe, że subaru jest nieco droższą marką jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Ale gdybyś miał jechać za granicę na wakacje z rodziną, to wolał byś fiatem czy subaru? ;-)

Dla mnie to ogromny komfort psychiczny, że mogę na auto liczyć i nie będę musiał go naprawiać po drodze.
Na każde swoje auto mogę liczyć, wiem co w każdym gra a co jest do zrobienia. Akurat na tym punkcie mam lekkiego hopla.

Co do komfortu psychicznego... Tu liczy się pakowność, mi wystarczy plecak, ale wiesz, że w niektórych wypadkach to wydaje się, że wynajęcie autobusu nie starczy :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 maja 2016, o 22:27

ptk22 pisze:ccwrc, możliwe, że subaru jest nieco droższą marką jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Ale gdybyś miał jechać za granicę na wakacje z rodziną, to wolał byś fiatem czy subaru? ;-)

To właśnie był powód dla którego sprzedałem Wiśnie. Stare auto nadaje się do dbania, głaskania i krótkich przejażdżek. Ale jak trzeba coś pewnego, co nie spieprzy tuż przed wyjazdem, to nie ma sentymentów. Stare auta są fajne, ale nie do codziennej jazdy.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2016, o 23:29

jarmaj pisze: Stare auto nadaje się do dbania, głaskania i krótkich przejażdżek.
Z tymi krótkimi przejażdżkami to też różnie. Garbus żony gaśnie akurat, gdy temperatura silnika zaczyna rosnąć(przez pierwsze 5 minut jazdy).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 2 maja 2016, o 01:32

Co wcale nie czynu go najbardziej niezawodnym autem na wakacje w Chorwacji....
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2016, o 08:26

To byłoby niezłe wyzwanie: garbusem na wakacje do Chorwacji :-)

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 2 maja 2016, o 11:16

ptk22 pisze:To byłoby niezłe wyzwanie: garbusem na wakacje do Chorwacji :-)
wyzwanie.....bosze widzisz......przygoda, sprawdzian, wycieczka...WYZWANIE?....oj ptk22...

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2016, o 12:51

vojta, przygoda to byłaby, póki jeszcze nie było dzieciaka. Teraz to raczej byłaby masakra ;-)

ODPOWIEDZ