Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Coś niedobrego

Post 20 maja 2016, o 13:25

możliwe że Gump se nie pobiega w tym roku
dobra zmiana rządzi nawet w taki sposób - żenada na maksa :wall:
"Rzeźnicy i Rzeźniczki, miłośnicy Biegu Rzeźnika, przyjaciele.

Z przykrością informuję, że po latach partnerskich układów z Bieszczadzkim Parkiem Narodowym w tym roku nie otrzymaliśmy zgody na organizację Biegu Rzeźnika w takim kształcie jak dotychczas. W czwartek po południu otrzymaliśmy informację, że minister Andrzej Szweda-Lewandowski podtrzymał decyzję wicedyrektora BdPN, pana Tomasza Winnickiego" - napisał w specjalnym oświadczeniu Mirosław Bieniecki, dyrektor, pomysłodawca i organizator trzynastu edycji Biegu Rzeźnika od samego początku jego istnienia.

Decyzja została przez organizatorów, uczestników i miłośników biegu odebrana z niedowierzaniem, wręcz szokiem. Impreza na stałe wpisała się w krajobraz Bieszczad, regularnie odbywa się w okolicach Bożego Ciała i gromadzi setki biegaczy, którzy harmonijnie współegzystują w górach z turystami. Ci często dopingują, wspierają i motywują zawodników, podziwiając ich za ogromny wysiłek.
http://eurosport.onet.pl/lekkoatletyka/ ... ego/dfs8km

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 20 maja 2016, o 14:53

Zachęcają do dobrej zmiany, zmiany Biegu Rzeźnika na Marsz Rzeźnika, bo przyroda, przyroda, przyroda ... A przyroda nie znosi próżni. Szkoda tej imprezy. Bieszczady naprawdę nią żyły.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 20 maja 2016, o 23:21

busik pisze: dobra zmiana rządzi nawet w taki sposób - żenada na maksa :wall:
widziałem dziś dyrektora parku w tv, rozumiem że jest zatwardziałym pisiorem. Gdyby minister odrzucił wniosek dyrektora to by za to Wajraki pokrzyczały na pisiorstwo :mrgreen:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 21 maja 2016, o 12:00

Sprawdźmy teraz jak mógłby wyglądać artykuł opisujący tę sprawę, gdyby został wykonany rzetelnie, postanowiłem przyjrzeć się sprawie, dotrzeć do źródeł, zasięgnąć opinii w środowisku ultramaratończyków i proszę, oto czego się dowiedziałem:

Po pierwsze – organizator wnioskował o pozwolenie na 3 biegi:
1) Bieg Rzeźnika Ultra – na 22 maja 2016
2) Bieg Rzeźnika na raty – na 24 maja 2016
3) Bieg Rzeźnika (właściwy) – na 27 maja 2016

Okazuje się że dyrekcja Bieszczadzkiego Parku Narodowego wydała zgodę na odbycie biegów nr 2 i 3 z pewnymi ograniczeniami, a decyzję negatywną wydała jedynie w pierwszym przypadku, do tego decyzję tę argumentując – źródło

Okazuje się, że wina leży po stronie organizatora, który od grudnia prowadził zapisy bez uzyskania odpowiednich pozwoleń, o które wystąpił dopiero w marcu licząc, że jakoś to będzie. Dodatkowo liczba uczestników rokroczenie wzrasta, w tym roku wraz z obsługą mowa o ponad 2500 osobach w ścisłym rezerwacie!

Po drugie – poza dyrekcją Parku, głos zabrała także Rada Naukowa Bieszczadzkiego Parku Narodowego i tutaj również okazało się że zawody należy odwołać a wina leży po stronie organizatora – źródło
Ciężko jest także uwierzyć, że Rada wydała taką opinię bo PIS ją do tego zmusić skoro rada w tym składzie została powołana w kwietniu 2015 roku przez Ministra Środowiska, ciekawe czy Pan Wojciech Staszewski wie że był to minister poprzedniego rządu? – źródło

Po trzecie – poniżej przedstawiam opinię ultramaratończyka, uczestnika wielu biegów w tym właśnie Rzeźnika:

„Ja już to wiele razy powtarzałem, że Rzeźnik zjada swój ogon komercją i w końcu zjadł…
Sytuacja w biegach ultra w górach po Parkach Narodowych się trochę pozmieniała.
Grań Tatr wiadomo – nowy bieg, ludzie psioczyli na TPN, ale się nie ugiął i za rządów PO przyjęli formułę że biegnie 250 osób raz na dwa lata, wymiennie z innym biegiem. Mają limit imprez i to nie do ruszenia. Na Karkonoskim też w ubiegłym roku były problemy z Parkiem, ale ich puścili.

Wracając do Rzeźnika…
Nie jest prawdą, że zabronili im czegokolwiek, tylko organizatorzy zbierali zapisy bez dokumentów od Parku ( tak wynika z dostępnych dokumentów i dat na nich ) licząc, że to przejdzie jak co roku… i się przeliczyli.

Zawsze był Rzeźnik i to było najważniejsze co odbywało się w Bieszczadach zaraz po Bożym Ciele, ale poszli dalej ( wiadomo o co chodzi , rozwój biegu, komercja. ) w Rzeźniki Ultra, Rzeźniki na Raty Rzeźniczki i miarka się przebrała. Rzeźnik, Rzeźnik Ultra i Rzeźnik na raty idą przez Park ( oczywiście nie całą trasa) i w ubiegłym roku nie wywiązali się ustaleń na Rzeźniku Ultra i biegali po nocy (2-4, co jest zabronione w każdym Parku Narodowym i to im wytknęli ) no i miarka się przebrała.

Od 12 kwietnia organizatorzy wiedzieli, że nie mają zgody na Rzeźnika Ultra, a mają zgodę na 250 par ( 500 osób ) na Rzeźnika i 100 na Rzeźnika na raty, czyli spokojnie bieg może sie odbyć po tej trasie, ale problem w tym, że sprzedali już wcześniej więcej startówek a teraz Ultra się rozsypał.
Mieli prawo odwołać się od tej decyzji do Ministra Środowiska i on mógł uchylić decyzje władz Parku. Liczyli że się wszyscy wystraszą lobby Rzeźnikowego i się przeliczyli, bo minister z PISu podtrzymał decyzje dyrekcji Parku”

Wnioski wyciągnijcie sobie Państwo sami.
źródło: artukuł odnoszący się do tez postawionych przez dziennikarza newsweeka o tym jak dobra zmiana chce, żeby biegacze chodzili do kościoła a nie biegali po górach: http://www.zelaznalogika.net/bieg-rzezn ... ora-biega/
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 maja 2016, o 12:08

barton pisze: (...)
I i jak zwykle tyle warte okazało się te Lisie histeryczne pokwikiwanie. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 maja 2016, o 12:14

Najgorsze to, że wiele lat za ten bajzel będziemy becalenować.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 21 maja 2016, o 12:39

FUX pisze:Najgorsze to, że wiele lat za ten bajzel będziemy becalenować.
Ale o co chodzi odnośnie kontekstu powyżej?

Bo tu bajzel i dezinformację to robi tuba propagandowa trzody siłą po latach od koryta oderwanej.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2016, o 12:43

jarmaj, no weź poczytaj trochę o tym, co w gospodarce, ok?
Upierd.... wczoraj OZE, skazują nas na zakup zielonej energii za granica na ponad 1 mld pln rocznie.
Mało?
Popytaj u siebie, ile dołozymy do nierentownych kopalni.
Ponoć kilka setek/rodzina rocznie.

Ustawa „rolna" zabiła rozwój budownictwa nawet w centrach aglomeracji.

Itepe, itede...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 21 maja 2016, o 12:45

A co ma piernik do wiatraka??????????

Czytasz czasem coś przed tym, nim sam coś napiszesz?

Ponieważ to pytanie retoryczne, więc sam Ci na nie odpowiem. O biegu rzeźnika tu było. O biegu....

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 maja 2016, o 13:12

Bo hejtować należy za rzeczy prawdziwe, a nie wydumane. Inaczej łatwo wyjść na ciołka, jak Lis - jedna z twarzy #hejtstop i pierwszy demokrata PL :lol:

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 21 maja 2016, o 13:21

jarmaj pisze:
Bo tu bajzel i dezinformację to robi tuba propagandowa trzody siłą po latach od koryta oderwanej.
Jeśli dobrze czytam, ta trzoda to PO i PSL.Z której partii jest organizator biegu ?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 maja 2016, o 13:34

Wszystko potrafimy ubrać w czarno białe szaleństwo ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 maja 2016, o 13:51

jarmaj pisze: Bo tu bajzel i dezinformację to robi tuba propagandowa trzody siłą po latach od koryta oderwanej.
:thumb: Dobrze napisane .
Dawno już w wątku politycznym o tym pisałem :idea: , przegrali demokratyczne wybory i korytko się skończyło :thumb:
Byłem ich wyborcą ale miarka się qrna przebrała :!:
I mam nadzieję ,że Pis więcej dobrego zrobi dla Polski niż spierdoli :idea:
Jak sami o siebie nie zadbamy to unia z nas zrobi " multikulti " a to mi kompletnie nie odpowiada :idea:
FUX pisze: Popytaj u siebie, ile dołozymy do nierentownych kopalni.
Ponoć kilka setek/rodzina rocznie.
A wcześniej nie dokładaliśmy :?: :-/ rentowne były :idea: :?:
Zapytaj się Funkiego jakie pomysły miała poprzednia ekipa by zrobić coś sensownego w kwestiach górnictwa :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2016, o 14:48

jarmaj, to forum i wontki o wszystkim.

Piter 35, a gdzie napisałem, że przedtem były?!
:o :roll:

na Ślasku trzeba w ch... kopalń pozamykać. Wartością ujemną jest +100 k ludzi na bruk z górnictwa i długi wyższe od Himalajów.

Zadna ekipa nic nie zrobi, bo ich z Ujazdowskich i Belwederskiej wyniosą przy okazji rozpierd... okoliczne parki.
Z Funkiem to mamy zbieżne wnioski w wielu materiach. ;-)

Obecna, tak jak poprzednia, daje kase Tauronom i innym, za palenie faktur na biomasę we współspalaniu.
Gdyby te ilości drewna, zrębków, wiórków słonecznika i innych miały trafić do pieców, to okoliczne drogi i linie kolejowe by tego nie udźwignęły. 8-)

To się wszystko tak zamyka, jak importowany, bezwypadkowy, z małym przebiegiem samochód z Zachodu, który jest tańszy w Polszy, niż za granicą.

Fikcja się to nazywa. Polacy uwielbiaja fikcję...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 maja 2016, o 15:04

FUX pisze: jarmaj, to forum i wontki o wszystkim.
Ale przyznasz, że krytykowanie PiSu za rzekome prześladowanie biegaczy (na mszę!), bo kopalnie są nierentowne, jest odrobinę hmmmm.... ;-)
Zwłaszcza, że akurat okazuje się, że PiS nie miał nic wspólnego z sytuacją?
FUX pisze: Polacy uwielbiaja fikcję...
Najbardziej to uwielbiają się dzielić. Choć przyznam, akurat w tym dzieleniu fikcja pełni niebagatelną rolę :)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2016, o 16:33

Alan, Alan, Alan!, ale to Ty taką „tezę" wywiodłeś a nie ja.
;-)

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 23 maja 2016, o 03:15

jarmaj pisze: Bo tu bajzel i dezinformację to robi tuba propagandowa trzody siłą po latach od koryta oderwanej.
Ciekaw jestem dlaczego post napisany przez bartona traktujesz jak prawdę objawioną ? Pasuje Ci do koryta?
Oglądałem reportaż w którym wypowiadał się dyrektor parku.Nic nie mówił o zaniedbaniach organizatora,za to dużo o turystach którym mogą biegacze przeszkadzać i o dużym wpływie biegaczy na erozję :o .
Poza linkiem ,który wkleił busik warto przeczytać ten tekst:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/X/XS ... actwo.html
Życzę miłej lektury :giggle:
Wszystko razem daje pełny obraz naszej rzeczywistości postrzeganej przez prawych i niezłomnych.
Ciekawe kto tym steruje ? Cykliści, wegetarianie teraz biegacze.A czy automobiliści też ?
Bo jeśli tak ,to tu na tym forum też jest paru wyznawców diabla.W innych wątkach się zmawiają.Całe tygodnie szykują jakieś piekielne maszyny,żeby potem przejechać się i dojechać do mety,albo nie.
Całe wycieczki jeżdżą do Kielc, Słomczyna ,Poznania czy do innego Ułęża.
A Łódź to na pewno nie dostanie rozgrzeszenia. ;-(
No możliwe jest też to ,że przed wyjazdem,przed startem ,przed powrotem i po odmawiają różaniec.

P.S.Wyjdź z niego

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 maja 2016, o 09:31

Myślę, że warto by zapytać Gumpa, on zdaje się i mieszka w Bieszczadach, i brał udział w tym biegu. Żelaznalogika, to z logiką ma tyle wspólnego co Zbigniew Ziobro ze sprawiedliwością.

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 maja 2016, o 11:13

logika to dziwka jest... ale że do kopalni Stanisław nie mogę zawieść Mamy, to niech szlagnagły trafi....a "Żeźnik" jako bieg oby sto lat trwał, oby jego mutacja zagościła i moich Izerach zagościł.... :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Post 23 maja 2016, o 12:30

vojta pisze: Żeźnik" jako bieg
W życiu o takim biegu nie słyszałam. :roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 maja 2016, o 13:03

Na tym forum wielokrotnie kolega Gump pisywał.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 maja 2016, o 13:09

Konto usunięte pisze:
vojta pisze: Żeźnik" jako bieg
W życiu o takim biegu nie słyszałam. :roll:
Może to jakaś nazwa kodowa

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Post 23 maja 2016, o 21:53

FUX pisze:Na tym forum wielokrotnie kolega Gump pisywał.
Nieśmiało napiszę, mylisz się. :whistle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 maja 2016, o 22:07

A jednak się nie myli ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut