problem ze sprzęgłem i OBD

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Provvokator
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

problem ze sprzęgłem i OBD

Post 6 wrz 2016, o 22:28

Witam , jestem posiadaczem Forestera s turbo rocznik 2000 , mam 2 problemy
1. Nie działa złącze diagnostyczne mimo że prąd dochodzi. Świeci się kontrolka abs , pewnie jakiś czujnik szwankuje ale nie mogę sprawdzić który.
2. Sprzęgło po dłuższej jeździe nie odbija do końca , zostaje w połowie, muszę mu pomóc nogą.

W serwisie powiedzieli że sprzęgło się kończy i trzeba w niedługim czasie wymieć , zamierzam to zrobić na początku przyszłego roku ale czy to przez zużytą tarce sprzęgła pedał nie odbija ? na zimnym silniku chodzi elegancko.

Z góry dzięki za wszystkie porady

luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

Re: problem ze sprzęgłem i OBD

Post 6 wrz 2016, o 22:56

z abs-em to masz możliwość spiąć wtyczki pod kierownicą i wymrugać błędy abs-u. Poczytaj o tym na forum.
A sprzęgło to najpierw dobrze odpowietrz a jak nie pomoże to zajrzyj do regulacji pedału sprzęgła.

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: problem ze sprzęgłem i OBD

Post 7 wrz 2016, o 05:51

Provvokator pisze: 2. Sprzęgło po dłuższej jeździe nie odbija do końca , zostaje w połowie, muszę mu pomóc nogą.
Pomaga przesmarowanie tłoczka wysprzęglika. Zdemontuj filtr powietrza, gumkę z metalową końcówka, która prze na łapę sprzęgła, wepchnij znajdujący się w środku tłoczek i nałóż delikatnie trochę smaru. Po tej operacji pedał zostanie całkiem w podłodze, więc poruszaj nim trochę i powinno coś pomóc. Problem wróci generalnie po dłuższym postoju auta, albo w upały przy porządnie rozgrzanym silniku.
Sprzedam bandita 1200

ODPOWIEDZ