Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 10 wrz 2016, o 17:07

FUX pisze:
Skoro ta winda taka dobra, to dlaczego nie możesz zrobic tak banalnej rzeczy jak ustawienie konta dla gościa?
Fux'ie drogi. W pewnych przypadkach Mak jest byś może lepszym rozwiązaniem, w innych gorszym.
Akurat nie mają w ofercie laptopa, który spełniałby moje oczekiwania. Poza tym nie mam dobrych doświadczeń z ich produktami, ale tu, być może, jest jakaś poprawa.

Woozie
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 wrz 2016, o 17:35

So What! pisze:Woozie, np. udostępnić komuś wyłącznie przeglądarkę internetową. Bez reszty zasobów komputera.
Zastanawiałem się po prostu nad tym, czy jest taka możliwość ;-)
Chcesz zrobić po prostu konto KIOSK.
Dostałem raz komputery pod KIOSK z Windowsem w wersji Home i udało mi się.
Napisze Ci potem krok po kroku jak siąde i sobie przypomne :)
FUX pisze: Skoro ta winda taka dobra, to dlaczego nie możesz zrobic tak banalnej rzeczy jak ustawienie konta dla gościa?
Konto gościa to żaden problem, chodzi tu o zaawansowane opcje nadawania uprawnień dla konta do dostępu do danych, funkcji i aplikacji.
To Maci są "upośledzone" i nie da się tam nic zaawansowanego zrobić. Dla wielu usób to duży plus bo wszystko jest łatwe (bo ledwo co sie da) ;)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 10 wrz 2016, o 18:37

Woozie, dzięki :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 wrz 2016, o 20:20

Woozie, o „różnych" makach rozmawiamy. ;-)
Mam na jednym kompie kilka kont użytkownika. Firm. Po to, aby można było z różnych firm wystawiać faktury.
I nie można z jednego konta zaglądnąć na drugie bez przelogowania i wpisaniu hasła.
Nawet kopiuj wklej nie zrobię z np. tekstem czy fakturą aby wprowadzić ją do wiadomości pocztowej na innym koncie/firmie...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 10 wrz 2016, o 22:20

FUX pisze: Nawet kopiuj wklej nie zrobię z np. tekstem czy fakturą aby wprowadzić ją do wiadomości pocztowej na innym koncie/firmie...

Podobny poziom merytoryczny :evilgrin:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=wFXLzr86MQ4

:mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 wrz 2016, o 22:35

Chloru, fascynujące...
:evilgrin:

Woozie
0 gwiazdek

Post 10 wrz 2016, o 23:34

@FUX
Ale ja nie mówię, że nie da się mieć na Macu kilko kont :D Mówię, że jeżeli chodzi o możliwości zarządzania nimi to jest ich po prostu mało ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 10 wrz 2016, o 23:46

FUX, zupełnie jak Twoje opowieści o kilku kontach... swoją drogą, próbowałeś emacsem przez sendmail? :cofee: :evilgrin:

Woozie
0 gwiazdek

Post 10 wrz 2016, o 23:49

Swoją drogą ciekawe co oni chcieli zdziałać sendmailem :D

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 wrz 2016, o 08:23

Chloru, tak z Zaorskim. ;)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 22 wrz 2016, o 09:13

ostrzeżenie dla kupujących na portalach aukcyjnych - https://niebezpiecznik.pl/post/kupujesz ... a-allegro/
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 paź 2016, o 21:21

Nadszedł w końcu czas na zakup nowego laptopa, zakładam że będzie to sprzęt na najbliższe kilka lat więc myślę o czymś z zapasem mocy. Zakładam i7, minimum 8 ramu, windows 10 i kiedyś też linux, hdmi, ssd, matryca 15, full hd. dobrze aby nie był ciężki i pracował przynajmniej 4 godziny na baterii.

Przeglądałem trochę ofert, prośba o wsparcie co by warto wybrać. Tutaj parę z tych które mi wpadły w oko:

http://allegro.pl/asus-k501ux-i7-12gb-s ... 13574.html
http://allegro.pl/2w1-laptop-lenovo-yog ... 70931.html
http://allegro.pl/hp-gaming-15-i7-6700h ... 28546.html
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t540p ... 33189.html
http://allegro.pl/laptop-lenovo-700-i7- ... 91798.html
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2016, o 22:00

Chyba tego HPka Gaming bym wzial na pierwszy rzut oka
Zobacz czy sa dostepne do niego baterie 6-ogniwowe. Jak pamietasz dla naszej firmy lapki sa zamawiane w specyfikacji z takimi bateriami i nie raz sie przekonalem, ze dluzej da sie na nich pracowac niz na skromniejszych odpowiednikach.
Troche malo gniazd USB, Asus ma 4 :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 9 paź 2016, o 22:02

busik pisze: Chyba tego HPka Gaming bym wzial na pierwszy rzut oka

To dla dzieci, dla dorosłych tylko T540 ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2016, o 22:05

Pracuje na T540 - dupy nie urywa, tesknie za starym Dellem
Nie ma jeszcze 6 miechow a juz sie wiesza - osobiscie dziekuje za Lenovo. Ale to moje zdanie. Inquiz pewnie tez ma podobnego w robocie, bo u nas teraz prio na Lenovo, wiec wie co to jest :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 paź 2016, o 22:44

Ja się załapałem służbowo na HP i nie narzekam.
Lenovo T kusi ale też podoba mi się sprzęt Asusa, alu obudowa zawsze lepsza niż plastik.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 9 paź 2016, o 23:04

inquiz pisze:Ja się załapałem służbowo na HP i nie narzekam.
Lenovo T kusi ale też podoba mi się sprzęt Asusa, alu obudowa zawsze lepsza niż plastik.
A po co Ci ekran aż 15,6"?
Mnie się bardzo dobrze pracuje na Dellu XPS 13.
Solidna sztuka.

Cokolwiek nie wybierzesz, zwróć uwagę, żeby miało matowy ekran
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 paź 2016, o 07:08

Лукашэнка pisze: Mnie się bardzo dobrze pracuje na Dellu XPS 13.
Solidna sztuka.

inquiz chce 15 cali, więc po co ta reklama? :-p
Mnie się też świetnie pracuje na Lenovo, który waży 1,1kg. Ale to sprzęt całkowicie spoza założeń inquiza.

BTW, inquiz schodząc do 14 cali (co IMHO jest wciąż wygodne w pracy) miałbyś dużo większy wybór lżejszych laptopów, które spełnią Twoje pozostałe wymagania.
rrosiak pisze: To dla dzieci, dla dorosłych tylko T540 ;-)
Zgadzam się. Choć T540 ma zajebiście wielki i ciężki zasilacz. Mój kolega z pracy uparł się na niego i kupił sobie plecak na kółkach z rączką, takie to bydle ciężkie

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 paź 2016, o 10:43

Konto usunięte,
ja się z Tobą zgadzam, że 14" to bardziej poręczny format notebooka niż 15,6"...

ale nie wiem po co o tym piszesz, skoro inquiz chce 15" :-p

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 11:11

inquiz, nie wiem co to znaczy dla Ciebie kilka lat bliżej 3 czy bliżej 6. Jeżeli to drugie to IMHO celować należy w sprzęty biznesowe. Celowałbym też w 16 GB RAM. 8 to taki standard na dzień dzisiejszy. Jeżeli budżet pozwoli to szedłbym w XPS 15.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 paź 2016, o 12:26

Лукашэнка pisze: ale nie wiem po co o tym piszesz, skoro inquiz chce 15" :-p

Hehe +1 ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 paź 2016, o 14:14

inquiz, nasze ostatnie laptopy to gamingowe Asusy. JEden świeży więc ciężko cokolwiek powiedzieć, ale mój dwa lata śmiga i naprawdę nie ma lekko. I7 4700HQ, 12G ram, dyski zmieniłem i mam 250SSD + 700 magnetyczny zamiast DVD. Asus pozwala wymieniać bebechy samemu (ram, hdd, dopóki nie zniszczysz plomb - czyli można wymienić pół kompa).

Dlaczego gamingowy, a nie biurowy. Jak kupowałem akurat były prawie takie same niegamingowe, z tym, że gamingowy miał dwa wiatraki. Trzeba się przyzwyczaić do czerwonego podświetlenia klawiatury, ale dla mnie spoko od początku (3 poziomy jasności).

Matryca FHD matt, IPS, zupełnie niezła, zimna.

Gwarancja. Padło łożysko w wiatraku (hałasował) + kabel od matrycy nie zwierał, skutkiem czego przy niektórych kątach otwarcia ekran migał. To drugie łatwo było poprawić rozkręcając obudowę (kilka śrubek, cały panel dolny otwierasz i jest dostęp do wszystkiego) i poprawiając kabel. No ale skoro poszedł na gwarancji to zgłosiłem.
Czas naprawy to 3 tygodnie. Zgłaszali, że najpierw 2, później 4, ale akurat trafił się transport i przysłali szybciej. Ważne, Asus daje na firmę gwarancję 2 lata, a nie rok, jak np. Lenovo.

Ogólnie, od dwóch lat nie jestem w stanie zarąbać tego kompa. W win10 korzystam ciągle z 3-4 pulpitów razy dwa monitory, więc tych okienek trochę jest. A jak potrzeba to podłączam kierownicę i tłukę w Dirt Rally na prawie najwyższych detalach ;-)

Lenovo mamy właśnie wysłane na gwarancji (przedłużonej w ramach ubezpieczenie, padła płyta). 4 tygodnie i właśnie przysłali, że jeszcze ok 4. Panowie z serwisu nie polecają Lenovo z tego właśnie względu.
Della mieliśmy przez jeden dzień, niestety przy moim dwuletnim Asusie nie sprawiał najlepszego wrażenia pomimo, że był odpowiednikiem. Wiatrak co chwilę się budził, ekran żółtawy, za to naprawy on-site dawali do niego.

Za około 4k znajdziesz coś dobrego.
Лукашэнка pisze: A po co Ci ekran aż 15,6"?
Wszystko poniżej 15 nie służy do wygodnej pracy jeżeli to będzie Twój podstawowy komputer. Marta miała 14" full hd i trzeba było czcionki powiększać bo z biurka już maczek się robi.
Wszystko powyżej przestaje być mobilne (miałem lapka 17").

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 16:25

Alan, Alan, Alan! pisze: Lenovo mamy właśnie wysłane na gwarancji (przedłużonej w ramach ubezpieczenie, padła płyta). 4 tygodnie i właśnie przysłali, że jeszcze ok 4. Panowie z serwisu nie polecają Lenovo z tego właśnie względu.

Ja tylko dodam, że moje sluzbowe Lenovo T440s wyzionęło ducha po 15 miesiącach. Z tego powodu ciezko mi polecić. Obecny HP Elitebook 840 wydajnościowo spełnia wszystkie wymagania ale klawiatura jest beznadziejna.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 paź 2016, o 17:29

Też mam służbowego EliteBooka 840 i jedyne czego mi w nim brakuje to złącze HDMI. Za to plusem jest bardzo fajna stacja dokująca (oczywiście trzeba ją dokupić osobno).

W domu od 2 lat katuję jakiegoś wypasionego ASUSa (to chyba N550?), którego przywiozłem sobie z USA. Obrabiam na nim zdjęcia, montuję filmy, lekkiego życia nie ma. Jedyne co się w nim zrąbało to napęd DVD, ale to raczej z powodu nieużywania.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 17:45

Godlik pisze: jedyne czego mi w nim brakuje to złącze HDMI

W domu pewnie to wygodne ale są przejściówki display port -> HDMI/Dvi. Mam taka i jest całkiem spoko. Wchodzi na klik więc całkiem pewnie się to od ponad roku trzyma i nie wyrabia przy przełączaniu laptopa (nie mam stacji dokującej).

ODPOWIEDZ