inquiz, nasze ostatnie laptopy to gamingowe Asusy. JEden świeży więc ciężko cokolwiek powiedzieć, ale mój dwa lata śmiga i naprawdę nie ma lekko. I7 4700HQ, 12G ram, dyski zmieniłem i mam 250SSD + 700 magnetyczny zamiast DVD. Asus pozwala wymieniać bebechy samemu (ram, hdd, dopóki nie zniszczysz plomb - czyli można wymienić pół kompa).
Dlaczego gamingowy, a nie biurowy. Jak kupowałem akurat były prawie takie same niegamingowe, z tym, że gamingowy miał dwa wiatraki. Trzeba się przyzwyczaić do czerwonego podświetlenia klawiatury, ale dla mnie spoko od początku (3 poziomy jasności).
Matryca FHD matt, IPS, zupełnie niezła, zimna.
Gwarancja. Padło łożysko w wiatraku (hałasował) + kabel od matrycy nie zwierał, skutkiem czego przy niektórych kątach otwarcia ekran migał. To drugie łatwo było poprawić rozkręcając obudowę (kilka śrubek, cały panel dolny otwierasz i jest dostęp do wszystkiego) i poprawiając kabel. No ale skoro poszedł na gwarancji to zgłosiłem.
Czas naprawy to 3 tygodnie. Zgłaszali, że najpierw 2, później 4, ale akurat trafił się transport i przysłali szybciej. Ważne, Asus daje na firmę gwarancję 2 lata, a nie rok, jak np. Lenovo.
Ogólnie, od dwóch lat nie jestem w stanie zarąbać tego kompa. W win10 korzystam ciągle z 3-4 pulpitów razy dwa monitory, więc tych okienek trochę jest. A jak potrzeba to podłączam kierownicę i tłukę w Dirt Rally na prawie najwyższych detalach
Lenovo mamy właśnie wysłane na gwarancji (przedłużonej w ramach ubezpieczenie, padła płyta). 4 tygodnie i właśnie przysłali, że jeszcze ok 4. Panowie z serwisu nie polecają Lenovo z tego właśnie względu.
Della mieliśmy przez jeden dzień, niestety przy moim dwuletnim Asusie nie sprawiał najlepszego wrażenia pomimo, że był odpowiednikiem. Wiatrak co chwilę się budził, ekran żółtawy, za to naprawy on-site dawali do niego.
Za około 4k znajdziesz coś dobrego.
Лукашэнка pisze:
A po co Ci ekran aż 15,6"?
Wszystko poniżej 15 nie służy do wygodnej pracy jeżeli to będzie Twój podstawowy komputer. Marta miała 14" full hd i trzeba było czcionki powiększać bo z biurka już maczek się robi.
Wszystko powyżej przestaje być mobilne (miałem lapka 17").