BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: BLOG - Bezsensowna Logoreja O Gownie

Post 11 kwie 2016, o 21:40

Mój Profesor zwykł mawiać, iz III Rzesza przerżnęła II WŚ z powodu zbyt rozproszonego i różnorakiego sprzętu samochodowego.
Sam był robotnikiem przymusowym w czasie II WŚ.
Niemcy mieli zbyt wiele marek, typów, modeli, wersji pojazdów samochodowych. Różnorodność powalała.
Nie dopuszczali żadnych prowizorek, zapożyczeń. Wszystkie części musiałyby być oryginalne. Tak się działo do samego końca.
Niemcy wyznaczyli standardy, które ich zgubiły.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 8 paź 2016, o 20:21

No coś mi przyszło na FB...
koniecznie zobaczyć, im dalej tym lepiej.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=PkuH0gqxKaY
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 paź 2016, o 21:39

A mówiłeś, że pejsa nie masz i nie będziesz miał...

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 8 paź 2016, o 21:41

Arno pisze:No coś mi przyszło na FB...
daje do myślenia, nieprawdaż?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2016, o 17:10

Łukaszenko, daje ale w jakiej sprawie konkretnie?

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 10:52

Arno,
to już Ty powinieneś wiedzieć lepiej w jakiej sprawie konkretnie dało Ci do myślenia.
:->

Bystry dzieciak.
Oby się nie pogubił, bo życie genialnych dzieci nie zawsze się układa tak jak byśmy im tego życzyli.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 10 paź 2016, o 11:01

Chlopak ma tego swiadomosc. Poradzi sobie ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 paź 2016, o 13:04

rok w domu dziecka prowadzonym przez siostry zakonne by mu wystarczył, żeby wybić te głupoty z głowy 8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 14:09

Лукашэнка pisze:Arno,
to już Ty powinieneś wiedzieć lepiej w jakiej sprawie konkretnie dało Ci do myślenia.

Bystry dzieciak.
Oby się nie pogubił, bo życie genialnych dzieci nie zawsze się układa tak jak byśmy im tego życzyli.
To że ten chłopiec używa słowa Bóg, nie znaczy że mowi o Bogu, a jedynie o Energii, którą takj nazwał, zakładajac, że ludzie to zrozumieja -n a nie uznają że on jest wierzący itepe...

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 15:52

Arno pisze:To że ten chłopiec używa słowa Bóg, nie znaczy że mowi o Bogu, a jedynie o Energii, którą takj nazwał, zakładajac, że ludzie to zrozumieja -n a nie uznają że on jest wierzący itepe...
A co by się stało, gdyby "ludzie uznali, że on jest wierzący"?
Przecież on wierzy w to co mówi.
Nie jest to wiedza, którą chłopak zdobył na drodze naukowego eksperymentu albo wyprowadzonego wzoru matematycznego, lecz własne przekonanie, czyli wiara.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 16:35

Matko, Łukaszenko, ten facet myśli na zupełnie innych poziomach - on se tak to nazwał. Bo na około ludzie wierzą w Boga. Więc spróbował im coś przekazać z fizyki tak żeby zrozumieli... Z pewnością niektórzy przyjmują to tak jak ty.

A i tak ludzie wierzący mają łatwiej, bo na większość pytań mogą odpowiedzieć - to Bóg, siła Boska. A co ja mam zrobić? jaka jest odpowiedź skąd się owa energia w ogóle wzięła? Kiedy się to zaczęło i dlaczego? A co było przed tem? Albo co się dzieje na końcu wszechświata --- to są takie dziecięce pytania...
Nawet jeśli przyjmiemy, że nasz wszechświat jest jedynie bąbelkiem w pianie wszechświatów, to czy umiemy sobie wyobrazić, gdzie się ta wanna, basen, czy ocean kończy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 16:58

Arno pisze: Nawet jeśli przyjmiemy, że nasz wszechświat jest jedynie bąbelkiem w pianie wszechświatów, to czy umiemy sobie wyobrazić, gdzie się ta wanna, basen, czy ocean kończy.

Nie ma większego sensu wyobrażanie sobie wanny, skoro nie do końca wiemy jak wygląda bąbelek.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 17:49

Bąbelek wygląda na oko tak, jak nasz wszechświat. Taka jest panie kochany teroia. Inne wszechświaty mogą być zupełnie inne, ale zawarte w formie bąbelka...

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 22:07

Arno pisze:Matko, Łukaszenko, ten facet myśli na zupełnie innych poziomach - on se tak to nazwał. Bo na około ludzie wierzą w Boga. Więc spróbował im coś przekazać z fizyki tak żeby zrozumieli... Z pewnością niektórzy przyjmują to tak jak ty.
Dobrze, że mi to wyjaśniłeś.
Będę spał spokojniej.

Jednak, generalnie jeśli chodzi o Twoje stwierdzenie, że wierzący w Boga mają łatwiej, to pozostajesz w błędzie.
Wiara w Boga pociąga za sobą określone konsekwencje.
Na przykład ten Bóg, w którego istnienie wierzą chrześcijanie, ma określone oczekiwania wobec człowieka.
I to są często oczekiwania sprzeczne z tym co nam dyktuje nasza "natura", więc trudne do spełnienia.

A bąbelki i wanna mają jakieś wymagania wobec swoich wyznawców?
Nie mają żadnych.
Więc prościej jednak jest spędzić życie na rozmyślaniach co było pierwsze, wanna czy bąbelki.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 22:52

piszesz tak, jakby niewierzący był pozbawiony jakichkolwiek zasad moralnych.

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 23:09

Arno pisze:piszesz tak, jakby niewierzący był pozbawiony jakichkolwiek zasad moralnych.
Nie, ja wyjaśniam, że wierzącemu nie koniecznie jest łatwiej.

Pozostańmy przy przykładzie tych "zasad moralnych".
Jeśli wierzysz w Boga, który oczekuje od Ciebie przestrzegania określonych zasad moralnych i w to, że jeśli ich nie będziesz przestrzegał spotka Cię za to ogromna kara polegająca na wiecznym oddzieleniu od kochającego Boga, albo jak wierzą inni na wiecznym smażeniu się w piekielnym ogniu, to chyba nie jest to łatwiejsza sytuacja od tej, w której człowiek wprawdzie zdaje sobie sprawę z zasad moralnych, lecz ich przestrzeganie lub nie pozostaje jedynie kwestią jego osobistego uznania.
Tak nawiasem mówiąc, zapytam Ciebie jako ortodoksyjnego ateisty: skąd się wzięły we wszechświecie te "zasady moralne"?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 09:56

Zasady moralne wzięły się z ogólnego pojęcia dobra i zła... wiele tysięcy lat temu.
Za te same rzeczy karano u Majów, Azteków u pastuchów z Mezopotamii...
Ja jakoś nie kradnę mimo, że się nie boję ognia piekielnego, nie morduję... A ty zdaje się łamiesz przepisy ruchu drogowego przekraczając prędkość co zapewne jest grzechem.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 14:07

Arno pisze:Zasady moralne wzięły się z ogólnego pojęcia dobra i zła... wiele tysięcy lat temu.
mógłbyś to jakoś rozwinąć?

Arno pisze:Za te same rzeczy karano u Majów, Azteków u pastuchów z Mezopotamii...
również u zwierząt, jeśli np. osobnik o określonej hierarchii w stadzie próbuje zrobić coś czego mu nie wolno, zostanie ukarany.
Ale bardzie ciekawy jestem co sądzisz o miłości, nie macierzyńskiej, tylko takiej w poczuciu której jeden człowiek jest gotów bezinteresownie poświęcić swój interes dla dobra drugiego człowieka. Skąd to się wzięło?
Arno pisze:Ja jakoś nie kradnę mimo, że się nie boję ognia piekielnego, nie morduję... A ty zdaje się łamiesz przepisy ruchu drogowego przekraczając prędkość co zapewne jest grzechem.
No tak, Ty nie mordujesz, a ja przekraczam dozwoloną prędkość.
Faktycznie, jesteś lepszym człowiekiem. :thumb:

Grzech? wg Cyrille Vogel: Le pécheur et la pénitence dans l'Église ancienne. s. 14-15.:
Nieczystość: cudzołóstwo, nierząd, pederastia, pożądliwość, słowa nieczyste
Zabójstwo
Bałwochwalstwo
Magia
Chciwość
Kradzież
Zawiść: zazdrość, zła żądza, miłość próżnej chwały,
Kłamstwo: fałszywe świadectwo, fałszywe przysięgi, hipokryzja, obmowa
Złość: gniew, niepodporządkowanie się, kłótliwość, perwersyjność, zły charakter, złe plotki, obraźliwe wyzwiska, krzywda, wprowadzanie w błąd.
Pycha: zarozumiałość, próżność, arogancja.
Niestałość i głupota
Pijaństwo i nieumiarkowanie

O przekraczaniu dozwolonej prędkości nic tu nie ma.
chyba, ze byłoby ono związane z głupotą lub zarozumiałością...
Sam to oceń.

I jeszcze jednk słowo tytułem wyjaśnienia:
Chrześcijanin to nie jest człowiek bezgrzeszny. To człowiek grzeszny, który jednak wierzy, ze jego grzechy mogą zostać odkupione przez Jezusa i dzięki tej ofierze wybaczone przez Boga Ojca.
Jeśli ten temat bliżej by Cię zainteresował, to służę wyjaśnieniami, na miarę mojej skromnej wiedzy.
I oczywiście odsyłam no żródła, czyli do Nowego Testamentu.
Przecież dużo czytasz. Naprawdę warto, żebyś przeczytał tą książkę.
Choćby, żeby lepiej poznać "wroga" ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 16:45

ZTCW zanim powstał Stary i Nowy Testament, kwestie moralności były całkiem dobrze opisane w cywilizacji starożytnego Egiptu. Jak na to wpadli egipcjanie? Może mieli jakieś księgi z Atlantydy? Może właściciel wanny im to jakoś przekazał. Utożsamianie początków moralności z początkami chrześcijaństwa jest chyba nadużyciem, a tak rozumiem usiłowania Лукашэнкu ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Post 11 paź 2016, o 16:53

Moralność istnieje tyle samo czasu co rasa ludzka.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 11 paź 2016, o 17:34

noo

i niemoralność też :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Post 11 paź 2016, o 17:50

Wszel­ka mo­ral­ność wy­wodzi się z re­ligii, al­bo­wiem re­ligia jest tyl­ko for­mułą moralności.
Dostojewski

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 11 paź 2016, o 18:56

Лукашэнка pisze: takiej w poczuciu której jeden człowiek jest gotów bezinteresownie poświęcić swój interes dla dobra drugiego człowieka.

nie bezinteresownie, zawsze jest jakaś korzyść.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 19:01

Konto usunięte pisze:Utożsamianie początków moralności z początkami chrześcijaństwa jest chyba nadużyciem, a tak rozumiem usiłowania Лукашэнкu ;-)
To źle zrozumiales.
Użyj logiki.
Jeśli założysz, że świat który znamy został stworzony przez Boga, to wynika z tego, że stworzeni przez Niego są wszyscy ludzie, a nie jedynie chrzescijanie.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 19:46

Лукашэнка pisze: Użyj logiki.
Jeśli założysz, że świat który znamy został stworzony przez Boga, to wynika z tego, że stworzeni przez Niego są wszyscy ludzie, a nie jedynie chrzescijanie.

Użyłem.. I??

Obrazek

Implikacja jest również prawdziwa wtedy, gdy świat nie został stworzony przez Boga.

ODPOWIEDZ