Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 18 paź 2016, o 15:56

jarmaj pisze:biektywnie rzecz biorąc napęd ten ma same zalety względem spalinowego, tylko trzeba poczekać, aż rozwiążą problemy pojemności, wagi i prędkości ładowania akumulatorów.
Ładowanie błyskawiczne, lub wymiana akumulatorów - i tu ciekawostka, w Niemczech będziesz dostawał fajne, nowe, sprawdzone akumulatory a u nas z odzysku syfy z połową pojemności... A druga sprawa - to skąd kurde brać ten prąd???
Linie przesyłowe stare, prądu ogólnie za mało, nastawienie antyatomowe...
Na razie to są mrzonki... no chyba że Niemce na wiatr będą jeździć... w 2030. jak z Hamburga do Monachium dojechać na prądzie?
Ktoś wie, jaka jest styuacja z ładowarkami w Norwegii? Tam ludzie kupili masę tego

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 paź 2016, o 16:06

j33mbo
5 gwiazdek

Post 19 paź 2016, o 05:24

Arno pisze: Ktoś wie, jaka jest styuacja z ładowarkami w Norwegii
Bylem na pare dni miesiac temu. Parking na okolo 50 aut pod jakims parkiem (zadna atrakcja) - 2 miejsca do ladowania.

Rzeczywiscie najczesciej powtarzajaca sie marka na drogach jest tam chyba wlasnie Tesla. Albo tak przyciaga wzrok.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2016, o 13:31

W Niemczech nnie jest źle. Niektore przy autostradach mają 6 ładowarek... Ale stawać co 300/400 km na dwie godziny???? ojć.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 19 paź 2016, o 20:13

FUX pisze:I dla elektryków masz słupki do tankowania w miastach, za free. W Berlinie obserwuję ich małą dostępność.
Skad wiesz, ze za free?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 paź 2016, o 21:10

A mnie zawsze zastanawia, skąd ta naiwna nadzieja, że jak już elektryczne samochody zaczną dominować,a benzyna zacznie odchodzić do lamusa, to dalej będzie tak tanio.

Naprawdę ktoś wierzy, że te wszystkie lewackie, socjalistyczne rządy zrezygnują nagle z tak pokaźnego źródła utrzymywania samego siebie, jak podatki od paliw? :o
Że nikt nie spowoduje, że prąd do ładowania samochodów będzie x razy droższy niż ten do świecenia lampką w domu? No bez jaj :giggle:

Rozwiązania techniczne jak to zrobić znajdą się na pewno. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2016, o 23:16

Jarmaj, za sekundę, dla siedemnastu elektrycznych Tesli w rękach miliarderów zostaną wprowadzone specj-regulacje cenowe dotyczące prądu pobieranego z domu....
Mnie nie niepokoi cena - bo akcyzę pierdolną jak zawsze... mnie niepokoją sieci przesyłowe i źródła prąd. Co w Niemczech w 2030 nagle pojawi się prądu o tyle więcej????
Sieci przesyłowe...
Wishful thinking

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 19 paź 2016, o 23:40

jarmaj pisze: A mnie zawsze zastanawia, skąd ta naiwna nadzieja, że jak już elektryczne samochody zaczną dominować,a benzyna zacznie odchodzić do lamusa, to dalej będzie tak tanio.
No na pewno nie będzie, władza musi się wyżywić :evilgrin: A wtedy będziemy jeździć zabytkami na tanią benzynę albo holzgas :-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 20 paź 2016, o 07:31

Arno pisze:Jarmaj, za sekundę, dla siedemnastu elektrycznych Tesli w rękach miliarderów zostaną wprowadzone specj-regulacje cenowe dotyczące prądu pobieranego z domu....
Mnie nie niepokoi cena - bo akcyzę pierdolną jak zawsze... mnie niepokoją sieci przesyłowe i źródła prąd. Co w Niemczech w 2030 nagle pojawi się prądu o tyle więcej????
Sieci przesyłowe...
Wishful thinking
No właśnie, zastanawia mnie to, dlaczego rządy niektórych państw planują, że za kilka, kilkanaście lat w ich krajach już nie zarejestrujesz samochodu spalinowego? To faktycznie spowodowałoby, że za dwadzieścia kilka lat, w tych krajach prawie nie będzie silników spalinowych. Więc jak oni kalkulują to zapotrzebowanie całego kraju na energię elektryczną? A może jednak te plany są poparte jakimiś solidnymi wyliczeniami i możliwościami energetycznymi ?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 09:07

piotruś pisze:. Więc jak oni kalkulują to zapotrzebowanie całego kraju na energię elektryczną? A może jednak te plany są poparte jakimiś solidnymi wyliczeniami i możliwościami energetycznymi ?
Dlaczego zakładasz, że politycy cokolwiek liczą? Rozejrzyj się wokół.
Wystarczy policzyć ile trwa budowa atomówki, czy innego potężnego źródła energii - bo chyba nie wyobrażamy sobie, że wiatraki nagle zapewnią energię wszystkim samochodom? I jeszcze raz - a przestarzale linie przesyłowe? Zapotrzebowanie na prąd wzrasta od lat... za tym nie idzie rozwój energetyki.
Grozą wieje.
I właśnie, pioturś, może to jest planowe działanie - zrobić ludziom wbrew. Rozwalić system. No ciekawe, kto ewentualnie za tym stoi. Przypomnę jedynie że towarzysze radzieccy dali pieniądze na partie zielonych w Niemczech ( tak na oko z 50 lat temu)... dziś ta inwestycja przynosi konkretne rezultaty.

Abstrahując od tego, że samochody na prąd są ciche, energia czysta, szlachetna, mało części, wydajne... to jest przyszłość bez wątpienia. Na FB jeden znajomy wkleił info, że sprzedaż aut na prąd wzrośnie w tym roku prawie o 100% z 60 tys rocznie na jakieś 110 tys.
Ale normalnych aut się sprzedaje w USA 16 milionów rocznie.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 paź 2016, o 10:26

Arno pisze:Wystarczy policzyć ile trwa budowa atomówki, czy innego potężnego źródła energii - bo chyba nie wyobrażamy sobie, że wiatraki nagle zapewnią energię wszystkim samochodom? I jeszcze raz - a przestarzale linie przesyłowe? Zapotrzebowanie na prąd wzrasta od lat... za tym nie idzie rozwój energetyki.
Grozą wieje.
Stosunkowo tanio i szybko można zbudować sieć niewielkich elektrowni... na ropę:
http://www.hcp.com.pl/pl/strona-glowna/ ... owy-diesel

OK, może w bilansie emisji CO2 niewiele to zmieni.
Ale zmieni się jednak to, że take elektrownie byłyby zlokalizowane gdzieś na obrzeżach miast, w strefach przemysłowych.
Czyli można byłoby zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza powodowane przez spaliny samochodów w centrach miast.
A to jest realny problem.
Alarmy smogowe i zakaz wjazdu do centrów niektórych europejskich miast w określone dni roku.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 18:04

A policzyłeś, czy to się finansowo spina?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 19:14

Лукашэнка pisze: Alarmy smogowe i zakaz wjazdu do centrów niektórych europejskich miast w określone dni roku.
Tego u nas nie zauważyłem...
Zamiast budować elektrownie lepiej nie brać łapówek za pozwolenia na budowę wieżowców w strefach przewietrzania miast - Warszawa. Czy chyba osiedli w krakowie... Chciwość wszędzie...
Łukaszenko, i mówisz o spalaniu ropy - zaś ropy jest coraz mniej ( no chyba, że teoria o ropie primordialnej - odnawiającej się - metan, woda, ciśnienie - jest prawdziwa) - a ropa jest potrzebna do produkcji plastyku itepe ( może to inne frakcje co prawda - nie wiem, nie znam się...)
Atomówki - jedyne, niesmrodzące, pewne źródło dużych ilości energii.
Żeby nie było - chętnie zagłosuję za wymianą Siekierek na atom - mieszkam niedaleko.
Historycznie - poza bajkami o Czarnobylu (zobaczyć dane ONZtu a nie jakieś filmy w mediach) - ilu ludzi zginęło przy produkcji energii z atomu. Ile z węgla ile z wody ile z wiatru...
Kolejna bajka to szkodliwość odpadów z atomówek. Bajka zrobiona napisana przez zielonych przykuwających się do torów...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 19:47

Arno, nie ściemniaj. :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 20:56

Wybacz, ale w jakiejże kwestii?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 21:26

A dlaczego śmiertelność ma być jakimś wyznacznikiem?
Powinno się zlikwidować łóżka, gdyż są niebezpieczne. Tam najwięcej ludzi umiera.
Powinni zamknąć najpierw kopalnie.
Wskaż mnie źródło, które określa, ile ludzi zmarło przez wiatrak, biogazownie czy PV?
Wskutek braku wyobraźni fuknęła Fukuszima. Konsekwencją wyłączone 800 km kw
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/stref ... wiekszeniu
+ wzrost zachorowań na tarczycę, etc.
Nic nie jest bez wpływu na nas. Nic.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 20 paź 2016, o 21:56

Fux, ale z tym łóżkiem, to sobie raczej w kolano strzeliłeś :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2016, o 22:53

FUX pisze:A dlaczego śmiertelność ma być jakimś wyznacznikiem?
Powinno się zlikwidować łóżka, gdyż są niebezpieczne. Tam najwięcej ludzi umiera.
Powinni zamknąć najpierw kopalnie.
Wskaż mnie źródło, które określa, ile ludzi zmarło przez wiatrak, biogazownie czy PV?
Wskutek braku wyobraźni fuknęła Fukuszima. Konsekwencją wyłączone 800 km kw
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/stref ... wiekszeniu
+ wzrost zachorowań na tarczycę, etc.
Nic nie jest bez wpływu na nas. Nic.
ale jak doskonale wiesz, w Fukushimie nikt nie zginął. To znaczy zginęli - ale w wyniku Tsunami...
Problem byl tam jedynie z przeciekającą skażóną wodą do oceanu - ale już sobie za pomocą zamrażania ziemi z tym poradzili... W zasadzie nie ma teraz problemu z radiacją... A był to bardzo duży cios natury w elektrowię. Jednak Tsunami to tsunami.
Co do śmiertelności na kilowat to najgorszy jest węgiel - wydobycie i transport.
Woda - tamy - wystarczy jedno duże pęknięcie ( a były - Ekwador ) i giną tysiące... Czy ktoś to nagłaśnia???
a t masz źródło śmiertelności na kilowatt - proszę także zwaracać uwagę na procent produkowaje energii
http://www.forbes.com/sites/jamesconca/ ... fc173349d2
Zwłaszcza porównaj PV WIND i NUCLEAR i wlicz w to procenty. NO I OSTRO DAJE BIOMASA
Nuclear has the lowest deathprint, even with the worst-case Chernobyl numbers and Fukushima projections, uranium mining deaths,
żeby nie było - drugie źródło

Znów porównaj wiatr do atomu i do biomasy i wspomnianej przez ciebie PV.
Ja cię strasznie przepraszam za te dane.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2016, o 06:58

So What!, ojtam, ojtam. Akurat w kostkę. Mam skręconą.
:oops:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2016, o 07:13

Arno,
Liczby są kombinacją rzeczywistych zgonów bezpośrednich i szacunków epidemiologicznych i są zaokrąglane do dwóch cyfr znaczących.
To jest kluczowe.
Forbes napisał co napisał. Coś znaleźli w necie i sklecili. Rozgraniczmy BHP przy pracy od bezpośredniego wpływu żródła na zachorowalność/śmiertelność.

Czy ja podniosłem powódź w Japonii?
Nie; to była niszczycielska siła.

Podałem obszar wyłączony.

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 21 paź 2016, o 07:41

Temat auto- a Wy o deko obok ..
Pamietajmy o Wołyniu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2016, o 07:54

Norma.
:mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2016, o 08:19

FUX pisze: Czy ja podniosłem powódź w Japonii?
Nie; to była niszczycielska siła.

Podałem obszar wyłączony.
W Japonii zginęło ok 20 000 osob z powodu Tsunami Zero z powodu elektrowni.
Obszar jest wyłączony pewien, tuż obok elektrowni, a do okolicznych miasteczek, do których można wrócić, ludność nie wraca ze strachu.
Kto buduje strach - media.
No i podałem ci dwa źródła nie jedno.
Prosiłeś o źródła to ci podałem.
Czy źró^dła mogą podawać jedynie dane zgodne z twoją wizją?
A BHP też się wlicza
Atom ma bardzo niską śmiertelność na terawat - podają, że wiatr i bio mają wyższą. Rozumiem nie jest to wygodna dla ciebie wiedza, ale czasem trzeba się z tym pogodzić.

alek488
0 gwiazdek

Post 21 paź 2016, o 08:36

Arno pisze:
W Niemczech nnie jest źle. Niektore przy autostradach mają 6 ładowarek... Ale stawać co 300/400 km na dwie godziny???? ojć.
Jeśli chodzi o ładowanie to na zachodzie jest super. Stacji jest bardzo dużo. Ładowanie oczywiste wszędzie jest darmowe i trwa max 40 minut. U nas niestety jest tragedia. Punkty do ładowania są ale ładowanie z 230 volt co w tesla w ciągu godziny daje około 12 km do przejechania. Jadąc z Warszawy do Genewy w Poznaniu stałem ok. 6 godzin podpięty pod ładowanie aby można było dojechać do najbliższego Superchargera e Niemczech. Później nawigacja prowadzi od stacji do stacji. W Tesli rzeczywiście nie ma koła zapasowego. Nie ma nic oprócz apteczki. Ogólnie auta bezproblemowe. Koszty praktycznie zerowe. Wnętrze jak dla mnie trochę ubogie ale jazda ok.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 paź 2016, o 09:53

alek488 pisze: Ładowanie oczywiste wszędzie jest darmowe i trwa max 40 minut.

Jak to darmowe?

ODPOWIEDZ