Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 4 gru 2016, o 20:47

Godlik pisze:S7 to chyba trzeba porównywać z IP7, który swoją drogą ma równie genialny (jeśli nie lepszy) aparat. Moja żona używa już trzeciego ajfona i jest zachwycona.
Godlik,
moja żona również już od dłuższego czasu używa iP i chce przy tym pozostać.
Z drugiej nie podoba jej się myśl wydania 3000 zł na 6S.

Ja w tej chwili używam służbowego 6S i rzeczywiście poza infantylnością interfejsu (ale rozumiem, że to produkt, który ma zadowolić statystycznego konsumenta w wieku od 3 do 103 lat), jest to produkt poprawny.
Tylko, że ja bym go nie kupił.
Bo równie dobrze (a może bardziej) zadowalałby moje potrzeby jakiś smartfon z Androidem za 1500 zł, czyli połowę ceny 6S.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Post 4 gru 2016, o 20:54

Hmmm, jasność obiektywu w 7 to 1.8, to jednak dużo jaśniejszy obiektyw niż w 6s. Z drugiej strony jasność s7 to 1.7 , więc jeśli komuś zależy na dobrej codziennej fotografii to wybór się znowu mocno komplikuje...
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 4 gru 2016, o 21:03

Z innej beczki. Czy ktoś z tutejszych użytkowników BlackBerry ma smartwatcha spiętego z BlackBerry?

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: Re:

Post 4 gru 2016, o 21:19

Лукашэнка pisze:
siewcu pisze:6s ;) ja po swoich przygodach stwierdzam, że nie chcę więcej androida. tylko mam teraz dylemat, bo za swojego złoma dostanę zwrot kasy(nie potrafią go naprawić), i nie wiem co kupić - iphona se czy bb passport. jeden i drugi korci, chociaż na iphona musiałbym dołożyć drugie tyle co odzyskam za stary telefon, a to lekki problem...
siewcu,
ale czy to był problem z androidem czy z aparatem, który działa pod androidem?

BB Passport szczerze polecam.
Ale z jednym wyjątkiem. Nie, jeśli chcesz instalować nowe apki.
Ja to zwykle obchodzę uzywając zamiast dedykowanych apek po prostu strony internetowej dostawcy usługi, np linii lotniczych.
Ale już z Uberem, miałem większą niewygodę. A niestety udostępniają aplikacje tylko pod iOS i Androida.
No i to się będzie nasilać w miarę jak BB OS będzie odchodził do lamusa.
telefon swoją drogą, system mnie irytuje, bo zeby działał sprawnie trzeba albo na dzień dobry rootować = pożegnać z gwarancją, albo kupić telefon najnowszy z najwyższej półki. dla mnie żadna z tych opcji nie ma sensu, więc będę zmieniał...

a co do zamulania, zeby nie było, że brak konkretów - lg g3, wersja z 2gb ram. android 6.0(bo 6.0.1 koreańce nie dały), zużycie ramu minimum 1,7GB.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 4 gru 2016, o 21:54

Chloru pisze:Godlik, S7 ostatnio mocno potaniały. W komputroniku za 2,4 kPLN już są. To budżet na chyba zwykłą 6 z Apple.
S7 używamy w domu, nie możemy złego słowa powiedzieć - a kręcenie filmów w ciemności (wybuchy fajerwerków) - dupę urywa. Jeszcze nigdy nie widziałem tak ładnie nakręconych fajerwerków telefonem - bez żadnego ściemniania i rozjaśniania obrazu, szukania ostrości itd - bajka.
Лукашэнка pisze:BB Passport szczerze polecam.
ściągasz apki na androida jako aplikacja .apk i wszystko się instaluje - nie ma problemu.
siewcu pisze:gwarancja ...
:o :?
a od kiedy Apple ma gwarancję na terenie PL? pierwsze słyszę :giggle:
tylko rękojmia sprzedawcy
siewcu pisze:iphona se czy bb passport. jeden i drugi korci, chociaż na iphona musiałbym dołożyć drugie tyle co odzyskam za stary telefon, a to lekki problem...
BB Passport - zyskają na wartości, bo to powoli biały kruk

Co do wspierania Apple - to bym nie wierzył w bajki. Zdany jesteś na widzimisię koncernu, który dyktuje ceny i warunki na rynku. W przypadku BB też, więc jeśli wsparcie ma byc kluczowe - to niestety muszę przyznać punkt dla wszystkiego co na Androidzie
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 4 gru 2016, o 21:58

busik pisze: Jeszcze nigdy nie widziałem tak ładnie nakręconych fajerwerków telefonem - bez żadnego ściemniania i rozjaśniania obrazu, szukania ostrości itd - bajka.

Akurat parę ostatnich flagowych Samsungów robi to bardzo dobrze - S6, Note4 też. Ja kręciłem tym filmy w Oceanarium w Lisbonie. Mowa o filmach - ze zdjęciami w takich warunkach bywa różnie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2016, o 22:10

busik pisze:
Лукашэнка pisze:BB Passport szczerze polecam.
ściągasz apki na androida jako aplikacja .apk i wszystko się instaluje - nie ma problemu.
Doprawdy?
To poproszę bardziej dokładną instrukcję jak to zrobić. A najlepiej żebym nie tracił czasu na robienie czegoś co i tak nie zadziała, pokaż efekt końcowy :razz:
na przykład:
Aparat: BB Passport
Usługa: Uber

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2016, o 22:13

Chloru pisze:
busik pisze: Jeszcze nigdy nie widziałem tak ładnie nakręconych fajerwerków telefonem - bez żadnego ściemniania i rozjaśniania obrazu, szukania ostrości itd - bajka.

Akurat parę ostatnich flagowych Samsungów robi to bardzo dobrze - S6, Note4 też. Ja kręciłem tym filmy w Oceanarium w Lisbonie. Mowa o filmach - ze zdjęciami w takich warunkach bywa różnie.
Akurat mam jednego S7 tyle że mi upadł i naprawa podobno 1500zł, więc również mogę z całą pewnością stwierdzić, że zdjęcia z tego aparatu również te w ciemności nie mają sobie równych.Szybkość działania AF jest porażająca, to jest klasa dobrej lustrzanki.
Fotograficznie s7 nie ma sobie równych.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 4 gru 2016, o 22:28

Лукашэнка znajdź stronę, gdzie możesz pobrać apkę UBERa w formie pliku z rozwinięciem .apk
otwierasz tą stronę Passportem, klikasz w pobieranie apki i się instaluje
z Uberem nie próbowałem, ale nawigację mam wgraną w wersji nie na BB OS tylko wersję na Androida i działa genialnie
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 gru 2016, o 22:53

busik pisze:Лукашэнка znajdź stronę, gdzie możesz pobrać apkę UBERa w formie pliku z rozwinięciem .apk
z Uberem nie próbowałem, ale nawigację mam wgraną w wersji nie na BB OS tylko wersję na Androida i działa genialnie
busik,
jutro wypróbuję, bo będę potrzebował transportu w Warszawie.
Oczywiście gwarantujesz, że ściągając i instalując soft z przypadkowego źródła nie ściągnę sobie przy okazji jakiegoś malaware czy innego syfa?
:->

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 gru 2016, o 23:47

Лукашэнка pisze:
busik pisze:Лукашэнка znajdź stronę, gdzie możesz pobrać apkę UBERa w formie pliku z rozwinięciem .apk
busik,
jutro wypróbuję, bo będę potrzebował transportu w Warszawie.
Oczywiście gwarantujesz, że ściągając i instalując soft z przypadkowego źródła nie ściągnę sobie przy okazji jakiegoś malaware czy innego syfa?
:->
busik, napisze że gwarantujesz, bo każdy polecający jakieś rozwiązanie musi brać za nie odpowiedzialność - wykup OC.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 gru 2016, o 00:34

Arno pisze:wykup OC.
a wykupiles OC od ryzyka polecania wykupywania OC?
;-)

lepko
0 gwiazdek

Post 5 gru 2016, o 15:31

Ja zakupiłem iPhone se i jest ok. Trend by telefon był jak tv mi nie leży, wole mały telefon którego obsłuże jedna ręka i w kieszeni nie uwiera. Wcześniej miałem HTC one m7 i był super ale zmęczył się życiem, ale największym zaskoczeniem/rozczarowaniem po przesiadce było to, iż wcale iOS nie taki genialny tzn zdarzały się błędy w działaniu , bo jeśli chodzi o obsługę/intuicyjności iOS lepszy.

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Silver Esprit

Post 5 gru 2016, o 16:43

Jeśli ktoś szuka ciekawego telefonu z dobrymi bebeszkami, za niewygórowaną cenę, to ja polecam coś z Xiaomi. Zamówiłem z Chin trzy i każdy jest z nich zadowolony, a cena pasztetowa. Dużym plusem jest wsparcie producenta i właściwie jeśli ktoś się nudzi, to może sobie uaktualnienia instalować co tydzień, albo nawet codziennie. Dla mnie to jest zaleta, bo już raz się naciąłem - kupiłem flagowy wtedy tablet Motoroli, który...

...dostał aż całą jedną aktualizację i to z wielką łaską, kilka miesięcy po Amerykanach.
Do tego polski portal poświęcony Xiaomi/MIUI - https://miuipolska.pl/ - spora baza wiedzy.
Uprzedzając - nie jest to wpis "komercyjny" i nic z tego materialnie nie mam. Kilka miesięcy temu szukałem następcy mojej genialnej Nokii N9. Wspaniały telefon, ale Whatsapp mnie zbanował za używanie niewspieranej przez nich oficjalnie wersji, a że potrzebuję tej aplikacji, zostałem niejako zmuszony do zmiany telefonu, więc zacząłem szukać następcy i po dłuższym rozeznaniu dałem szansę Chińczykom, czego absolutnie nie żałuję i polecam.
Dom na mieszkanie własny mam, w niczym nie biegłem w cudzy ślad,
Każdego mistrza -m wyśmiał rad, który nie wyśmiał siebie sam...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Telefony, telefony...

Post 5 gru 2016, o 18:38

Baza wiedzy o tym jak uzywac smartfona? :-D

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 5 gru 2016, o 19:29

A Xiaomi ma Polską, oficjalną dystrybucję? Chodzi mi głównie o tematy gwarancji i serwisu bez potrzeby wysyłania do Chin. No i ceny, za topowe modele trzeba zapłacić niewiele mniej niż za szanjsunga na przykład, a jak bym miał między nimi wybierać to raczej szajsung ze względu na oficjalną dystrybucję i normalny serwis.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Silver Esprit

Post 5 gru 2016, o 22:24

gregski pisze:Baza wiedzy o tym jak uzywac smartfona? :-D
Tu masz bazę wiedzy o tym, jak jeździć samochodem marki Subaru. :P

Siewcu - Xiaomi weszło oficjalnie do Polski, jakieś dwa miesiące temu, ale ceny u nas wyższe, niż u Chińczyka, co zrozumiałe. Za to na plus istotna dla Ciebie rzecz - gwarancja na miejscu.
I jeszcze coś, odnośnie porównania - zestaw dwa modele z podobnej półki cenowej i zobacz, co oferuje Samsung, a co konkurent.
Ja używam flagowego modelu sprzed bodaj dwóch lat - MI4 i nie mam się do czego przywalić - system ma wsparcie i działa płynnie, aparat dla mnie zupełnie wystarczający, dwa giga pamięci, ładuje co dwa-trzy dni, porządnie wykonany, a do tego cena - zapłaciłem jakieś pińcet, co w analogii do wspominanych tu telefonów za trzy koła jest wręcz pryszczem, więc pozostała nadwyżka budżetowa poszła na serwis Subaru. :P
Dom na mieszkanie własny mam, w niczym nie biegłem w cudzy ślad,
Każdego mistrza -m wyśmiał rad, który nie wyśmiał siebie sam...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 gru 2016, o 00:34

Macałem ostatnio Xiaomi. Rozmawiałem też z kilkoma użytkownikami i generalnie wszystko zgadza się z tym, co pisze H4lik. Kawał dobrego telefonu za bardzo dobre pieniądze.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 6 gru 2016, o 00:50

So What! pisze:Macałem ostatnio Xiaomi. Rozmawiałem też z kilkoma użytkownikami i generalnie wszystko zgadza się z tym, co pisze H4lik. Kawał dobrego telefonu za bardzo dobre pieniądze.
Używam od roku i nadal działa, choć kilkukrotnie już zaliczył twardą glebę.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2016, o 02:14

No więc nabylem 7 drogą kupna. To moje pierwsze japko ;) 5 godzin nauki i konfiguracja dzięki mojemu bratankowi :) No i się zobaczy.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 gru 2016, o 08:02

iTunes i kopia zapasowa zrobiona?
Konto założone?
Hasło/palec zrobione?
Jeżeli zgubisz czy zajumają to ktoś ma przycisk do papieru.
Gratki.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2016, o 09:10

FUX pisze:iTunes i kopia zapasowa zrobiona?
Konto założone?
Hasło/palec zrobione?
Jeżeli zgubisz czy zajumają to ktoś ma przycisk do papieru.
Gratki.
Dzięki :)
Zdaje się że to wszystko jest. Kopia znaczy w chmurze jest,palce nawet dwa są, konto jest, jak zgubie to jest jakaś apka "znajdź" muszę tylko zainstalować na komputerze. No i nowość "siri",śmieszny konsierż ;)
Fajnie że jest cofanie i przesuwanie podczas pisania bez konieczności kasowania, kiedyś dawno tez to było w androidami teraz nie ma.
Szkoda że nie ma zamykania otwartych aplikacji jednym kliknięciem jak w samsungu. Nowy dotykowy przycisk centralny działa świetnie choć trochę się obawiałem,
Nie wiem w jaki sposób usuwać skróty aplikacji, w ogóle nie wiem czy jest jakiś skrót "aplikacje" ;)
Niby to samo ale inaczej.
Aparat świetny ,może nawet tak dobry jak w s7,kolory napewno bardziej naturalne, za małe selfie.
Bardzo szybko i bezroblemu ściągnąłem potrzebne micaplikacji,zdaje się że iPKO ma nawet więcej opcji,
Już po paru godzinach widzę że ten wyświetlacz nie ciągnie tyle co amoled. Telefon nie grzeje się jak samsung. Już widzę że pisanie np. na tym forum jest łatwiejsze bo przy dłuższym tekscie nic się nie nakłada na stronę,
Myśle że iOS jest jest łatwiejszy w obsłudze.
Póki co tyle over ;)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 6 gru 2016, o 09:18

stach22 pisze: Myśle że iOS jest jest łatwiejszy w obsłudze.

No wiesz, wymyślony dla Amerykanów przecież. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2016, o 09:23

leon pisze:
stach22 pisze: Myśle że iOS jest jest łatwiejszy w obsłudze.

No wiesz, wymyślony dla Amerykanów przecież. :giggle:
To może być pierwo-przyczyna :D

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 gru 2016, o 10:57

leon pisze: No wiesz, wymyślony dla Amerykanów przecież. :giggle:
No bo Android, nie jest amerykański, tak dla odmiany ;-)

ODPOWIEDZ