znikający płyn
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: znikający płyn
Miałem takie podejżenie że to LPG idzie do układu ale okazało się na teście co2 ze to jednak dwutlenek węgla jest w płynie. Wydaje mi się ze gdyby LPG wiało do chłodzenia to by było w zbiorniku płynu czuć gaz.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
- osamakiller
- 2 gwiazdki
- Auto: jest subaru, jest impreza
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- osamakiller
- 2 gwiazdki
A po normalnej w miarę jeździe jak staniesz i zajżysz do zbiorniczka wyrównawczego to idą w nim co jakiś czas bąbelki ? Oczywiście zaglądasz do niego na pracującym silniku.
- osamakiller
- 2 gwiazdki
Póki co to stoi w garażu.
A do zbiorniczka wyrównawczego nie zajrzę po jeździe bo jak go odkręcę to będzie fontanna.
A do zbiorniczka wyrównawczego nie zajrzę po jeździe bo jak go odkręcę to będzie fontanna.
Zbiorniczek wyrównawczy to ten plastikowy po lewej (str. Kierowcy) i do niego możesz zajrzeć. Nie powinieneś otwierać zbiornika głównego zakręconego korkiem ciśnieniowym. Możesz go odkręcić na zimnym i włączyć silnik do momentu zagrzania trzymając średnie obroty. Jak na ciepłym pójdą bąbelki to UPG.
- osamakiller
- 2 gwiazdki
Dzięki,będę sprawdzał.Pogodziłem się już z myślą remontu choć wciąż mam nadzieję że to tylko korek:/
- osamakiller
- 2 gwiazdki
Trochę się wyjaśniło...na ściankach zbiorniczka pojawiło się śliczne masełko:/
Teraz tylko kwestia co poszło,uszczelka czy coś popękało.
Teraz tylko kwestia co poszło,uszczelka czy coś popękało.
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
- Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99
Oprócz głowic to tylko turbo albo chłodnica oleju ale te miejsca nie maja nic wspólnego z ciśnieniem pojawiającym się w układzie chłodzenia a wiec . Bierz się za robotę pamiętaj aby uszczelki stosować tylko stalowe najlepiej oryginał.
- osamakiller
- 2 gwiazdki
A czy to normalne że na rozgrzanym silniku jak ściskam górny wąż od chłodnicy(bez większej siły) to korek popuszcza ciśnienie do zbiorniczka tak że lecą pęcherzyki?
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
Tak akurat się dziać nie powinno na korku masz napisane do jakiego ciśnienia trzyma .
Ale jak by nawet był dobry to nie może być nadmiaru pęcherzyków. Po otwarciu korka na ciepłym motorze plyn nie powinien uciekać z zbiornika , powinieneś zaobserwować tylko ruch płynu w obiegu . PS nie mówię o nagrzanym motorze po trasie bo wiadomo ze wtedy ciśnienie jest tak duże ze zawsze cos ucieknie .
Ale jak by nawet był dobry to nie może być nadmiaru pęcherzyków. Po otwarciu korka na ciepłym motorze plyn nie powinien uciekać z zbiornika , powinieneś zaobserwować tylko ruch płynu w obiegu . PS nie mówię o nagrzanym motorze po trasie bo wiadomo ze wtedy ciśnienie jest tak duże ze zawsze cos ucieknie .
- osamakiller
- 2 gwiazdki
Chodzi mi o ten plastikowy zbiorniczek.W nim pojawiają się pęcherzyki powietrza przy ściskaniu przewodu na rozgrzanym silniku.Jak przygazowałem
to nic nie bulgotało.
Gdzieś czytałem że to masło może powstawać jak auto nie jeździ, a teraz stało prawie tydzień.Nie ma go dużo,troche na ściance w tym plastikowym zbiorniczku.
to nic nie bulgotało.
Gdzieś czytałem że to masło może powstawać jak auto nie jeździ, a teraz stało prawie tydzień.Nie ma go dużo,troche na ściance w tym plastikowym zbiorniczku.
Olej to upgosamakiller pisze:Chodzi mi o ten plastikowy zbiorniczek.W nim pojawiają się pęcherzyki powietrza przy ściskaniu przewodu na rozgrzanym silniku.Jak przygazowałem
to nic nie bulgotało.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
- NADZIOS
- 3 gwiazdki
Zrób test i wszystko się wyjaśni bo teraz ten temat to jedno wielkie gdybanie albo przyjedź do Białegostoku i szybko ci to zdiagnozuję.
- osamakiller
- 2 gwiazdki
Miałem identyczny objaw z tym "masełkiem" w zbiorniczku, ale bez testu to i tak zgadywanka.
Myślę, że na rozbebeszeniu silnika się skończy, a przynajmniej na jego części. Jeśli zawory trzymają i nie masz o dziwo uszkodzonych ciągów przepływu wody, to bez rozbiórki słabo to widzę ;/
Bez obrazy ale niech ktoś mi objaśni zdanie kolegi Tesla82 "Jeśli zawory trzymają i nie masz o dziwo uszkodzonych ciągów przepływu wody, to bez rozbiórki słabo to widzę ;/"
O jakie zawory chodzi?
I jakie uszkodzenia ciągów przepływu wody chodzi?
Nie chce sie czepiac ale zwyczajnie jestem ciekaw
O jakie zawory chodzi?
I jakie uszkodzenia ciągów przepływu wody chodzi?
Nie chce sie czepiac ale zwyczajnie jestem ciekaw