Jestem w " . " a konkretnie to jakie macie kominki
Re: Jestem w " . " a konkretnie to jakie macie kominki
Kominek zwrócił się z nawiązką ( sezon kosztuje mnie 3500-3800 zł z gorącą wodą ) , sprawuje się całkowicie bezawaryjnie . gdybym miał jeszcze raz założyć, to bym to zrobił 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35,
A jak wyglada codzienne uzywanie i obsluga serwisowa?

A jak wyglada codzienne uzywanie i obsluga serwisowa?
sezon czyli zima ? czy 12 miesięcy ?Piter 35 pisze: ( sezon kosztuje mnie 3500-3800 zł z gorącą wodą )
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Też jestem ciekaw. W ciepłe miesiące raczej nie pali się w kominku, chyba że dla romantycznego nastroju. Piotruś, co zawiera kwota?esilon pisze:sezon czyli zima ? czy 12 miesięcy ?Piter 35 pisze: ( sezon kosztuje mnie 3500-3800 zł z gorącą wodą )
Słuchajta Pany
-sama obsługa kominka to nic wielkiego: czyli wyczyszczenie szyby odpowiednimi płynami i wrzutka do palącego się kominka odpowiedniego jakiegoś środka do wypalania ( wyczyszczenia środka kominka ) . A przed rozpoczęciem grzania ( wrzesień ) dopuszczam wody do obiegu , kontrola kaloryferów Itp .
Pompa wymuszająca obieg sama dba o siebie czyli nawet jak nie grzeję to sama się włącza na moment .
- ja mam duże mieszkanie więc kominek ma 21 KW ( przydało by się większe palenisko ale ograniczały mnie gabaryty miejsca po starym kominku )
- sezon u mnie trwa gdzieś od września do początku maja łącznie z ciepłą wodą
- Kwota , którą podałem zawiera koszt opału na cały sezon około 20 metrów ( zawsze zostaje 1-2 metry na następny sezon ) , nie liczę kosztu siekiery ( fiskersa ) którą kupiłem wiele lat temu
i nie liczę noszenia oraz machania tą siekierką
Nie wiem jak wypada to pod względem ekologi w porównaniu z węglem
-sama obsługa kominka to nic wielkiego: czyli wyczyszczenie szyby odpowiednimi płynami i wrzutka do palącego się kominka odpowiedniego jakiegoś środka do wypalania ( wyczyszczenia środka kominka ) . A przed rozpoczęciem grzania ( wrzesień ) dopuszczam wody do obiegu , kontrola kaloryferów Itp .
Pompa wymuszająca obieg sama dba o siebie czyli nawet jak nie grzeję to sama się włącza na moment .
- ja mam duże mieszkanie więc kominek ma 21 KW ( przydało by się większe palenisko ale ograniczały mnie gabaryty miejsca po starym kominku )
- sezon u mnie trwa gdzieś od września do początku maja łącznie z ciepłą wodą
- Kwota , którą podałem zawiera koszt opału na cały sezon około 20 metrów ( zawsze zostaje 1-2 metry na następny sezon ) , nie liczę kosztu siekiery ( fiskersa ) którą kupiłem wiele lat temu

Nie wiem jak wypada to pod względem ekologi w porównaniu z węglem

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
sporoPiter 35 pisze: cały sezon około 20 metrów

ja przywaliłem 24kW i mi idze 10
Poniemiecki dom , sufit wysoko , słabo ocieplony i spory metraższamot pisze: sporo
ja przywaliłem 24kW i mi idze 10

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
szamot, to wielka chałupa. Podobno tydzień szukali tam złotego pociągu 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy
Fiskars, nie fiskers
tez mam taką 
Nie mam płaszcza, ale mam kaflowy piecokominek. Grzeje jak starodawny piec i rozsiewa więcej podczerwieni niż jakiekolwiek źródło ciepła z wyjątkiem może ogniska
odczuwalne miłe ciepło-polecam.

Nie mam płaszcza, ale mam kaflowy piecokominek. Grzeje jak starodawny piec i rozsiewa więcej podczerwieni niż jakiekolwiek źródło ciepła z wyjątkiem może ogniska

Chloru pisze: szamot, to wielka chałupa. Podobno tydzień szukali tam złotego pociągu

stach22 pisze: Fiskars, nie fiskers

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, sezon to od września do września?
Czy wrzesień kwiecień
co z ciepłą wodę latem
Czy wrzesień kwiecień
co z ciepłą wodę latem
esilon pisze: Czy wrzesień kwiecień

grzeję gazemesilon pisze: co z ciepłą wodę latem
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- stach22
- 6 gwiazdek
Piter 35 pisze:stach22 pisze: Fiskars, nie fiskers
Piter 35 pisze:nie liczę kosztu siekiery ( fiskersa ) którą kupiłem wiele lat temui nie liczę noszenia oraz ...

A ja fiskarsa połamałem. Teraz morduję gardenę i hultaforsa.
Karmienie kominka wychodzi u mnie dużo taniej, bo sam wyrabiam i przywożę drewno.
Karmienie kominka wychodzi u mnie dużo taniej, bo sam wyrabiam i przywożę drewno.
- stach22
- 6 gwiazdek
Jezu, jak można połamać fiskarsa
ja ma 10 lat i zimą w ciągłym użyciu a jest jak nowy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BiP pisze: bo sam wyrabiam i przywożę drewno.
a jak się wyrabia drewno ? w wyrabiarce ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
LP sprzedają drewno gotowe, jak też drewno tzw. samowyrobem (pozyskanie kosztem i staraniem nabywcy). Idziesz do leśniczego, wskazuje Ci miejsce (albo Ty mu wskazujesz), dostajesz pozwolenie, ścinasz, składasz, po odebraniu i wykupieniu drewno jest Twoje, zawozisz do domu, rąbiesz, układasz, o zachodzie słońca otwierasz browara i cieszysz się ze zrobionej roboty i nabrzmiałych mięśni.
Trzeba to lubić, tak samo jak codzienne palenie. Nie wiem, co na którym kanale mam w telewizorni, za to w kominek gapię się jak sroka w gnat.
Trzeba to lubić, tak samo jak codzienne palenie. Nie wiem, co na którym kanale mam w telewizorni, za to w kominek gapię się jak sroka w gnat.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Oplułem przez Ciebie monitorleon pisze:
a jak się wyrabia drewno ? w wyrabiarce ?![]()

Re: Jestem w
Można.stach22 pisze:Jezu, jak można połamać fiskarsa![]()
Z serwisem się pokłóciłem, bo czepił się odprysków na obuchu od pobijania stalowych klinów. Nieważne, że pęknięcie poszło od strony ostrza, była używana niezgodnie z przeznaczeniem i już. Gardena nie ma kretyńskich ograniczeń i ma 10 lat gwarancji. Jest tak samo mało subtelna jak fiskars. Prawdziwą przyjemność daje praca z siekierą na trzonku z hikory albo jesionu.
- stach22
- 6 gwiazdek
Miałem siekiery na drewnianym trzonku. Zawsze wypadał. Raz mało kogoś lub czegoś,nie pamietam, nie trafiłem.
Od kiedy mam fiskarsa życie jest piękne :) oczywiście ten model do rozłupywania. Bo jest ich sporo więcej.
I nigdy jej nie ostrzylem!!!
Od kiedy mam fiskarsa życie jest piękne :) oczywiście ten model do rozłupywania. Bo jest ich sporo więcej.
I nigdy jej nie ostrzylem!!!

Potwierdzamstach22 pisze: Od kiedy mam fiskarsa życie jest piękne :)

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Na co dzień mam do czynienia z takimi przypadkamiBiP pisze: Z serwisem się pokłóciłem, bo czepił się odprysków na obuchu od pobijania stalowych klinów. Nieważne, że pęknięcie poszło od strony ostrza, była używana niezgodnie z przeznaczeniem i już.
Co z tego że używałem nie tak jak trzeba - strzele focha i chuj

A gdzie miało to pęknięcie iść, skoro ostrze jest najcieńsze ?
BiP pisze: Gardena nie ma kretyńskich ograniczeń i ma 10 lat gwarancji
Coś się mnie wydaje że za jakiś czas i z nimi się pokłócisz...
Drewno powinno być suszone 2 lata. Jeśli sam tego nie zrobisz to nie masz pewności ze takie kupisz. Ja w tym roku kupiłem latem jednoroczne. Ładnie sie podsuszylo do zimy, ale i tak zdarzało się ze strzelało w kominku.j33mbo pisze:Ile suszycie swój opał?
Siema drwale :)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- stach22
- 6 gwiazdek
Dąb zawsze będzie strzelał, dlatego go lubię. Mokre syczy