Pomoc Spryskiwacze

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Dubaj
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.2 1994r
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pomoc Spryskiwacze

Post 12 wrz 2008, o 18:37

Witam! W swoim Legacy mam od niedawna problem ze spryskiwaczami. zauwazyłem wyciek płynu który dolełem. Nie minęła minuta cały uciekł. Rozebrałem atrapę grilla i odnalazłem przy zderzaku gumowy przewód. Jak sie pózniej okazało to był przewód idący do spryskiwaczy reflektorów. W miejscu łączenia tych przewodów jest taki jakby zawór spustowy. który nie ma korka? Czy on powinien być do czegoś wsadzony czy po prostu coś z niego odpadło i wylatuje cały płyn. Próbowałem to zatkać a jednocześnie wlać i właczyć spryskiwacz i one chodzą i szyba i reflektory. Oczywiście nie chodzą mi spryskiwacze reflektorów i szyby. Proszę o pomoc bo to może błachostka ale bardzo uciążliwa! Dzieki Pzdr

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Re: Pomoc Spryskiwacze

Post 12 wrz 2008, o 19:50

Zrób zdjęcie tego "zaworu" o którym piszesz i wrzuć na forum.

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek

Post 12 wrz 2008, o 21:05

Stała pozycja: zaworek podciśnieniowy. Kup nowy w jakimkolwiek warsztacie, cena ok. 40-60 zł (w ASO ok. 200 zł) i po prostu sam wymień.
Mam to za sobą i udało mi się to załatwić sprawnie i szybko.
Pozdrawiam,
K

ppmarian
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: leśniki szuwareki 2.0MT MY'99+ 2.5AT MY'08

Post 14 wrz 2008, o 09:11

jest to zaworek ktory otwiera sie pod wplywem cisnienia (w momecie wlaczenia pompki). jak kupiel auto to wlanie nie dzialaly spreskiwacze reflrktorow. po rozebraniu tego wlasnie zaworu okazalo sie ze jest kompletnie zakamienialy i po oczysczeniu nie mial juz szczelnosci. w jego miejsce zalozylem najzwyklejszy zawor zwrotny* na 1/2 cala (koszt ~10PLN) i idelanie spelnia swoje zadanie.

* - zawor zwrotny wpiety w odpowiednim kierunku tez otwiera sie dopiero pod wplywem cisnienia
Obrazek
były niemcy, teraz dam szansę japońcowi

tomekfly
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 29 wrz 2008, o 09:52

Podłączyć się muszę bo złapałem podobny problem - no może ciut różny.
Zaworek rozprowadzający płyn do spryskiwaczy reflektorów wygląda na OK, natomiast po nalaniu płynu do zbiornika daje on niezwłocznie dyla - najprawdopodobniej w okolicach lewego spryskiwacza reflektorów (robi się tam kałuża).
Pytań więc kilka :
- jak wymiotować spryskiwacz reflektora w Foresterze?
- co może być przyczyną wycieku?
- czy spryskiwacze reflektorów mają jakieś zabezpieczenia przed wyciekiem płynu?
Pomocy:-)

ppmarian
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: leśniki szuwareki 2.0MT MY'99+ 2.5AT MY'08

Post 1 paź 2008, o 09:03

wlasnie ten zaworek jest odpowiedzialny aby plyn nie uciekal i lal sie tylko wtedy gdy pompka dziala.
Obrazek
były niemcy, teraz dam szansę japońcowi

tomekfly
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 2 paź 2008, o 21:51

DZIĘKI ppmarian miałeś rację to ten zaworek. zdjąłem przeczyściłem i niestety nie nadaje się do ponownego montażu - uszczelka zamykająca po prostu zmurszała :-(
szukam właśnie zamiennika, może ktoś poleci jakiś dobry sklep motoryzacyjny w wawie?

arosiak
1 gwiazdka
Auto: WRX, SVX, OBK

Post 6 paź 2008, o 08:23

Słuchajcie a mi regularnie rdzewieje wirnik w silniczku od spryskiwaczy reflektorów.
Spryskiwacze przestają działać, muszę rozebrać silnik przeczyścić wirnik i jest ok.
Chyba muszę go potraktować jakimś dobrym specyfikiem smarująco antykorozyjnym.
Coś polecacie??? WD-40??/

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO

Post 8 paź 2008, o 00:20

Miałem to samo - korozja unieruchomiła wirnik. Dobrze wyczyściłem, zasmarowałem smarem z zewnątrz i dodałem mały oring gumowy by uszczelnić wirnik. Jak na razie - chodzi ok.
Pozdrówki

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 20 lut 2009, o 22:53

Odkurzam wątek bo obudziłem OBK ze snu zimowego no i mam problem ze spryskiwaczem.
Na tylną szybę działa doskonale, natomiast z przednią mam problem - działał pierwszy raz po odpaleniu przez chwilę, a następnie reagował co kilkanaście prób.
Czy ten zaworek o którym jest wyżej może być problemem (tylna szyba ma osobno?) czy też coś innego może być? Ktoś ma fotkę jak on wygląda i gdzie go szukać?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO

Post 20 lut 2009, o 23:53

inquiz pisze: Czy ten zaworek o którym jest wyżej może być problemem (tylna szyba ma osobno?)
ten zaworek jest tylko w natrysku na reflektory, bo spryskiwacze są niżej niż zbiornik i płyn wy się wylewał samoczynnie.
Natomiast tył, przód i reflektory mają osobne pompki. Jeśli:
inquiz pisze: działał pierwszy raz po odpaleniu przez chwilę, a następnie reagował co kilkanaście prób
rozumiem że reagował silniczek pompki, to coś z elektryką - może styki w manetce, może zaśnidziała kostka przy silniczku :?: trzeba by to sprawdzić.

vmc
0 gwiazdek
Auto: legacy 2007

Post 4 maja 2012, o 08:59

potrzebuje pomocy jak zdemontowac prawy reflektor legacy 2007 ,celem demontazu spryskiwacza

adamek1
0 gwiazdek
Auto: subaru

Post 4 maja 2012, o 20:56

VMC

1.Musisz zdjąc zderzak
2.wyjąc reflektor

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 5 sty 2016, o 14:17

Ktos ma namiar na taki trojnik-zaworek ?? wszedzie sa na 5mm a my w forkach mamy plynozerne 10mm srednicy... ewentualnie czy mozna sie wpiac zwrotnym zwyklym przed trojnikiem i tyle ? tzn ktos to robil-gdzie co kupil ?? help bo mnie w aso dali mega promo 140zl za ten zaworek... owszem oem i razem z przewodem od pompki do trojnika ale za taka kase to sorry:P
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 5 sty 2016, o 15:34

Mam taki w garażu. Średnica 10mm. Wpadnij, dostaniesz za friko.

Pies
0 gwiazdek
Auto: Impreza Kombi GT 218PS, Polonez 1.8 K16

Post 7 lut 2017, o 22:47

Mam takie pytanie w Imprezie '99 ubywa mi płyn do spryskiwaczy (przynajmniej tak mi się wydaje bo trzeci raz w miesiącu kupuję bańkę płynu) nie widzę wycieku ani ze zbiorniczka ani spod zderzaka, a znajdują się na nim spryskiwacze reflektorów, które nie działają. Może z tego zaworka, ale jak to możliwe skoro uruchamia się go ze środka osobnym przyciskiem? Dodam że tylni sprysk też mi nie działa :/

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 7 lut 2017, o 23:19

za dużo używasz spryskiwaczy :idea: a tak na serio sprawdź czy nie masz wycieku w środku, pod dywanikiem, poproś kogoś żeby posłuchał czy pompka spryskiwacza włącza się po włączeniu owego (tylnego)zraszacza jeśli pompka się uruchamia a płyn nie leci to jest możliwość że przewód jest przerwany/ rozpięty pod dywanikiem. miałem tak w jakimś audi (gąbka była niebieska od płynu) a inną przypadłością jest to że pompki często psują się w Subaru, poszukaj na forum było kilka razy o tym
a spryskiwacze świateł na pewno się nie włączają? bo one po prostu masakrycznie szybko opróżniają zbiorniczek
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

ODPOWIEDZ