Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 26 wrz 2008, o 10:57

piotruś pisze: Nawiasem mówiąc podobno dużo ponad 60% Polaków nadal nie chce budowy elektrowni jądrowych We Francji natomiast, niemal cała energia elektryczna pochodzi z takich właśnie elektrowni ... Nie rozumiem tego - podobno Polacy i Rosjanie to, statystycznie, najlepiej wykształcone narody, a z drugiej strony - to stanowisko społeczeństwa polskiego w/w sprawie Jesteśmy zacofani, czy te statystyki są nieprawdziwe

Potrzebna jest potężna kampania społeczna w tym celu. Gdybym był premierem to byłby priorytet przeforsowanie tego pomysłu i uzyskanie akcpetacji społęcznej; dodatkowo zaprzągłbym służby specjalne żeby wyciszyć wszystkich oszołomów czyt. przeciwników tego pomysłu, no może z tymi służbami to przessadziłem.

pozdrawiam
Grzegorz

AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 26 wrz 2008, o 10:59

Bo jak juz tutaj powiedziano kiedys - w Polsce i okolicach atom wciaz sie kojarzy z Czarnobylem.
Smierc i zniszczenie i nikt nie chce miec obok siebie takiego wynalazku...
Jacek "AMI" Rudowski

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 26 wrz 2008, o 11:20

FUX pisze: Jak patrzę na skladniki rachunku za energię, to wlos staje na glowie :o
Ostatnio tak przyglądałem się rachunkowi za gaz. Kto wymyślił tyle debilnych składników :x Cena za sam gaz to pikuś :o

Gość
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 26 wrz 2008, o 12:46

piotruś pisze:Nie rozumiem tego - podobno Polacy i Rosjanie to, statystycznie, najlepiej wykształcone narody, a z drugiej strony - to stanowisko społeczeństwa polskiego w/w sprawie :oops: :?: Jesteśmy zacofani, czy te statystyki są nieprawdziwe :wall:
Prawdę mówiąc nie wiem ja jaest z Rosjanami, ale pogłoski o "najlepszym" wykształceniu przeciętnego Polaka... to niezły żart :lol:
zapewne chodzi o jakieś statystyki uwzględniające te wszystkie pseudo-studia, jakie się rozpleniły parę lat temu... ;-)

Jesli chodzi o energetykę, to tylko wystarczyłoby, żeby polskie elektrownie węglowe zaczęły płacić pełne opłaty za emisję CO2, a będziemy mieli 4 razy droższy prąd i wtedy już naprawdę trzeba będzie zgasić światło w domu nad wisłą... :-/

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2008, o 13:18

piotruś pisze: Nie rozumiem tego - podobno Polacy i Rosjanie to, statystycznie, najlepiej wykształcone narody, a z drugiej strony - to stanowisko społeczeństwa polskiego w/w sprawie :oops: :?: Jesteśmy zacofani, czy te statystyki są nieprawdziwe :wall:

Chyba zapomniałeś, że Polacy I Rosjanie (i Ukraińcy) najlepiej pamiętają Czarnobyl.
FUX pisze: http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... re,1184291
To sie doczekaliśmy.... :evil:

Ekologiczny terror w najlepsze... już trwa. Przed chwilą szukałem na stronie nissana, przyśpieszenia micry, bo było mi potrzebna do "rozprawki" jaka to impreza lacetti jest gówniana. W zakładce "osiągi" jedynymi liczbowymi danymi było pojemność silnika, moc, spalanie i oczywiście emisja CO2. TO WSZYSTKO! :o

Która Impreza ma największą emisję C02, bo chcę taką? :evilgrin:

AMI
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2008, o 14:29

EterycznyŻołądź pisze: Która Impreza ma największą emisję C02, bo chcę taką? :evilgrin:

Pewnie 2.5litra STI :)

Ja uczcze te wszystkie nowelizacje niedlugo wymiana wydechu z katalizaotrem na 3-calowego potwora ;)
Nie dosc, ze syf z rury, to jeszcze halas bedzie wiewiorki ploszyl ;)
Ktos musi nadrabiac te niskie emisje ;)
Jacek "AMI" Rudowski

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 26 wrz 2008, o 14:40

EterycznyŻołądź pisze: Która Impreza ma największą emisję C02, bo chcę taką? :evilgrin:
Pewnie któreś GT z początków produkcji ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2008, o 14:44

AMI pisze: Pewnie 2.5litra STI

Mogę się założyć, że akurat to STI jest najbardziej "ekologiczne".

WRC fan pisze: Pewnie któreś GT z początków produkcji ;-)

Np. 22B? :-)

Tak, tak, wiem, że ono nie jest z początków produkcji, ale ma największy turbo silnik wśród classiców.

AMI
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2008, o 14:49

EterycznyŻołądź pisze: AMI napisał(a): Pewnie 2.5litra STI

Mogę się założyć, że akurat to STI jest najbardziej "ekologiczne".

Hm, zdejmij katalizatory, pewnie przestanie ;)
No ale ok - pewnie chodzilo i tak o bardziej seryjne samochody :)
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 26 wrz 2008, o 14:49

A i koniecznie zaloz BOV - zeby przelewalo ;)
Jacek "AMI" Rudowski

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 26 wrz 2008, o 15:10

gootek, nie chodzi o ilość dyplomów i tytułów, tylko o rzeczywisty poziom wykształcenia społeczeństwa. Nie pamietam gdzie, ale czytałem o tym jakiś czas temu i tak jak Ty robiłem tak: :o . Fakty są takie, że i tzw."wiedza ogólna" statystycznego Polaka i Rosjanina (oni własnie wiodą prym), i osiągnięcia "ludzi nauki" (niestety widoczne prawie tylko wtedy gdy dokonują się za granicą), skłaniaja do takiej właśnie konkluzji. To naprawdę nie jest żart :cofee: Tym bardziej smutna jest i nieracjonalna postawa społeczeństwa w sprawie wspomnianych elektrowni...
Rozumiem, że my, Polacy mamy szczególne powody sie obawiać, nauczeni Czrnobylskim przykładem. Sam w tym czasie byłem w wojskach chemicznych, blisko granicy z ZSRR i tygodniami monitorowalismy stan napromieniowania tamtych okolic. Pamietam ten strach .. i wśród ludzi i wśród nas, łażących z licznikami G-M po okolicach ... Ale przecież wystarczy społeczeństwu wyjasnić zasadę działania tamtego reaktora i współcześnie stosowanych i nie czekać aż stanie się to co FUX napisał na poprzedniej stronie. :wall:

To co zbieramy podpisy pod petycją w/s reformy systemu energetycznego w Polsce? :whistle:
Elektryczne samochody są cool :thumb: Wiecie, że pierwszym samochodem, który przekroczył 100km/h był elektryczny?
A wiecie jak one przyspieszają :-d No tylko tego wroom, wroom będzie brakowało ... ale mozna sobie nagrać i puszczać przez car-audio :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 wrz 2008, o 15:32

piotruś pisze: A wiecie jak one przyspieszają No tylko tego wroom, wroom będzie brakowało ... ale mozna sobie nagrać i puszczać przez car-audio
Nawet w profi lustrzankach cyfrowych jest odtwarzana ścieżka dźwiękowa z glośnika... ;-)
Dolce far niente ;-)

AMI
5 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 16:37

http://fakty.interia.pl/ciekawostki/new ... ie,1187283

A moze komus kangooburgera? :)

Rece mi opadaja - no byc moze mieso kangurze jest ok, pewnie mieso jak mieso...
Ale upatrywanie w tym kolejnego rozwiazania na "globalne ocieplenie" (ktorego nawiasem mowiac nadal za oknem kurka nie widze)
wydaje mi sie juz sam nie wiem, czy bardziej smieszne, czy bardziej tragiczne...

No, oczywiscie istnieje jednak takze pewna szansa, ze to tylko taka wiadomosc z dzialu wiadomosci wyssanych palca w Interii...
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 18:57

Dopiero teraz, przy kryzysie finansowym, sobie prawdziwy stryczek wszyscy tym ociepleniem klimatu zrobia.
Podobnie jak Obama, ktory obiecuje wszystkim darmowa medycyne itepe, Szwecja w Ameryce prawie. Tylko skad na to wezmie.
Odpowiedz tych co za nim: zmiejsza wydatki na armie. Aha.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 paź 2008, o 19:17

przed chwila w radio mowili, ze w UK naukowcy jednak zdecydowali, ze to przez krowy i proponuja ograniczenie miesa do 0.5kg na glowe na tydzien, a najlepiej wegetarianizm. Ponoc maja zaczac rozmawiac z rzadem nad wprowadzeniem zmian. :? Samochody juz tak nie truja. :wall:

AMI
5 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 19:22

Niech sie zjedza nawzajem, zeby nie jesc krow.
Za pare miesiecy/lat bedzie spokoj.

Z jednej strony wydawaloby sie, ze w UK mieszkaja tacy sami ludzie jak wszedzie, ale jak czytam o coraz to nowych wyspiarskich pomyslach, to
mi rece coraz bardziej opadaja...
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 19:24

Swiat oszalal.
Instytut Badan Systemowych w Wiedniu nalezacy do ONZ prowadzil kiedys badania nad zjawiskiem palenia czarownic.
Jest to ten sam mechanizm, ktory dzis steruje szajba klimatyczna.
Najmadrzejsi ludzie w tamtych czasach byli za stosami.
Z kolei sedziow, ktorzy wydawali wyroki uniewinniajace spalono dla przykladu i szybko wyroki byly jedynie sluszne.
To tak jak dzis, badania majace udowodnic, ze ocieplenia klimatu nie ma, lub nie spowodowal go czlowiek, sa nieetyczne.
Krowy - to i knie, swinie, nawozy azotowe - to wszystko ma doprowadzic do zmniejszenia liczby ludnosci do 500 milionow.

AMI
5 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 19:28

Arno pisze:Swiat oszalal.
Krowy - to i knie, swinie, nawozy azotowe - to wszystko ma doprowadzic do zmniejszenia liczby ludnosci do 500 milionow.
Bardzo ladnie, ale nie wiem czy Chinczycy, Hindusi, Arabowie i Murzyni sie tym przejma :)
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 19:54

Murzyni? A co murzynow jest za duzo? A gdzie? Tam gdzie jedna murzina na dwiescie kilosow kwadratowych? Na Saharze tez jest arabskie przeludnienie.
Duzo jest Hindusow, Chinoli i w Azji w kilku miejscach.
I bialy czlowiek uwaza, ze musi to kontrolowac. Bo my biali jestesmy jedynie sluszna rasa. Murzynia sa w ogole be. Arabowie to juz koszmar dziki i mordercy. Murzynom to przynajmniej samo rosnie jak posypia ziemie ziarnem...
Ta. I placi sie rolnikom, zeby NIE produkowali i w europie i w usa. A mozna by wyslac im zarcie do afryki, tym murzynom.
To sie robi hipokrytyczne akcje pseudocharytatywne, zeby wygladalo na to, zesmy tacy dobrzy.
A wystrczy zablokowac kontakty handlowe z Chinami, jak sie zrobia za silne, jak uznaja, ze za duzo smordza, a smrodza wiecej niz wszyscy, pala torebkami plastikowymi w kuchenkach... nad azja sie unosi chmura dymu. Tu nie przesadzam.
Ale to w Irlandii nakladaja podatek od tych kilku aut, ktore tam maja.
Ekokurdeteror.

AMI
5 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 20:16

Arno - byc moze jeszcze nie jest (za) duzo.
Nie chodzi mi o to nawet ile ich jest w tym momencie - ale juz wczesniej w innym watku bylo o pewnego rodzaju np. islamizacji Europy.
Chodzi mi bardziej o to - ze "biala rasa panow" bedzie sie ceregielic (zeby nie uzyc bardziej dosadnego i chyba bardziej odpowiedniego slowa na p... bo byc moze dzieci to czytaja) z pseudoekologia, regulacjami - w ktorych zreszta glownie o wydojenie kasy chodzi - a tymczasem
inne nacje/kultury/rasy beda to mialy w dupie i tyle i tak zostanie z bialego czlowieka i calej tej jego ekologii...

Zeby nie bylo nieporozumien - nie czuje sie rasista i nie chodzi mi o wzniecanie jakiejs niecheci do innych ras i narodowosci.
Raczej o wskazanie absurdow w postepowaniu Europejczykow i w sumie Amerykanow pewnie takze... I wszystkie te "wspaniale idee"
i tak zgina za jakis czas w mrokach historii...
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 20:18

Arno pisze: Ale to w Irlandii nakladaja podatek od tych kilku aut, ktore tam maja.

No i rzeklbym, ze najnowszy wprowadzony motortax wprowadzony na bazie emisji CO2 obfituje w chore stawki wlasciwie chyba dla wszystkich pojazdow, ktore maja silnik nieco wiekszy niz 1.2l

Zainteresowanym moge polecic http://www.motortax.ie - cennikiem przebili dalece UK, ktore mogloby sie komus wydawac drogie...
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 20:19

AMI, one zgina w mrokach, ale my sie wykonczymy na starosc, bo nie bedzie pradu w szpitalau.

AMI
5 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 20:20

Arno pisze: AMI, one zgina w mrokach, ale my sie wykonczymy na starosc, bo nie bedzie pradu w szpitalau.

No i co ja Ci moge powiedziec... mozesz miec racje.
A winni bedziemy sobie sami - durne bialasy :)
Jacek "AMI" Rudowski

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 20:51

Arno pisze: nad azja sie unosi chmura dymu. Tu nie przesadzam.
Ale to w Irlandii nakladaja podatek od tych kilku aut, ktore tam maja.

A nad Usa i Rosją nie?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2008, o 21:58

Eteryczny, Chiny cale opalaja sie smieciami w domach. Pakistan i pare innych krajow tez.
To znana sprawa, zdjecia z kosmosu to pokazuja. Nie chodzi o smrodzenie samochodami czy fabrykami, ale o masowosc smrodu powiedzmy komunalnego.
W Londynie kiedys byla zawsze mgla, tak? Ale to byl dym weglowy z kominkow i piecow zmieszany z wilgocia.
Ruskie maja najlepiej, dostaly kwoty na CO2 kiedy potwornie duzo smrodzili. Dzis smrodza mniej i maja luz
A my dostalismy kwoty kiedy smrodzilismy malo i mamy kuku.

ODPOWIEDZ