Coś niedobrego
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Coś niedobrego
Bo upadek banków zaszkodzi całej gospodarce - pośrednio. A stoczni - przynajmniej niektórych - wręcz przeciwnie.
Uwaga: nie twierdzę, że to racja, bo nie wiem tak na 100% - prezentuję tylko ichni sposób myślenia.
Uwaga: nie twierdzę, że to racja, bo nie wiem tak na 100% - prezentuję tylko ichni sposób myślenia.
Zgadza sie, to system naczyń połączonych ale tak średnio mi się chce opłacać np:fortis bank gdzie prezes tego banku brał pensyjkę z wieloma zerami i jego bank inwestował w niepewne kredyty.WiS pisze: Bo upadek banków zaszkodzi całej gospodarce - pośrednio
Ja to nie wiem czy nie lepiej by ta bańka nadmuchana pękła

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Upadek systemu bankowego dotknie prawie każdego. Wystarczy mieć jakieś pieniądze w banku, zbierać na emeryture w 2 filarze, nie mówiąc już o takich sprawach jak giełda, etc.
Stocznie to co innego. Parę lat temu jak padła stocznia szczecińska z powodu fatalnego zarządzania kase wyłożyli podatnicy i banki. Prywatne, giełdowe. Rząd banki wyruchał. Jakie wnioski wyciągnęli decydenci? Że można bezkarnie dokładać do tego interesu. Jednak teraz sytuacja się zmieniła. Nie chodzi o tylko polskiego podatnika, który tak jakby nie ma nic przeciwko temu żeby co raz komuś kase wykładać.
Stocznie to co innego. Parę lat temu jak padła stocznia szczecińska z powodu fatalnego zarządzania kase wyłożyli podatnicy i banki. Prywatne, giełdowe. Rząd banki wyruchał. Jakie wnioski wyciągnęli decydenci? Że można bezkarnie dokładać do tego interesu. Jednak teraz sytuacja się zmieniła. Nie chodzi o tylko polskiego podatnika, który tak jakby nie ma nic przeciwko temu żeby co raz komuś kase wykładać.
Sądzę, że już to nastąpiło, tylko nam jeszcze tego nie powiedzieli...minimus pisze: Upadek systemu bankowego dotknie prawie każdego.

Dolce far niente 

Ech..., aż się boję spojrzeć na cenę jednostek TFIFUX pisze:Sądzę, że już to nastąpiło, tylko nam jeszcze tego nie powiedzieli...minimus pisze: Upadek systemu bankowego dotknie prawie każdego.

Natomiast sprawę Stoczni Gdańskiej bardzo jasno (jak to ma w zwyczaju

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=mHqZzP3C9-A
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Na stocznie przecież Rydzyk zbierał.Piter 35 pisze: A na stocznie to nie było takiej możliwości
No nie wiem. Jak dla mnie to bełkotDoxa pisze: Natomiast sprawę Stoczni Gdańskiej bardzo jasno (jak to ma w zwyczaju )

Strasznie upraszcza i nawet jeśli dochodzi do właściwych wniosków to przez przypadek.
WiS pisze:Bo upadek banków zaszkodzi całej gospodarce
Zalezy w jakiej perspektywie sie patrzy. Jezeli wyborow, to owszem. Ale ratowanie bedzie odbijalo sie czkawka przez lata.
g.
Ale bełkot, bo to JKM, czy coś nie jest w porządku w jego wypowiedzi?minimus pisze: Jak dla mnie to bełkot![]()
Bo to z założenia są proste wypowiedzi. I nie sądzę żeby właściwy wniosek był przypadkowy. Każdy średnio orientujący się w biznesie i gospodarce zgodzi się z nim w tej kwestii. Nie należę do jego elektoratu, niemniej jednak przyznaję mu rację, kiedy ją ma oczywiścieminimus pisze: Strasznie upraszcza i nawet jeśli dochodzi do właściwych wniosków to przez przypadek.

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
JKM mimo, ze czasami zbyt kontrowersyjny to wiele racji ma. Moze dlatego sie z nim czesto zgadzam, ze podobnie jak on uwazam wiele spraw za na tyle proste i oczywiste, ze nie ma sie co z nimi bawic. Tylko ja sie na polityce nie bardzo znam...
Mam mieszkanie i mam kredyt. Myślałem że jak coś padnie to przynajmniej tak ze dwie raty :) A tak poważnie to Piter 35 ma racje, to jest system naczyń połączonych i wszyscy to odczujemy, byle by było na te odczucia stać.
Będą tanie auta, oj bedą...
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... je,1189918
Dolce far niente 

I to różne, różniste...FUX pisze:Będą tanie auta, oj bedą...
http://wiadomosci.onet.pl/2699,1839277, ... kalne.html
Nie dalej jak w niedzielę, rozmawiałam ze znajomym z Fiata. U nich również parkingi pękają w szwach.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Nie tylko Skoda ogranicza produkcję.
Jak podaje dzisiaj wiele serwisó za PAP:
Niemiecki koncern samochodowy Opel tymczasowo ogranicza produkcję i wstrzymuje pracę swych zakładów w Bochum i Eisenach - podał we wtorek dziennik "Bild".
Powodem tej decyzji jest znaczący spadek popytu na samochody.
W tym tygodniu nie będzie pracować zakład w Bochum, zatrudniający około 5 tys. ludzi. Od przyszłego poniedziałku na trzy tygodnie wstrzymana zostanie produkcja w Eisenach.
Na razie Opel nie zapowiada redukcji zatrudnienia. Nie wyklucza jednak nieznacznych obniżek wynagrodzeń dla części załogi.
Według "Bilda" do końca roku niemiecki koncern zamierza ograniczyć produkcję w całej Europie o 40 tys. samochodów. Planuje także czasowe zamknięcie zakładów w Anglii i Hiszpanii.
O zamiarze zmniejszenia produkcji poinformowały już należące do grupy Volkswagena firmy Seat i Skoda. Również Mercedes-Benz i BMW myślą o ograniczeniu produkcji.
Według niemieckich komentatorów spadek popytu na samochody i wynikające z tego ograniczenia produkcji są konsekwencją międzynarodowego kryzysu finansowego.
A tak przy okazji zapytam:
- Jak zachowywac się w dobie globalnego kryzysu? Ograniczyć konsumpcję? Przejrzeć listę stałych kosztów i zastanowić się gdzie mogę ciąć? Czy już zacząć się oswajać z myślą, że następny urlop spędzę "pod gruszą"? A co z oszczędnosciami? Czy pozostaje tylko skarpeta?

Jak podaje dzisiaj wiele serwisó za PAP:
Niemiecki koncern samochodowy Opel tymczasowo ogranicza produkcję i wstrzymuje pracę swych zakładów w Bochum i Eisenach - podał we wtorek dziennik "Bild".
Powodem tej decyzji jest znaczący spadek popytu na samochody.
W tym tygodniu nie będzie pracować zakład w Bochum, zatrudniający około 5 tys. ludzi. Od przyszłego poniedziałku na trzy tygodnie wstrzymana zostanie produkcja w Eisenach.
Na razie Opel nie zapowiada redukcji zatrudnienia. Nie wyklucza jednak nieznacznych obniżek wynagrodzeń dla części załogi.
Według "Bilda" do końca roku niemiecki koncern zamierza ograniczyć produkcję w całej Europie o 40 tys. samochodów. Planuje także czasowe zamknięcie zakładów w Anglii i Hiszpanii.
O zamiarze zmniejszenia produkcji poinformowały już należące do grupy Volkswagena firmy Seat i Skoda. Również Mercedes-Benz i BMW myślą o ograniczeniu produkcji.
Według niemieckich komentatorów spadek popytu na samochody i wynikające z tego ograniczenia produkcji są konsekwencją międzynarodowego kryzysu finansowego.
A tak przy okazji zapytam:
- Jak zachowywac się w dobie globalnego kryzysu? Ograniczyć konsumpcję? Przejrzeć listę stałych kosztów i zastanowić się gdzie mogę ciąć? Czy już zacząć się oswajać z myślą, że następny urlop spędzę "pod gruszą"? A co z oszczędnosciami? Czy pozostaje tylko skarpeta?

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Być może Pani z Polskiej Agencji Prasowej miała na myśli fakt, że spółka Adam Opel AG, należąca do GM, jest zarejestrowana w Niemczech?
Ale to chyba jest najmniejszy problem, że w tej notatce jest taka nieścisłość...
Ale to chyba jest najmniejszy problem, że w tej notatce jest taka nieścisłość...

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Komunę przeżyliście, ZSRR, też, Czarnobyl też, a boicie się jakichś kapitalistycznych wymysłów?
Ale co to było za życie...EterycznyŻołądź pisze:Komunę przeżyliście...

gorzała reglamentowana, o browarze najczęściej mogłeś zapomnieć...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
No nie bardzo, bo "przerwa w produkcji" wcale nie oznacza wolnego (przynajmniej nie dla wszystkich), a po drugie obecne zawalenie się sprzedaży samochodów nie wróży nic dobrego dla wszystkich pracujących w branży....

A jak idzie o tą "niemieckość" Opla, to się tym germaniszen goebbelsen tak marzy i lubią tak wszędzie też pisać, stąd pewnie tłumaczenie PAP z jakiejś dojczen gazeten papiren.
Ale to tylko marzenia...

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a szkoda. Juz myslałem, że ze dwa dni siedzisz z SuperWiśnią w górach...jarmaj pisze: No nie bardzo, bo "przerwa w produkcji" wcale nie oznacza wolnego
Teraz jest najlepszy czas na inwestycje.gootek pisze: A tak przy okazji zapytam:
![]()

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl