Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)
Coś w tym stylu
ale ktoś to ćwiczył w praktyce? Bo cytowane rozporządzenie mówi jeszcze o bliżej nieokreślonym zakresie. To kolejny punkt poniżej tego co zacytował Szymon. Wszyscy wkoło mówią mi że inwestor ma prawo tyle tylko że nikt tego nie przerabiał

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Hihi dziękuję dobrym ludziom za odzew na PW, ale w mojej dokumentacji jest wszystko w porządku i zgodnie z prawem
Brakuje mi kilku wpisów pt. dachówka, tynki wewnętrzne, ocieplenie itp. Wszystkie ważne konstrukcyjnie wpisy są wykonane przez upoważnione i mądre osoby z tytułami i uprawnieniami. Pozwolenie na budowę także posiadam
To było zupełnie niewinna pytanie. Nie wiem czy angażować w to mojego inspektora nadzoru, czy mogę sobie sam wpisać takie proste prace. No bo skoro inwestor może, to czemu nie?

To było zupełnie niewinna pytanie. Nie wiem czy angażować w to mojego inspektora nadzoru, czy mogę sobie sam wpisać takie proste prace. No bo skoro inwestor może, to czemu nie?
Kierownik budowy wziął kasę?
To niech wpisuje!
To niech wpisuje!
Dolce far niente 

Odgrzewam kotlet. Stary.
Podaj mi podstawę prawną, bo wg. mojej wiedzy taki manewr jest nie do przejścia.... Dzisiaj wiedza zdobyta w US.
Odliczyć możesz tylko VAT, co już jest sympatyczne, jeżeli kupujesz z VAT-em.
Konto usunięte pisze: Przykład 2.
Kupujesz ziemię za 500.000 zł. W następnym roku stawiasz kosztem 500.000 zł dom i opylasz go za 2.000.000 zł.
Idiota stosujący metodę memoriałową płaci podatek od dochodu w wysokości 1.000.000 zł (tzn podstawa, nie kwota podatku). Mądrala stosujący metodę kasową zaliczył już w ubiegłym roku 500.000 zł straty, więc w tym roku może odliczyć maksymalnie 250.000 zł. Płaci więc podatek od dochodu równego 1.250.000 zł
Podaj mi podstawę prawną, bo wg. mojej wiedzy taki manewr jest nie do przejścia.... Dzisiaj wiedza zdobyta w US.
Odliczyć możesz tylko VAT, co już jest sympatyczne, jeżeli kupujesz z VAT-em.
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
FUX, nie opisuję kwestii VAT tylko proste operacje w podatku dochodowym.
Nie wiem, jaki manewr nie jest do przejścia... a podstawę prawną potrzebujesz na odliczenie zakupu ziemi, czy na rozliczanie kosztow w zależności od wybranej metody księgowej
Nie wiem, jaki manewr nie jest do przejścia... a podstawę prawną potrzebujesz na odliczenie zakupu ziemi, czy na rozliczanie kosztow w zależności od wybranej metody księgowej

No wlaśnie!Konto usunięte pisze: tylko proste operacje w podatku dochodowym.
To na jakiej podstawie prawnej, mogę kupić ziemię "na firmę" i wrzucić ją w koszty?
Wg. mojej wiedzy jest to niemożliwe.
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze:No wlaśnie!Konto usunięte pisze: tylko proste operacje w podatku dochodowym.
To na jakiej podstawie prawnej, mogę kupić ziemię "na firmę" i wrzucić ją w koszty?
Wg. mojej wiedzy jest to niemożliwe.

Robert - tylko się nie czepiaj, bo to jest wersja uproszczona, pomijam operacje księgowe

Gruntu nie możesz amortyzować, a to jest różnica.

W uproszczeniu, kupując grunt wydajesz pieniądze ale nie jest to Twoim kosztem (w tym momencie). Potem budujesz na tym dom albo i nie. Załóżmy, że budujesz. Do gruntu dodana jest część składowa w postaci budynku, która zwiększa wartość tego gruntu (z grubsza rzecz biorąc). Sprzedajesz dom z gruntem - bo inaczej się nie da

Wycofujesz rakiem to, co jakiś czas temu napisałeś.
Wywód Twój oparleś na stwierdzeniu, że dzisiaj kupuję grunt za 500.000, na koniec roku mam 500.000 straty. Ja ją właśnie chce mieć, bo tak Cie zrozumiałem...
A jednak nie mogę...
Wywód Twój oparleś na stwierdzeniu, że dzisiaj kupuję grunt za 500.000, na koniec roku mam 500.000 straty. Ja ją właśnie chce mieć, bo tak Cie zrozumiałem...
A jednak nie mogę...

Dolce far niente 

Pudło Robert....rrosiak pisze:
Konto usunięte napisał(a):
Kupujesz ziemię za 500.000 zł. W następnym roku stawiasz kosztem 500.000 zł dom i opylasz go za 2.000.000 zł.
Idiota stosujący metodę memoriałową płaci podatek od dochodu w wysokości 1.000.000 zł (tzn podstawa, nie kwota podatku). Mądrala stosujący metodę kasową zaliczył już w ubiegłym roku 500.000 zł straty, więc w tym roku może odliczyć maksymalnie 250.000 zł. Płaci więc podatek od dochodu równego 1.250.000 zł
Tutaj lepiej, ale nawet w metodzie kasowej strata jest do rozliczenia w ciągu dwóch kolejnych lat podatkowych. Poza tym opisany przykład dotyczy sytuacji, w której nie masz żadnych dochodów w normalnym układzie niwelujących wysokość straty.

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX, bo prawdziwe porady kosztują, a to był pewnie tzw przykład poglądowy przy 3 browarze? Kupiłeś już ten grunt? 

Dziwne pytania na ogólnym zadajesz...
Tak se dzisiaj szczegółowo interesuje....

Tak se dzisiaj szczegółowo interesuje....
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX, strata może Ci powstać na skutek zdarzeń lat kolejnych. Nie jest zawsze tak, że wydajesz i masz stratę. Chcesz obniżyć sobie podatki - kup parę środków trwałych z grupy 3-8 do 50.000 Euro i masz jednorazowy odpis

Robienie kosztów dla idei mnie nie kręci...Konto usunięte pisze: Chcesz obniżyć sobie podatki - kup parę środków trwałych z grupy 3-8 do 50.000

PW

Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
FUX pisze: Pudło Robert....
W którym miejscu

Konto usunięte pisze: a to był pewnie tzw przykład poglądowy przy 3 browarze
Bez browara, ale poglądowy

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Tutaj lepiej,rrosiak pisze: W którym miejscu
Nie ma mozliwości zrobienia tego, co FK napisal. Bez znaczenia tym bardziej jest metoda...
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Nie ma mozliwości zrobienia tego, co FK napisal.
FUX, to jest przykład z życia wzięty. Więc mi tu nie....

- rrosiak
- 6 gwiazdek
"Lepiej" nie znaczy dobrze, a gdybyś dokładnie poczytał to zapewne byś dostrzegł, że w naszej z F-K dywagacji chodziło właśnie o metodę. Zastąp sobie ziemię prętami stalowymi, a dom śrubkami z tych prętów i się nie czepiajFUX pisze:Tutaj lepiej,rrosiak pisze: W którym miejscu
Nie ma mozliwości zrobienia tego, co FK napisal. Bez znaczenia tym bardziej jest metoda...

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

rrosiak,
Jakoś nieskładnie piszesz...
Metoda to jedno, a kasa to drugie...

Metoda to jedno, a kasa to drugie...

Dolce far niente 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX pisze:rrosiak,
Metoda to jedno, a kasa to drugie...![]()
No patrz jak się uczepił

rrosiak pisze:FUX pisze:rrosiak,
Metoda to jedno, a kasa to drugie...![]()
No patrz jak się uczepił

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Kiedy opłaca się przechodzić z liniowego na zasady ogólne? Czy widział ktoś gdzieś jakiś arkusz w excelu, żeby sobie wpisać wartości, liczbę dzieci, liczbę żon pracujących i nie pracujących i żeby powiedział czy warto czy nie? 

na podatki.pl był artykuł o tym.
o, takie przykłady podali:
Przykład 1
Planujemy, że w 2009 r. osiągniemy dochód na poziomie 90 000 zł (już po wszystkich odliczeniach od dochodu, do których jesteśmy uprawnieni).
Podatek według stawki jednolitej wyniesie 17 100 zł. Podatek obliczony według skali wyniesie 16 270 zł (14 839,02 + [90 000 - 85 528] x 32 proc.).
Przy takim dochodzie decydowanie się na podatek liniowy nie znajduje uzasadnienia.
Dopiero przy dochodzie ok. 96 400 zł obciążenia podatkowe liczone według obu metod zrównują się (jak wspomniałem obliczenia są uproszczone - biorę pod uwagę czysty dochód po przysługujących pomniejszeniach i nie uwzględniam przysługujących lub utraconych ulg i odliczeń od podatku).
Najlepiej obciążenia podatkowe podatkiem liniowym i według skali zobrazuje poniższe zestawienie dla kilku kwot opodatkowanego dochodu:
dochód
podatek według skali
podatek 19 proc.
96 400
18 318
18 316
120 000
25 870
22 800
150 000
35 470
28 500
200 000
51 470
38 000
Jak z powyższych wyliczeń wynika, przy dochodzie do opodatkowania, który przekracza ok. 8040 zł miesięcznie, opłaca się wybrać podatek liniowy. Oczywiście pod warunkiem, że nie planujemy np. rozliczyć się wspólnie z małżonkiem.
Przykład 2
Pierwszy małżonek osiąga dochód z działalności gospodarczej w wysokości ok. 10 000 zł miesięcznie. Drugi osiąga dochody z pracy na poziomie ok. 3000 zł miesięcznie. Jeśli opodatkowują się oddzielnie, podatki przez nich płacone będą przedstawiać się następująco:
a) podatek jednolity od dochodu z działalności gospodarczej: 22 800 zł,
b) podatek według skali dla osoby pracującej: 5924 zł.
Razem podatek wyniesie 28 724 zł.
Jeśli małżonkowie założą, że będą rozliczać dochody wspólnie, wyliczenia ulegają zmianie i wyglądają następująco:
Łączny dochód małżonków: 156 000 zł.
Połowa dochodu małżonków: 78 000 zł.
Podatek obliczony od połowy dochodu małżonków według skali: 13 484 zł.
Wyliczony powyżej podatek x 2 = 26 968 zł.
Okazuje się, że dla podanych kwot dochodów osobie prowadzącej działalność opłaca się zrezygnować z opodatkowania podatkiem jednolitym - korzyści płynące ze wspólnego rozliczenia z mniej zarabiającym małżonkiem są wystarczające dla podjęcia takiej decyzji.
o, takie przykłady podali:
Przykład 1
Planujemy, że w 2009 r. osiągniemy dochód na poziomie 90 000 zł (już po wszystkich odliczeniach od dochodu, do których jesteśmy uprawnieni).
Podatek według stawki jednolitej wyniesie 17 100 zł. Podatek obliczony według skali wyniesie 16 270 zł (14 839,02 + [90 000 - 85 528] x 32 proc.).
Przy takim dochodzie decydowanie się na podatek liniowy nie znajduje uzasadnienia.
Dopiero przy dochodzie ok. 96 400 zł obciążenia podatkowe liczone według obu metod zrównują się (jak wspomniałem obliczenia są uproszczone - biorę pod uwagę czysty dochód po przysługujących pomniejszeniach i nie uwzględniam przysługujących lub utraconych ulg i odliczeń od podatku).
Najlepiej obciążenia podatkowe podatkiem liniowym i według skali zobrazuje poniższe zestawienie dla kilku kwot opodatkowanego dochodu:
dochód
podatek według skali
podatek 19 proc.
96 400
18 318
18 316
120 000
25 870
22 800
150 000
35 470
28 500
200 000
51 470
38 000
Jak z powyższych wyliczeń wynika, przy dochodzie do opodatkowania, który przekracza ok. 8040 zł miesięcznie, opłaca się wybrać podatek liniowy. Oczywiście pod warunkiem, że nie planujemy np. rozliczyć się wspólnie z małżonkiem.
Przykład 2
Pierwszy małżonek osiąga dochód z działalności gospodarczej w wysokości ok. 10 000 zł miesięcznie. Drugi osiąga dochody z pracy na poziomie ok. 3000 zł miesięcznie. Jeśli opodatkowują się oddzielnie, podatki przez nich płacone będą przedstawiać się następująco:
a) podatek jednolity od dochodu z działalności gospodarczej: 22 800 zł,
b) podatek według skali dla osoby pracującej: 5924 zł.
Razem podatek wyniesie 28 724 zł.
Jeśli małżonkowie założą, że będą rozliczać dochody wspólnie, wyliczenia ulegają zmianie i wyglądają następująco:
Łączny dochód małżonków: 156 000 zł.
Połowa dochodu małżonków: 78 000 zł.
Podatek obliczony od połowy dochodu małżonków według skali: 13 484 zł.
Wyliczony powyżej podatek x 2 = 26 968 zł.
Okazuje się, że dla podanych kwot dochodów osobie prowadzącej działalność opłaca się zrezygnować z opodatkowania podatkiem jednolitym - korzyści płynące ze wspólnego rozliczenia z mniej zarabiającym małżonkiem są wystarczające dla podjęcia takiej decyzji.
To odgrzewam STARY kotlet. Pojawilo sie sporo ofert na auta z kratką
Oto treść maila, ktorym chcę się z Wami podzielić.
Witam serdecznie
Mam już informację na temat możliwości zawierania umów na samochody z homologacją ciężarową
Na początku przedstawiam stanowisko Departamentu Prawnego w tym temacie:
„(...), chcemy zastrzec, iż każdorazowo, kwestia ubiegania się o zwrot podatku VAT od wspomnianych zakupów (przyp. zakup samochodu osobowego z homologacją ciężarową) (jak również odliczenie podatku VAT na bieżąco) powinno być indywidualnie konsultowane przez każdego z klientów XXX ze swoim prawnikiem lub doradcą podatkowym.”
Sposób postępowania:
Umowę zawieramy jako samochód osobowy.
Dodatkowo wraz z umową leasingową podpisujemy Aneks z Klientem (w załączeniu)
Do dokumentów umowy dołączamy kopię wyciągu ze świadectwa homologacji
Dowód rejestracyjny musi być wystawiony na samochód ciężarowy

Oto treść maila, ktorym chcę się z Wami podzielić.
Witam serdecznie
Mam już informację na temat możliwości zawierania umów na samochody z homologacją ciężarową
Na początku przedstawiam stanowisko Departamentu Prawnego w tym temacie:
„(...), chcemy zastrzec, iż każdorazowo, kwestia ubiegania się o zwrot podatku VAT od wspomnianych zakupów (przyp. zakup samochodu osobowego z homologacją ciężarową) (jak również odliczenie podatku VAT na bieżąco) powinno być indywidualnie konsultowane przez każdego z klientów XXX ze swoim prawnikiem lub doradcą podatkowym.”
Sposób postępowania:
Umowę zawieramy jako samochód osobowy.
Dodatkowo wraz z umową leasingową podpisujemy Aneks z Klientem (w załączeniu)
Do dokumentów umowy dołączamy kopię wyciągu ze świadectwa homologacji
Dowód rejestracyjny musi być wystawiony na samochód ciężarowy
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Auto z kratką? Kratka niepotrzebna :-)
Niosę dobrą nowinę:
W dniu 03.04.09 zapadł wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie w sprawie spółki Magoora (I SA/Kr 147/09). Sąd uznał przepisy ustawy o VAT z 2004 r. wprowadzające ograniczenia w odliczaniu VAT od paliwa za niezgodne z prawem wspólnotowym i odmówił ich zastosowania. Zdaniem WSA konstytucyjne zasady wykładni prawa nie pozwoliły na zastosowanie ograniczeń w prawie do odliczenia VAT od paliwa przewidzianych ustawą o VAT obowiązującą od 1 maja 2004 r., co oznacza, że „nie istnieje żadne inne ograniczenie niż związek zakupu paliwa z działalnością podlegającą opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, czyli (…) nie ma podziału na samochody osobowe i ciężarowe” (cytat z ustnego uzasadnienia).
Krakowski sąd uznał, że organy skarbowe mają obowiązek interpretowania prawa krajowego w ten sposób, by uzyskać jego wykładnię maksymalnie zgodną z celem Dyrektywy. Jeżeli natomiast interpretacja danego przepisu nie pozwala na osiągnięcie takiego celu, to w ocenie sądu istnieje obowiązek pominięcia przepisu prawa krajowego. W efekcie WSA stwierdził, że przepisów przewidujących ograniczenie odliczenia VAT od paliwa nie da się zinterpretować tak, aby były one jasne dla wszystkich uczestników obrotu gospodarczego w Polsce, a w szczególności nie można podzielić poglądu przedstawionego ostatnio przez Ministerstwo Finansów, gdyż prowadziło by to do konieczności oparcia rozstrzygnięcia sądu o przepis prawa już nie istniejącego (ustawy o VAT w brzmieniu sprzed 1 maja 2004 r.).
Wyrok ten jest nieprawomocny i dotyczy tylko konkretnej sprawy, która zasadniczo dotyczyła odliczenia VAT od paliwa używanego w samochodach spełniających tzw. wzór Lisaka. Niemniej jednak jest to pierwszy wyrok, który w głośnym sporze o odliczenie VAT od paliwa do samochodów osobowych i od nabycia takich samochodów daje szanse na pełne odliczenie w stosunku do wszystkich samochodów osobowych.

W dniu 03.04.09 zapadł wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie w sprawie spółki Magoora (I SA/Kr 147/09). Sąd uznał przepisy ustawy o VAT z 2004 r. wprowadzające ograniczenia w odliczaniu VAT od paliwa za niezgodne z prawem wspólnotowym i odmówił ich zastosowania. Zdaniem WSA konstytucyjne zasady wykładni prawa nie pozwoliły na zastosowanie ograniczeń w prawie do odliczenia VAT od paliwa przewidzianych ustawą o VAT obowiązującą od 1 maja 2004 r., co oznacza, że „nie istnieje żadne inne ograniczenie niż związek zakupu paliwa z działalnością podlegającą opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, czyli (…) nie ma podziału na samochody osobowe i ciężarowe” (cytat z ustnego uzasadnienia).
Krakowski sąd uznał, że organy skarbowe mają obowiązek interpretowania prawa krajowego w ten sposób, by uzyskać jego wykładnię maksymalnie zgodną z celem Dyrektywy. Jeżeli natomiast interpretacja danego przepisu nie pozwala na osiągnięcie takiego celu, to w ocenie sądu istnieje obowiązek pominięcia przepisu prawa krajowego. W efekcie WSA stwierdził, że przepisów przewidujących ograniczenie odliczenia VAT od paliwa nie da się zinterpretować tak, aby były one jasne dla wszystkich uczestników obrotu gospodarczego w Polsce, a w szczególności nie można podzielić poglądu przedstawionego ostatnio przez Ministerstwo Finansów, gdyż prowadziło by to do konieczności oparcia rozstrzygnięcia sądu o przepis prawa już nie istniejącego (ustawy o VAT w brzmieniu sprzed 1 maja 2004 r.).
Wyrok ten jest nieprawomocny i dotyczy tylko konkretnej sprawy, która zasadniczo dotyczyła odliczenia VAT od paliwa używanego w samochodach spełniających tzw. wzór Lisaka. Niemniej jednak jest to pierwszy wyrok, który w głośnym sporze o odliczenie VAT od paliwa do samochodów osobowych i od nabycia takich samochodów daje szanse na pełne odliczenie w stosunku do wszystkich samochodów osobowych.