Grzybobranie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Grzybobranie

Post 18 paź 2008, o 18:53

Witam.

Gdzie w okolicach Warszawy warto iść pospacerować po lesie z szansą na znalezienie koszyczka grzybów na sos ?

W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Re: Grzybobranie

Post 18 paź 2008, o 19:07

Najlepiej wzdłuż jakiejś ruchliwej drogi :evilgrin:
Tylko pieniądze trzeba zabrać.

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D

Post 18 paź 2008, o 19:28

:mrgreen: ˛

Nie, nie chodyi mi o grzyby. Raczej mam ochotę pochodzić po lesie, zaciągnąć się leśnym powierzem,pospacerować.A , że bez sensu nie lubię chodzi to i mógłbym się od czasu do czasu schylić po grzyba.

Aha , parkowanie w łazach przy skręcie na PiasecZno w grę nie wchodzi :whistle:
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2008, o 20:07

Okolice Kampinosu?
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 18 paź 2008, o 20:10

chyba za piaszczyście. Ale sie nie znam. :?

adam.str
2 gwiazdki
Auto: GiejTek

Post 18 paź 2008, o 21:03

w tym roku możesz co najwyżej liczyć na kosz podgrzybków i innych kozaków, maślaków czy bagniaków. Prawdziwków ewentualnie tylko kilkanaście. Czas 2-3 godz. w lesie w którym wiesz gdzie rosną grzyby.
Bez rewelacji ten rok :-|

zagatka
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 paź 2008, o 22:34

Okolice Okuniewa, droga na Stanisławów :)
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 19 paź 2008, o 00:13

Kozaki i maślaki - Konstancin. Ale trzeba wcześnie bo miejscowi szybko działają. Pomiędzy Konstancinem a Piasecznem jest sporo ugorów i krzaków samosiejek brzozy. Niby nie wygląda ale można sporo znaleźć.
A tak pod Warszawą to jeżdzę w okolice Olsztynka :), jak się ruszy o 4 rano to się i zajedzie szybko a i przywiezie się konkretną ilość.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 paź 2008, o 10:44

Ja tam wychodzę z Dido na dwugodzinny spacer i wracamy z koszykiem podgrzybków. Już mi się na półce słoiki z marynowanymi nie mieszczą. I mi się niedobrze robi, że znowu mam wieczorem czyścić ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 20 paź 2008, o 15:13

grzybki są zajebiste: i nakarmią i wyświetlą film

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 20 paź 2008, o 17:58

Konto usunięte pisze: Już mi się na półce słoiki z marynowanymi nie mieszczą. I mi się niedobrze robi, że znowu mam wieczorem czyścić

Od pierwszego problemu moge Cię uwolnić, mam jeszcze sporo miejsca w piwniczce z drugim musisz sobie poradzić sam :razz:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2008, o 22:30

Konto usunięte pisze:Już mi się na półce słoiki z marynowanymi nie mieszczą. I mi się niedobrze robi, że znowu mam wieczorem czyścić ;-)
Jakby co, to za słoiczek to ja chętnie pomogę czyścić ;)

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 21 paź 2008, o 07:34

michal pisze: grzybki są zajebiste: i nakarmią i wyświetlą film

Grzyby są po pierwsze niedobre*, po drugie bezwartościowe. Pardon, ich wartość polega na tym, że ludzie chodzą po lesie zamiast np. siedzieć na tyłkach przed telewizorami.

Jest jeden wyjątek: pieczarki z mięsem, z naciskiem na mięso. Trufli nigdy nie jadłem.
pozdrawiam
Grzegorz

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi

Post 21 paź 2008, o 07:42

Jeżeli ktoś faktycznie chce nazbierać grzybów to tylko zachodniopomorskie i lubuskie,każdego roku jest urodzaj :mrgreen: Mowa oczywiście o borowikach,kurkach no i tzw czerwonych kozakach bo po podgrzybki to nawet sie nie schylam bo raz ze szkoda czasu a dwa mam chory kręgosłup.Grzyby,bynajmniej u mnie juz się kończą jeszcze kilkanaście dni temu zbierałem po 30-60 prawdziwków dziennie a w tej chwili to ledwo 6-8 i to jeszcze stare -skapciałe.
PAWKA

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2008, o 08:05

Matko przenajświętsza, ja w życiu naraz tyle grzybów nie widziałem na raz, no może 20 lat temu, w lubuskiem właśnie.

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 21 paź 2008, o 08:51

devlin pisze:Matko przenajświętsza, ja w życiu naraz tyle grzybów nie widziałem na raz, no może 20 lat temu, w lubuskiem właśnie.
Ze względu na fakt że kłopot u was z grzybnymi lasami zapodałem instrukcję gdzie należy się udac,ja mam o tyle fajnie że mój zakład znajduje się w lesie a że jestem kierowcą i w ciągu pracy muszę wyjechać ok 130km/po lasach oczywiście/to łącze przyjemne z pożytecznym-w ramach patrolu zbieram grzyby :mrgreen: Generalnie ten rok był dość słaby -nie było letniego wysypu tylko jesienny i to opózniony.Największe wrażenia miałem dwa lata temu jak wszedłem do lasu gdzie nie powinno być prawdziwków a tuuuuuuu biało :o nazbierałem karton po telewizorze/nie lcd tylko ten stary kineskopowy/ w dwie godz.
PAWKA

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 21 paź 2008, o 09:11

pawka35 pisze: nazbierałem karton po telewizorze

ooo, widzę wyprawa była konkretna :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 paź 2008, o 09:14

pawka35 pisze: Największe wrażenia miałem dwa lata temu jak wszedłem do lasu gdzie nie powinno być prawdziwków a tuuuuuuu biało :o nazbierałem karton po telewizorze/nie lcd tylko ten stary kineskopowy/ w dwie godz.

O dżizas :-d , jak rozwiązałeś kwestię transportu tego kartonu za sobą po lesie? :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 21 paź 2008, o 09:29

Konto usunięte, legasem ;-)

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 21 paź 2008, o 09:41

Nieeeeeee,jeszcze wtedy legaca nie miałem,byłem akuratnie w tzw,patrolu pieszym i znosiłem to reklamówkami do tzw .bazy /odległość między jednym a drugim ok 500m/ i tam pakowałem do kartonu bo mieliśmy zawiezć na skup ale okazało sie /dla mnie dziwne/że borowiki robaczywe muszą lepiej wyglądać niż zdrowe.Po segregacji okazało sie że i tak większość z nich poszła na śmietnik ale co była frajda ze zbierania to moje.Od roku robaczywe borowiki to na szczęście bardzo znikoma ilość. :mrgreen:
PAWKA

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 21 paź 2008, o 09:52

pawka35 pisze:Nieeeeeee,jeszcze wtedy legaca nie miałem,byłem akuratnie w tzw,patrolu pieszym i znosiłem to reklamówkami do tzw .bazy /odległość między jednym a drugim ok 500m/
No a w tym czasie pewnie z 1000 Ukraińców przebiegło przez granicę i poszło w kraj. :lol: :mrgreen:
Obrazek

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 21 paź 2008, o 09:56

Też nie,raz że nie przy tej granicy mieszkam a dwa że fucha pokrewna ale niestety ja nie mam tak dobrze i muszę zapierdzielać na emeryture 35lat :-( ;-( :mrgreen:
PAWKA

ODPOWIEDZ