Dziwne stukanie podczas dodawania gazu
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
kasiaczek01
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 combi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Dziwne stukanie podczas dodawania gazu
Mam taki problem. W mojej subaru imprezie 2.0 miałam ostatnio wymieniany przegub. Teraz od dłuższego czasu, gdy samochód jest zimny, przy dodawaniu gazu słychać dość głośno stukanie. Wydaje mi się że dobiega ono z okolicy przegubu. Mechanik nie stwierdził żadnego luzu. Po przejechaniu około 2 km stukanie ustępuje. Słychać to stukanie wyłącznie podczas dodawania gazu, nie na luzie (im szybciej jadę, im więcej dodaje gazu, tym częstotliwość stukania wzrasta.
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
Re: Dziwne stukanie podczas dodawania gazu
czy jest to metaliczne stukanie? JEDYNIE na zimnym silniku ?
Obawiam się, że mamy dla Ciebie złe wiadomości.
Obawiam się, że mamy dla Ciebie złe wiadomości.

-
kasiaczek01
- 0 gwiazdek
Tak, na zimnym, ale jeśli uważasz, ze to wina silnika to na pewno nie. Odgłos ewidentnie dochodzi gdzieś z okolic kola. Na luzie nie stuka.
Stawiam zatem, że to wydech i nie powinnaś się przejmować. Jak Ci bardzo przeszkadza, to panowie tłumikowcy to załatwią.
przód czy tył? jak przód to nie wydech ;)
jeśli dochodzi od przegubu, który był wymieniany i jest korelacja z prędkością kół (a nie silnika) to wracaj do gościa, który robił ten przegub.
a może przy hamowaniu silnikiem też występuje?
jeśli dochodzi od przegubu, który był wymieniany i jest korelacja z prędkością kół (a nie silnika) to wracaj do gościa, który robił ten przegub.
a może przy hamowaniu silnikiem też występuje?
-
kasiaczek01
- 0 gwiazdek
To w takim razie pewnie to ten przegub. Bo to z przodu hałas dochodzi nie z tyłu. Tak właśnie sądziłam, że mi co spierdzielili. Teraz nie wiem czy mam jechać gdzieś indziej czy do tych gówniarzy znów dawać, niech naprawiają. Dzięki za odpowiedzi
Jeśli to przegub, to dziwne że stuka tylko na zimnym silniku...
-
kasiaczek01
- 0 gwiazdek
No właśnie. Ja tez się dziwie że tylko przy zimnym silniku to stuka. Poza tym przegub najlepiej słychać przy skręcie, a to stuka podczas jazdy prosto (wtedy chyba nawet bardziej). Stukanie ustępuje jakoś po pięciu minutach jazdy. Może nawet mniej. Mam takie wrażenie jakby stukot wydobywał się z okolic koła albo pedałów. Zaraz będę zmieniała opony na zimowe to wtedy jeszcze każę komuś to obejrzeć. Jakbyście mieli jeszcze jakieś sugestie to piszcie.
witam,doszedłeś już co tak stuka,mam dokładnie to samo w swoim
- Żemol
- 4 gwiazdki
- Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99
Może to być wydech (miałem i mam podobnie)
Kolejna rzecz to popychacze kasujące luz zaworowy( szczególnie słyszalne przy niskich temp.) jak olej nabierze ciśnienia sukcesywnie przestają być słyszalne.
Panewki raczej wykluczam
Kolejna rzecz to popychacze kasujące luz zaworowy( szczególnie słyszalne przy niskich temp.) jak olej nabierze ciśnienia sukcesywnie przestają być słyszalne.
Panewki raczej wykluczam
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...

"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh
ja się zastanawiam czy kasiaczek01, ma jeszcze tą imprezę po takim czasie 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Jesteś może archeologiem z zawodu/zamiłowaniajomson pisze: witam,doszedłeś już co tak stuka,mam dokładnie to samo w swoim

- kuzi4
- 4 gwiazdki
- Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00
Jeżeli metaliczne stukanie po jednej ze stron silnika to raczej wydech, a dokładniej jego osłony termiczne. Parę minut pracy spawarką i na jakiś czas masz po kłopocie.