Z batatów.leon pisze:Chloru pisze: na pikantnym puree z batatów.
Z batatów, czy z pyr?
Przepisy i przypisy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Pytam się, bo gdzieś niedawno widziałem przepis na puree z batatów. Główny składnik: pyry/kartofle/ziemniaki. Takie czasy.Chloru pisze:Z batatów.leon pisze:Chloru pisze: na pikantnym puree z batatów.
Z batatów, czy z pyr?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Re: Przepisy i przypisy
Fajne są frytki, słodkawe grubą solą potrzepane. Dostałem raz do burgera, posmakowało to teraz sobie sam robię.Chloru pisze: Z batatów.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Ja frytki z batata skrapiam oliwą, grubą solą morską, pieprzem i świeżym tymiankiem, bo fajnie przełamuje słodki smak. A do pure dodaję trochę kwaśnej śmietany i odrobinę musztardy bo pure z samego batata jest dość mdłe.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Zrobiles? To rzuć przepisChloru pisze:Gulasz na porterze bałtyckim z pieczarkami podany na pikantnym puree z batatów. Miało być na Guinessie ale i tak niebo w gebie. :D
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 92 razy
- Polubione posty: 158 razy
Re: Przepisy i przypisy
To i ja się pochwalę. Własnoręcznie zrobione (pierwszy raz) chimkali. Wygląd jeszcze do dopracowania, ale w smaku super, głównie za sprawą oryginalnej gruzińskiej adżiki.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.html
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Nie przepadam za batatami. Raczej - nie lubię batatów.Chloru pisze:Konto usunięte, https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.html
Za to ziemniaki w każdej postaci - z wody, smażone, w kopytkach, gnocchi, w tortilli, frytkach...itd.
Kartoflarz jestem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gal, ja nie jestem fanem ale złamane papryką (zdobyczną z Budapesztu) smakowały całkiem nieźle. Po Twoim wpisie za to nabralem ochoty na smażone talarki z ziemniaka... dawno nie jadłem
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Rzuć okiem na "spanish tortilla", albo "rösti".Chloru pisze:Gal, ja nie jestem fanem ale złamane papryką (zdobyczną z Budapesztu) smakowały całkiem nieźle. Po Twoim wpisie za to nabralem ochoty na smażone talarki z ziemniaka... dawno nie jadłem
W obu potrawach należy startować z surowych ziemniaków (moim zdaniem), choć są też i inne opinie.
I obie potrawy mogą być w stu wersjach - tylko wyobraźnia ogranicza.
A smażone ziemniaki to temat rzeka...
BiP chce zupę na ognisku ugotować na Chlejadach, to może warto by było pomyśleć również o pieczonce? Był tu kiedyś kolega Fido_, który pieczonkę miał w małym palcu.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Sprawdzę, dzięki za wskazanie kierunku. Przypomniał mi się projekt we Frankfurcie nad Odrą i restauracja o wdzięcznej nazwie Kattofelhaus, czytaj jakieś 150 ziemniaczanych pozycji w menu z pizzą włącznie ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Robiłem ostatnio kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ,przypomniałem sobie smak barów z przed lat. Ogólnie podawali z sosem pieczarkowym ale mam dużo suszonych grzybów więc "podrasowałem" danie.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Jak chcesz szybko to wrzuć te talarki najpierw do mikrofalówki.Chloru pisze: Po Twoim wpisie za to nabralem ochoty na smażone talarki z ziemniaka... dawno nie jadłem
Niestety czas musisz sam wyczaić. Muszą być prawie ugotowane. Wtedy na patelni już je dojdziesz jak chcesz. Smakuje zupełnie normalnie.
U nas szybkowar powrócił. Bitki wołowe, gulasze i hmmm pieczeń (?) ze schabu. To najłatwiejszy IMHO sposób przyrządzania potraw i w miarę pewny, wystarczy nie przegiąć z czasem.
Piersi z kurczaka polecam. Na parze. Wiem, że brzmi obrzydliwie. Albo rosół w 20 parę minut. Tak, żółty, z oczkami, klarowny i pełny smaku.
Dobry początek do gulaszy (kanał polecony kiedyś przez Gala).
Re: Przepisy i przypisy
Klorian zaserwował mi jakiś czas temu tajską sałatkę z zielonej papai w/g przepisu jego znajomej Tajki. Tylko bez papai.
Ale mi zasmakowała, więc ją już parę razy zrobiłem, za każdym razem modyfikując nieco. Papaja nie wydaje się być najistotniejszym składnikiem (nie wiem, bo nigdy nie jadłem z papają, ale tak uważam i tego będę się trzymał). Kształt, który przybrała obecnie zamieszczam poniżej. Z całą pewnością nie jest koszerny, tajski, dlatego ją nazwałem "tajską".
Chlor, jak chce, zamieści oryginalny przepis.
Sałatka z/bez mango to dwie różne sałatki.
Sałatka "tajska" na 4 osoby (jako danie);
- pół korzenia białej rzodkwi
- duża marchewka
- paczka groszku cukrowego (całe strączki)
- 1 spora cebula czerwona
- 1 słodka czerwona papryka
- 20 pomidorków cherry czerwonych i 20 żółtych
- 100g łuskanych orzeszków ziemnych, albo nerkowca (w/g mnie, lepiej nerkowca)
- pęczek kolendry
- opcjonalnie 1 duże, twarde mango
Rzodkiew i marchewkę pokroić w julienne,
strączki groszku w kawałki 2cm,
cebulę w drobną kostkę,
paprykę w słupki 1x2cm,
pomidorki przekroić na pół,
orzechy pokruszyć,
kolendrę posiekać.
Mango - jeżeli używane - pokroić w kostkę 1x1 cm.
Dodać sos i zmieszać wszystko dokładnie.
sos na 4 osoby
- 4 łyżki stołowe soku z limonki (zwykle to 2 limonki)
- 4 łyżki stołowe oleju arachidowego, ale może być też zwykły roślinny
- 1 łyżka stołowa sosu rybnego
Wymieszać dobrze w słoiczku.
- 4 łyżeczki cukru palmowego albo trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 4-12 suchych strączków tajskiego chili (to małe chili). Ja używam 4, Tajowie 12.
Utrzeć wszystko w moździerzu na emulsję.
Dodać do zawartości słoiczka i ponownie wymieszać.
Ale mi zasmakowała, więc ją już parę razy zrobiłem, za każdym razem modyfikując nieco. Papaja nie wydaje się być najistotniejszym składnikiem (nie wiem, bo nigdy nie jadłem z papają, ale tak uważam i tego będę się trzymał). Kształt, który przybrała obecnie zamieszczam poniżej. Z całą pewnością nie jest koszerny, tajski, dlatego ją nazwałem "tajską".
Chlor, jak chce, zamieści oryginalny przepis.
Sałatka z/bez mango to dwie różne sałatki.
Sałatka "tajska" na 4 osoby (jako danie);
- pół korzenia białej rzodkwi
- duża marchewka
- paczka groszku cukrowego (całe strączki)
- 1 spora cebula czerwona
- 1 słodka czerwona papryka
- 20 pomidorków cherry czerwonych i 20 żółtych
- 100g łuskanych orzeszków ziemnych, albo nerkowca (w/g mnie, lepiej nerkowca)
- pęczek kolendry
- opcjonalnie 1 duże, twarde mango
Rzodkiew i marchewkę pokroić w julienne,
strączki groszku w kawałki 2cm,
cebulę w drobną kostkę,
paprykę w słupki 1x2cm,
pomidorki przekroić na pół,
orzechy pokruszyć,
kolendrę posiekać.
Mango - jeżeli używane - pokroić w kostkę 1x1 cm.
Dodać sos i zmieszać wszystko dokładnie.
sos na 4 osoby
- 4 łyżki stołowe soku z limonki (zwykle to 2 limonki)
- 4 łyżki stołowe oleju arachidowego, ale może być też zwykły roślinny
- 1 łyżka stołowa sosu rybnego
Wymieszać dobrze w słoiczku.
- 4 łyżeczki cukru palmowego albo trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 4-12 suchych strączków tajskiego chili (to małe chili). Ja używam 4, Tajowie 12.
Utrzeć wszystko w moździerzu na emulsję.
Dodać do zawartości słoiczka i ponownie wymieszać.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Istotny jest sos. Tajka mówiła, że warzywa są kwestia umowną. ;) W sosie powinny być jeszcze orzeszki. W oryginale ziemne prażone na patelni bez soli. Kolejną różnicą jest skład sosu - w oryginale bez oleju, reszta w proporcji 1:1.
Oryginał poniżej:
Oryginał poniżej:
Ann pisze: - 1 to 3 Thai chiles (fresh or dried)
- 1 garlic cloves
- long green bean ( optional)
- 1 good full tsp Palm sugar or normal brawn sugar
- 1 tablespoon lime or lemon juice
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tomato sliced into 6 wedges
- green papaya, peeled and shredded (if not available, substitute with kohlrabi or carrot)
- 1 tablespoons roasted peanuts
*Use a pestle and mortar for making this salad*
>pound the garlic and chillie until smooth.
> Add long green bean ( cut it into 2 inch Long) if you will use it
> Add roasted peanut , light pound it
>Add lime juice, fish sauce and sugar mixed well until its taste as you like
> Add sliced tomatoes and shredded green papaya mix it well.
> Served it
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Papaja jest warzywem.Chloru pisze: Tajka mówiła, że warzywa są kwestia umowną. ;)
Ja rozumiem, jesteśmy w Unii.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gal, tak tak poszedłem na skróty... kalarepa, marchewka, biała rzodkiew, pomidory, zielony groszek vs papaja i mango. 5:2 dla warzyw
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Ty się nie stresuj. Niemal każda kombinacja jest OK, bo słusznie zauważyłeś, że istotą jest sos/orzeszki. Jak użyjesz mango i/lub papai*, to sałatka jednak robi się taka nieco bardziej owocowa.Chloru pisze:Gal, tak tak poszedłem na skróty... kalarepa, marchewka, biała rzodkiew, pomidory, zielony groszek vs papaja i mango. 5:2 dla warzyw
*O papai pisałem warunkowo, bo nie wiem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
No właśnie jak się użyje zielonej papai to jest zupełnie nieowocowa. W oryginale miałem wrażenie że jem coś bardziej chrupkiego i twardego, mniej wodnistego niż zielony ogórek.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
No to masz "tajską" warzywną (bez mango) i równie "tajską" nieco owocową (z mango). Takie sobie wariacje, ale obie dobre.Chloru pisze:No właśnie jak się użyje zielonej papai to jest zupełnie nieowocowa. W oryginale miałem wrażenie że jem coś bardziej chrupkiego i twardego, mniej wodnistego niż zielony ogórek.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Dawaj przepisy. Najbardziej z rosołem mnie zaskoczyłeś.Remek pisze: U nas szybkowar powrócił. Bitki wołowe, gulasze i hmmm pieczeń (?) ze schabu. To najłatwiejszy IMHO sposób przyrządzania potraw i w miarę pewny, wystarczy nie przegiąć z czasem.
Piersi z kurczaka polecam. Na parze. Wiem, że brzmi obrzydliwie. Albo rosół w 20 parę minut. Tak, żółty, z oczkami, klarowny i pełny smaku.
Ja polecam ziemniaki całe w mundurkach w soli.
Średnie ziemniaki, kilka łyżek soli, jakieś 12 min od zagotowania.
Nie można ich kroić w wodzie po otwarciu bo będa za słone.
Pycha.
Re: Przepisy i przypisy
FUX, woda, ćwiara kury czy tam kurczaka* (ściągam skórę), włoszczyzna, sól, pieprz, liść, ziele. No... normalny rosół. Zamykasz gar, czekasz aż nabije i później 20+ minut. Byle nie za długo, bo wyciągnie cały smak z wkładu (a ja lubię marchewkę, czy ugotowaną kurę). Doprawiasz po otwarciu.
*wiem, że rosół to z kury
*wiem, że rosół to z kury
Re: Przepisy i przypisy
Do tego.FUX pisze: Pycha.
Kilka łyżek masła, ząbek/dwa czosnku, sól, zioła wg upodobań i ugniatać widelcem, łyżką czy czym tam wygodnie. Przełożyć na folię i urolować "kiełbaskę", a następnie zakręcić jak cukierka w tej folii i do lodówki. Jak stężeje to po plasterku na takie rozkrojone ziemniaczki, albo steka.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2018, o 22:02 przez Remek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przepisy i przypisy
szumy? Jak zaczynasz kurę od zimnej wody to jest ich dość mało (ja tak zawsze robię, ponoć mięso wrzucone do gorącej tworzy ich więcej, ale nigdy nie robiłem). Po otwarciu możesz zebrać i/lub przez sitko przelać. Choć znam takich co zbierają tylko z grubsza i czekają, aż reszta się wygotuje. Jadłem tak zrobiony rosół i było normalne. Tyle, że dłużej.FUX pisze: A co z pianą od białka?
A przy okazji sorry, ja z przyzwyczajenia podaję czas po nabiciu ciśnienia. Ofc powinno się doliczyć ten przed, ale i tak jest znacznie szybciej.