No oczywiście nie mówię że powinno się zaczynać od najprostszego sprzętu. Sądząc że może mnie to wciągnąć dołożyłbym trochę i kupił coś lepszego, co starczy mi na dłużej. Więc wszystko zależy do czego chce się wykorzystywać ten sprzęt i czy typowo do zwykłego cykania fotek, czy też trochę bardziej do zabawyChloru pisze: Niekoniecznie. Czasem warto kupić sprzęt ciut bardziej zaawansowany niż najprostszy nowy korpus. Przykladem może być Nikon i jego starsze szkła, żeby z nimi w miare normalnie pracowac potrzebna jest seria trzycyfrowa (D100/200/300/700). Dlatego też Kruszyn powinien się określić do czego mu aparat.
Piękny dzień dziś mamy
Re: Piękny dzień dziś mamy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Kruszyn pisze: A co myślicie o Nikon D80 ?
Kruszyn. Posiadam, jak masz ochote jest do obmacania w Warszawie.

Z zalet - wlasny naped AF, dosc przyzwoita matryca (chociaz nowsze modele lepiej radza sobie z szumami), sprawny AF, dosc poreczny, ergonomia rewelacyjna (dla mnie).
Zdjęcia tutaj (devlin znowu powie, że za dużo

z N 70-300 VR (1200-1500 PLN)
http://picasaweb.google.com/chloru/MERC2008_niedziela
http://picasaweb.google.com/chloru/MERC2008_sobota#
Kit 18-55 VR (byl w komplecie, cena ~400 PLN)
http://picasaweb.google.com/chloru/Kazi ... HhH5RYCkd8#
http://picasaweb.google.com/chloru/OTBT ... IaPUyO7S-8#
http://picasaweb.google.com/chloru/RedB ... pO87pGCjCA# - tu bylo dosc ciemno i ciut za daleko jak na kit.
http://picasaweb.google.com/chloru/Debk ... AuW4P3xRnU#
Sigma 70-200 2.8 (2500 PLN), chociaz trafiaja się zdjęcia kitem, rozroznisz po ogniskowej w EXIFach.
http://picasaweb.google.com/chloru/ADAC ... GSTebJai-Y#
Ostatnio zmieniony 2 lis 2008, o 02:29 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
co rozumiesz pod pojecie zabawy ???radekk pisze: ........ cykania fotek, czy też trochę bardziej do zabawy
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Chloru zdjęcia super. Nie mogę odzałować ostatniej imprezy na stadionie X-cia RedBull X Fighters
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Kruszyn pisze: Chloru zdjęcia super.
Dziękuje, chociaz mozna lepiej

Impreza rewelacyjna byla.Kruszyn pisze: Nie mogę odzałować ostatniej imprezy na stadionie X-cia RedBull X Fighters
Link: http://pl.youtube.com/watch?v=WxL8kk9daCk tu od drugiej minuty.
Tu z ciut innej perspektywy
Link: http://pl.youtube.com/watch?v=3B2wFa2bv ... re=related
Jeżeli poważnie myślisz o D80 (IMHO warto) to możemy się umówić celem pomacania sprzętu.
barbie, zgoda, tylko weź pod uwagę, że Nikon którego posiadasz wymaga obiektywów z własnym silnikiem (żeby mieć AF rzecz jasna) i to już wystarczająco podnosi cenę słoików. W Sony nie ma takiej potrzeby.Z tymi tanimi lustrzankami jest taki szprytny myk, że one są fajne pod warunkiem że kit Ci wystarczy. Bo szkła do tych prostych aparatów kosztują fortunę.
Dobre szkło zawsze sporo kosztuje, bez względu na to czy jest do podstawowej lustrzanki czy do profi sprzętu.
hogi pisze: Trzymałeś tego Sony w ręku?
Jest dwa razy cięższy od Nikona. I jest taki trochę nieporęczny.
Trzymałem. Z wagą przesadzasz - D60 waży 471 g , a A200 532 g , więc różnica jest pomijalna. Z resztą jakbym chciał lekki aparat to nie kupowałbym lustra, mój kompakt którym teraz pstrykam waży spokojnie ponad pół kilo (fakt, że z aku, ale ciężki aparat nie jest mi dziwny).
Poręczność ? Kwestia upodobań/przyzwyczajeń, Sony jest większy i to akurat mi się podobało. Nikon za to jest zrobiony z lepszych materiałów (obudowa).
chodziło mi chociażby o takie rzeczy jak próby naświetlania z różną ekspozycją itp sprawy, oczywiście każda lustrzanka daje Ci tą możliwość, zmiany parametrów czasu i przysłony, ale jeśli aparat nie będzie służył wyłącznie do robienia zdjęć na automacie, to uważam, że warto rozpatrzyć możliwość kupna czegoś lepszego, gdyż po krótkim czasie nie okaże się, że będzie Cię to ograniczać.Kruszyn pisze:
co rozumiesz pod pojecie zabawy ???
Trzeba będzie sobie zrobić jakiś prezent więc pewnie się spotkamyChloru pisze:
Jeżeli poważnie myślisz o D80 (IMHO warto) to możemy się umówić celem pomacania sprzętu.

Bardzo zacny aparat. Chociaż osobiście nie posiadam, to bawiłam się tym body parę razy i musze przyznać, że jest bardzo fajnie :) Osobiście posiadam Nikona d50 i nie póki nie musze, to go nie zamienie na nic innego :)Kruszyn pisze:A co myślicie o Nikon D80 ?
A do d80 na start dokupić obiektyw Nikorra 50mm 1.8 i focić - obecna cena jakies 400/450zł- bardzo przyjemny obiektyw, zdjęcia nim mogę udostępnić - zresztą wiele znajdziesz w Fidowej galerii imprezowej ;)
Argument wagowy i poręcznościowy mnie osobiście zupełnie nie przekonuje :) Jak ja kupowałam mój aparat zastanawiałam się między Nikonem d50, Canonem 350d i Minoltą 5d...W rezultacie Canon odpadł w przedbiegach, bo był...za mały i za lekki :)) Dziwnie się trzyma aparat, gdy obiektyw przeciąża body - tam aby podpiąc długą lufę trzeba by było dokupić grip, aby wygodnie utrzymać aparat. Minolta odpadła bo była końcówka produkcji i cieżko było sprzęt jeszcze upolować...a mój Nikon większy, cięższy i jestem bardzo zadowlona. Idealnie pasuje do dłoni, moje pazury jak dotąd nie porysowały obudowy, a jak ktoś ma długie palce, to cięzko je podziać na małym body. Jak już wybierać, to najlepiej samemu iśc do sklepu, obmacać kilka apratów i zobaczyć co najlepiej nam pasujehogi pisze:Trzymałeś tego Sony w ręku?Jest dwa razy cięższy od Nikona. I jest taki trochę nieporęczny.

if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.
- Chloru
- 6 gwiazdek
WRC fan pisze: barbie, zgoda, tylko weź pod uwagę, że Nikon którego posiadasz wymaga obiektywów z własnym silnikiem (żeby mieć AF rzecz jasna) i to już wystarczająco podnosi cenę słoików. W Sony nie ma takiej potrzeby.
WRC fan, zerknij na allegro i zobacz ile obiektywów jest do Canona lub Nikona a następnie porównaj to do Sony/Minolta

Calkiem przyzwoity korpus, ze srubokretem, takze o ile mnie pamiec nie myli podepniesz bez problemu chyba wszystko co sie da podpiac mechanicznie :)Kruszyn pisze:A co myślicie o Nikon D80 ?
Jesli jest to aparat w Twoim zasiegu cenowym, a chcesz Nikona, to bierz i sie nie zastanawiaj...
CHociaz ostatnio doszedlem do wniosku, ze wiekszosc ludzi i tak wlasciwie co by nie kupila, to bedzie zadowolona :)
Jacek "AMI" Rudowski
- Chloru
- 6 gwiazdek
AMI pisze: Calkiem przyzwoity korpus, ze srubokretem, takze o ile mnie pamiec nie myli podepniesz bez problemu chyba wszystko co sie da podpiac mechanicznie :)
Podepnie wszystko. Tylko AI oraz AI-S nie będą miały potwierdzenia ostrości AFAIR.
Czy glebi ostrosci?Chloru pisze:Podepnie wszystko. Tylko AI oraz AI-S nie będą miały potwierdzenia ostrości AFAIR.
g.
- Chloru
- 6 gwiazdek
gruby pisze: Czy glebi ostrosci?
Nie słyszałem o czyms takim jak potwierdzenie GO, jest podgląd GO... który jest dla mnie mało uzytecznym ficzerem.
Chodziło mi o potwierdzenie ostrości ale mogłem też pomylić się i chodzi o mierzenie ekspozycji. Wiem, że któryś z ficzerów, a może nawet oba ze szkłami AI/AI-S obsługują tylko trzycyfrowe puszki Nikona.
Ja sie na cyfrowkach zupelnie nie znam - stad pytanie...Chloru pisze:gruby pisze: Czy glebi ostrosci?
Nie słyszałem o czyms takim jak potwierdzenie GO, jest podgląd GO...
Uuuu... Bardzo przydatne!Chloru pisze:który jest dla mnie mało uzytecznym ficzerem.
g.
- Chloru
- 6 gwiazdek
gruby pisze: Uuuu... Bardzo przydatne!
Uuuu... nie !

De gustibus non est disputandum

Dzięki Vibowitowi możecie zobaczyć jak spędzaliśmy czas na torze w Kielcach we wtorek
- dzięki Boguś 
Link: http://www.youtube.com/watch?v=D2V0H1_5k8g

Link: http://www.youtube.com/watch?v=D2V0H1_5k8g
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 

Zainwestowałem w Nokiany a tu zimy nie widać 12-14 *C
Podobno nawet w zakopcu wiosna he he he he aż kusi się wybrać na weekend 

Prawda. Ja na zimówkach od połowy września jeżdżę
, a tu lato... +28 w słońcu, krótkie rękawki, trawka zielona 

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
U to pech straszny
w lutym będziesz miała sliki gratis
Ja pojechałem do znajomych to mnie wywalili i powiedzieli żebym się pokazał jak będzie z trzy dni 0*C. Stwierdzili że jak ma się subarynke to i tak się da pojechać na letnich po śniegu . A ogólnie to mi dokuczają bo na PEWNO MI ZAZDROSZCZĄ SUBARYNKI HEHEHEHE

Ja pojechałem do znajomych to mnie wywalili i powiedzieli żebym się pokazał jak będzie z trzy dni 0*C. Stwierdzili że jak ma się subarynke to i tak się da pojechać na letnich po śniegu . A ogólnie to mi dokuczają bo na PEWNO MI ZAZDROSZCZĄ SUBARYNKI HEHEHEHE
Sprawdzimy...Doxa pisze:Prawda. Ja na zimówkach od połowy września jeżdżę, a tu lato... +28 w słońcu, krótkie rękawki, trawka zielona

Dolce far niente 

Ale zimowe kurteczki sobie weźcie, bo nie sprawdzałam ile w cieniu. Może z +4 ?FUX pisze: Sprawdzimy...![]()

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
A tak poważnie to jaka aura dziś była ?