Przepisy i przypisy
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
KONIEC PISLANDU
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: W-wa, Kutno
- Auto: Dacia :)
- Polubił: 116 razy
- Polubione posty: 180 razy
Przepisy i przypisy
Zupa z nietoperza
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Pad thai, Tom kha kai.stach22 pisze:Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Zanim pójdziesz po woka kup składniki bo to nie zawsze jest łatwe ;) Galangal albo liście kafiru nie występują raczej w Lidlu albo osiedlowym warzywniaku.
A i jest jeszcze sałatka z zielonej papaji (trzeba ją zastąpić czymś innym np. Biała rzodkwia) która nie wymaga woka i jest dość typowa dla Tajlandii. Sos który się do sałatki robi używany jest też w innych sałatkach.
Poniżej przepis, pisownia oryginalna ;)
PAPAYA SALAD
ส้มตำ
- 1 to 3 Thai chiles (fresh or dried)
- 1 garlic cloves
- long green bean ( optional)
- 1 good full tsp Palm sugar or normal brawn sugar
- 1 tablespoon lime or lemon juice
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tomato sliced into 6 wedges
- green papaya, peeled and shredded (if not available, substitute with kohlrabi or carrot)
- 1 tablespoons roasted peanuts
*Use a pestle and mortar for making this salad*
>pound the garlic and chillie until smooth.
> Add long green bean ( cut it into 2 inch Long) if you will use it
> Add roasted peanut , light pound it
>Add lime juice, fish sauce and sugar mixed well until its taste as you like
> Add sliced tomatoes and shredded green papaya mix it well.
> Served it
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Przepisy i przypisy
Jedno z najbardziej charakterystycznych dań z Tajlandii to Sweet Basil Chicken, łatwe do zrobienia i bardzo pyszne, tylko ciężko zdobyć tajską bazylię, która jest kluczem tego dania, a zwykła bazylia się nie nadaje. Przepisów w necie jest sporo.
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
No właśnie, też miałem w przepisie tajską bazylię, niestety nie dostałem więc użyłem zwykłej.
Nie mogłem również dostać liści tajskiej limonki, więc użyłem po prostu kilku kropel zwykłej. Również cukier palmowy zamieniłem na kokosowy.
Ciekawe jak bardzo ten mój kurczak odbiega od oryginału.
Nie mogłem również dostać liści tajskiej limonki, więc użyłem po prostu kilku kropel zwykłej. Również cukier palmowy zamieniłem na kokosowy.
Ciekawe jak bardzo ten mój kurczak odbiega od oryginału.
KONIEC PISLANDU
Przepisy i przypisy
Raczej nie ma z nim nic wspólnego, bo tajska bazylia smakuje zupełnie inaczej, ma lekko miętowy smak i to jest kluczem tej potrawy. Poszukaj takiej i dopiero zrób, przekonasz się sam :)
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
A mówiłem że nie będzie liści kafiru ;) BTW te można kupić np. w Kuchnie Świata i mrozić. To samo z galangalem. Innym trikiem jest trochę edukacji i poszukanie gotowych past curry często mają wszystkie potrzebne składniki np. do zupy i upraszczają odrobinę cały proces.
Jeżeli chodzi o tajska bazylię to no m faworytem jest wołowina właśnie z nią.
Jeżeli chodzi o tajska bazylię to no m faworytem jest wołowina właśnie z nią.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Dostałem cynk, że kafir jest w Tesco
A suszona bazylia tajska w leclercu
Ja chyba poszukam nasion tej bazylii i po prostu ja sobie posadzę
A suszona bazylia tajska w leclercu
Ja chyba poszukam nasion tej bazylii i po prostu ja sobie posadzę
KONIEC PISLANDU
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Ale a tego co widzę jedno i drugie suszone więc odpada.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Znalezione w selgrosie
Jeszcze tylko świeży kaffir muszę dopaść.
Jakieś wskazówki przy robieniu wołowiny? Jaki rodzaj kupujecie etc.
KONIEC PISLANDU
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
stach22, jak kupisz mrożony to też będzie OK. Wołowiny nie robiłem - zawsze w knajpie
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Mrożony mówisz, hmmm.
W sobotę mamy gości, zamierzam zrobić to
Może z polędwicy będzie git. No i zdaje się trzeba w drobne paseczki pokroić. Mam nadzieje że wyjdzie, bo z wołowina różnie bywa
W sobotę mamy gości, zamierzam zrobić to
Może z polędwicy będzie git. No i zdaje się trzeba w drobne paseczki pokroić. Mam nadzieje że wyjdzie, bo z wołowina różnie bywa
KONIEC PISLANDU
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Przepisy i przypisy
Nie będzie zbyt delikatna na takie cienkie plasterki?
Z wołowiną różnie bywa z krów mlecznych, z mięsnych raczej ok.
Na takie drobinki to bym pewno jakiś antrykot.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (17 sty 2019, o 23:27)
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Wołowinka w sosie ostrygowym włala
Wyszło super, zapomniałem tylko kupić i dodać szczypiorku, ładnie by przełamało kolorystycznie.
Kupiłem argentyński antrykot i pokroiłem w poprzek włókien, wyszło świetnie, nie za miękkie w ogóle nie twarde.
Do tego czarny ryżowy makaron. Ładniej wyglądałoby z białym jaśminowym ryżem.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (17 sty 2019, o 23:28)
KONIEC PISLANDU
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
A na kolację pad thai z kurczakiem
Kurcze, nie jest trudna ta kuchnia
Kurcze, nie jest trudna ta kuchnia
KONIEC PISLANDU
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Zmartwie Cię to niezupełnie wygląda jak pad thai ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae