Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
A na jakiej masz głębokości i ile płacisz za wodę?
Jest ryzyko, musi być wybór.
Aha. Dzisiaj płaci 200, wybuduje studnię i będzie zero przyrostu na wodomierzu. No czad. Chyba, że będzie przydomowa oczyszczalnia.
Dolce far niente 

Ale mi nie chodzi by oszukiwać , mi chodzi by być nie zależnym i płacić za ścieki 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
u mnie za studnię życzą sobie 200-250+vat/mb. Mam wodociąg, przy 35m głębokości nie zwróciłoby się nigdy. Do zastosowań ogrodowych planowałem płytką, zasilaną z podskórnych, ale zeszły rok nie nastrajał optymistycznie do budowy.
W kotlinie Jeleniogórskiej, czy Kłodzkiej szanse na dobrą wodę są płyciej. Często sama wybija, Niemcy obudowywali źródła, budowali cysterny. Znam jedną, co pracuje do tej pory.
W kotlinie Jeleniogórskiej, czy Kłodzkiej szanse na dobrą wodę są płyciej. Często sama wybija, Niemcy obudowywali źródła, budowali cysterny. Znam jedną, co pracuje do tej pory.
Nie wolno łączyć instalacji wodociągowej (miejskiej) z własnym ujęciem - muszą być rozdzielone.
Ale posiadanie własnego ujęcia ma sens, jeżeli np. masz duży ogród z nawadnianiem. Nie płacisz ani za wodę do podlewania, ani za ścieki (bo ich nie ma). Tylko prąd do pompy i amortyzacja inwestycji.
I to jest legalne.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- ptk22
- 6 gwiazdek
Mam taką samą sytuację. Z wodociągu kosztuje około 5PLN za m3. Więc odwiert nie bardzo ma sens. W dodatku z odwiertu jest ryzyko, że nie będzie nadawała się do picia. A ta z wodociągu jest źródlana, źródło i ujęcie jest jeszcze poniemieckie a woda doskonałej jakości.
Dodatkowo jak każdy wywierci i będzie napuszczał basen i podlewał ogródek, to obniży się poziom wód gruntowych i będzie trzeba robić kolejne odwierty znacznie głębsze.
Wszystko zależy. Mam wodę na 2-3 metrach, później na 6. i 8. Ja biorę z 8. Do nawadniania 3000m2 działki zużywam setki m3 wody rocznie od 22 lat.
Mnie się opłaca.
Nie wiem jak głęboko ma wodę Piter.
Mnie się opłaca.
Nie wiem jak głęboko ma wodę Piter.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
5zł to woda+ścieki?ptk22 pisze: ↑12 sty 2020, o 13:04Mam taką samą sytuację. Z wodociągu kosztuje około 5PLN za m3. Więc odwiert nie bardzo ma sens. W dodatku z odwiertu jest ryzyko, że nie będzie nadawała się do picia. A ta z wodociągu jest źródlana, źródło i ujęcie jest jeszcze poniemieckie a woda doskonałej jakości.
Dodatkowo jak każdy wywierci i będzie napuszczał basen i podlewał ogródek, to obniży się poziom wód gruntowych i będzie trzeba robić kolejne odwierty znacznie głębsze.
U mnie woda 3,60/ ścieki 8,50.
W sąsiedniej gminie 8,45zł/9,45zł A mieli

http://www.rwik.pl/files/upload/taryfy/ ... k_2017.pdf
Jakiś czas temu na wsi miałem oddzielny licznik na wodę do ogrodu. Płaciłem za niego wodę, ale nie ścieki.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- ewenement81
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
- ptk22
- 6 gwiazdek
Sama woda, ścieki około 7PLN. Ale przy własnej studni, to tylko za wodę nie musiał bym płacić. Więc póki co nie kombinuję nic.
Zawsze mnie zastanawia mądrość chorych zwierząt, iż wyczują w czasie wizyty u weterynarza, że on nie chce zrobić im krzywdy.Alan, Alan, Alan! pisze: ↑13 sty 2020, o 11:35https://www.triplem.com.au/story/a-scot ... ear-153861
![]()
Dolce far niente 

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ate-changeRussia has published a plan to adapt its economy and population to climate change, aiming to mitigate damage but also “use the advantages” of warmer temperatures.
Rosja zamierza czerpać korzyści z ocieplenia.
Hej wielbiciele Grety, kto się przyłączy do akcji: nie kupuje nowych ubrań w 2020???

Wszyscy umrzemy z gorąca. 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy
Mi w to graj, kupuję bardzo mało ubrań, mogę opuścić tegoroczną modęJaca68 pisze:https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ate-changeRussia has published a plan to adapt its economy and population to climate change, aiming to mitigate damage but also “use the advantages” of warmer temperatures.
Rosja zamierza czerpać korzyści z ocieplenia.
Hej wielbiciele Grety, kto się przyłączy do akcji: nie kupuje nowych ubrań w 2020???

To teraz jeszcze wzorem holendrów na autostradzie max 100 km/h i będziesz ECO.

Wszyscy umrzemy z gorąca. 

- stach22
- 6 gwiazdek
Między 19-6 można grzać, albo kopnąć się do Raichu

Greta okazała się wielkim błogosławieństwem dla wszystkich negujących wpływ człowieka na klimat. Wreszcie mogą rozwinąć pełen wachlarz swoich argumentów wyśmiewając się z nastoletniej dziewczynki z autyzmem.
Powalające !
- stach22
- 6 gwiazdek
Dodatkowo naturaliści mają potężnego sprzymierzeńcatzi pisze:Greta okazała się wielkim błogosławieństwem dla wszystkich negujących wpływ człowieka na klimat. Wreszcie mogą rozwinąć pełen wachlarz swoich argumentów wyśmiewając się z nastoletniej dziewczynki z autyzmem.
Powalające !

- stach22
- 6 gwiazdek
Dzisiejsze zdjęcie z podlubelskiej doliny Ciemięgi

Ja mam studnię (wyłącznie) która opędzam dom , też od ok 20 lat.
Od kilku lat mam problemy z poziomem wody. Chociaż dom na jeziorem, to woda potrafi spaść tak nisko że pompa przestaje ciągnąć.
Kiedyś przy brzegu były takie okresowe źródełka, teraz susza zupełna, a woda średnio o jakiś 1m niżej niż kiedyś.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"