Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Rok się pięknie zaczął. Opłaty za śmieci wrosły o 250% Mamy płacić 24 zł/os przy 1 odbiorze śmieci w miesiącu (5 koszy). Ktoś ma więcej?
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 480 razy
Grzegorz pisze:Rok się pięknie zaczął. Opłaty za śmieci wrosły o 250% Mamy płacić 24 zł/os przy 1 odbiorze śmieci w miesiącu (5 koszy). Ktoś ma więcej?
Takie coś znalazłem.
KONIEC PISLANDU
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Trochę to zawsze drga, cukier parę lat temu był po 4. Drób u mnie bez zmian. Wieprzowina może 5 %. Śmieci miałem po 9 mam po 16. Nie bardzo widzę cokolwiek z nabiału o połowę drożej. Japońcy mieli deflację i też płakali. Ludziom trudno dogodzić. Pracuję pomimo emerytury, zarabiam, wydaję. Nie palę , piję z umiarem. Widzę wzrost ceny usług.
Pamietajmy o Wołyniu.
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 232 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 224 razy
- Polubione posty: 505 razy
No napisal, że pracuje więc jego hobby to pewnie płacenie podatków ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
Dokładnie tak. ubiegły rok prawie 10 k do budżetu w rozliczeniu PIT. Wszystkie usługi są tylko dla budżetu. Nawet zaczęli płacić na czas. Marzę żeby kasa zostawała w samorządach, jak najmniej do centrali na zabawki typu Efy. Przestałem dawać na szlachetną paczkę po awanturze u nich. Płacę na fundację- znajdź swój Nordkapp. Plus hospicjum w moim grajdole. To poza tym 1 %. Wątroba trochę zużyta a dalej ją męczę. Tym 1 % rządzi kobieta, ratuje jakieś stwory których los na planecie jest przesądzony, czyli wydłuża agonię.
Pamietajmy o Wołyniu.
Berlin: sortowane 3€/os co w porownaniu z zarobkami lodzkimi daje 3 PLN/os.Grzegorz pisze:Rok się pięknie zaczął. Opłaty za śmieci wrosły o 250% Mamy płacić 24 zł/os przy 1 odbiorze śmieci w miesiącu (5 koszy). Ktoś ma więcej?
Ktos Was mocno robi w ...Karola.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
Gregu Ty żyjesz tam, tu tzw segregacja to tak mniej więcej....a zanieczyszczenie powyżej 1% już zmienia wartość tego surowca.
Pamietajmy o Wołyniu.
Czyli mozna sie spodziewac, ze od razu zaplacisz wieksza stawke?
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
W niektórych miejscach kontrola i od razu inna cena. U mnie miasto przejęło wywóz. Ma być taniej....czas pokaże.
Pamietajmy o Wołyniu.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Segregacja jest u nas obowiązkowa. Dodatkowa zniżka (całe 1 zł !) jest wtedy jeśli masz własny kompostownik i część odpadów tam trafia.
Wójt pokazuje piękne infografiki z tym jak wszystko podrożało opłaty marszałkowskie, prąd, pensje minimalne itp. Wszystko demagogia jeśli nie widać ich w całej strukturze. Prawda jest taka, że jest w powiecie monopolista, który dyktuje ceny, nie ma konkurencji. Gminy są "bezradne" albo i nie, bo może mogłyby się zrzeszyć i próbować wspólnie wywierać większą presję albo poszukać jednak jakiejś alternatywy? Ale najprościej podwyższyć ceny ...
Wójt pokazuje piękne infografiki z tym jak wszystko podrożało opłaty marszałkowskie, prąd, pensje minimalne itp. Wszystko demagogia jeśli nie widać ich w całej strukturze. Prawda jest taka, że jest w powiecie monopolista, który dyktuje ceny, nie ma konkurencji. Gminy są "bezradne" albo i nie, bo może mogłyby się zrzeszyć i próbować wspólnie wywierać większą presję albo poszukać jednak jakiejś alternatywy? Ale najprościej podwyższyć ceny ...
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Sprawdź ile miasto/rząd dotuje.
A swoją drogą np. u mnie z dużym opóźnieniem pojawiły się śmietniki do segregacji i co ? I cham i tak wrzuca jak popadnie.
To nie dziwota że potem trzeba to sortować od początku, a to kosztuje.
Takie sprawy jak segregacja i demokracja są dla ludzi cywilizowanych.
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"
Gminy, nie widze by dotowaly. Sa zobowiazane do rozliczania kosztow, nie wolno im narzucac profitu/dodatkowego podatku.
Jak segregacja jest dobrze zrobiona to da się na tym trochę zarobić więc i obniżyć koszt. U nas to wygląda jak wygląda ..
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
Sortuje sie od lat wiec generalnie ludzie nauczeni.
Papier, szklo w dwoch kolorach, opakowania i reszta. Kiedys byly jeszcze odpady bio i bylo taniej, ale ludzie nie oddzielali bio od resztkowych i zabrali kosz na bio zwiekszajac ilosc koszy resztkowych ktore sa generalnie drozsze od sortowalnych.
Mowie na przykladzie budynku wielorodzinnego bo juz nie mieszkam w domu jednorodzinnym po przeprowadzce do scislego centrum.
Nie ma jednorazowych butelek PET, wszystko zwrotne.
Papier, szklo w dwoch kolorach, opakowania i reszta. Kiedys byly jeszcze odpady bio i bylo taniej, ale ludzie nie oddzielali bio od resztkowych i zabrali kosz na bio zwiekszajac ilosc koszy resztkowych ktore sa generalnie drozsze od sortowalnych.
Mowie na przykladzie budynku wielorodzinnego bo juz nie mieszkam w domu jednorodzinnym po przeprowadzce do scislego centrum.
Nie ma jednorazowych butelek PET, wszystko zwrotne.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
A u mnie opakowania po chemii oleju silnikowym pchają do plastiku. Co 10 podwórko to domorosły mechanik, lakiernik itp itd.
Plus 4 sezonowe wulkanizacje i jedna stała. Wytwórnia choinek, monterzy wszelkich paneli . Do gabarytów wystawiają drzwi, okna, lustra. Stoi to potem miesiąc bo nie biorą tego.
Plus 4 sezonowe wulkanizacje i jedna stała. Wytwórnia choinek, monterzy wszelkich paneli . Do gabarytów wystawiają drzwi, okna, lustra. Stoi to potem miesiąc bo nie biorą tego.
Pamietajmy o Wołyniu.
Gabaryty tez ludzie wypachaja do smietnika i stoja, az wreszcie zarzadca organizuje odplatny wywoz i dolicza koszt do rozliczenia kosztow ogolnych.
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 319 razy
- Polubione posty: 202 razy
Wkrótce będę remontował mieszkanie. Byłem w grudniu, w firmie zajmującej się wywozem śmieci zapytać ile kosztuje podstawienie kontenera na 1 dzień pod blok. Jakieś 7 lat temu zapłaciłem za coś takiego 180 brutto, teraz pan mi powiedział, że jak się uwinę w grudniu to 950 pln a od nowego roku nie wie ile ale duuuuużo więcej . No cóż, załatwiłem transport i wywiozę wszystko legalnie na wysypisko. Kiedyś to było darmowe (raz w roku dla każdego mieszkańca gminy) teraz ... może jutro będę wiedział
Dobrze, ze mozna oddac na wysypisko za free..
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 224 razy
- Polubione posty: 505 razy
Chłopaki powieście koło śmietnika i po sprawie ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chyba też na tym polegała reforma, konkurencja została zlikwidowana. Temat przejęły i scentralizowały samorządy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Gdyby w PL można było ot tak oddać śmieci na wysypisko za free, to ludzie nie wyrzucali by do lasu...
Jest ryzyko, musi być wybór.
Raz do roku , każdy po okazaniu dowodu może oddać 100 kg w JG ale nie wiem jak jest w innych miastach
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Oj nie wierzysz w naszych rodaków. Miejscowe pijaczki przychodzą do pracy, w siateczce piwerka w puszce. Koniec roboty, siateczka pusta. A puszeczki? Leżą poukrywane w różnych miejscach. A jak zakazuje pić w robocie to w drodze do roboty jest widoczna ścieżka puszkowa.
Ale podejrzewam jak wymrze pokolenie pamiętające PRL to powinno się powoli to zmienić.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Jeździć nie umiem, ale się staram
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 319 razy
- Polubione posty: 202 razy
Właśnie się wszystkiego dowiedziałem.
Każdy mieszkaniec gminy, za okazaniem dowodu osobistego, może oddać śmieci na wysypisko za darmo ( ).
Można to zrobić nawet częściej niż raz w roku. Trzeba przywieźć śmieci posegregowane, w dowolnej ilości, która jednak jednoznacznie wskazuje, że pochodzą one z pojedynczego gospodarstwa domowego. No i trzeba mieć swoich ludzi do wyładunku. Tak więc, w sumie bardzo przyzwoite warunki. Ja się cieszę