W tym celu zostanie umiarkowanie podwyższona akcyza na alkohol i samochody importowane "powyżej 2 litrów pojemności".
Subaru znowu podrożeją?
Subaru znowu podrożeją?
Re: Subaru znowu podrożeją?
To raczej powód do zadowolenia dla sprzedawców Subaru w naszym kraju...
przecież teraz głównie sprzedają...
2.0 D

przecież teraz głównie sprzedają...
2.0 D

No, trzeba dokrecic srube na wszystko tak, zeby sie ludzie zesrali... a jeszcze wmowic, ze to dla ich dobra :)
Jacek "AMI" Rudowski
Zapomnij. Już papie Rogalowi wyjechałem na ten temat na pięć minut przed Wielką Schizmą. I co? I jajco! :PPP Niedasię. Zresztą ta zmiania doskonale wpisuje się w obecne trendy.WRC fan pisze: Może 2.0 Turbo (nie diesel) zawita do PL![]()
Ja to w sumie rozumiem (co nie znaczy, że jestem gorącym zwolennikiem, czy coś): koniunkturę szlag trafił, podatki w miedzyczasie nieopatrznie obniżyli (już nie będę zrzędził, że miało być płasko), a skądś trzeba wziąć kasę na ten cały, niewydajny, zbiurokratyzowany syf. To pojechali po wódce (wszak alkohol to wróg, więc lej wroga w mordę :) i po autach 2 litrów (co wpisuje się w obecne trendy do obniżania zużycia i dwutlenkowania węglem). Sprawa jest też o tyle śmieszna, że obecnie ponoć aut powyżej 2 litrów sprowadza się jakieś kilka procent i już zysku będzie z tego tyle co nic, a co będzie, jak downsizing zawita szeroko w autach segmentu D i E i np. nowa S-klasse będzie miała 1.8 diesotto, 235KM? Wyobrażacie sobie S-klasse: R4, 1.8l, 235KM, 6l/100km, a pod maską zrobią dodatkowy schowek na zakupy? Będzie się nazywać S618 czy zacznie się podawanie ekwiwalentów pojemności, jak to jest w procesorkach AMD? :)AMI pisze: No, trzeba dokrecic srube na wszystko tak, zeby sie ludzie zesrali... a jeszcze wmowic, ze to dla ich dobra :)
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky pisze: Wyobrażacie sobie S-klasse: R4, 1.8l, 235KM, 6l/100km, a pod maską zrobią dodatkowy schowek na zakupy? Będzie się nazywać S618 czy zacznie się podawanie ekwiwalentów pojemności, jak to jest w procesorkach AMD? :)
Skoro w Superbie może być 1.4 to czemu nie

Jaja sobie robiszWRC fan pisze: Skoro w Superbie może być 1.4

Dolce far niente 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Jest jak byk w cenniku. 1.4 TSI 125 KM: http://www.skoda-auto.pl/upload/1/File/ ... 80807A.pdfFUX pisze:Jaja sobie robiszWRC fan pisze: Skoro w Superbie może być 1.4
Podejrzewam ,że FHI wieźmie pod uwagę nasz prężny rynek Polski i napewno wróci do silników 2.0 turbo 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Jak coś zażywałeś, to ja kcę to samo....WiS pisze:Zupełnie sprawnie się da jeździć

Dolce far niente 

Ale po co im teraz ten benzynowy silnik 2.0 turbo?
Ile tak naprawdę sprzedają Imprezy Sti?
Nie wiem. 100 szt. w roku 2008?
No to jeśli trochę zdrożeje, to sprzedadzą 50 szt. w roku 2009...
Jakiś problem?
Klekot panowie, klekot-boxer to jest biznes

Ile tak naprawdę sprzedają Imprezy Sti?
Nie wiem. 100 szt. w roku 2008?
No to jeśli trochę zdrożeje, to sprzedadzą 50 szt. w roku 2009...
Jakiś problem?
Klekot panowie, klekot-boxer to jest biznes

Te wszystkie nowe silniki małolitrażowe są bardzo mocne , ciekawe jakie przebiegi one wytrzymająSo What! pisze: Jest jak byk w cenniku. 1.4 TSI 125 KM

Mam takie nieodparte wrażenie ,że nie osiągną dużych dystansów

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Fux, chcesz brać to co ja, to bierz najpierw głęboki wdech... a potem patrz na te osiągi:
http://www.samochody.mototu.pl/samochod ... arka=Skoda
chyba coś nie banglaWiS pisze:Fux, chcesz brać to co ja, to bierz najpierw głęboki wdech... a potem patrz na te osiągi:
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Moim zdaniem wstydu nie ma... Przy masie 1425 kg
Rodzaj silnika turbo benzynowy
Pojemność silnika [cm3] 1390
Moc maksymalna [KM/kW] (obr./min.) 125 / 92 ( 5000 )
Maks. moment obr. [kGm/Nm] 20.4 / 200 ( 1500-4000 )
Skrzynia biegów 6 - biegowa; manualna
Dane eksploatacyjne:
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h [s]) 10.5
Prędkość maksymalna [km/h] 201
Zużycie paliwa - cykl miejski [l/100km] 9
Zużycie paliwa - cykl mieszany [l/100km] 6.8
Zużycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km] 5.4
Rodzaj silnika turbo benzynowy
Pojemność silnika [cm3] 1390
Moc maksymalna [KM/kW] (obr./min.) 125 / 92 ( 5000 )
Maks. moment obr. [kGm/Nm] 20.4 / 200 ( 1500-4000 )
Skrzynia biegów 6 - biegowa; manualna
Dane eksploatacyjne:
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h [s]) 10.5
Prędkość maksymalna [km/h] 201
Zużycie paliwa - cykl miejski [l/100km] 9
Zużycie paliwa - cykl mieszany [l/100km] 6.8
Zużycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km] 5.4
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Ja się otwieram, tylko forum wariuje, jak się zrobi edycję po wklejeniu linka.Arno pisze: WIS SIE NIE OTWIERA
Ale dane już Godlik wkleił, więc spox.
W sumie, nie ma co się dziwić. 20 lat temu silnik 2.0 miał 90 koni i było git. Dziś w wolnossącym Forku, wcale nie bardzo wysilony dwulitrowy wolnossak ma 150 z hakiem, i jest to normalne. A z turbiną przecież łatwiej żyłować moce... do tego odpowiednie przełożenia - i auto jedzie, pomimo małego motorka.
Że wyżej trzeba kręcić? Ja lubię

Za lat 10, albo 5 (bo postęp przyspiesza!)... co będzie? OBK 1.0 turbodiesel GT?

Azrael, nalezysz do pokolenia, dla ktorego wszystko jest tymczasowe i krotkotrwale. Jednak zastanow sie ile lat ma Cossie.Azrael pisze:Piter 35, ale jakie ma to znaczenie?
Co starsi pamietaja jeszcze, ze auto, lub dowlna inna rzecz produkowalo sie na wiele lat, a nie na najblizsze 5.
Dotyczy to rowerow, odkurzaczy, lodowek aut, nart, ubran.
I niektorzy chcieliby samochod kupic najpierw dla siebie a potem go na przyklad oddac dziecku, i chcieliby, zeby to auto pojezdzilo jakies 10 lat albo wiecej.
Wiec jednak ma to znaczenie.
Kryzys swiatowy wzial sie miedzy innymi wlasnie z tego, ze spoleczenstwa nie szanuja kasy i co chwila kuuja nowe telefony, GPSy ( GAL), samochody co chwila. Dawniej sie na cos powaznego zbieralo dlugo i ta rzecz dlugo sluzyla ( przypominam powiedzenie naszych babc, waszych prababc - kupowanie tanio drozej kosztuje). Bo dobre rzeczy wytrzymuja dlugo.
Ale dzis mlodzi musza miec natychmiastowa gratyfikacje, natychmiast jezdzic na Majorke, natychmast miec super auta...
I potem sie czyta takie teksty. I to od filozofa.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Arno, ja doskonale rozumiem Twój tok myślenia, ale z punktu widzenia współczesnej firmy prdukujacej samochody to wygląda zupełnie inaczej. Mercedes ledwo przezył swój najwięszy bład czyli W-123. Z resztą komponenty elektroniczne z których jest zrobione w znacznej czesci to auto jakaś firemka na Taiwanie policzyła na 18 miesięcy pewnie