Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
Doxa
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: z krzesła
-
Polubił:
151 razy
-
Polubione posty:
121 razy
Post
26 kwie 2021, o 23:54
Jaca68, przyproszylo sniegiem? 26 kwietnia?
To musi mieszkasz w Suwalkach

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Doxa
-
Jaca68
- 5 gwiazdek
- Auto: IS 200t, MS 1260
-
Polubił:
362 razy
-
Polubione posty:
448 razy
Post
27 kwie 2021, o 00:26
Doxa pisze: ↑26 kwie 2021, o 23:54
To musi mieszkasz w Suwalkach
Gdzieżby. To padało w mieście z najszybciej rosnącym portem morskim na Bałtyku (jak już przekop Mierzei skończą)
Ciekawe czy u
stach22, dziś na wschodzie padało.

Wszyscy umrzemy z gorąca.

Jaca68
-
Jaca68
- 5 gwiazdek
- Auto: IS 200t, MS 1260
-
Polubił:
362 razy
-
Polubione posty:
448 razy
Post
27 kwie 2021, o 00:27
-
Załączniki
-

Wszyscy umrzemy z gorąca.

Jaca68
-
leon
- 6 gwiazdek
- Auto: Niepsujące się.
-
Polubił:
207 razy
-
Polubione posty:
284 razy
Post
27 kwie 2021, o 00:51
Jaca68 pisze: ↑27 kwie 2021, o 00:26
To padało w mieście z najszybciej rosnącym portem morskim na Bałtyku
Kielce?
A nie, tam kosmodrom rośnie.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
leon
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
-
Polubił:
84 razy
-
Polubione posty:
234 razy
Post
27 kwie 2021, o 07:12
bojar
-
Jaca68
- 5 gwiazdek
- Auto: IS 200t, MS 1260
-
Polubił:
362 razy
-
Polubione posty:
448 razy
Post
29 maja 2021, o 13:26
Auta spalinowe nam prawie odebrali. To teraz czas na mięso. W onetach już artykuły urabiające masy i przygotowujące grunt pod zakaz spożycia lub wzrost cen poprzez dodanie opłaty emisyjnej do schabowego. I skończy się tym że będziemy spożywać ryż z fasolą.
Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt powodują więcej szkód dla środowiska niż wszystkie samochody osobowe i dostawcze razem wzięte. Produkcja mięsa i nabiału jest jednym z największych zagrożeń dla naszej planety. Można je zmniejszyć jedynie zmieniając dietę.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 2,79cfc278
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (30 maja 2021, o 09:22)
Wszyscy umrzemy z gorąca.

Jaca68
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
29 maja 2021, o 14:05
Jaca68 pisze:Auta spalinowe nam prawie odebrali. To teraz czas na mięso. W onetach już artykuły urabiające masy i przygotowujące grunt pod zakaz spożycia lub wzrost cen poprzez dodanie opłaty emisyjnej do schabowego. I skończy się tym że będziemy spożywać ryż z fasolą.
Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt powodują więcej szkód dla środowiska niż wszystkie samochody osobowe i dostawcze razem wzięte. Produkcja mięsa i nabiału jest jednym z największych zagrożeń dla naszej planety. Można je zmniejszyć jedynie zmieniając dietę.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 2,79cfc278
Jaca, czas umierać?


KONIEC PISLANDU

stach22
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Post
29 maja 2021, o 22:32
Ponoć Bill Gates jest już największym włascicielem ziemskim w USA i inwestuje w produkcję zamienników mięsa

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
dzixd
- Moderator działu
- Lokalizacja: Dziki Zachód
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
-
Polubił:
9 razy
-
Polubione posty:
307 razy
Post
30 maja 2021, o 09:17
Jaca68 pisze:Auta spalinowe nam prawie odebrali. To teraz czas na mięso. W onetach już artykuły urabiające masy i przygotowujące grunt pod zakaz spożycia lub wzrost cen poprzez dodanie opłaty emisyjnej do schabowego. I skończy się tym że będziemy spożywać ryż z fasolą.
Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt powodują więcej szkód dla środowiska niż wszystkie samochody osobowe i dostawcze razem wzięte. Produkcja mięsa i nabiału jest jednym z największych zagrożeń dla naszej planety. Można je zmniejszyć jedynie zmieniając dietę.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 2,79cfc278
Białko z owadów przyszłościowe jest.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Jeździć nie umiem, ale się staram

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze: ↑29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca

dzixd
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 09:30
dzixd pisze:Jaca68 pisze:Auta spalinowe nam prawie odebrali. To teraz czas na mięso. W onetach już artykuły urabiające masy i przygotowujące grunt pod zakaz spożycia lub wzrost cen poprzez dodanie opłaty emisyjnej do schabowego. I skończy się tym że będziemy spożywać ryż z fasolą.
Emisje gazów cieplarnianych pochodzące z hodowli zwierząt powodują więcej szkód dla środowiska niż wszystkie samochody osobowe i dostawcze razem wzięte. Produkcja mięsa i nabiału jest jednym z największych zagrożeń dla naszej planety. Można je zmniejszyć jedynie zmieniając dietę.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 2,79cfc278
Białko z owadów przyszłościowe jest.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
A ja myślę, że syntetyczne.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Post
30 maja 2021, o 09:35
Próbowałem tego beyonda i pozostanę przy tradycyjnym steku

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 10:18
inquiz pisze:Próbowałem tego beyonda i pozostanę przy tradycyjnym steku

Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia. Nowe pokolenia nie będą musiały hodować zwierząt tylko po to żeby je zarżnąć i zjeść. Będą mieli inne nawyki kulinarne.
Jak widzę jak hodowane są kurczaki, w jakich warunkach przychodzi im żyć, to sam siebie się wstydzę, że w tym uczestniczę.
No ale czym skorupka za młodu ....
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
- ptk22 (30 maja 2021, o 11:48) • piotruś (30 maja 2021, o 19:26)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
Jaca68
- 5 gwiazdek
- Auto: IS 200t, MS 1260
-
Polubił:
362 razy
-
Polubione posty:
448 razy
Post
30 maja 2021, o 10:29
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 10:18
Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia. Nowe pokolenia nie będą musiały hodować zwierząt tylko po to żeby je zarżnąć i zjeść. Będą mieli inne nawyki kulinarne.
No. Będą karmieni syntetycznymi burgerami powstającymi w zeroemisyjnych fabrykach. Dobrze że już tego nie dożyje.

- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- inquiz (30 maja 2021, o 14:24)
Wszyscy umrzemy z gorąca.

Jaca68
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
30 maja 2021, o 11:52
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 10:18
inquiz pisze:Próbowałem tego beyonda i pozostanę przy tradycyjnym steku

Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia. Nowe pokolenia nie będą musiały hodować zwierząt tylko po to żeby je zarżnąć i zjeść. Będą mieli inne nawyki kulinarne.
Jak widzę jak hodowane są kurczaki, w jakich warunkach przychodzi im żyć, to sam siebie się wstydzę, że w tym uczestniczę.
No ale czym skorupka za młodu ....
Możliwa jest jeszcze inna drogą:
https://www.ridgedalepermaculture.com/
Nazwał bym ją: powrót do normalnego rolnictwa, jakie istniało na świecie przez wiele tysięcy lat.
Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 13:35
ptk22 pisze: ↑30 maja 2021, o 11:52
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 10:18
inquiz pisze:Próbowałem tego beyonda i pozostanę przy tradycyjnym steku

Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia. Nowe pokolenia nie będą musiały hodować zwierząt tylko po to żeby je zarżnąć i zjeść. Będą mieli inne nawyki kulinarne.
Jak widzę jak hodowane są kurczaki, w jakich warunkach przychodzi im żyć, to sam siebie się wstydzę, że w tym uczestniczę.
No ale czym skorupka za młodu ....
Możliwa jest jeszcze inna drogą:
https://www.ridgedalepermaculture.com/
Nazwał bym ją: powrót do normalnego rolnictwa, jakie istniało na świecie przez wiele tysięcy lat.
Super. Tylko jak stanie się popularne to trzeba będzie zwiększyć wydajność produkcji i się zacznie....

KONIEC PISLANDU

stach22
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Post
30 maja 2021, o 14:27
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 10:18
Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia.
Mamy, ale człowiek to taka świnia co wszystko zje niestety. Kiedyś miałem kota i był doskonałym testerem - marketowe szprycowane mięso omijał z daleka. Od tego czasu zacząłem zwracać uwagę co kupuję i czytam upierdliwie etykiety.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 14:54
inquiz pisze: ↑30 maja 2021, o 14:27
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 10:18
Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia.
Mamy, ale człowiek to taka świnia co wszystko zje niestety. Kiedyś miałem kota i był doskonałym testerem - marketowe szprycowane mięso omijał z daleka. Od tego czasu zacząłem zwracać uwagę co kupuję i czytam upierdliwie etykiety.
Czytanie etykiet niewiele zmieni. Każde prawie mięso(zwierzę) jest szprycowane chociażby antybiotykiem.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (30 maja 2021, o 17:35)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
dzixd
- Moderator działu
- Lokalizacja: Dziki Zachód
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
-
Polubił:
9 razy
-
Polubione posty:
307 razy
Post
30 maja 2021, o 15:22
stach22 pisze:inquiz pisze: ↑30 maja 2021, o 14:27
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 10:18
Bo my Inquiz starzy jesteśmy i mamy utrwalone przyzwyczajenia.
Mamy, ale człowiek to taka świnia co wszystko zje niestety. Kiedyś miałem kota i był doskonałym testerem - marketowe szprycowane mięso omijał z daleka. Od tego czasu zacząłem zwracać uwagę co kupuję i czytam upierdliwie etykiety.
Czytanie etykiet niewiele zmieni. Każde prawie mięso(zwierzę) jest szprycowane chociażby antybiotykiem.
Kłamstwo powielane przez "ekologów" na podstawie jednostkowych przypadków wykrycia pozostałości antybiotyków. Były to tzw. antybiotykowe stymulatory wzrostu.
Mięso jest kontrolowane na zawartość substancji pozostałych po użyciu antybiotyków. Dodatkowo są za to kary takie że nie opłaca się szprycować zwierząt. Zakaz wprowadzili chyba w 2006.
Prawdą jest natomiast to, że pasza jest ze śladowymi ilościami pestycydów (bo bez tego nie ma produkcji na masową skalę) które kumulują się w mięsie. Oczywiście zawartość pestycydów mieści w normie.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Jeździć nie umiem, ale się staram

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze: ↑29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca

dzixd
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 16:28
dzixd pisze: ↑30 maja 2021, o 15:22
stach22 pisze:inquiz pisze: ↑30 maja 2021, o 14:27
Mamy, ale człowiek to taka świnia co wszystko zje niestety. Kiedyś miałem kota i był doskonałym testerem - marketowe szprycowane mięso omijał z daleka. Od tego czasu zacząłem zwracać uwagę co kupuję i czytam upierdliwie etykiety.
Czytanie etykiet niewiele zmieni. Każde prawie mięso(zwierzę) jest szprycowane chociażby antybiotykiem.
Kłamstwo powielane przez "ekologów" na podstawie jednostkowych przypadków wykrycia pozostałości antybiotyków. Były to tzw. antybiotykowe stymulatory wzrostu.
Noto były(są) czy nie? jak zwał tak zwał.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
30 maja 2021, o 17:41
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 13:35
Super. Tylko jak stanie się popularne to trzeba będzie zwiększyć wydajność produkcji i się zacznie
Nie koniecznie. To jest pomysł, żeby wrócić do jakości. Cena jedzenia jest wtedy znacznie wyższa, ale jakość idzie w parze z ceną.
Teraz wpadliśmy w pułapkę dużo i tanio. Sporo jedzenia jest marnowane. Przy racjonalnym gospodarowaniu można sporo zmienić.
To co wkleiłem, to farma w Szwecji, produkująca żywność premium, która powstała w miejscu dawnej hodowli świń.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2021, o 19:13 przez
ptk22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- BiP (30 maja 2021, o 21:12)
Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 18:07
ptk22 pisze: ↑30 maja 2021, o 17:41
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 13:35
Super. Tylko jak stanie się popularne to trzeba będzie zwiększyć wydajność produkcji i się zacznie
Nie koniecznie. To jest pomysł, żeby wrócić do jakości. Cena jedzenia jest wtedy znacznie wyższa, ale jakość idzie w parze z ceną.
Teraz wpadliśmy w pułapkę dużo i tanio. Sporo jedzenia jest marnowane. Przy racjonalnym gospodarowaniu można sporo zmienić.
To co wkleiłem, to farma w Szwacji, produkująca żywność premium, która powstała w miejscu dawnej hodowli świń.
Mam nadzieję, że kiedyś tylko takie fermy pozostaną, jestem jak najbardziej za.
PS. Gdzie jest Szwacja?

- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (30 maja 2021, o 19:13)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
Jaca68
- 5 gwiazdek
- Auto: IS 200t, MS 1260
-
Polubił:
362 razy
-
Polubione posty:
448 razy
Post
30 maja 2021, o 18:24
stach22 pisze: ↑30 maja 2021, o 18:07
PS. Gdzie jest Szwacja?
Obok Dynii.

- Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
- leon (30 maja 2021, o 18:59) • ptk22 (30 maja 2021, o 19:13)
Wszyscy umrzemy z gorąca.

Jaca68
-
dzixd
- Moderator działu
- Lokalizacja: Dziki Zachód
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
-
Polubił:
9 razy
-
Polubione posty:
307 razy
Post
30 maja 2021, o 21:14
stach22 pisze:dzixd pisze: ↑30 maja 2021, o 15:22
stach22 pisze:
Czytanie etykiet niewiele zmieni. Każde prawie mięso(zwierzę) jest szprycowane chociażby antybiotykiem.
Kłamstwo powielane przez "ekologów" na podstawie jednostkowych przypadków wykrycia pozostałości antybiotyków. Były to tzw. antybiotykowe stymulatory wzrostu.
Noto były(są) czy nie? jak zwał tak zwał.
Nie ma antybiotyków w mięsie. Chyba że ktoś jest nieuczciwy i nie przestrzega okresu karencji dla leków. Ale to jest margines. Pozostałości pestycydów są za to obecne we wszystkim produkowanym masowo, bo nie wierzę że w nasionach roślin nic się nie odkłada po oprysku.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Jeździć nie umiem, ale się staram

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze: ↑29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca

dzixd
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
30 maja 2021, o 21:36
dzixd pisze: ↑30 maja 2021, o 21:14
stach22 pisze:dzixd pisze: ↑30 maja 2021, o 15:22
Kłamstwo powielane przez "ekologów" na podstawie jednostkowych przypadków wykrycia pozostałości antybiotyków. Były to tzw. antybiotykowe stymulatory wzrostu.
Noto były(są) czy nie? jak zwał tak zwał.
Nie ma antybiotyków w mięsie.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
https://innpoland.pl/157197,w-polskim-m ... -w-europie
....

KONIEC PISLANDU

stach22
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
-
Polubił:
26 razy
-
Polubione posty:
91 razy
Post
31 maja 2021, o 08:52
Są często brane próby losowo z produkcji. Na 22 miliony kur w 2020 znaleźli u naszych hodowców w ok 50 tyś ( w sumie 2 hodowców ). Reszta daje ale mieści się w karencji.Sam pobieram nieraz bo podejrzewamy kogoś .
Pamietajmy o Wołyniu.
stefanekmac