Nawigacja - temat wałkowany
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Nawigacja - temat wałkowany
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
IMHO mało obiektywny, bo niby jak można realnie porównać czasy przejazdu. Poza tym patrząc na przebiegi wyznaczonych tras widzę, ze dla AutoMapy wybrano trasę "szybką" co zgodnie z instrukcją oznacza przejazd najgłówniejszymi z dostępnych dróg, ale sprawdza się tylko w przypadku pustych dróg, gdyż nie uwzględnia aktualnie panujących warunków. Wystarczy wybrać trasę "optymalną", a jej przebieg jest zupełnie inny - zbliżony do TomTom.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Takie testy (w mieście!) są rzeczywiście bez sensu.
Nie wiem jaka była procedura testu, ale jeżeli porównywano czasy wyliczone przez GPSa, to zależy to wyłącznie od zapisanych w mapie średnich (czyli od kategoryzacji dróg w danej mapie), a jeżeli porównywano realny czas przejazdu według zaproponowanej trasy (zakładam, że jechali jednocześnie), to zależy od świateł, korków itp. Żadna mapa, żaden GPS nie uwzględnia świateł, kolejek do lewo- czy prawo-skrętów ani pory dnia.
Innymi słowy - w mieście rządzi przypadek.
Gdyby zrobili tych porównań 10'000, na 1000 różnych tras, o różnych porach dnia i nocy, wtedy można by powiedzieć, który algorytm zliczający i kategoryzacja dróg jest w praktyce, w Warszawie, w danym czasie - lepszy.
Nie wiem jaka była procedura testu, ale jeżeli porównywano czasy wyliczone przez GPSa, to zależy to wyłącznie od zapisanych w mapie średnich (czyli od kategoryzacji dróg w danej mapie), a jeżeli porównywano realny czas przejazdu według zaproponowanej trasy (zakładam, że jechali jednocześnie), to zależy od świateł, korków itp. Żadna mapa, żaden GPS nie uwzględnia świateł, kolejek do lewo- czy prawo-skrętów ani pory dnia.
Innymi słowy - w mieście rządzi przypadek.
Gdyby zrobili tych porównań 10'000, na 1000 różnych tras, o różnych porach dnia i nocy, wtedy można by powiedzieć, który algorytm zliczający i kategoryzacja dróg jest w praktyce, w Warszawie, w danym czasie - lepszy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Wnimanie, wnimanie!!!!
Przestrzegam wszystkich użytkowników Garminów przed wgrywaniem SP3.
Po instalacji Map Source sie wywala i wszystkie programy trzeba instalować od nowa.
Poniżej instrukcja otrzymana z Excela SN Szczecin.
Witam,
1. Proszę sprawdzić czy ma Pan uprawnienia administratora do systemu,
jeśli ich nie ma proszę spróbować zainstalować na innym koncie w
windwosie XP, koncie w którym są prawa administratora.
2. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ma Pan uprawnienia
administratora, w takim wypadku proszę odinstalować wszystko ze słowem
GARMIN i MapSource (GPMAPA itp) i inne mapy które być może znajdują się
w "Dodaj/Usuń programy" w panelu sterowania Windowsa XP.
3. Po odinstalowaniu (jeśli jakiekolwiek były) proszę skasować z dysku C
katalog GARMIN. Proszę również skasować z innej lokalizacji jeśli Pan
gdzieś indziej go instalował.
4. Następnie:
a. Nacisnąć START na pasku zadań Windowsa
b. Nacisnąć "Uruchom" na wysuniętym menu
c. wpisać komendę: regedit i nacisnąć enter
d. Otworzy się okienko, po lewej stronie na samej górze drzewa
nacisnąć na ikonkę Mój Komputer
e. Nacisnąć skrót klawiszowy CTRL + F (otworzy się okienko
wyszukiwania)
f. W polu "znajdź" wpisać GARMIN i zaznaczyć by wyszukiwał tylko
kluczy, potwierdzić enterem
g. Znaleziony rezultat wykasować (np. przycisk DEL i potwierdzić
usuwanie)
h. By wyszukać kolejny klucz nacisnąć klawisz F3 na klawiaturze,
program będzie dalej wyszukiwał
i. Wszystkie kolejno znalezione klucze kasować, aż do pojawienia
się komunikatu typu: "rejestr został przeszukany".
5. Uruchomić ponownie komputer.
6. Wyłożyć płytkę GPMAPY lub przygotować plik instalacyjny mapy
GPMapa.
7. Jeśli posiada Pan Antywirusa lub inny system ochrony, proszę dopuścić
GPMAPĘ i MAPSOURCE do programów zaufanych, tak aby nie były blokowane
przez system.
8. Proszę upewnić się, że ma Pan wystarczającą ilość wolnej pamięci na
dysku C.
9. Proszę zainstalować PEŁNĄ wersję programu GPMAPA na Pana dysku C w
domyślnym katalogu ( C:\GARMIN ).
10. Prosze pobrać i zainstalować najnowszą wersję programu Mapsource
(uaktualnienie):
http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=209
(przycisk Download).
W razie jakichkolwiek problemów proszę o informację oraz jeszcze raz o
komunikaty błędu.
Przestrzegam wszystkich użytkowników Garminów przed wgrywaniem SP3.
Po instalacji Map Source sie wywala i wszystkie programy trzeba instalować od nowa.
Poniżej instrukcja otrzymana z Excela SN Szczecin.
Witam,
1. Proszę sprawdzić czy ma Pan uprawnienia administratora do systemu,
jeśli ich nie ma proszę spróbować zainstalować na innym koncie w
windwosie XP, koncie w którym są prawa administratora.
2. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ma Pan uprawnienia
administratora, w takim wypadku proszę odinstalować wszystko ze słowem
GARMIN i MapSource (GPMAPA itp) i inne mapy które być może znajdują się
w "Dodaj/Usuń programy" w panelu sterowania Windowsa XP.
3. Po odinstalowaniu (jeśli jakiekolwiek były) proszę skasować z dysku C
katalog GARMIN. Proszę również skasować z innej lokalizacji jeśli Pan
gdzieś indziej go instalował.
4. Następnie:
a. Nacisnąć START na pasku zadań Windowsa
b. Nacisnąć "Uruchom" na wysuniętym menu
c. wpisać komendę: regedit i nacisnąć enter
d. Otworzy się okienko, po lewej stronie na samej górze drzewa
nacisnąć na ikonkę Mój Komputer
e. Nacisnąć skrót klawiszowy CTRL + F (otworzy się okienko
wyszukiwania)
f. W polu "znajdź" wpisać GARMIN i zaznaczyć by wyszukiwał tylko
kluczy, potwierdzić enterem
g. Znaleziony rezultat wykasować (np. przycisk DEL i potwierdzić
usuwanie)
h. By wyszukać kolejny klucz nacisnąć klawisz F3 na klawiaturze,
program będzie dalej wyszukiwał
i. Wszystkie kolejno znalezione klucze kasować, aż do pojawienia
się komunikatu typu: "rejestr został przeszukany".
5. Uruchomić ponownie komputer.
6. Wyłożyć płytkę GPMAPY lub przygotować plik instalacyjny mapy
GPMapa.
7. Jeśli posiada Pan Antywirusa lub inny system ochrony, proszę dopuścić
GPMAPĘ i MAPSOURCE do programów zaufanych, tak aby nie były blokowane
przez system.
8. Proszę upewnić się, że ma Pan wystarczającą ilość wolnej pamięci na
dysku C.
9. Proszę zainstalować PEŁNĄ wersję programu GPMAPA na Pana dysku C w
domyślnym katalogu ( C:\GARMIN ).
10. Prosze pobrać i zainstalować najnowszą wersję programu Mapsource
(uaktualnienie):
http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=209
(przycisk Download).
W razie jakichkolwiek problemów proszę o informację oraz jeszcze raz o
komunikaty błędu.
Dolce far niente 

Mistrzu Galu,
Zwracam się do Gala jako do Forumowego Mistrza Nawigacji, po przeczytaniu wszystkich poprzednich postingów tego arcyinteresującego wątku. I ja jestem w przededniu kupienia nawigacji i jeszcze przed przeczytaniem postingów Gala byłem zwolennikiem Garmina. Upłynęło jednak dobre kilka miesięcy od poprzednich rad Gala. Wobec tego jeszcze raz proszę naszego Mistrza, aby zechciał doradzić "na dzisiaj".
Co kupić : Nuvi 760 ? Nuvi 765 ? czy Nuvi 860 ? - wszystko z GP Mapą, oczywiście. Szczególnie, czy jest sens kupować model 860 (obsługiwany głosem, dobrze znam angielski).
Z góry dziękuję.
Zwracam się do Gala jako do Forumowego Mistrza Nawigacji, po przeczytaniu wszystkich poprzednich postingów tego arcyinteresującego wątku. I ja jestem w przededniu kupienia nawigacji i jeszcze przed przeczytaniem postingów Gala byłem zwolennikiem Garmina. Upłynęło jednak dobre kilka miesięcy od poprzednich rad Gala. Wobec tego jeszcze raz proszę naszego Mistrza, aby zechciał doradzić "na dzisiaj".
Co kupić : Nuvi 760 ? Nuvi 765 ? czy Nuvi 860 ? - wszystko z GP Mapą, oczywiście. Szczególnie, czy jest sens kupować model 860 (obsługiwany głosem, dobrze znam angielski).
Z góry dziękuję.

SP3?FUX pisze: Przestrzegam wszystkich użytkowników Garminów przed wgrywaniem SP3.
Piszesz o SP3 do WinXP?
Mam XP z SP3 i MapSource hula bez problemu...
Wykrzaczanie się MapSource'a wynika zwykle z nieprawidłowego odinstalowania jednej z map podpiętych do niego i w konsekwencji, powstaniu błędnych wpisów w rejestrze (usuwanie przez Panel Sterowania nie chroni przed tym, niestety). Jeżeli MapSource po jakiejś instalacji/usunięciu czegoś, nie chce się otworzyć i woła o przeinstalowanie, to zwykle wystarczy naprawić wpisy w rejestrze (usunąć błędne). Można to zrobić ręcznie regeditem albo automatycznie tym programikiem:
http://www.path.cz/forum/viewtopic.php?f=20&t=22
W 90% rozwiąże to problem z MS.
W zasadzie, jedyną formą zwracania się do mnie jaką akceptuję, jest "Wasza Wysokość", ale niech już będzie...hnery pisze: Mistrzu Galu,
Na to głęboko filozoficzne pytanie nie ma jednej, właściwej odpowiedzi.hnery pisze: Co kupić

Z tych trzech Nuvi, które zaproponowałeś, 860 nie znam (nigdy nie używałem) ale z opinii użytkowników wynika raczej, że to sterowanie głosem nie jest najpotrzebniejszą funkcją. No i należy on do "starej" generacji Nuvi (xx0). Ale jak komuś bardzo na tym sterowaniu głosem zależy, to czemu nie - jako nawigacja nie jest gorszy od 760. Z dwóch pozostałych, z całą pewnością 765 - lepszy niż w 760 procesor, lepsze (płynne) przewijanie obrazu i błyskawiczny fix. Jeżeli wyjeżdżasz niekiedy z Polski, to warto kupić w wersji 765T (z TMC). Jego firmware na razie leży i kwiczy, ale to tak jak z każdym nowym Garminem - w czwartej wersji będzie OK.

Najgorsze to, że niczego nie odinstalowałemGal pisze: W 90% rozwiąże to problem z MS.

Nie rozwiązało....
Robiłem instalkę od nowa.
Teraz jest ok wlącznie z adrią...

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jak na samą PL to nie warto, jeżeli poza, to tak.Konto usunięte pisze:Galu, a jak oceniasz CNE 2009? Warto się rejestrować i ściągać?
Dolce far niente 

Tak jak FUX mówi - dramatycznego postępu w porównaniu do 2008 to tam nie ma, więc tracić możliwości darmowego update'u nie warto.Konto usunięte pisze:Galu, a jak oceniasz CNE 2009? Warto się rejestrować i ściągać?
Ale potestować można...

Jedno "ale".
IM także zdarzają się wpadki, wiec używanie nie zwalnia z myślenia. W Wiedniu naliczyłem dwie
...
Autostrada była, której nie było na mapie, wjazd z 400m bliżej od strony Pragi.
IM także zdarzają się wpadki, wiec używanie nie zwalnia z myślenia. W Wiedniu naliczyłem dwie

Autostrada była, której nie było na mapie, wjazd z 400m bliżej od strony Pragi.
Dolce far niente 

Mistrzu Galu,
1. Jeden z moich korepondentów najusilniej zachwala NavRoad 750F z AutoMapa Polski 5.3, co można kupic za okolo 1200 zl.
2. Poczytałem inne opinie o Garminie 765 i, jak na razie, sa raczej fatalne z powodu braku kompatybylnosci z polska mapa.
3. Bylem w specjalistycznym sklepie w Krakowie, gdzie znów sprzedawca demonstrowal Clarion 780 z MapąMap i Garmina 760, a w konkluzji zdecydowanie doradzał Clariona !
4. Który model Garmina jest wypróbowany i za miesiac nie okaże sie, że już się zestarzał ?
Mistrzu, co robić ?
- hnery
1. Jeden z moich korepondentów najusilniej zachwala NavRoad 750F z AutoMapa Polski 5.3, co można kupic za okolo 1200 zl.
2. Poczytałem inne opinie o Garminie 765 i, jak na razie, sa raczej fatalne z powodu braku kompatybylnosci z polska mapa.
3. Bylem w specjalistycznym sklepie w Krakowie, gdzie znów sprzedawca demonstrowal Clarion 780 z MapąMap i Garmina 760, a w konkluzji zdecydowanie doradzał Clariona !
4. Który model Garmina jest wypróbowany i za miesiac nie okaże sie, że już się zestarzał ?
Mistrzu, co robić ?
- hnery

Ja dziś zamówiłem Nokię 500 z auto mapą europy, być może jutro dostanę, jak przetestuję to zdam relację jak to działa.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Być może ma większe bonusy za sprzedaż Clariona...hnery pisze: demonstrowal Clarion 780 z MapąMap i Garmina 760, a w konkluzji zdecydowanie doradzał Clariona !
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Możesz rozwinąć? Na Garminach można zainstalować GPMapę, która jest moim zdaniem całkiem niezła? Czy ten model jej nie obsługuje...?hnery pisze: 2. Poczytałem inne opinie o Garminie 765 i, jak na razie, sa raczej fatalne z powodu braku kompatybylnosci z polska mapa.
Ta ..... pewnie ma 50% narzutu...hnery pisze: NavRoad 750F z AutoMapa Polski 5.3
Pudło...hnery pisze: braku kompatybylnosci z polska mapa
http://www.gpmapa.pl/
Patrz pkt 1.hnery pisze: a w konkluzji zdecydowanie doradzał Clariona
Jak dla mnie 276C, ale ja dziwny jestem....hnery pisze: Który model Garmina jest wypróbowany i za miesiac nie okaże sie, że już się zestarzał

Dolce far niente 

Godlik i Fux,
Podobno, podobno Garmin 765 ma firmware niecalkowicie kompatybylną z GPMapą i, podobno, trzeba poczekać na nową wersję firmware - tak "mówią". Ale czy ktoś próbował 765 ? A jaki typ/model nawigacji radziliby Godlik i Fux ? - Rozmaitych producentów i modeli są setki, a pewnie i więcej, a jak chciałoby sie coś kupić, to nikt nic nie wie tak napewno
Co na Mistrz Gal ?
Pozdrawiam-
hnery
Podobno, podobno Garmin 765 ma firmware niecalkowicie kompatybylną z GPMapą i, podobno, trzeba poczekać na nową wersję firmware - tak "mówią". Ale czy ktoś próbował 765 ? A jaki typ/model nawigacji radziliby Godlik i Fux ? - Rozmaitych producentów i modeli są setki, a pewnie i więcej, a jak chciałoby sie coś kupić, to nikt nic nie wie tak napewno

Co na Mistrz Gal ?
Pozdrawiam-
hnery

1. Bo to może być świetna nawigacja, ale ja jej nie znam, więc się nie wypowiem.hnery pisze: 1. Jeden z moich korepondentów najusilniej zachwala NavRoad 750F z AutoMapa Polski 5.3, co można kupic za okolo 1200 zl.
2. "Brak kompatybilności" polega na śmiesznym wyświetlaniu GPMapy w niskiej skali. Zrzuty z ekranu można obejrzeć (i poczytać o problemach w 765) w odpowiednim wątku na http://www.garniak.pl . Naprawdę warto!
Moim zdaniem - albo Garmin dostosuje firmware, albo GPMapa zmieni się, jeżeli jeszcze będzie potrzebna. Przez ostatni tydzień jeździłem po Polsce na CNE 2009 (bez GPMapy) i działa to całkiem poprawnie. Niekiedy wybiera drogi niestandardowe, ale wcale nie wolniejsze od tych głównych. Poza tym, GPMapa też nie jest ortodoksyjna w wyborze optymalnej trasy - dzięki GPMapie poznałem takie zakątki Polski o których nie miałem pojęcia że istnieją... Ponownie moim zdaniem, za rok, to GPMapa będzie na dzwonek.
3. Clarion też może być OK. Też nie testowałem.
Teraz jest sto tysięcy systemów. Ale i tak wszystkie są oparte na mapach z Navteq'a albo Tele Atlasu. Te z Clariona i NavRoada też.
Garmina kupuję i polecam z trzech powodów;
a. znam system, a nie chce mi się uczyć następnego,
b. Garmin robi GPSy od dwudziestu lat co najmniej, a reszta od może pięciu, albo tylko je metkuje. Jakoś wierzę, że mają więcej doświadczenia w tej dziedzinie.
c. ostatnio byłem na Reunion. Wszedłem na www. mapcenter.cgpsmapper.com i ściągnąlem mapę Reunion, bo była. Nie mam pojęcia co bym zrobił mając Clariona.
4. Każdy się zestarzeje za miesiąc, a za rok będzie staruszkiem. To tak samo jak z komputerami. Rady na to nie ma.
765 z czwartym firmwarem będzie najlepszą dostępną nawigacją samochodową Garmina. Już za chwilę...

Mistrzu,
A więc radzisz nie czekac na nic, tylko kupować 765 już teraz (powiedzmy w ciągu miesiąca). Kłopoty z GPMapą - zakładamy - jakoś się wygładzą, a do tego czasu można jeździć na tym co Garmin daje, a więc CNE2009. Nie znam się dokładnie na rzeczy, ale zakładam, że lepiej kupić 765 razem z GPMapą (taniej w pakiecie ?), z której można nie korzystać, ale przyda się do prób, updates i t.p. Czy tak ?
Pozdrawiam i dziękuję w imieniu takich jak ja - chących coś kupić TERAZ, bo masz przecież Mistrzu rację, że to to samo co z komputerami - kupisz dzisiaj, a nowy (a szybszy i tańszy model) ukaże się za miesiąc (czasem aż za dwa
)
Pozdrawiam-
hnery
A więc radzisz nie czekac na nic, tylko kupować 765 już teraz (powiedzmy w ciągu miesiąca). Kłopoty z GPMapą - zakładamy - jakoś się wygładzą, a do tego czasu można jeździć na tym co Garmin daje, a więc CNE2009. Nie znam się dokładnie na rzeczy, ale zakładam, że lepiej kupić 765 razem z GPMapą (taniej w pakiecie ?), z której można nie korzystać, ale przyda się do prób, updates i t.p. Czy tak ?
Pozdrawiam i dziękuję w imieniu takich jak ja - chących coś kupić TERAZ, bo masz przecież Mistrzu rację, że to to samo co z komputerami - kupisz dzisiaj, a nowy (a szybszy i tańszy model) ukaże się za miesiąc (czasem aż za dwa

Pozdrawiam-
hnery

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
hnery, każdy poleca to co lubi. Ja mam Mio z TeleAtlasem i jestem zadowolony. Mój model jest stary - C320 - ale zakładam, że w nowszych nic się nie zmieniło (na gorsze).
Nie. Kupić po Nowym Roku - będzie taniej.hnery pisze: kupować 765 już teraz (powiedzmy w ciągu miesiąca).
Póki co, wygląd GPMapy na 765 jest tragiczny, ale działa. Nie wiem kiedy to poprawią - może za miesiąc a może za rok.hnery pisze: kupić 765 razem z GPMapą
Ty mnie chcesz jednak wkurzyć...hnery pisze: Mistrzu,
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Gal pisze: Ty mnie chcesz jednak wkurzyć...
Oj jasne że chce, inaczej by tak nie pisał. Może w ogóle nie chce nawigacji kupić

Mistrzu Galu i Konto usunięte'u,
Słowa pisane są jednak trudniejsze, bo mimo moich intencji wyszło (choć z przymrużeniem oka), że jakobym chciał "wkurzyć" Gala. Nic podobnego ! - Jeżeli coś niestosowanego napisałem - bardzo przepraszam. Serio.
To, że zacząłem tytułować Gala Mistrzem, wynika po prostu z uznania dla Jego doświadczenia. Gal jest bowiem niekwestionowanym autorytetem na tym forum. Też serio.
Nawigację rzeczywiście chce kupić, ale przeraziła mnie mnogość modeli i opinii. Skorzystam więc z rady Gala, poczekam z zakupem 765 na po Nowym Roku, a może także wyjaśni sie sprawa GPMapy.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Swiąt i dobrego nawigowania (czym kto ma
) w Nowym Roku -
hnery
Słowa pisane są jednak trudniejsze, bo mimo moich intencji wyszło (choć z przymrużeniem oka), że jakobym chciał "wkurzyć" Gala. Nic podobnego ! - Jeżeli coś niestosowanego napisałem - bardzo przepraszam. Serio.
To, że zacząłem tytułować Gala Mistrzem, wynika po prostu z uznania dla Jego doświadczenia. Gal jest bowiem niekwestionowanym autorytetem na tym forum. Też serio.
Nawigację rzeczywiście chce kupić, ale przeraziła mnie mnogość modeli i opinii. Skorzystam więc z rady Gala, poczekam z zakupem 765 na po Nowym Roku, a może także wyjaśni sie sprawa GPMapy.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Swiąt i dobrego nawigowania (czym kto ma

hnery

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
hnery, tak jak piszesz jest tyle dostępnych opcji że po prostu musisz zobaczyć co Ci pasuje.
Dla mnie np. interfejs Garmina jest dziwny.
Tak naprawdę to chyba liczy się szybkość odczytu pozycji i możliwości ustawiania trasy. A tu już moim zdaniem (co do tego ostatniego) nie zależy dużo od samego sprzętu, co od oprogramowania. Większość nawigacji zresztą jest zbudowana na tych samych bebechach. Czyli szybkość odczytu = mocniejszy procek, no i czułość anteny.
Dlatego jak dla mnie - ceniącego sobie możliwości sprzętu zaraz po rozpakowaniu i podłączeniu - Mio jest dobrym wyborem, pewnie Garmin daje więcej po jakimś dłubaniu (ja nawet nie wiem co to jest CNE
) ale dłubać mi się nie chce.
Spójrz jeszcze tu
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?p=64966#p64966
Robert sprzedaje nawigację Tomtoma, może Ci podpasuje.
daj spokój
Dla mnie np. interfejs Garmina jest dziwny.
Tak naprawdę to chyba liczy się szybkość odczytu pozycji i możliwości ustawiania trasy. A tu już moim zdaniem (co do tego ostatniego) nie zależy dużo od samego sprzętu, co od oprogramowania. Większość nawigacji zresztą jest zbudowana na tych samych bebechach. Czyli szybkość odczytu = mocniejszy procek, no i czułość anteny.
Dlatego jak dla mnie - ceniącego sobie możliwości sprzętu zaraz po rozpakowaniu i podłączeniu - Mio jest dobrym wyborem, pewnie Garmin daje więcej po jakimś dłubaniu (ja nawet nie wiem co to jest CNE

Spójrz jeszcze tu

Robert sprzedaje nawigację Tomtoma, może Ci podpasuje.
hnery pisze: Jeżeli coś niestosowanego napisałem - bardzo przepraszam. Serio.
daj spokój

City Navigator Europe=mapa europy...Konto usunięte pisze: CNE

http://www.garmin.com/garmin/cms/site/d ... _navigator
Dolce far niente