WiS pisze: Poza tym, nie myśl sobie, że będzie na tym forumie wątek bez offtopów..
a dzieki temu ktoś się nawet uniósł choć bez skrzydeł

WiS pisze: Poza tym, nie myśl sobie, że będzie na tym forumie wątek bez offtopów..
to nie jest zarzut, tylko stwierdzenie faktu. a cała "afera" zrobiła się dlatego, że środowisko lotnicze (w tamtym czasie ja też się z nim identyfikowałem) było zafascynowane wręcz Gripenem. że zwrotność, że osiągi i w ogóle ach, jak to lata. a nasi decydenci, właściwie nikogo nie pytając wyczynili nie do końca obiektywny przetarg, ze z góry przygotowanym zwycięzcą. no to ww. "środowisko" walnęło focha i taki czarny PR dla F-16, że nic tylko zardzewieć ze wstydu.WiS pisze: Natomiast zarzuty o "polityczności" decyzji uważam za śmieszna - na tym poziomie wydatków i w tej sferze nie ma decyzji "apolitycznych". Bez względu na to, czy kupuje się od Jankesów, od Francuzów, Angoli, Rosjan czy Japończyków.
jeden znajomy były podwodniak uświadomił mi, że nasz najwspanialszy okręt podwodny ma długość stocoś metrów. tylko trochę mniej, niż największa "głębia" na Bałtyku.Azrael pisze: Dobrym przykładem absurdu natomiast jest okręt podwony, który jak gdzieś czytałem w gruncie rzecyz można wykryć z samolotu...wizualnie, bo Bałtyk taki płytki.
LouCyphre pisze: damaz, Ja tam fizykiem nie jestem, ale gdyby (nie daj Boże) Bracia Wright mieli podobne rozterki co Ty to ludzie nadal by zazdrościli ptakom
Jest to tak skomplikowane (żeby nie napisać "popier...ne"esilon pisze:poprosze o wykład jak działa procesor komputera i pamięć też
Arti pisze: nie da się tego streścić w jakieś sensownie krótkiej wypowiedzi.
esilon pisze: poprosze o wykład jak działa procesor komputera i pamięć też
Tak, wszytsko po kawałeczku od transystora, książka ma z 10 lat ale zasada działania sięnie zmieniła, tylko coś nie mogę znaleźć. TO jest dla nastolatków i naprawde proste, magii w tym nie ma.esilon pisze: Azrael, jak działa procesor,pamięć, każde z osobna ?, nie komputer jako całość ? chodzi mi od ziarnka piasku do...
Azrael pisze: TO jest dla nastolatków i naprawde proste, magii w tym nie ma.
Obawiam się, ze to może nie być takie proste. To znaczy jest tak, że nie można przejść od razu do próby zrozumienia mega skomplikowanego układu, jak procesor (jeżeli chcesz wiedzieć WSZYSTKO), jeżeli nie przejdzie się przez kolejne etapy wiedzy z tym związane.esilon pisze:poprosze o wykład jak działa procesor komputera i pamięć też
Azrael pisze:jarmaj, jedno jest pewne - więszość współczesnych informatyków z epoki tzw. pecetologii stosowanej nie wie o czym piszesz ;)
Ja akurat się nie znam jakoś dogłębnie ale w otoczeniu mam samych informatyków i że takpowiem wysysałem to z mlekiem matki i Ci starsi to wiedzą, Ci nowsi to już nie koniecznie bo nie muszą aż w takie szczegóły się zagłebiać. Niemniej jest osób które to rozumieją więcej niż 10 na świecie.jarmaj pisze: Hehe, myślę że wiedzą i to znacznie więcej (elektronika, a tym bardziej komputery to nie moja działka i ja się na tym nie znam), tyle że na co dzień ta wiedza po prostu nie jest im potrzebna.
Jasne, powinien to, przynajmniej od teoretycznej strony, wiedzieć KAŻDY informatyk. To aż taka filozofia nie jest. Jak któryś nie wie.... no cóż....Azrael pisze:Niemniej jest osób które to rozumieją więcej niż 10 na świecie.
Rżnąłeś deski i serduszka z drutu giąłęśesilon pisze: ZPT
najgorsze jest to, że są tacy, którzy muszą (powinni) wiedzieć.jarmaj pisze: jakiego rodzaju jest ich struktura krystaliczna, czy i w jakiej temperaturze się zmiania, oraz jaki technologie ich obróbki zastosowano, żeby uzysakać ten efekt
żebyś ty wiedział jak prawdziwą prawdę głosisz.LouCyphre pisze: damaz, Ja tam fizykiem nie jestem, ale gdyby (nie daj Boże) Bracia Wright mieli podobne rozterki co Ty to ludzie nadal by zazdrościli ptakom![]()
damaz pisze:najgorsze jest to, że są tacy, którzy muszą (powinni) wiedzieć.jarmaj pisze: jakiego rodzaju jest ich struktura krystaliczna, czy i w jakiej temperaturze się zmiania, oraz jaki technologie ich obróbki zastosowano, żeby uzysakać ten efekt
ależ oni mają przechlapane![]()
A jak się to ma do latania na wrotach od stodoły?damaz pisze: znane są przypadki książek naukowych, które zostały wycofane z druku na wieść o wyczynie braci. książek z dziedziny aerodynamiki.