Coś tam wiemy
Auto dla dziada
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
Auto dla dziada
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Jaca68 (20 mar 2025, o 16:28)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Auto dla dziada
Wy nic nie wiecie o spalaniu. 
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
U mnie jednostkami pomiędzy tankowaniami są dni, a czasami nawet godziny.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 108 razy
- Polubione posty: 169 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
No czyli nic nie wiesz o spalaniu. Znasz się tylko na tankowaniu.
Auto dla dziada
rrosiu i tankowanie... tylko stacje benzynowe mu zostały 
Klorian - a Tobie po co taka fura, jak nawet 3k kilometrów jeszcze nie zrobiłeś, a jeśli mnie pamięć nie myli to już dobrych parę miesięcy masz nowe auto? weź się przesiądź na komunikację miejską lub domową - do zdalnej pracy auto służbowe niepotrzebne

Klorian - a Tobie po co taka fura, jak nawet 3k kilometrów jeszcze nie zrobiłeś, a jeśli mnie pamięć nie myli to już dobrych parę miesięcy masz nowe auto? weź się przesiądź na komunikację miejską lub domową - do zdalnej pracy auto służbowe niepotrzebne
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Bo jestem ekscentryczny.
- danikl
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Kiedyś była taka rywalizacja pod tytułem " Kto ma dłuższego" Widzę, że Volvo od razu podaje te dane, tylko nie wiem do kogo się odnoszą i czemu w minutach
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Nie rozumiesz bo w Alfie w minutach podaje się MTBF. ;)
- danikl
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Przyjmując tę nomenklaturę, mogę stwierdzić, że moja długość rośnie z minuty na kilometr
Auto dla dziada
Jestem fanem dobrych świateł, jak reflektory ( w tym ledowe) nie mają spryskiwaczy, to zgodnie z przepisami muszą mieć strumień świetlny poniżej 2000 lm.
H7 daje 1500 lm, a stary dobry xenon 3200 lm.
Śliczna ta alfa a świeci na drogę jak H7.
Wszyscy umrzemy z gorąca. 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Z tego by wynikało, że moja Dacia ma światła niezgodne z przepisami.
- danikl
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Alfa ma światła matrycowe, które są nowszą generacją świateł ledowych. Te światła są zajebiste i jeżeli twierdzisz, że świecą jak H7 to albo nie prowadziłeś samochodu z tzw. Matrixami albo masz coś ze wzrokiem. rrosiak, w Dacii też ma pewnie światła matrycowe i nie potrzebuje spryskiwaczy reflektorów.
Auto dla dziada
Mogą je sobie marketingowo nazywać jak chcą. A przepis swoje:
I jeszcze auto świat."Zgodnie z regulaminem nr 45 (24) system AFS jest dopuszczalny wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzenia (urządzeń) do oczyszczania świateł przednich, co najmniej
w przypadku tych jednostek oświetlenia, które określono w pozycji 9.3 formularza zawiadomienia zgodnego ze wzorem podanym w załączniku 1 do regulaminu nr 123, jeżeli łączna wartość obiektywnego strumienia świetlnego emitowanego przez źródła światła tych jednostek oświetlenia przekracza 2 000 lm po każdej stronie pojazdu i jeżeli te jednostki oświetlenia emitują wiązkę (głównych) świateł mijania klasy C."
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksplo ... es/6snwb9e
[/quote]Wokół kwestii obowiązkowego montażu spryskiwaczy narosły legendy, a pierwsze samochody z fabrycznymi ksenonami, jakie pojawiły się około 2010 roku jednak już bez spryskiwaczy, budziły liczne wątpliwości. Rzecz w tym, że obowiązek montażu spryskiwaczy reflektorów oraz systemu poziomowania wynika nie z faktu użycia lamp wyładowczych jako źródła światła, lecz z faktu użycia (dowolnego) źródła światła o wydajności ponad 2000 lm (najmocniejsza żarówka halogenowa H9 wytwarza 2100 lm, ale wykorzystywana jest tylko w światłach drogowych; żarówka H7 ma 1500 lm). Ponieważ lampy wyładowcze do 2010 roku miały 35 W mocy i strumień świetlny 2800-3200 lm, ich użycie w samochodzie wymuszało zastosowanie dodatkowych kosztownych urządzeń.
W kwestii oszczędności prawdziwie mistrzowskim osiągnięciem techniki jest lampa D5S zasilana napięciem 12 V. Implementacja takiej lampy w reflektorach samochodu kosztuje tyle samo co żarówki H4, a można to sprzedać jako pożądaną i drogą opcję – ksenony! Przykładowe zastosowania: Citroën C4 Grand Picasso II, Opel Corsa E, Skoda Spaceback, Audi A4 B9, Audi Q7, Audi TT... Słuszność tej koncepcji opiera się na tym, że klient, który z reguły przesiada się do auta z takimi ksenonami ze starszego i zużytego samochodu, nie zauważy różnicy, tzn. będzie cieszył się z lamp ksenonowych i myślał, że lepszych świateł nie ma. A to, że obiektywnie rzecz biorąc, lampy świecą podobnie jak reflektory H7 i o wiele gorzej, niż pozwala na to technika, to już inna rzecz.
Każdy reflektor LED jest inny i wcale nie ma gwarancji, że zapewnia lepsze oświetlenie niż dobry halogen. Wiele reflektorów LED-owych świeci gorzej niż przeciętne reflektory z żarówkami H7, a znakomita większość zdecydowanie gorzej niż reflektory ksenonowe z lampami o mocy 35 W. Ale nie ma się co dziwić: żadne przepisy nie nakazują przecież, by reflektor full-LED świecił lepiej niż reflektor zaprojektowany 30 lat temu i wyposażony w poczciwą żarówkę typu H4.[/quote]
I po co te osobiste ataki?
W chińskim volvo też są matrycowe, automatyczne długie wycinają auta doganiane i te z naprzeciwka. A spryskiwacze są.
Giulia to świetne auto, ale IMO lifting był zrobiony pod dyktando księgowych ze stellantis, przynajmniej w kwestii reflektorów.
Wszyscy umrzemy z gorąca. 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Skoro dostały homologację, to są jednak jakieś wyjątki.
- danikl
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Jestem bardzo zadowolony ze świateł w Alfie, jeśli chodzi o ich zasięg, jasność, oświetlenie pobocza, wycinanie pomimo braku spryskiwaczy, które miałem w poprzednich samochodach i prędzej czy później musiałem szukać tych zaślepek bo odpadały w zimie. Jeśli uważasz, że światła w Alfie świecą jak H7 to nie będę dalej z Tobą o tym dyskutował. Masz swoje spryskiwacze, jesteś zadowolony więc nic mi do tego i przekonywać Cię nie zamierzam. TyleJaca68 pisze: ↑26 mar 2025, o 20:11
I po co te osobiste ataki?
W chińskim volvo też są matrycowe, automatyczne długie wycinają auta doganiane i te z naprzeciwka. A spryskiwacze są.![]()
Giulia to świetne auto, ale IMO lifting był zrobiony pod dyktando księgowych ze stellantis, przynajmniej w kwestii reflektorów.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Auto dla dziada
Ehhhh.... Kiedyś debaty były czy da się bokiem rzucić, ile szper pozakładać, czy da się pójść slajdem po rondzie, które hamulce nie spłoną po trzecim dohamowaniu, itp....
A teraz.... awantura czy psikacz psika na lampę, czy lampa świeci, a w ogóle to w którą stronę....
Starość. Zawsze wiedziałem, że każdego dopadnie, ale nie sądziłem, że będzie aż tak straszna...

A teraz.... awantura czy psikacz psika na lampę, czy lampa świeci, a w ogóle to w którą stronę....
Starość. Zawsze wiedziałem, że każdego dopadnie, ale nie sądziłem, że będzie aż tak straszna...
- danikl
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Spokojnie, jeszcze nie jest tak źle. Niedługo odbieram frukty po regeneracji do GT-eka, to się pochwalę. Alfa to dupowóz, fajny ale tylko dupowóz
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Auto dla dziada
Ależ oczywiście. Co prawda szczudlak, za którymi nie przepadam, ale jak przystało na Alfę, samochód jest naprawdę bardzo fajny!
Auto dla dziada
Nie wiem jak Stelvio ale giulia prowadzi się rewelacyjnie , pojężdziłem juz troche 50 tys km i uważam ,że rewelacja
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
W zlej kolejce stanales przed narodzinami. Tak to wszystko przeszkadza... w Miacie wieje w głowę, w Giulii słupek B przeszkadza przy wsiadaniu.... ;)FUX pisze:Gdyby jeszcze słupka B nie zepsuli...
- danikl
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Następny
Dla jednego brak spryskiwacza to dramat, drugiemu słupek B przeszkadza. Tak w ogóle, to co jest nie tak ze słupkiem B, bo nie rozumiem.
Ja się zastanawiam nad sprzedażą, bo mi się otwieranie wlewu paliwa nie podoba