Auto dla dziada
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Auto dla dziada
Nie korzystam z tik-toka i nie mam start-stop.

@Jaca68 grzania zydli nie ma. Jezeli uwazam za słuszne nagrzewam sobie całe auto. ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Auto dla dziada
Się tam na tym Śląsku zdecydujcie czy jeżdżę dużo czy mało bo już sam nie wiem.

Co do zwykłej hybrydy się zgodzę, wtyczkowozowa odmiana działa jednak trochę inaczej. Na 4 tryby jazdy jeden ma znamiona start-stop.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Auto dla dziada
Nie, widzę kierunek w którym podąża UE i nie podoba mi się to, ale z drugiej strony pamiętam i widzę jak zmienił się ten kraj przez ostatnie 20 lat, nie mówiąc o tym jak to wyglądało za kołchozu tego zza wschodniej granicy. Patrząc na te kraje, które nie są w UE (celowo pomijam Norwegię i Szwajcarię) to jednak chyba lepiej, że tu jesteśmy.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Auto dla dziada
Mam biegunowo odmienne zdanie, ale to nie miejsce aby się nad tym rozwodzić.danikl pisze: ↑27 kwie 2025, o 00:46Nie, widzę kierunek w którym podąża UE i nie podoba mi się to, ale z drugiej strony pamiętam i widzę jak zmienił się ten kraj przez ostatnie 20 lat, nie mówiąc o tym jak to wyglądało za kołchozu tego zza wschodniej granicy. Patrząc na te kraje, które nie są w UE (celowo pomijam Norwegię i Szwajcarię) to jednak chyba lepiej, że tu jesteśmy.

- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy
Auto dla dziada
A ja mam zdanie identyczne.danikl pisze:Nie, widzę kierunek w którym podąża UE i nie podoba mi się to, ale z drugiej strony pamiętam i widzę jak zmienił się ten kraj przez ostatnie 20 lat, nie mówiąc o tym jak to wyglądało za kołchozu tego zza wschodniej granicy. Patrząc na te kraje, które nie są w UE (celowo pomijam Norwegię i Szwajcarię) to jednak chyba lepiej, że tu jesteśmy.
A mówienie o „eurokołchozie” trąci Braunem i niezrozumieniem czym był kołchoz.
No ale to nie miejsce na takie rozmowy

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Auto dla dziada
Auto dla dziada
Wnętrze wygląda jak połączenie merca z bmw - jak nic premium.
Wszyscy umrzemy z gorąca. 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
stach22, czemu nazywasz człowieka z filmu oszołomem?
- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Bo jest oszołomiony wykrywaniem spisku. Póki co hybrydy BMW sprzedają się całkiem nieźle pomimo domorosłych „oceniaczy”.Chloru pisze:stach22, czemu nazywasz człowieka z filmu oszołomem?
A co do jacy to wygląda mi to już na solidną obsesję. Nie ma miesiąca żeby nie wrzucił jakiegoś oszołomstwa o BMW

„Psy szczekają, karawana jedzie dalej”

- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Musieliśmy chyba oglądać inny film.
Wyjaśnij co to znaczy całkiem nieźle bo za chwilę będzie jak z tym twardym zawieszeniem.

Pewnie dlatego

- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Czyli nadal chlor nie pojąłeś, że zawieszenie w X1 z Mpakietem jest relatywnie twarde w stosunku do aut tej klasy? A może nie rozumiesz słowa relatywnie?
Łap poszukiwaczu taniej sensacji

Łap poszukiwaczu taniej sensacji

- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
stach22, Twoje zdolności pojmowania prostych danych liczbowych oraz korzystania z czata dzi-pi-ti są na poziomie średnio zdolnego szympansa. Wiedziałbyś to gdybyś tylko doczytał do końca to co Ci wypluł Twój czat dzi-pi-ti. Uroczy musiałbyć też Twój prompt, gdzie pewnie spytałeś czy sprzedają się dobrze. Podpowiem Ci ... na 5 zadanych pytań o to czy auta hybrydowe marki X sprzedają się dobrze czat dzi-pi-ti zaczyna odpowiedz od "tak".
Niecałe 7% udziału w sprzedaży.
A teraz masz dla porównania.
Spróbuj odjąć 17,4 od 24,2.Sprzedaż samochodów zelektryfikowanych (w tym PHEV) stanowiła 24,2% całkowitej sprzedaży BMW Group w 2024 roku, co odpowiada 593 215 pojazdom. Sprzedaż samochodów całkowicie elektrycznych (BEV) wyniosła 17,4% całkowitej sprzedaży, co odpowiada 426 594 pojazdom .

A teraz masz dla porównania.

Sprzedaż hybryd plug-in (PHEV) stanowiła 23% całkowitej sprzedaży Volvo w 2024 roku, co odpowiada 177 593 pojazdom. Sprzedaż samochodów całkowicie elektrycznych (BEV) wyniosła 23% całkowitej sprzedaży, co odpowiada 175 194 pojazdom .
Ostatnio zmieniony 12 cze 2025, o 17:10 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Stwierdziłem że sprzedają się dobrze i na tak postawione pytanie szukałem odpowiedzi. Prosta wypowiedź, prosta odpowiedź. A Ty drąż szympansie 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
I to jest właśnie clou.

- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- FUX (12 cze 2025, o 21:08)
Auto dla dziada
To już ociera się o fobię.
Tak z ciekawości, ilu pacjentów wraca do Ciebie z reklamacją? Nie zdarzy się, że plomba wypadnie, implant się nie przyjmie?
Bo widzisz, nawet siedząc na fotelu można z niego spaść i złamać np. dłoń.
Dolce far niente 

- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
To teraz już nie wiem co nazywasz obsesją. Znowu mieszasz pojęcia.FUX pisze:To już ociera się o fobię.
Tak z ciekawości, ilu pacjentów wraca do Ciebie z reklamacją? Nie zdarzy się, że plomba wypadnie, implant się nie przyjmie?
Bo widzisz, nawet siedząc na fotelu można z niego spaść i złamać np. dłoń.
Owszem, zdarzy się, że implant się nie przyjmie, ale tylko oszołom będzie na YT ogłaszał w związku z tym, że to reguła.
Na tyle rzadko, że od ponad 20 lat zakładając implanty robię to nadal i nie narzekam na brak pacjentów. Nie ma tygodnia w zasadzie bez implantacji.
Plomby(wypełnienia) nie wypadają, nie mają prawa. To akurat robię od ponad 30 lat.
Z fotela jeszcze nikt nie spadł.
A obsesja to jest np. comiesięczne wrzucanie przypadków z problemami z BMW. To chyba jakieś niedowartościowanie i konieczność ciągłego potwierdzania swoich decyzji.
Pomijam chlora, bo to odrębny dość skomplikowany przypadek

Podsumowując, hybrydy BMW cieszą się dużą popularnością i ciągłym zwiększeniem udziału w rynku z wyjątkiem plugin na co również jest wytłumaczenie.
„Dlaczego hybrydy plug-in (PHEV) mają relatywnie mniejszy udział w gamie BMW niż u niektórych innych producentów?
1. Silne przejście na elektromobilność (EV)
BMW od kilku lat intensywnie inwestuje w pełne auta elektryczne (BEV) – modele jak iX, i4, i5, i7, czy iX3. Firma traktuje PHEV bardziej jako etap przejściowy, a nie docelowe rozwiązanie. Dlatego w gamie BMW rośnie udział pojazdów całkowicie elektrycznych, a nie PHEV.
2. Profil marki – sportowe osiągi
BMW to marka, która akcentuje dynamikę jazdy i osiągi. Wiele hybryd plug-in ma dodatkowy ciężar akumulatorów, co może negatywnie wpływać na rozkład masy i właściwości jezdne – kluczowe dla klientów BMW. Dlatego firma stosuje PHEV głównie w większych modelach (np. 330e, 530e, X5 50e), gdzie kompromisy są mniej odczuwalne.
3. PHEV jako rozwiązanie dla flot i podatków
PHEV-y w BMW są często skierowane do użytkowników flotowych (niższe podatki, benefity firmowe), zwłaszcza w krajach takich jak Niemcy, Wielka Brytania czy kraje nordyckie. To ogranicza ich ofertę do konkretnych modeli – nie ma potrzeby wprowadzać ich do wszystkich klas.
4. Koszty i złożoność produkcji
PHEV to technologia złożona – dwa źródła napędu (silnik spalinowy + elektryczny), co zwiększa koszty i komplikacje produkcyjne. BMW, zamiast rozszerzać ofertę PHEV, optymalizuje gamę i inwestuje bardziej w architektury “elektryczne z natury”, jak platforma Neue Klasse (premiera w 2025 r.).
5. Strategia różna od konkurencji
Niektóre marki (np. Mercedes czy Volvo) mocniej postawiły na PHEV jako etap pośredni, oferując je niemal w każdym modelu. BMW przyjęło strategię bardziej zrównoważoną: wyraźny podział między spalinowe, PHEV i BEV, ale z naciskiem na szybsze przejście do EV.”
Cytat z Chat GPT

- Chloru
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
.Podsumowując, hybrydy BMW cieszą się dużą popularnością i ciągłym zwiększeniem udziału w rynku z wyjątkiem plugin na co również jest wytłumaczenie.
To teraz wymien 3 auta HEV produkowane przez BMW. Nie mHEV (wlasciwie teraz prawie każde auto to mHEV), nie PHEV.

Auto dla dziada
Już tłumaczę. Na każdą wzmiankę o BMW reagujesz jak wyznawca Allaha na karykaturę Mahometa. A ja mam z tego bekę.
Jeżeli ktoś ma obsesję to TY.
Poza tym co ma wielkość sprzedaży do fuck-upów producenta aut? Volvo też ma wpadki - zapytaj swoje nowe guru gpt o pasek rozrządu.
Jak to jest że BMW ma tyle modeli SUV, każdy w kilku odmianach - Volvo ma 2 modele i oba w pierwszej dziesiątce.

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/r ... -2025-2025
Wszyscy umrzemy z gorąca. 

- stach22
- 6 gwiazdek
Auto dla dziada
Jaca, wystarczy mi analiza danych, które sam podlinkowałeś, tyle że wkleiłeś tabelkę która najbardziej Ci pasowała 

Dodatkowo w tekście jest napisane, że najlepiej sprzedające się modele BMW w tym miesiącu to seria5, X1 oraz seria3.
Aha, bym zapomniał, roczna sprzedaż za 2024 samego X3 bije na głowę XC60
-udział w rynku światowym rzecz jasna.

Dodatkowo w tekście jest napisane, że najlepiej sprzedające się modele BMW w tym miesiącu to seria5, X1 oraz seria3.
Aha, bym zapomniał, roczna sprzedaż za 2024 samego X3 bije na głowę XC60