Jak szybko i tanio poprawiłem oświetlenie w GTku

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Jak szybko i tanio poprawiłem oświetlenie w GTku

Post 12 gru 2008, o 22:44

A napiszę, może ktoś skorzysta.
Jak ogólnie wiadomo, świeczki w GTku do najlepszych nie należą... :giggle: W reflektorach miałem jakieś zwykłe H4 i doprowadzały mnie do szału. Światło było żółte, a zasięg niewielki. W akcie desperacji już miałem kupować ksenony na Allegro (cena kusząca, nie wiem jak z jakością - pewnie kiepska), ale postanowiłem spróbować z innymi żarówkami.
Kupiłem H4 OSRAM Night Breaker 90% i jestem bardzo zadowolony. Prawdę mówiąc, nie spodziewałem się aż takiej poprawy. Światło jest białe (i to jest najfajniejsze :mrgreen:), zasięg też się poprawił. Nie wiem jak z trwałością, na pewno jest niższa, ale i tak było warto. Zwłaszcza, że kosztują tyle co zwykłe 'haczwórki' na stacjach benzynowych.

O, takie:
http://allegro.pl/item485880613_zarowki ... _inne.html

EDIT: gregski zwrócił uwagę na niską trwałość tych żarówek (4 tygodnie), więc proponuję ewentualnym zainteresowanym wstrzymać się z zakupem. Dam znać, ile wytrzymają u mnie (tylko, że ja bardzo mało jeżdżę)

EDIT2: Pierwsza żarówka przepaliła się wczoraj, czyli 6 września 2009. Wytrzymała sporo, ale trzeba wziąć poprawkę na to, że robię baaardzo małe przebiegi.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2009, o 21:20 przez Godlik, łącznie zmieniany 2 razy.

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Jak szybko i tanio poprawiłem oświetlenie w GTku

Post 12 gru 2008, o 22:46

To jest tanie i dobre, tylko warto wozić zapasowe ze sobą.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2008, o 22:48

Azrael pisze: To jest tanie i dobre, tylko warto wozić zapasowe ze sobą.
Tak, wiem. OSRAMy są w takim fajnym plastikowym pudełku, więc wrzuciłem tam te na których jeździłem i wożę w bagażniku.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 12 gru 2008, o 22:48

Ja miałem kiedyś żarówki Phillips GT150 czy coś w ten deseń - genialne żarówki, fantastycznie świeciły - tylko nie dłużej niż 3 miesiące, plus kosztowały po kilkadziesiąt złotych sztuka. Dałem spokój. Ale te Osramy wypróbuję, a nuż.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 gru 2008, o 22:50

Philips Blue Vision Ultra czy jakoś tak to się nazywa, zawsze tych używałem - rewelka, występują też w zestawie z pozycyjnymi żeby się nie odcinały.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2008, o 22:56

Azrael pisze: występują też w zestawie z pozycyjnymi żeby się nie odcinały.
O, dobrze że mi przypomniałeś. Jakie pozycyjne ma GTek? Instrukcję mam po francusku, ale widzę jakieś W5W... Takie?
Bo właśnie strasznie się teraz odcina i już od kilku dni zbieram się, żeby pójść sprawdzić.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 gru 2008, o 23:00

ta chyba W5W.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 13 gru 2008, o 00:42

Tak się zastanawiam..., czy oni te Japońce długo kombinują, żeby tak zaprojektować (utrudnić) dostęp do żarówki reflektora :whistle: . W hondzie miałam tak samo. Tył luzik, ale z przodu sama nie zmienię :roll: , a tak nie lubię prosić o pomoc przy takich bzdetach.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 13 gru 2008, o 00:55

devlin pisze: miałem kiedyś żarówki Phillips... - tylko nie dłużej niż 3 miesiące
szczęściarz, mi wytrzymały tydzień :giggle:

Doxa, ale silnika nie trzeba jeszcze wymontowywać, żeby wymienić :giggle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 gru 2008, o 00:57

Doxa, w bodajże Vito czy innym mercedese większym zarówka mijana to 7rbh pracy ASO.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 gru 2008, o 01:06

radekk pisze: Doxa, ale silnika nie trzeba jeszcze wymontowywać, żeby wymienić :giggle:
Jak się kiedyś zaprę, to nie wiem czym to się może skończyć ;-)
Azrael pisze: Vito czy innym mercedese większym zarówka mijana to 7rbh pracy ASO
:o
A to ja przepraszam, znaczy się my mamy fajnie :-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Azrael
6 gwiazdek

Post 13 gru 2008, o 01:09

Doxa, w Forku od storny kierowcy jest to banalne, od storny pasażera potrzebuejsz klucz 8mke bodajże jak pamiętam albo 10tkę i odkręcić wlot powietrza.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 gru 2008, o 01:24

Azrael pisze: klucz 8mke bodajże jak pamiętam albo 10tkę i odkręcić wlot powietrza.
Już się zdążyłam o tym przekonać :-/ , ale od kierowcy jak pamiętam wytarganie tych bebeszków i wsadzenie ręki do łatwych też nie należało. Dla mnie rzecz jasna. Mogliby opracować jakiś prostszy patent... dla kobiet ;-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 13 gru 2008, o 01:27

Doxa pisze:Mogliby opracować jakiś prostszy patent... dla kobiet ;-)
Ale takie proste patenty byly przez 50 lat. Teraz tworza jakies cuda.

g.

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 13 gru 2008, o 02:36

Godlik pisze: Jakie pozycyjne ma GTek? Instrukcję mam po francusku, ale widzę jakieś W5W... Takie?
Takie kup.
Obrazek
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 13 gru 2008, o 09:31

Godlik pisze:Kupiłem H4 OSRAM Night Breaker 90% i jestem bardzo zadowolony.
Dobra informacja, chyba też w takim razie kupię - lampy z WRX są beznadziejne, a dostanie soczewkowych z buga STi graniczy z cudem, więc to ciekawa opcja.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 gru 2008, o 09:48

Azrael pisze: w Forku od storny kierowcy jest to banalne
Tylko najlepiej wymontować akumulator... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 13 gru 2008, o 10:05

W WRXie (03) mamy zenony (xenon by zenon allegro) i powiem szczerze, że dają radę naprawdę. Nie wiem jak jest przy seryjnych żarówkach ale teraz nie można narzekać.
Obrazek

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 13 gru 2008, o 10:51

Panowie, nie jest tajemnicą że żarówki o barwie niebieskiej oświetlają najgorzej. Udowodniono że żarówki z barwioną bańką, choćby najlepsze, mają zdecydowanie gorsze parametry od takich samych żarówek z bańką bezbarwną. Niebieska poświata świateł HID jest jedynie efektem ubocznym wyładowań w ksenonie i nie polepsza w żaden sposób oświetlenia.

Nie oszukujmy się - niebieskie żarówki produkowane są jedynie dlatego, że jest na nie popyt, spowodowany głównie prestiżem świateł HID i ich rozpoznawalną niebieską poświatą. A ocena, że niebieskie żarówki świecą lepiej wydaje się być wyłącznie subiektywna w świetle testów (np. AutoBild robił je kilkakrotnie), które twierdzą zupełnie coś zupełnie przeciwnego - nic tak dobrze nie oświetla, jak światło białe. Światło niebieskie, ze względu na małą długość fal ulega znacznemu rozpraszaniu, powodując mniejszy kontrast widzenia. Daje ono więc wyraźnie gorsze oświetlenie drogi, niż światło białe oraz powoduje oślepianie kierowców jadących z przeciwka, gdyż czas adaptacji ludzkiego oka do światła niebieskiego jest znacznie dłuższy, niż np. do światła żółtego.

Zatem jeśli chcecie koniecznie szpanować barwnym światłem reflektorów, uważam że powinniście zdecydować się na żarówki dające światło żółte, ponieważ ulega najmniejszemu rozpraszaniu i poprawia kontrast widzenia podczas deszczu czy mgły.

Inna sprawa, że najprostszym sposobem polepszenia świecenia reflektorów jest po prostu ich umycie...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 gru 2008, o 11:11

Godlik, pytaj najpierw... night breaker's breaks fast.. u mnie 4 tygodnie..
imho pomylka..

kolega kupowal set xenon made in china za 75 eur i wsadzil do paska, zadowolony jest..
ja wsadzilem balasty od avensis i palniki philipsa. ale u nas latwiej, bo soczewkowe reflektory sa...
ok, brakuje jeszcze mycia, ale czekam, az ktos zacznie sprzedawac uniwersalne sety myjace reflektory.

u ciebie w GT trzeba by bylo szklo reflektora przeszlifowac lub kupic gladkie.. inaczej bedziesz razil bardzo..

a jak ktos sie chce ograniczyc do zarowek ta sa dobre philipsy plus 30 % ktore trzymaja dlugo..

pozy tym najlepsze co mozna zrobic w klasycznych reflektorach to doprowadzic zasilanie na przekaznikach prosto z akumulatora. nowy plus i masa. tanio i moze ciut wolniej niz szybko.

gregski_maniak_oswietlenia.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 gru 2008, o 11:14

hogi pisze: Takie kup.
Błe, nie chcę niebieskich :-p
Arti pisze: W WRXie (03) mamy zenony (xenon by zenon allegro) i powiem szczerze, że dają radę naprawdę. Nie wiem jak jest przy seryjnych żarówkach ale teraz nie można narzekać.
A pamiętasz jakie konkretnie kupiliście?
Bergen pisze: Panowie, nie jest tajemnicą że żarówki o barwie niebieskiej oświetlają najgorzej.
Bergen pisze: Zatem jeśli chcecie koniecznie szpanować barwnym światłem reflektorów
Bergen, ale my piszemy o żarówkach, które mają światło bielsze niż seria. A nie o jakichś niebieskich wydumkach. Takich też nie lubię. Na szczęście można też kupić ksenony o świetle 4300-6000K, czyli białe. A im wyższa temperatura, tym światło jest bardziej niebieskie.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 gru 2008, o 11:19

gregski pisze: Godlik, pytaj najpierw... night breaker's breaks fast.. u mnie 4 tygodnie..
imho pomylka..
Aha... No to kurde, żeby potem nie było na mnie jak tu je wszyscy kupią... :whistle: Na szczęście cena nie jest jakaś zabójczo wysoka.
gregski pisze: u ciebie w GT trzeba by bylo szklo reflektora przeszlifowac lub kupic gladkie.. inaczej bedziesz razil bardzo..
W GT MY'99 są już gładkie. I nawet spryskiwacze reflektorów są ;-) Cały czas się zastanawiam nad tymi ksenonami... Tylko nie wiem, które wybrać. Na Allegro rozpiętość cenowa jest spora. Od 200 do nawet 400 za chińskie (często te tańsze i droższe są w tych samych pudełkach...) do 900 za Philipsa.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 13 gru 2008, o 11:20

Godlik pisze: Bergen, ale my piszemy o żarówkach, które mają światło bielsze niż seria.
Ależ ja to wiem. Nie mniej proponowano w tym wątku żarówki niebieskie i do tego chciałem się odnieść.

Osobiście używam i używałem żarówek "bielszych niż seria" marek Philips i Hella. Obie mają porównywalne, bardzo dobre parametry. Z tym, że żarówki Hella są zdecydowanie tańsze.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 gru 2008, o 11:22

Bergen, zgadza sie, kolega kupil zestaw HID o temp. swiatla 6000K. postawilismy dwa autko obok siebie i moje o tem 4300K bardziej biale oswietlaja lepiej.

moj zestaw kupowalem u tego Pana i nie bylo problemu.
dopasowanie palnika do H7 prawidlowe, DENSOwskie przetwornice ladnie wchodza pod reflektor tam gdzie subaru oryginalnie wiesza balasty.

http://www.allegro.pl/item491588478_xen ... denso.html

mowimy o markowym produkcie.

oczywiscie tylko dla swiadomych kierowcow, z dobrze wyregulowanymi swiatlami ktorym korekty regulatorem polozenia reflekotra nie straszne (nie znalazlem zestawu regulacji automatycznej - silniki by daly rade bo sa szybkie, ale potrzebny jest czujnik polozenia i jakis ukladzik ktory ten sygnal przetworzy na zasilanie silniczkow)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 gru 2008, o 11:24

Godlik pisze: A pamiętasz jakie konkretnie kupiliście?
DIS Henryk Srebrowski 071 7334012 0 607 385388
Kupiłem u tego czlowieka z miesiąc temu do Forka. Cena koło 300pln komplet.
http://www.allegro.pl/item500141621_xen ... oclaw.html
Te od Carfita wytrzymały raptem 2 lata (na światłach jeżdżę nonstop nawet przed wejściem obowiązku).
Dziwne, bo w Hondzie bez bólu jeździły 4lata (oryginaly) i nic się nie działo.... :o :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, o 11:28 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ