Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa

-
Jacky X
- 4 gwiazdki
- Auto: STi MY06 SPEC D
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Mam kilka pytań dotyczących oleju Motul.
1)Który z jego odmian jest częściej wykorzystywany ?
a) 10W40
b) 15W50
2) Ile ok. kosztuje litr
1) 10W40 - 2L w bańce
2) 15W40 - 2L w bańce
3) 10 W40 - 2L z beczki
4) 15 W40 - 2L z beczki

W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.
Jacky X
-
Gal
- 6 gwiazdek
- Auto: XC 70
-
Polubił:
85 razy
-
Polubione posty:
316 razy
Ad 1. Chyba 10W40 jest częściej używany (a przynajmniej bliższy w parametrach do tego zalecanego przez Subaru).
Ad 2. Zdaje się, że tu:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=4&t=1155 możesz dostać aktualną ofertę.
A dlaczego akurat Motul?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Gal
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
Z moich obserwacji sprzedaży 15W50 jest o wiele popularniejszy, ale to pewnie wynika ze specyfiki działalności 4Turbo - chociaż sprzedajemy oleju bardzo dużo i nie tylko do Misków i Subaryn.
Azrael
-
Gal
- 6 gwiazdek
- Auto: XC 70
-
Polubił:
85 razy
-
Polubione posty:
316 razy
Azrael pisze:Z moich obserwacji sprzedaży 15W50 jest o wiele popularniejszy, ale to pewnie wynika ze specyfiki działalności 4Turbo - chociaż sprzedajemy oleju bardzo dużo i nie tylko do Misków i Subaryn.
Zapewne.
Jeżeli samochód jest
naprawdę upalany, to pewnie 15W50 lepszy.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Gal
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
Do Subaru z turbo 15W50 dobre, do wolnossących 5W40 albo 10W40. Ja mam 300V Power chyba 5W40 do swojego zalane.
Azrael
-
warp9
- 2 gwiazdki
- Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Azrael pisze:Do Subaru z turbo 15W50 dobre, do wolnossących 5W40 albo 10W40. Ja mam 300V Power chyba 5W40 do swojego zalane.
To przy przeglądzie muszę zgłosić, że jednak nie mam turbiny - od roku leje 15W50 zgodnie z Waszymi zaleceniami

It's evolution ...

warp9
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
warp9, Co do H6 się z głowy nie wypowiem, pamietam że tam jest jakośinaczej, w ogóle dużo bardziej "wypasiony" technologicznie ten silnik.
Azrael
-
warp9
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Azrael, ufam, że wiecie co robicie po prostu

It's evolution ...

warp9
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
warp9, zwykle tak ;)
Azrael
-
warp9
- 2 gwiazdki
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Azrael pisze:warp9, zwykle tak ;)
Very profi
Tak naprawdę to miałem tylko obawy czy 15W50 da radę w ostrzejsze mrozy, ale:
- mrozów brak i nie zamierzam ich szukać,
- poczytałem trochę o temperaturze płynięcia (-36) i się uspokoiłem.
It's evolution ...

warp9
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
Zaletą olejow estrowych jak Motul jest to że nawet przy dość wysokich lepkościach nadal są w miare uniwersalne, nawet na Le Mans da się jeździć w całkiem solidną zimę. Jakbyś jechał do północnej Szwecji, albo zamierzal dłużej być wysoko w górach to warto zmienić na 10W40, ale tak to bez znaczenia.
Azrael
-
Bergen
- Moderator
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Olej estrowy smaczny i zdrowy.
Bergen
-
Azrael
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
3 razy
Nie próbowałem ale ładnie pachnie!!
Azrael
-
ky
- 6 gwiazdek
- Auto: die Pflaume
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Bergen pisze:
Olej estrowy smaczny i zdrowy.
Cukier krzepi! (wódka lepiej ;)))
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky
-
maciejxtrem
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza GT MY97
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Witam
Mam GT MY97 swiezo go kupiłem i wiem ze jezdzil na mobilu 10w40 czytam fora i widze ze wszyscy polecają Motula 15w50. Znalazłem natoist olej tanszy i mający lepszą specyfikacje CASTROL EDGE 10W-60 FORMUŁA RS co o nim sądzićie który lepiej wlać ??
maciejxtrem
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
443 razy
Faktycznie jakoś cicho o tym Edge'u.
Z Castroli to wiadomo jedynie, że poprzedni RS 10w60 (jeszcze nie edge) był kompletnie beznadziejny i należało szerokim łukiem go omijać, a mało popularny TWS jest dobry, tylko trudno dostępny.
Ja tam bym nie eksperymentował.
jarmaj
-
ky
- 6 gwiazdek
- Auto: die Pflaume
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Nie spodziewałbym się, żeby Castrol nagle zaczął robić Edge na lepszej bazie niż nowszy RS 10W-60 (bo był jeszcze starszy RS, który był dobry). Węszę bazę hydrokrakowaną, jak w wielu innych ,,syntetykach''.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky
-
Jacky X
- 4 gwiazdki
- Auto: STi MY06 SPEC D
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Jarmaj- według jakich kryteriów oceniasz oleje ? Mówisz ,że jedej jest kiepski a drugi nie ? Czym się kierujesz ?
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.
Jacky X
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
310 razy
-
Polubione posty:
60 razy
Jacky X pisze:
Jarmaj- według jakich kryteriów oceniasz oleje ? Mówisz ,że jedej jest kiepski a drugi nie ? Czym się kierujesz ?
Z tego, co wiem to jarmaj kieruje się przede wszystkim jakością oleju. Przykładowo jeżeli olej jest słabej jakości, to jarmaj ocenia taki olej jako kiepski

So What!
-
michal
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
61 razy
-
Polubione posty:
13 razy
a olej z domieszką gazu jak zło! ;)
michal
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
443 razy
Jacky X pisze:Jarmaj- według jakich kryteriów oceniasz oleje ? Mówisz ,że jedej jest kiepski a drugi nie ? Czym się kierujesz ?
Odnoście tego RS-a to
ky odpowiedział na Twoje pytanie.
Poszperaj po innych forach motoryzacyjnych, np Streetracing, a pewnie doszukasz sie zdjęć rozebranych siników wręcz oblepionych szlamem z tego oleju.
jarmaj
-
maciejxtrem
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Czyli jak by nie pytał i pytania nie sformułował MOTUL jest najlepszy.
Nigdy nie przykładałem wilekiej wagi do marki oleju. Uwazałem ze catrol ,mobil , bp itd. porostu są dobre. Jest to moje pierwsze turbo auto i dlatego skusze się na motula.
Ciekaw jestem rezultatów. Czy będą jakieś widoczne róznice np. wyższe ciśnienie itp. dopiero co kupiłem samochód i nie chce go eksploatować na oleju który w nim jest bo sprzedawca mówił ze czas na zamiane. Zamówiem motula , jak wleje to napisze czy według moich subiektywnych opini wart jest swojej ceny. Myśle ze najciekawszym i najważniejszym parametrem jest jakie będzie miał ciśnienie oleju w wysokiej temp. pracy , czy będzie to zauwazalne na wskaźnikach czy nie. Jeśli wskazania w aucie nic nie zmienią następnym razem wleje Castrola i podziele się opinią
Moim zdaniem opinie typu syf szajs itp... znaczą że tak naprawde nie potraficie się wypowiedzięć
Pozdrawiam
Maciej
maciejxtrem
-
maciejxtrem
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
jarmaj pisze:Jacky X pisze:Jarmaj- według jakich kryteriów oceniasz oleje ? Mówisz ,że jedej jest kiepski a drugi nie ? Czym się kierujesz ?
Poszperaj po innych forach motoryzacyjnych, np Streetracing, a pewnie doszukasz sie zdjęć rozebranych siników wręcz oblepionych szlamem z tego oleju.
Moim zdaniem szlam itp to stan silnika jak auto ma 250kkm i wlejesz do niego Castrola to zycia mu nie przywrócisz. Widziałem juz wiele rozebranych silników wolnossacych i turbodiesli i uwiez mi ze to nie czasy PRL gdzie byłeś usyfiony remontując silnik. Jak olej na czas jest zmieniany , czyli regularnie według zaleceń , to zadnego szlamu w silnikach nie ma.
maciejxtrem
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
443 razy
maciejxtrem pisze:Moim zdaniem szlam itp to stan silnika jak auto ma 250kkm i wlejesz do niego Castrola to zycia mu nie przywrócisz. Widziałem juz wiele rozebranych silników wolnossacych i turbodiesli i uwiez mi ze to nie czasy PRL gdzie byłeś usyfiony remontując silnik.
Tyle że ja nie pisałem tu o ropniakach z taksówek, ani o zaniedbanych autach kapeluszów i blondynek, tylko mocno traktowanych i w dodatku trochę bardziej niż średnia wysilonych silnikach.
Lej co chcesz, ja na podstawie tego co widziałem RS-a 10w60 nie wlałbym nawet do motopompy.
jarmaj
-
maciejxtrem
- 0 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Jeśli przypadkiem natrafisz na takie fotki silnków wyczynowych ze szlamem które jeździły na Castrolu ,podeślij linka na to forum napewno wielu użytkowników , nie tylko mnie takimi dowodami przekonasz .
Ale info że gdzieś tam słyszłałem , gdzieś tam widziałem jak poszukasz napewno znajdziesz ... itp. jest mało przekonująca opinią. Chciał bym aby ten temat był konstruktywny a nie jednym z wielu. Jak taki link zamieścisz to może nawet przykleją ten temat aby kazdy wiedział że do imprezy to tylko MOTUL a nie Castrol.
Jak dla mnie dowodów narazie nie ma , u uwież mi że 3 dni szukam info , jakie oleje go GTka. i
maciejxtrem