Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 15 gru 2008, o 22:52

Bardziej prawdopodobne jest, że możesz z niej spaść - nie sam, w doborowym towarzystwie całej ludzkości :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 gru 2008, o 18:54

Powiem wam, że mam odruchy wymiotne i przestaję czytać wiadomości gospodarcze. Ktoś powinien dać wolnym mediom na wstrzymanie, bo ciągłym eksponowaniem złych wieści sprowadzą nas naprawdę do głębokiego ciemnego dołu. Nie mogą napisać, że ktoś zwiększa zatrudnienie, albo, że wydajemy na prezenty tak jak zwykle, tylko ciągle jakieś straszne wieści.

Spokojnego by do grobu wpędzili.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 gru 2008, o 19:08

Konto usunięte pisze: Nie mogą napisać, że ktoś zwiększa zatrudnienie

Ja zwiększam :-)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 18 gru 2008, o 19:10

Konto usunięte pisze: Ja zwiększam :-)
No popatrz, a ja pracy szukam :whistle:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 gru 2008, o 19:16

vicu, a znasz się na szacowaniu ryzyka prawnego w inwestycjach energetycznych? :->

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 gru 2008, o 19:19

Konto usunięte pisze:vicu, a znasz się na szacowaniu ryzyka prawnego w inwestycjach energetycznych? :->
A na kiedy :?: :cofee:

:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 gru 2008, o 19:22

citan, co na kiedy? Ustalisz mi ryzyko prawne zmian własności gruntów w kontekście zawartych umów dzierżawy? I praw do stawianych obiektów?

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2008, o 19:23

Konto usunięte pisze:Powiem wam, że mam odruchy wymiotne i przestaję czytać wiadomości gospodarcze. Ktoś powinien dać wolnym mediom na wstrzymanie, bo ciągłym eksponowaniem złych wieści sprowadzą nas naprawdę do głębokiego ciemnego dołu. Nie mogą napisać, że ktoś zwiększa zatrudnienie, albo, że wydajemy na prezenty tak jak zwykle, tylko ciągle jakieś straszne wieści.

Zgadzam się z powyższym. Jedyne wyjście, to czytać sensowne media. Ja dziś zakończyłem znajomość z mediami polskimi i wracam do starego, sprawdzonego zestawu:

- ft
- bloomberg
- economist
- nytimes
- bbc

Inna rzecz, że lokalna rzeczywistość zaczyna mnie trochę uwierać i trawa po drugiej stronie płotu znów zaczyna wydawać mi się bardziej zielona.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Michal B
2 gwiazdki

Post 18 gru 2008, o 22:15

Jastrzębska Spółka Węglowa zwiększa zatrudnienie o 2500 osób. Więc jednak cos sie kręci. Może oni tylko zwiększają stan pospolitego ruszenia przed atakiem na W-wę w kwesti pomostowek czy innych czternastych pensji :evilgrin: Chrzanić wieści - są tak złe, ze można osiwieć i załamać się. Niemniej listopad u mnie w firmie był marniutki ale za to grudzień jakoś leci i wlewa nieco optymizmu (efekt świąt niewiele u mnie wpływa na wynik)- niemniej taka "zła karma" w moim wypadku ma jednak wpływ na decyzje inwestycyjne i okoliczne. I tak, w firmie na razie zrezygnowaliśmy z zatrudniania nowych ludzi, zakup nowego auta dla żony odłożony chyba do wiosny (cholera-wzrost akcyzy i kursu euro może tu być nieciekawy bo ceny teraz były miłe bardzo a na wiosne to firmy samochodowe mogą już pobankrutować i co wtedy :evilgrin: ), kasę prywatną i firmową rozrzuciłem po kilku bankach jak i obligacjach - sporo tej pary w gwizdek. Oby nie przyszło nam jednak żyć w ciekawych czasach.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 18 gru 2008, o 22:24

Konto usunięte pisze:Powiem wam, że mam odruchy wymiotne i przestaję czytać wiadomości gospodarcze. Ktoś powinien dać wolnym mediom na wstrzymanie, bo ciągłym eksponowaniem złych wieści sprowadzą nas naprawdę do głębokiego ciemnego dołu. Nie mogą napisać, że ktoś zwiększa zatrudnienie, albo, że wydajemy na prezenty tak jak zwykle, tylko ciągle jakieś straszne wieści.

Ufff, a już myślałem że to ja jestem nienormalny i tylko mi się wydaje, że to jakaś paranoja...
Codziennie rano w drodze do pracy słucham sobie Radia PiN (dla osób spoza Wawy - to takie radio ekonomiczno-biznesowe, ale z fajną muzyką, płyty z serii Pinacolada, te sprawy...). Ale ostatnio normalnie nie wytrzymuję i przerzucam na Radiostację (czy jak to się teraz nazywa). Tam mam bezmyślne umcyk, umcyk, ram parara... ale przynajmniej się nie denerwuję

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 22 gru 2008, o 16:29

fiasco systems jest mocne ;)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 gru 2008, o 20:29

Ciekawe rzeczy z ropą się dzieją...

Za FT.com

Oil falls despite Saudi pledge on Opec

By Javier Blas in London
Published: December 22 2008 19:11 | Last updated: December 22 2008 19:11

Commodities prices were mixed on thin pre-Christmas trading on Monday, with crude oil prices in London and New York dropping, tracking a fall in equities.

Nymex February West Texas Intermediate, from Monday the US market benchmark, fell $2.45 to $39.91 a barrel.
The January contract expired on Friday at $33.87 a barrel, after hitting a near five-year low of $32.40 a barrel during the session. ICE Brent February traded $2.55 lower to $41.45.

The drop came in spite of Opec’s production cut last week and assurances by Saudi Arabia, the world’s largest oil producer and the group’s leader, that Opec will implement the cut fully.

The Opec cartel, which controls 40 per cent of the world’s oil production, last week announced a further 2.2m barrels a day cut, on top of the 2m b/d reduction pledged this year.

The American Petroleum Institute, the US industry organisation, said it planned to move forward the release of its market-moving weekly crude oil and products inventories report.

The institute said that from January 27 it would release the report after the close of floor trading of oil on Tuesday (4.30pm New York time), rather than early on Wednesday.

The move will return the schedule to what it was before 2003. Analysts said the early release of the API report was likely to bring additional volatility to the market as the traders would use it for guidance for about 20 hours – particularly during Singapore and London trading – until the release of the official US Department of Energy weekly report at 10.30am New York time the next day.

Both reports are market-moving, although most oil traders regard the DoE version as more accurate.

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 23 gru 2008, o 23:16

Cholera - nie wiem czy to tutaj pasuje, ale co tam...
Złapałem się na onecie na artykuł o odliczaniu VATu od paliwa i samochodów.
Panowie specjaliści wypowiadają się między innymi, że „To pozytywny impuls dla dotkniętej globalnym kryzysem branży samochodowej w Polsce oraz dla polskich przedsiębiorców - podkreślają eksperci z kancelarii Baker & McKenzie.

(O! To jednak pasuje do tematu! :-) )

Patrze na komentarze (nie wiem po co :roll: ) i widzę coś takiego:

Zróbmy tak jak w Danii
~ABEL

dzisiaj, 21:17

Każdy "służbowy" samochód do 3,5 tony może mieć maksymalnie 3 miejsca siedzące w jednym rzędzie, za "plecami" ma kartkę i podana na boku maksymalna ładowność (nawet takie "ciężarówki" jak porsche cayenne). Dodatkowo ma żółte tablice rejestracyjne, co skutkuje zakazem użytkowania go w weekendy (nie pracuje się w weekendy)- jak złapie delikwenta Policja a ma do tego prawo to ładują jego firmie taki podatek, że szkoda mówić. Oczywiście za zgodą skarbówki w uzasadnionych przypadkach samochód może być użytkowany w weekendy jeśli profil firmy tego wymaga (np. hydraulik). Logiczne i tak rodzin nie zabierze taką służbówką na piknik.
Służbowy służy do pracy a nie do transportu rodziny!

I co wy na to?

Z jednej strony święta racja... z drugiej... no cholera przecież człowieka trafić może...

Tu link do całej dyskusji:
http://moto.onet.pl/forum.html#forum:MS ... VtMDAxLmpz
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 24 gru 2008, o 01:43

W Danii samochody są 2x droższe niż u nas. Właśnie przez podatki. Więc dla biznesu takie ułatwienie jest ważne. Ale 'normalni' ludzie mają płacić te podatki.

Tak a'propos, to najbardziej się opłaca sprowadać auta właśnie z Danii. Bez podatku są zdecydowanie najtańsze w UE.

Michal B
2 gwiazdki

Post 24 gru 2008, o 11:45

Jakby u nas prawodastwo było takie jak w Szwecji czy Danii to pewnie państwo już dawno by poszło w skarpetkach albo nawet bez. Tam ludzie są przeważnie uczciwi i propaństwowi a u nas..... Przypomina mi sie takie opowiadanie Tyrmanda, w którym Polak zostawia gdzieś w Szwecji rower na ulicy i potem ze zdziwieniem stwierdza, że go nie ukradli - przeprowadza eksperyment i nikt bicykla przez pół roku nie bierze a ten sobie stoi i stoi - facet przeżywa to raczej ci8zko nie mogąc zrozumieć fenomenu. Co do zwrotu Vatu to pewnie skorzystam bo mam w firmie takich aut co najmniej kilka 8-) i zwrot może być na ładną sumkę :cofee: - oczywiście kasa pójdzie na walkę z kryzysem (czyli na wydatki) co może w dużym stopniu uratować nasz PKB :mrgreen:
Co do sprowadzania aut z Danii - nowych to nie wiem czy są takie najtańsze, trochę miałem do czynienia z brokerami i nie przypominam sobie by jakąś markę ciągneli z Danii - no ale może.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 24 gru 2008, o 15:49

Konto usunięte pisze:vicu, a znasz się na szacowaniu ryzyka prawnego w inwestycjach energetycznych? :->
nie :oops:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 gru 2008, o 15:51

Kolega Michalis zza ściany ściągał swojego Solberga właśnie z Danii.

Michal B
2 gwiazdki

Post 25 gru 2008, o 01:25

devlin pisze:Kolega Michalis zza ściany ściągał swojego Solberga właśnie z Danii.
Solberg - wyjątek potwierdzający regułę? Subaraki zwykłe akurat z Pribaltiki jak i wiele innych marek.Ciekawe co regularnie z Danii bo nie chcę być źle zrozumiany - po prostu w markach, z którymi się w tym temacie zetknąłem temat Danii nie istniał. Oni mi się ogólnie kojarzą z Czarnieckim, Lego, Gangiem Olsena, Hamletem i świetną piłką tak mniej więcej 20 lat temu(+-5lat) ... a i szynką w puszkach za komuny - pewnie to było coś na poziomie lepszej konserwy ale wtedy....

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 30 gru 2008, o 23:30

Michal B pisze: Co do sprowadzania aut z Danii - nowych to nie wiem czy są takie najtańsze, trochę miałem do czynienia z brokerami i nie przypominam sobie by jakąś markę ciągneli z Danii - no ale może
Gdyby ktoś chciał cos z Danii to ja chętnie pomogę :cofee:
Mam tam takie fajne dojście na blaszane nówki i ceny mocno konkurencyjne :whistle:

A tak przy okazji, co mądre głowy powiedza na to co sie teraz dzieje na rynku walutowym :?:
Bo dla mnie to jakiś koszmar minionego lata :x

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 31 gru 2008, o 00:05

dolar za 2 zeta już raczej nie będzie, Euro będzie trochę tańsze, ew trochę droższe ;-)
Jeśli chcesz to mogę się postarać jakąś prognozę z fusów ci dostarczyć. Na maila. :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 31 gru 2008, o 00:06

Nas pewnie by jakieś sensowne prognozy frankowe interesowały ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 00:10

OOOOO dobrze mówi , wódki Mu dać :mrgreen:
Ja również poproszę o frankową prognoze pogody :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 31 gru 2008, o 00:11

Konto usunięte pisze: Nas pewnie by jakieś sensowne prognozy frankowe interesowały ;-)

Konto usunięte, Bank Szwajcarski ratuje nam dupę a Ty jeszcze wybrzydzasz ;-) Chociaz mi się w grudniu nie upiekło, zdązyłem spłacić ratę a dopiero potem nastąpiło przeindeksowanie kredytu !!! :x
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 00:15

Chloru niestety przez posunięcia banku szwajcarii to frank stał się dobrą lokatą i niektóre kraje np: arabskie ostro go kupują i mamy co mamy czyli najdroższy fronkoś od 3 lat :-(

ODPOWIEDZ