Piękny dzień dziś mamy
Re: Piękny dzień dziś mamy
słońce, niebo
pięknie jest
tylko szkoda, że musze w fabryce siedzieć, zamiast śmigać na łyżwach jak Ci za oknem 
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.
Chyba na wyżłach... ;)
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Wyrok ETS w sprawie odliczania VAT od samnochodów osobowych i paliwa. Piękny prezent świąteczny 
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
rrosiak, A słyszałeś, że to co Ci mają oddać z VAT, to będziesz musiał wpisać w dochód in plus ? PIĘĘĘĘKNE, naprawdę kuriozum jak się patrzy 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Wszystko w porządku, bo wcześniej nieodliczony VAT wrzucany był w koszty. Tak czy inaczej chętnie złożę korektę deklaracji za ubiegłe 4 lataLouCyphre pisze:rrosiak, A słyszałeś, że to co Ci mają oddać z VAT, to będziesz musiał wpisać w dochód in plus ? PIĘĘĘĘKNE, naprawdę kuriozum jak się patrzy
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
zara zara .....She Rides.... to nie ten wątek....w jajo nas walą.... She rides alll night...znaczy podatek od towarów i usług to nie kurna to samo co podatek od w ogóle sprzedaży. ....Karwa rząd na pal, bo mnie dwa razy ogolił ...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
LouCyphre, spokojnie. Nikt Cię dwa razy golił nie będzie. W chwili gdy zablokowali odliczanie VAT, wrzucało się go w koszty dochodowego obniżając tym samym przychód. Teraz można skorygować VAT, ale jednocześnie trzeba skorygować PIT. Jeśli miałeś do odliczenia np. 10000VAT, to obnizyłeś sobie PIT o 1900, teraz trzeba im to oddać, ale oni wyskakują z Twoich 10000. Jesteś 8100 do przodu.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
LouCyphre pisze:I tak każdy jeden rząd to złodzieje
Z tym się zgadzam
POza tym znam sporo ludzi, którzy nie tylko nie odliczali VAT, ale bali się w ogóle wrzucać w koszty cokolwiek związanego z eksploatacją aut z kratką, z tego względu, że jak nie ciężarowy to osobówki ani nie amortyzujesz, a żeby paliwo wrzucić w koszty to książkę wyjazdów trzeba prowadzić itd.. Spory stopień komplikacji powodował brak jakichkolwiek odliczeń.
Jeżeli nie wrzucili fury do ewidencji środków trwalych, to musieli takową ewidencję prowadzić...
Koszty eksploatacji, części, naprawy, paliwo, jeżeli w danym miesiącu nie przekraczały wartości, która wynikała z kilometrówki, to w uproszczeniu w koszty moglęs wpisać wartość mniejszą...
Koszty eksploatacji, części, naprawy, paliwo, jeżeli w danym miesiącu nie przekraczały wartości, która wynikała z kilometrówki, to w uproszczeniu w koszty moglęs wpisać wartość mniejszą...
Dolce far niente 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Nie za bardzo rozumiem po co ktoś miałby kupować auto z kratką i nie wrzucać go do ewidencji środków trwałych, bo tylko w takiej sytuacji obowiązuje kilometrówka. Jako środek trwały auto osobowe nie wymaga prowadzenia żadnych ewidencji, wszystkie wydatki związane z eksploatacją są kosztem.LouCyphre pisze:POza tym znam sporo ludzi, którzy nie tylko nie odliczali VAT, ale bali się w ogóle wrzucać w koszty cokolwiek związanego z eksploatacją aut z kratką, z tego względu, że jak nie ciężarowy to osobówki ani nie amortyzujesz, a żeby paliwo wrzucić w koszty to książkę wyjazdów trzeba prowadzić itd.. Spory stopień komplikacji powodował brak jakichkolwiek odliczeń.
bo interpetacja danego na terenie urzędu skarbowego kwalifikowała samochód osobowy z kratką jako nieodliczalny. Polemika z Panią groziła kontrolą papierów 5 lat wstecz...rrosiak pisze: Nie za bardzo rozumiem po co ktoś miałby kupować auto z kratką i nie wrzucać go do ewidencji środków trwałych,
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
WRC fan pisze: Żywopłot ?
![]()
Nie widzsz, że to rondo to do driftu !?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Do sriftuChloru pisze: Nie widzsz, że to rondo to do driftu !?![]()
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru 
- Chloru
- 6 gwiazdek
mały 5150 pisze: Do sriftu![]()
A wiesz jak ciężko po imprezie do domu trafić jak nie wiesz który zjazd wybrać ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Co przypomina mi, że Garmin dziś do mnie rzekł "zjedź z ronda trzecim zjazdem w prawo". Widocznie zdarzają się zjazdy z ronda w lewoChloru pisze:mały 5150 pisze: Do sriftu![]()
A wiesz jak ciężko po imprezie do domu trafić jak nie wiesz który zjazd wybrać ?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
barbie pisze: Widocznie zdarzają się zjazdy z ronda w lewo
W Anglii, Australii, Japonii i jeszcze w kilku miejscach na świecie
Barbie, normalnie z ronda zawsze zjeżdża się w lewo, tylko te surrender cheese eating monkeys wprowadziły modę na zjeżdżanie w prawo, która przyjęła się w mniej cywilizowanych miejscach.
;)
;)
http://wwojnar.com/
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Wyrazy współczucia.....tylko nie wiem dla kogo, chyba jednak dla tej Pani, bo pewnie ciężko żyć z takim upośledzeniemLouCyphre pisze:bo interpetacja danego na terenie urzędu skarbowego kwalifikowała samochód osobowy z kratką jako nieodliczalny. Polemika z Panią groziła kontrolą papierów 5 lat wstecz...rrosiak pisze: Nie za bardzo rozumiem po co ktoś miałby kupować auto z kratką i nie wrzucać go do ewidencji środków trwałych,
Że też w święta musicie takie newsy tu sprzedawać...jeśli to prawda z tym VAT-em od samochodów z kratką, to Boże daj siłe wszystkim pracownikom biur rachunkowych..chyba muszę intensywnie pomyśleć czy dzięki temu czeka mnie jakaś robótka po nowym roku
A nawiązując do tego, czy na środkach trwałych może być tylko samochód ciężarowy czy zaliczyć też można osobowy, to oczywiście i jeden i drugi może być ŚT. I rzecz jasna wszelkie wydatki związane z samochodem stanowią koszt. Nie pracuje jakoś długo w tej branży, jednak miałam już kilkakrotnie wątpliwą przyjemność konwersacji z paniami z Urzędu Skarbowego i niestety czasem bardzo oczywiste rzeczy dla wszystkich ludzi, dla tych bab nie są już tak jasne, także nie dziwi mnie to, co Lucek napisał ( interpetacja danego na terenie urzędu skarbowego kwalifikowała samochód osobowy z kratką jako nieodliczalny. Polemika z Panią groziła kontrolą papierów 5 lat wstecz...), chociaż dla mnie jest to nie do pomyślenia żeby wymyślić coś takiego...
A nawiązując do tego, czy na środkach trwałych może być tylko samochód ciężarowy czy zaliczyć też można osobowy, to oczywiście i jeden i drugi może być ŚT. I rzecz jasna wszelkie wydatki związane z samochodem stanowią koszt. Nie pracuje jakoś długo w tej branży, jednak miałam już kilkakrotnie wątpliwą przyjemność konwersacji z paniami z Urzędu Skarbowego i niestety czasem bardzo oczywiste rzeczy dla wszystkich ludzi, dla tych bab nie są już tak jasne, także nie dziwi mnie to, co Lucek napisał ( interpetacja danego na terenie urzędu skarbowego kwalifikowała samochód osobowy z kratką jako nieodliczalny. Polemika z Panią groziła kontrolą papierów 5 lat wstecz...), chociaż dla mnie jest to nie do pomyślenia żeby wymyślić coś takiego...
WRCfanova 
Słyszałem opinię eksperta, że odliczenie tego VATu wcale nie musi być korzystne - ponieważ zaliczy się do dochodu - czyli korekty PITów, dopłaty itp... 
Death ain't nothin' but a heartbeat away...