A właśnie...Arno pisze: wszystkiemu winien Greenpeace
Skąd oni kasę biorą, na czym zarabiają???
Interes jest wtedy, kiedy ktoś na tym korzysta...
A właśnie...Arno pisze: wszystkiemu winien Greenpeace
Aaaaa. Nie doczytałem lub mi umknęło...Arno pisze: juz pisalem o tym
Tu akurat OMV chce upiec swój kotlecik -- wypromować CNG z ichnich stacji, ale poniekąd to wynika z Grinpissów i innych. Jednakowoż chyba lepiej, jak po mieście jeżdżą kuchenki niż miksery? :)Arno pisze:świat zmierza ku zagładzie, wszystkiemu winien Greenpeace i wwf.
ky pisze: chyba lepiej, jak po mieście jeżdżą kuchenki niż miksery? :)
Arno pisze: odłam_miękkich_sof_z_opcją_jazdy_w_pole
Chłopaki, dopóki nie będzie prąd produkowany w atmowych jedynie elektrowniach dopót silnii elektryczne będą tak samo smrodzić jak benzynowe.ky pisze:Tu akurat OMV chce upiec swój kotlecik -- wypromować CNG z ichnich stacji, ale poniekąd to wynika z Grinpissów i innych. Jednakowoż chyba lepiej, jak po mieście jeżdżą kuchenki niż miksery? :)Arno pisze:świat zmierza ku zagładzie, wszystkiemu winien Greenpeace i wwf.
r.
Ale jaka frajda mieć coś, czego nikt nie widział...Bilex pisze:Super opis, zero zdjęcia... może lepiej do wróżki pójść?![]()
natomiast dodanie pneumatycznego silnika do silnika benzynowego ... ma GŁĘBOKI sens.ky pisze:Silnik na sprężone powietrze jest ślepą uliczką: ...
Chodzi Ci o kompresor..?damaz pisze: natomiast dodanie pneumatycznego silnika do silnika benzynowego ... ma GŁĘBOKI sens.
Czepiasz się jak, nie przymierzając, Maruda.vibowit pisze:A mówimy o silniku na sprężone powietrze, czy silniku sprężającym powietrze?
Do Mistrza to mi daleko.Gal pisze:Czepiasz się jak, nie przymierzając, Maruda.vibowit pisze:A mówimy o silniku na sprężone powietrze, czy silniku sprężającym powietrze?
Ostatnimi czasy "głęboki sens" ma wszystko, a w zasadzie cokolwiek, co ekologiczne.Gal pisze:Rozmawiamy o tym, co "ma głęboki sens", a nie o adiabacie.
Masz na myśli pneumatyczny KERS? ;)damaz pisze:natomiast dodanie pneumatycznego silnika do silnika benzynowego ... ma GŁĘBOKI sens.ky pisze:Silnik na sprężone powietrze jest ślepą uliczką: ...
Kinetic Energy Recovery System, czyli taki napęd hybrydowy w motosporcie.damaz pisze:nie wiem, co to jest KERS.
O wykorzystaniu energii spalin za pomocą dodatkowej turbiny gazowej czytałem ponad 10 lat temu w ATM bodajże. Pracowało nad tym (a może nawet wprowadziło?) bodajże Volvo. Dzięki temu sprawność silnika wynosiła powyżej 40% (bodajże 42%) w porównaniu do 30paru w standardzie.natomiast mało szczegółowo, to chodzi o silnik (silnik, taki z cylindrami) pneumatyczny współpracujący z normalnym, spalinowym. ustawiony, nazwijmy to "za" silnikiem spalinowym. wykorzystujący efekty pracy silnika spalinowego w postaci ogrzanego medium. w sumie chodzi o spore podwyższenie sprawności całego ustrojstwa w porównaniu z samym silnikiem spalinowym. pomysł ma bardzo głęboki sens, tylko projekt jest w powijakach.