SIP chce poprawić jakość - tylko czego jakość??
Re: SIP chce poprawić jakość - tylko czego jakość??
Damaz to powiedz dlaczego na takiej małej Litwie potrafili wynegocjować tak niskie ceny? Różnica między samochodem z Litwy a Polski wynosi 6000 euro
Tam się tnie dwoch dealerów. Jeden szwedzki bodajże, a drugi emil Frey, wlaściciel/współwłaściciel (w KRS nie patrzyłem) SIP-u.
Szwedzi chcą Freya wykopać i dokladają do geszeftu podobnie jak Frey.
Tak to kiedyś Rogalski tłumaczyl. Wątek (Żenująca obsługa kupującego; chyba) na kropce, w prehistorii oczywiście, mnię zamkli...
Zapytaj Kopera; on to tutaj przeczyta i zapewne Ci pod jakimś pseudonimem na PW odpowie ...
Szwedzi chcą Freya wykopać i dokladają do geszeftu podobnie jak Frey.
Tak to kiedyś Rogalski tłumaczyl. Wątek (Żenująca obsługa kupującego; chyba) na kropce, w prehistorii oczywiście, mnię zamkli...

Zapytaj Kopera; on to tutaj przeczyta i zapewne Ci pod jakimś pseudonimem na PW odpowie ...
Dolce far niente 

ale tańsze niż w Polsce są forestery w Szwecji a oni mają ichni podatek/moms/ 25%
nawet niemcy kupują w Szwecji/lub wersje nordyckie/ widziałem to na autoscocie.
nawet niemcy kupują w Szwecji/lub wersje nordyckie/ widziałem to na autoscocie.
No widzisz. To znaczy, że Frey/SIP rżnie grube marże...
Dolce far niente 

a niech się rżną. Na tym korzysta klient/ m.in. ja/
gootek pisze: marka z małym udziałem w rynku może i musi rzeczywiście nosić klientów na rękach. Klientom to się bardzo podoba i dlatego wracają

zaśmiała się hrabina po francusku, ponieważ tylko tym językiem władała...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Sadysta...Bilex pisze: zaśmiała się hrabina po francusku, ponieważ tylko tym językiem władała...

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Nasz kochany dystrybutor będzie dopóty sprzedawał tak drogo, dopóki tacy kretyni jak ja i wy będziemy mu za to płacić.
Trzeba chyba zrobić zmasowaną akcję kupowania na Litwie, w Svensonii czy gdzie indziej.
Dopóki mu znacząco nie spadnie sprzedaż, dopóty będzie miał klientów w D! i to przez duże de.
Na mój gust jest to jeden z najbezczelniejszym dilerów w Polsce. Zero pokory. Buta i kant.
Tak bym se mógł napisać, gdybym nie miał dobrego serca< a że mam, to nie wierzę w aż tak wielką chęć zysku. Chciwość zaś jest grzechem! I to jednym z głównych.
Trzeba chyba zrobić zmasowaną akcję kupowania na Litwie, w Svensonii czy gdzie indziej.
Dopóki mu znacząco nie spadnie sprzedaż, dopóty będzie miał klientów w D! i to przez duże de.
Na mój gust jest to jeden z najbezczelniejszym dilerów w Polsce. Zero pokory. Buta i kant.
Tak bym se mógł napisać, gdybym nie miał dobrego serca< a że mam, to nie wierzę w aż tak wielką chęć zysku. Chciwość zaś jest grzechem! I to jednym z głównych.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Arno pisze:Dopóki mu znacząco nie spadnie sprzedaż, dopóty będzie miał klientów w D! i to przez duże de.
A to nie jest tak, że SIP ma gdzieś nadmierny wzrost sprzedaży? Że lepiej trzymać w garści sieć sprzedając np. 2000 aut i mieć na tym np. 30% marży, niż być szeregowym dealerem, który sprzedaje kilkaset aut za orzeszki, bo na przedstawicielstwie łapę położyła fabryka-matka?
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Chyba nie ma takiej polityki w FHI...ky pisze: na przedstawicielstwie łapę położyła fabryka-matka
W Fatherlandzie tez jest importer.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ky pisze: Że lepiej trzymać w garści sieć sprzedając np. 2000 aut i mieć na tym np. 30% marży, niż być szeregowym dealerem, który sprzedaje kilkaset aut za orzeszki, bo na przedstawicielstwie łapę położyła fabryka-matka?
Smorawiński sie przejechał na takim rozumowaniu

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Cos jednak jest na rzeczy z tymi niemieckimi ASO w kwestii zadowlenia klienta. Kupowalem w takim wlasnie miejscu (ASO i salon w jednym) uzywanego, trzyletniego Forestera 2.5XT. Pojechalem osobiscie na miejsce na jazde probna i ogledziny. Po jezdzie sie okazalo, ze "sprzeglo twarde" (typowa usterka w 2.5XT podobno), a po ogledzinach z miernikiem grubosci lakieru, ze w jednym miejscu jest bardzo niewielka poprawka lakiernicza. Doslownie minimalna, tzw. drugi lakier.
Zapytalem szefa tego calego interesu co z tym robimy? On bez wahania powiedzial, ze wloza nowe sprzeglo, a za ta poprawke 1000 Euro cena w dol
Coz bylo robic, z bolem serca przyjalem propozycje
Do zadnego niemieckiego SIP'u dzownic po zgode nie musial mimo, iz samochod byl na gwarancji. Widac bylo wyraznie, ze sam podejmowal decyzje.
Potem w 4Turbo chlopaki potwierdzili, ze sprzeglo nowiutkie i w ogole moj Forek jest OK
Sprawa z tym sprzeglem jest o tyle ciekawa, ze nieco wczesniej ogladalem w Polsce innego Forestera 2.5XT, ktory tez mial twarde sprzeglo. Wlasciciel mowil, ze kilka razy zglaszal to do ASO i byl zbywany twierdzniem, ze TTTM. Nawet zaplacil za opinie jakiegosc rzeczoznawcy z PZMOT-u, pokazal w ASO to go wysmiali. Wkurzony byl na to ASO bardzo, oj bardzo.
Zapytalem szefa tego calego interesu co z tym robimy? On bez wahania powiedzial, ze wloza nowe sprzeglo, a za ta poprawke 1000 Euro cena w dol

Potem w 4Turbo chlopaki potwierdzili, ze sprzeglo nowiutkie i w ogole moj Forek jest OK

Sprawa z tym sprzeglem jest o tyle ciekawa, ze nieco wczesniej ogladalem w Polsce innego Forestera 2.5XT, ktory tez mial twarde sprzeglo. Wlasciciel mowil, ze kilka razy zglaszal to do ASO i byl zbywany twierdzniem, ze TTTM. Nawet zaplacil za opinie jakiegosc rzeczoznawcy z PZMOT-u, pokazal w ASO to go wysmiali. Wkurzony byl na to ASO bardzo, oj bardzo.
Przykłady można by mnożyć...
Choć myślę, że fatalna obsługa to nie jest jedynie domena SIPu - to po prostu jakaś nasza kolejna cecha narodowa...
Choć myślę, że fatalna obsługa to nie jest jedynie domena SIPu - to po prostu jakaś nasza kolejna cecha narodowa...
bo my (naród) jesteśmy znani z narzekania.... prywatnie. jak trzeba ponarzekać oficjalnie (czytaj: kłócić się na drodze formalnej ze sprzedawcą/usługodawcą) to jest nas jakby mniej chętnych. dodać do tego nasz niezwykle sprawny aparat sądowniczy + relatywnie słabe organizacje konsumenckie i mamy pełen obrazek. krótko mówiąc: u nas mało kto wymaga jakości. czy to wyrobów czy też usług.
głupiutki przykład: kupiłeś buty (w sklepie), założyłeś 5 (słownie: pięć) razy i buty się rozpadły. ilu ludzi weźmie buty pod pachę i zaniesie do sklepu a ilu rzuci parę kur...w i ... kupi nowe buty? na szczęście to się pomału zmienia.
głupiutki przykład: kupiłeś buty (w sklepie), założyłeś 5 (słownie: pięć) razy i buty się rozpadły. ilu ludzi weźmie buty pod pachę i zaniesie do sklepu a ilu rzuci parę kur...w i ... kupi nowe buty? na szczęście to się pomału zmienia.
zależy za ile kupiłeś te buty. Bo jeżeli za 10 zł to czego innego można się spodziewać
No na przykład moja żona skutecznie zareklamowała buty trekingowe, które się rozpadły przedwcześnie (3 miesiące).. ale co się naużeraliśmy ze sklepem to nasze. Trzykrotna reklamacja, próby z nieprawidłowym użytkowaniem, TTTM i inne. Co do organizacji konsumenckich - nie zgodzę się. Tu akurat sprawnie zadziałała inspekcja handlowa - po ich interwencji od razu zaprosili po odbiór nowej pary
.
A więc da się dojść swego tylko czemu to czasem tyle kosztuje zdrowia..

A więc da się dojść swego tylko czemu to czasem tyle kosztuje zdrowia..
fitter happier more productive
Niemiecki rynek motoryzacyjny jest znacznie bardzie dojrzały od polskiego.
Tam już nie ma miejsca na rynku dla takich graczy, którzy nie troszczą się o klienta.
Zwróćcie uwagę, że w badaniu, które zaprezentowałem, klienci oceniali zadowolenie z serwisu w skali 1-5, gdzie 1 to ocena najwyższa. Uzyskana rozpiętość wyników mieści się między Ssubaru - 1,26 i Renault - 2,01.
Czyli generalnie klienci w Niemczech są zadowoleni.
Subaru działa w Niemczech od wielu lat na nasyconym rynku i nawet już wtedy, gdy tam wchodzili rynek był nasycony.
I w związku z tym wypracowali u siebie nawyki szczególnej dbałości o klientów.
Nie mam tam możliwości, aby generować ogromne wzrosty sprzedaży, bo przecież i inne marki mają swoich lojalnych klientów.
Dlatego Subaru robi w Niemczech wszystko, żeby dostarczyć klientom inny, wyróżniający się produkt.
Przykładem niech będzie bardzo udana akcja, która zaczęła się tam jakieś 2 lata temu, że do każdego auta Subaru z silnikiem wolnossącym 2.0 i 2.5 dodaje się gratis wysokiej jakości instalację LPG.
To znaczy klient może kupić auto bez LPG albo z LPG w tej samej cenie.
Ta akcja zbiegła się ze wzrostem cen paliw w Niemczech, który spowodował zainteresowanie tańszymi alternatywami (LPG i gaz ziemny) do zasilania samochodów.
Subaru Deutschland nie mając wówczas jeszcze silnika diesla, wykonał bardzo udany ruch promując auta w wersji ECOMATIC (lpg) jako rozwiązanie proekologiczne i dające korzyść ekonomiczną klientowi.
Oczywiście również dbają o amatorów "sportowych" aut spod znaku Plejad, organizując dla nich szkolenia na torach wyścigowych, itd, itp...
Czyli w sumie robią to co do nich należy i daje to efekty.
W Polsce problem polega chyba na tym, że sprzedaż SIP szybko rośnie (ostatnio głownym motorem wzrostu jest nowy silnik diesla) i w związku z tym nie ma naturalnego ciśnienia aby dbać aż tak bardzo o każdego klienta.
Poza tym nie nadąża struktura sieci serwisowej.
Na przykład w Warszawie.
Ile jest w sumie stanowisk serwisowych we wszystkich warszawskich ASO?
A ile sprzedano aut w Warszawie w ostatnich latach?
W tej sytuacji serwisy mają cały czas ręce pełne roboty i dlaczego miałyby zabiegać jakoś szczególnie o jeszcze jednego zadowolonego klienta?
Tam już nie ma miejsca na rynku dla takich graczy, którzy nie troszczą się o klienta.
Zwróćcie uwagę, że w badaniu, które zaprezentowałem, klienci oceniali zadowolenie z serwisu w skali 1-5, gdzie 1 to ocena najwyższa. Uzyskana rozpiętość wyników mieści się między Ssubaru - 1,26 i Renault - 2,01.
Czyli generalnie klienci w Niemczech są zadowoleni.
Subaru działa w Niemczech od wielu lat na nasyconym rynku i nawet już wtedy, gdy tam wchodzili rynek był nasycony.
I w związku z tym wypracowali u siebie nawyki szczególnej dbałości o klientów.
Nie mam tam możliwości, aby generować ogromne wzrosty sprzedaży, bo przecież i inne marki mają swoich lojalnych klientów.
Dlatego Subaru robi w Niemczech wszystko, żeby dostarczyć klientom inny, wyróżniający się produkt.
Przykładem niech będzie bardzo udana akcja, która zaczęła się tam jakieś 2 lata temu, że do każdego auta Subaru z silnikiem wolnossącym 2.0 i 2.5 dodaje się gratis wysokiej jakości instalację LPG.
To znaczy klient może kupić auto bez LPG albo z LPG w tej samej cenie.
Ta akcja zbiegła się ze wzrostem cen paliw w Niemczech, który spowodował zainteresowanie tańszymi alternatywami (LPG i gaz ziemny) do zasilania samochodów.
Subaru Deutschland nie mając wówczas jeszcze silnika diesla, wykonał bardzo udany ruch promując auta w wersji ECOMATIC (lpg) jako rozwiązanie proekologiczne i dające korzyść ekonomiczną klientowi.
Oczywiście również dbają o amatorów "sportowych" aut spod znaku Plejad, organizując dla nich szkolenia na torach wyścigowych, itd, itp...
Czyli w sumie robią to co do nich należy i daje to efekty.
W Polsce problem polega chyba na tym, że sprzedaż SIP szybko rośnie (ostatnio głownym motorem wzrostu jest nowy silnik diesla) i w związku z tym nie ma naturalnego ciśnienia aby dbać aż tak bardzo o każdego klienta.
Poza tym nie nadąża struktura sieci serwisowej.
Na przykład w Warszawie.
Ile jest w sumie stanowisk serwisowych we wszystkich warszawskich ASO?
A ile sprzedano aut w Warszawie w ostatnich latach?
W tej sytuacji serwisy mają cały czas ręce pełne roboty i dlaczego miałyby zabiegać jakoś szczególnie o jeszcze jednego zadowolonego klienta?
na autosucie dilerzy Forestera podawali dodatkową opłatę za LPG chyba 2600 Euro
No właśnie. Dlatego pora przerzucić się na inną markęgootek pisze: W tej sytuacji serwisy mają cały czas ręce pełne roboty i dlaczego miałyby zabiegać jakoś szczególnie o jeszcze jednego zadowolonego klienta?

chodzi o "wychowanie" handlowców/usługodawców. przy takim założeniu nie ma znaczenia cena/wartość usługi. jeśli dostałeś bubel - krzyczysz. inaczej się nie nauczą (nie nauczymy).tadeklodz pisze:zależy za ile kupiłeś te buty. Bo jeżeli za 10 zł to czego innego można się spodziewać
obawiam się, że w Polsce to jest problem mechaników/stylu pracy a nie marki (z chlubnymi wyjątkami).Azrael pisze:Tata może być jeszcze niezepsuta
Tak, oryginalne LPG ECOMATIC w Subaru Deutschand kosztuje 2600 EUR. Ale przez jakiś czas było to oferowane gratis.tadeklodz pisze:na autosucie dilerzy Forestera podawali dodatkową opłatę za LPG chyba 2600 Euro
Ja już to zrobiłem, ale niestety też na taką markę, która skupia się na szybkim wzroście sprzedaży na polskim rynku, a jakość serwisu została gdzieś w lesie...Bilex pisze:No właśnie. Dlatego pora przerzucić się na inną markę![]()

Ale pożyjemy - zobaczymy,
w roku 2009 raczej nikomu nie urośnie...
tak, że powinno zacząć się to jakoś normować.