Jak grzać dom, kiedy gazu nie ma.
Jak grzać dom, kiedy gazu nie ma.
No koledzy, gaz zaczyna nie płynąć. Jak macie zamiar grzać domy?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Re: Jak grzać dom, kiedy gazu nie ma.
U mnie węgiel gra pierwsze skrzypce 

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Można grzać jak moja sąsiadka w bloku której zawsze było za zimno w mieszkaniu... na wszystkie cztery palniki kuchenki stawiała garnki z wodą i gotujemy aż do wygotowania
Z jej synem chodziłem do klasy więc często się odwiedzaliśmy. Ten zapach po wejściu do mieszkania. Do dziś go pamiętam
Ach... młodość
W naszym przypadku palniki kuchenki gazowej należy zamienić na płytę elektryczną

W naszym przypadku palniki kuchenki gazowej należy zamienić na płytę elektryczną

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
Jak zwykle - prądem
Wbrew pozorom nie jest to tak drogo.
Do tego kominek i cieplutko jak w uchu

Wbrew pozorom nie jest to tak drogo.
Do tego kominek i cieplutko jak w uchu

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ja mam butlę. Wprawdzie sporo drożej, ale zbiornik napełniony i do lipca spokój 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
pablonas, ale to bez sensu. Kuchenka ma swoją sprawność, czyli zamienia energię gazu na ciepło w, powiedzmy, 60%. Jeśli teraz grzejemy wodę, to mamy na tym dalsze straty energii. Więc to w sumie jest nieefektywne. Nie wystarczy samo palenie gazu na palnikach? Chyba, że chodzi o nawilżanie powietrza?
Zacznę się martwić jak odetną.Arno pisze:No koledzy, gaz zaczyna nie płynąć. Jak macie zamiar grzać domy?

czarne jest piękne...
Radzę poratować się kozą...Arno pisze:No koledzy, gaz zaczyna nie płynąć. Jak macie zamiar grzać domy?
do wyboru aż dwie opcje:
Koza Alicja:

Koza Milka:

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
A po co grzać? Nie wystarczy się napić dobrej whisky i przytulić do jakiejś kobiety pod piernatem...? Nowocześniejsi - do psaArno pisze: Jak macie zamiar grzać domy?

Ultratradycjonaliści do kozy.
Nie u nas, u nas płynie i raczej płynąć będzie. Przecie jakby tow. Gazputin na dłuższą metę zatrzymał eksport, zwłaszcza na kierunku zachodnim (południowozachodni to inna bajka), to by sam na tym stracił zbyt wiele, w sensie techologicznym, finansowym i politycznymArno pisze: gaz zaczyna nie płynąć

Luuuzik i gra pozorów.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
ekologiczniegregski pisze:gootek, jak sie poslugujesz ta druga opcja![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Tak się zastanawiam, na ile realne jest wstrzymanie dostaw na dłuższy okres czasu. Konieczne chyba wyłoby wstrzymanie/znaczne ograniczenie wydobycia, a to chyba takie proste nie jest. Zapewne utrzymają wydobycie i będą magazynować nadwyżki gazu. Prawdopodobnie możliwości magazynowania mają marne. Negocjacje z Ukrainą nie będą więc zapewne szczególnie długotrwałe.WiS pisze: Nie u nas, u nas płynie i raczej płynąć będzie. Przecie jakby tow. Gazputin na dłuższą metę zatrzymał eksport, zwłaszcza na kierunku zachodnim (południowozachodni to inna bajka), to by sam na tym stracił zbyt wiele, w sensie techologicznym, finansowym i politycznym
Mój sąsiad miał dzisiaj test bojowy. Wysiadł mu piec gazowy. Sąsiedzi mają dwójkę dzieci 2,5 roku i 2,5 miesąca. Spędzili noc przy kominku.
czarne jest piękne...
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
To jest fajna opcjavibowit pisze: Sąsiedzi mają dwójkę dzieci 2,5 roku i 2,5 miesąca. Spędzili noc przy kominku.
takie prymitywne zachowanie jakim jest przykręcanie kurka, dawno przestało być aparatem represji. Są różne źródła pozyskiwania mediów i nie wierzę żeby nastąpił jakiś kataklizm wywołany przerwanymi dostawami.
Poza tym w dobie bardzo taniego Rubla i kiepskich zysków ze sprzedaży ropy i właśnie gazu, taka dziecinada jaką jest przykręcanie kurka nie może długo trwać.
Takie jest moje zdanie.
Poza tym w dobie bardzo taniego Rubla i kiepskich zysków ze sprzedaży ropy i właśnie gazu, taka dziecinada jaką jest przykręcanie kurka nie może długo trwać.
Takie jest moje zdanie.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Nie jest realne.So What! pisze: na ile realne jest wstrzymanie dostaw na dłuższy okres czasu.
Technologicznie: to co piszesz; wygaszenie złoża wymaga potem skomplikowanych i drogich procedur uruchomienia, a magazyny rezerowowe Rosja owszem ma, lecz sama nie wie, które są szczelne

Ekonomicznie: duża część dostaw do Europy to reeksport z Azji Środkowej, poza tym, z czegoś przecież trzeba żyć...
Politycznie: można postraszyć Ukraińców, zlekceważyć Bułgarów czy Chorwatów, ale już na głównej (jamalskiej) linii do Niemiec trzeba uważać i dbać o reputację solidnego dostawcy.