Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 12 sty 2009, o 22:42

No i skończyło się jak zwykle... Przyszedł Gal i pozamiatał :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 sty 2009, o 22:51

Nieeee. On dopiero zapoczątkował dyskusję...
Może jakas ankieta? :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 12 sty 2009, o 23:47

hue hue :))
ale sie forum o sat nav zrobilo...

Gal, co to KNA?

moje trzy grosze: jesli sat nav to dedykowane ale nie fabryczne. dobra przyssawka lub uchwyt dedykowany do danego modelu auta, ale i mozliwosc wypiecia i zabarania do samolotu i uzywania w wynajetym aucie.
co do map to sa lepsze i gorsze, trzeba poczytac i sprawdzic... w Polsce AM rulez bo najdluzej pracuja nad swoimi mapami, zbieraja dane od userow i jakos pierwsi sie dogadali z wojskiem. sam bylem ich betatesterem, wysylalem im slady gps itp.
najlepsza nawigacja samochodowa? poza wspomnianymi cechami oferujaca jak najwiecej info o ruchu drogowym - min TMC ale teraz wiem, ze HD Traffic wymiata, z inteligentnym wyliczaniem tras zaleznym od godziny i dnia. to sat nav ma mi powiedziec ktora droga mam jechac dzis do pracy, ma mnie ostrzec przed korkiem, wypadkiem czy nawet radarem przenosnym. nie chce miec CB radia w aucie, na razie w Polsce musze, w Niemczech juz nie.

patenty typu kamera i real view w blaupunkcie czy wszystkie budynki w 3D nie podobaja mi sie zupelnie.

So What!, fajnie by bylo, gdyby fabryczne systemy oferowaly to wszystko, ale na razie nie oferuja.
zaleta takiej nawigacji bylo by pelne zintegorwanie z autem, wada brak mozliwosci szybkiego przemontowania do innego auta.
pomijam ekstremalna roznice w cenie...

Konto usunięte, mi garmin nie podchodzi za bardzo jesli chodzi o wygode obslugi podczas jazdy.. wiec to kwestia biustu, jak zawsze..

gregski
TomTom GO 740 LIVE
TomTom ONE Europe Traffic
TomTom ONE Reginal
kiedys HP 4700 (AM od 3 do wer. 5.1 i tomtom)

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 23:57

Gal, od kogo Garmin ma w Polsce mapy? Bo na zachodzie Navteq, a u nas? Jesli od emapy to ma duzo drog, ale nie wiadomoc o jest co w efekcie czego trasa szybka wiedzie kiepskimi drogami. . tak bylo w testowanym przeze mnie navigonie z mapami navteqa..

Teraz sobie przypomnialem Fido jadacego prawie po podworkach jakis gospodarstw :)) w jakims zadupiu na kielecczyznie i mnie na drodze asfaltowej rownoleglej z automapa :)))

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 13 sty 2009, o 00:48

gregski pisze: Gal, co to KNA?
To samo co GVN-52 Garmina (https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=361) , tylko ze sterowaniem z ekranów dotykowych Kenwooda - da się podłączyć do ekranu oryginalnej nawigacji w Subaru.
gregski pisze: min TMC ale teraz wiem, ze HD Traffic wymiata,
Płatne serwisy są zawsze lepsze niż darmowe ;)
Tak samo jak w Stanach/Garminie FM Traffic versus MSN Direct.
gregski pisze: patenty typu kamera i real view w blaupunkcie czy wszystkie budynki w 3D nie podobaja mi sie zupelnie.
A ja myślę, że "real view" ma sens i być może będzie standardem w przyszłości. Budynków też nie lubię, ewentualnie tylko bardzo charakterystyczne jako punkty orientacyjne.
gregski pisze: Gal, od kogo Garmin ma w Polsce mapy?
W CNE oczywiście od Navteqa (a ten zdaje się od emapy, ale obecnie poprawia dane), w GPmapie od Imagisu, w UMP, TOPO100 i całym MapCenter od... Polaków... :mrgreen:
gregski pisze: Teraz sobie przypomnialem Fido jadacego prawie po podworkach jakis gospodarstw :)) w jakims zadupiu na kielecczyznie i mnie na drodze asfaltowej rownoleglej z automapa :)))
No to pewnie jechał na CNE.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2009, o 08:32

Gal pisze: No to pewnie jechał na CNE.
ROTFL.. :giggle:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 sty 2009, o 11:28

gregski pisze: Teraz sobie przypomnialem Fido jadacego prawie po podworkach jakis gospodarstw :)) w jakims zadupiu na kielecczyznie i mnie na drodze asfaltowej rownoleglej z automapa :)))

O tak, była taka akcja. W Garminie jak ustawi się najkrótszą trasę, to nie ma zmiłuj, ciągnie podwórkami ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 13 sty 2009, o 11:43

Konto usunięte, to i tak niezle, w navigonie tak prowadzila by trasa najszybsza..

jechalem w swieta do Marek przez srodek parku kampinowskiego, droga na ktorej byly tylko slady koni, jakis pomnik/kamien ulanow jazlowieckich obejzalem z auta i na koniec szlaban musialem rozkrecac by stamtad wyjechac.. tak mnie navigon droga dla szybkiego auta poprowadzil.. :mrgreen:
tu AM czy TT wypada zdecydowanie lepiej...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 sty 2009, o 23:34

Siostra moja chce Navigację, umie obsłużyć komputer z windowsem iw ysłąć SMSa, nie zna się na gadżetach, palmach itp. Jakiego Garmina, bo że Garmina to zakładam? 99% użytkownaia to po Polsce, może od wielkiego dzwonu zagranica, najlepiej z info gdzie kupić żeby nie zerżnęli i żeby była odpowednia mapa wgrana :)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 13 sty 2009, o 23:53

Azrael pisze: Siostra moja chce Navigację, umie obsłużyć komputer z windowsem iw ysłąć SMSa, nie zna się na gadżetach, palmach itp. Jakiego Garmina, bo że Garmina to zakładam? 99% użytkownaia to po Polsce, może od wielkiego dzwonu zagranica, najlepiej z info gdzie kupić żeby nie zerżnęli i żeby była odpowednia mapa wgrana :)
Jeżeli Garmin, to chyba najlepiej (i najtaniej) Nuvi 205 z GPMapą (tylko mapa Polski):
http://garmin.entre.pl/produkt/Garmin_Nuvi_205_GP_id538
Ewentualnie 200 GP
http://garmin.entre.pl/produkt/Garmin_N ... _GP__id230
Ale to starszy model, a różnica w cenie niewielka

Na wyższych modelach najlepiej się chyba zna Gal.

A jeżeli będzie chciała jechać za granicę, to myślę że znajdzie się ktoś na forum, kto pożyczy kartę pamięci z zainstalowanymi mapami :-)

Na zakupy polecam sklep Entre.pl na Kabatach.
ul. Kabacki Dukt 14,
02-798 Warszawa
tel./fax: +48 22 321 68 08
e-mail: [email protected]

Zapraszamy
od poniedziałku do piątku
w godzinach: 11:00 - 19:00
w soboty: 10:00 - 15:00

Jeden z właścicieli jeździ WRXem, więc jak podjedziesz Subarakiem masz szansę na drobny rabat. Ja dostałem :thumb:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sty 2009, o 12:24

Azrael pisze: Jakiego Garmina,
Tak jak Godlik pisze - Nuvi 205 z GPMapą byłby dla niej optymalny. Nie warto kupować 200, bo ma gorsze przewijanie mapy / wolniejszy procesor.
Kupić może w entre.pl albo Azymucie na pl. Bankowym - oni zwykle mają najlepszą cenę (cena z Allegro).
Jeżeli 205 ma za mały ekran dla niej, to 255W w jakiejś wersji (EE - z mapami Europy Wschodniej, Europe - z całą Europą albo GP - z GPMapą).
Jeżeli chce jeździć po Europie, to najlepiej Nuvi 255WT (z odbiornikiem TMC).
Niech poprosi sprzedawcę o wgranie bazy fotoradarów (wyłącznie stacjonarne - GATSO_FS - innych nie ma sensu)

Egzemplarz który kupi, może być ze starą wersją mapy (CNE 2008). Aktualizacja do obecnej wersji jest bezpłatna. Zanim zacznie aktualizować / rejestrować się na stronie Garmina - daj mi znać.
Godlik pisze: A jeżeli będzie chciała jechać za granicę, to myślę że znajdzie się ktoś na forum, kto pożyczy kartę pamięci z zainstalowanymi mapami :-)
Teoretycznie, to karta z mapami dla jednego Nuvi nie ma prawa działać na innym egzemplarzu 8-) (chyba, że kupiona jako preprogramowana karta z mapą), ale w praktyce jakoś da się pomóc - to prawda. ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 sty 2009, o 12:35

Czy te miejsca sprzedadzą mi też Automapę dla mnie? To bym zrobił więkze zakupy :)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sty 2009, o 12:51

Azrael pisze:Czy te miejsca sprzedadzą mi też Automapę dla mnie? To bym zrobił więkze zakupy :)
Chyba tak, ale nie jestem na 100% pewien - mnie to nigdy nie interesowało... ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 sty 2009, o 13:21

Wyląda na to że tak - sąprzdstawicielem Automapy, ale na stronie mają tylko wersję POcketPC pod WIndows Mobile 2005, a nie pod WIndows CE ale rozumiem że to pewnie nie problem. Się dopytam jak się siostra wypowie czy chce navi. Póki co mam jakąś Automapę Polski i działa fajnie. W ogóle jestem zadowolony z mojego MIO :)

Jedyne co mnie wkurza to że jak użyje innej ładowarki mini-USB niż oryginał to wywala ekran ładowania taki jak przy podpięciu do kompa i nie można używać. Jakieś kretyńskie zabezpieczenie.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 sty 2009, o 13:28

Azrael pisze: Jedyne co mnie wkurza to że jak użyje innej ładowarki mini-USB niż oryginał to wywala ekran ładowania taki jak przy podpięciu do kompa i nie można używać. Jakieś kretyńskie zabezpieczenie.
Tak z pamięci: w kablu (normalnym) USB któryś (chyba 3-ci) pin jest wolny. W ładowarce Twojego Mio jest pewnie zmostkowany z sąsiednim. Jeżeli Mio "wyczuwa", że ten pin jest wolny, to przechodzi w tryb pamięci masowej.
Trzeba sobie przerobić wtyczkę w innej ładowarce albo zrobić przejściówkę.

Muszę pogrzebać co do szczegółów, bo nie pamiętam.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 sty 2009, o 13:31

Zważywszy na rozmiary tej wtyczki to obawiam się że jestem skazany na wożenie ładowarki do MIO, sprawdzę czy ona ładuje mój telefon, jak ładuje telefon to będe nosił tylko MIO i już.

Mam soft w MIO który pozwala wyłączyć przechodzenie w tryb pamięci masowej (tzw. ActiveSync mode) ale niestey i tak po wpięciu takiej ładowarki nawigacja robi restart.

hnery
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0D 09MY
Polubione posty: 0

Post 18 sty 2009, o 23:50

"Wałkuję" nadal :->
W kilku sklepach internetowych zaczęto sprzedawac Garmin 765 z mapą GP nawet za 1300 zł jako nowość na 2009. Na przykład, tu:
http://www.strefakierowcy.pl/product/id ... 3-lata-gw-

Czy znaczy to, że mapę GP skutecznie dostosowano do modelu 765, bo jakbym pamiętał, były z tym jakieś kłopoty. I jeszcze jedno. Z opisu wynika, że w Polsce jest jednak sprzedawny model T, a ładowarka ma zintegrowaną antenę do odbioru komunikatów drogowych TMC.

Czy Gal zechciałby sprawę skomentować ?
Dziekuję. :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sty 2009, o 08:40

hnery pisze: Z opisu wynika, że w Polsce jest jednak sprzedawny model T, a ładowarka ma zintegrowaną antenę do odbioru komunikatów drogowych TMC.

TMC - Wsparcie dla odbioru informacji o korkach, remontach, wypadkach i innych sytuacjach mogących utrudnić jazdę*, na ich podstawie urządzenie może zaplanować objazd

*Bezpłatny odbiór komunikatów TMC jest dostępny w następujących krajach: A, B, CH, D, DK, E, F, I, N, NL, S, UK.

Wszystko jasne?
PL tam nie ma...
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2009, o 00:18

hnery pisze: Czy znaczy to, że mapę GP skutecznie dostosowano do modelu 765, bo jakbym pamiętał, były z tym jakieś kłopoty.
To nic nie znaczy. Sprzedają i tyle. W środę sprawdzę jak wygląda aktualna wersja GPMapy na 765, bo teraz nie mam pod ręką, ale jakoś nie oczekiwałbym tak szybkiego tempa.
hnery pisze: Z opisu wynika, że w Polsce jest jednak sprzedawny model T,
To znaczy, że ten model ma możliwość odbierania i użycia sygnału TMC. Tam, gdzie ten sygnał jest - patrz post Fuxa.

hnery
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0D 09MY

Post 20 sty 2009, o 11:10

To nic nie znaczy. Sprzedają i tyle. W środę sprawdzę jak wygląda aktualna wersja GPMapy na 765, bo teraz nie mam pod ręką, ale jakoś nie oczekiwałbym tak szybkiego tempa.
Sprzedawali sam 765 już poprzednio, ale nie wielu (sprzedawców) i bez GPMapy. Teraz sprzedawców jest dużo więcej i wręcz piszą o "modelu 2009" i to bardzo obszernie, jakby GPMapa została już dostosowana i działała z 765 bez zarzutów.
Czekamy na opinie Gala :o

spiot
0 gwiazdek
Auto: subaru

Post 21 sty 2009, o 12:07

Pozdrawiam i niesmialo pytam
mam juz wbudowana nawigacje, czy informacje Gala z pierwszej strony zmienily sie?
czy nadal mapy PL niedostepne w formie cd/dvd?
czy nadal najciekawsze wyjscie to KNA lub mapy Toyoty?

Dziekuje

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sty 2009, o 12:10

spiot, to zależy od tego jaki masz rok/model auta.

spiot
0 gwiazdek
Auto: subaru

Post 21 sty 2009, o 12:17

subaru legacy GT spec B MY 2008

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 sty 2009, o 12:29

To zdaje się że tylko mapy od Toyoty dla Ciebie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 sty 2009, o 12:32

spiot pisze:subaru legacy GT spec B MY 2008
W takim ładnym aucie to nawet się nie zastanawiaj i instaluj KNA. Mapy "edukacyjne" jakieś są, ale słabe (stare) i będziesz się bardziej denerwował niż z nich miał pożytku. A GPMapa wychodzi kilka razy w roku

ODPOWIEDZ