Forkowy wydech czyli pewnie nuda
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Machoń
- 0 gwiazdek
- Auto: Forester 2.0 XC Celebration MY '07
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda
Wiecie co, juz sie dowiedziałem. Rok temu w Emilu przerabiali ten sam problem który mam ja... zamontowano zamiast serii końcowy tłumik Prodrive (dedykowany do modelu turbo). Po pierwsze średnica rury wychodzącej z tłumika turbo (tym samym Prodrivea) i srednica całego układu są wieksze jak w wolnossaku ale to sie da zrobić. Co sie okazało, a no to ze spalanie wzrosło o ok. 3 litry, inne rozprężanie gazów w tłumiku turbo i tłumiku wolnego ssaka. Dźwiek podobno bardzo ciekawy, zmienił sie no korzyść - to akurat w moim przypadku na plus. Ale daje stoje w miejscu z tematem. Niestety nic dedykowanego nie ma do wolnossaka... trochę boje sie takich modyfikacji (gwarancja). Hmm.... ide dalej dumać temat.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Czy są jakieś różnice pomiędzy seryjnym tłumikiem do turbo i do N/A?Machoń pisze: Po pierwsze średnica rury wychodzącej z tłumika turbo (tym samym Prodrivea) i srednica całego układu są wieksze jak w wolnossaku ale to sie da zrobić. Co sie okazało, a no to ze spalanie wzrosło o ok. 3 litry,
Nie odnotowałem wzrostu spalania.
Tłumik zmieniłem, jak Forek był jeszcze na gwarancji i nikt mi nie robił problemów na przeglądzie u Emila
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
A propos wydechu do Forka ... Jak sądzicie jaki to jest wydech (nazwa i zakres zmian)
P.S. Jak to zrobić aby wkleić tutaj filmik a nie tylko linka do Youtuba.
Musiałbym miec taką instrukcję "krok po kroku"
... ale mi wstyd 

P.S. Jak to zrobić aby wkleić tutaj filmik a nie tylko linka do Youtuba.
Musiałbym miec taką instrukcję "krok po kroku"

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Sorry, ale muszę spróbować to umieścić tutaj:
Link: http://www.youtube.com/watch?v=g1O4-7sb0mc
Oczywiście, So What!, wygrałeś
Oto nagroda:
Link: http://www.youtube.com/watch?v=g1O4-7sb0mc
Oczywiście, So What!, wygrałeś

Witam wszystkich !
Chciałem sie zapytać czy spotkał sie ktoś z Was z tłumikiem końcowym przelotowym WM Sport w Subaru? .... jest okazja ale w ciemno strach kupować.. a znajomy z warsztatu stwierdził, że może ryczeć jak szalony - a tego nie chcemy
pozdrawiam
Chciałem sie zapytać czy spotkał sie ktoś z Was z tłumikiem końcowym przelotowym WM Sport w Subaru? .... jest okazja ale w ciemno strach kupować.. a znajomy z warsztatu stwierdził, że może ryczeć jak szalony - a tego nie chcemy

pozdrawiam
Urbanek na kropce miał taki w forku.piczard pisze: Chciałem sie zapytać czy spotkał sie ktoś z Was z tłumikiem końcowym przelotowym WM Sport w Subaru? ...
Spoko. Miał wkładany silencer.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
Witam teraz ja mam pytanko: jak się zachowują tłumiki typu mugen w imprezie? czy polecacie inne tłumiki?ponieważ ja mam silnik subaru imprezie z roku 1994, silnik 1.6 i seryjny tłumik, planuje zakupić taki właśnie tłumik by usłyszeć boksera...
-
zamieszanie
- 1 gwiazdka
So What! to Twój Forek? No rewelacyjny gang!! Trafiłem na ten filmik w tamtym roku jak szukałem puszki do mojego Forka i mi przypasowało. Naprawdę, ten filmik mnie zainspirował i nakierowałSo What! pisze:Na filmiku jest Forester 2.5 N/A z moim tłumikiem (to ja wrzuciłem ten filmik na youtube). Tak gada wersja N/A z tłumikiem końcowym Prodrive bez żadnych dodatkowych przeróbek. Jeżeli masz ochotę posłuchać na żywo, jak gada tłumik końcowy Prodrive w Forku 2.0 N/A (158 KM), to zapraszam do Krakowa.Machoń pisze: Na YouTubie jest filmik jedyny taki "Forester N/A Prodrive exhoust" .. taki dźwiek juz by mi pasował, wszystko na tym filmiku fajnie wygłąda i gra, tylko mam wrażnie ze coś za dobrze to nawet bulgota jak na samą końcówkę... albo to nie N/A albo wiecej modyfikacji...

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Dzięki. Też mi się podobanaLeśnik pisze: No rewelacyjny gang!!

Jak będziesz w Krakowie, to zapraszam na jazdę próbną.
Tak jak pisałem wcześniejnaLeśnik pisze: Twój Forek?

So What! aaa no tera wszystko jasne
Chętnie jak będę miał po drodze to posłucham tego sprzęta

odświeże troche wątek :)
to teraz mam takie pytanie:
w sumie sprawa jest troche podobna a nie bede śmiecił na forum nowym wątkiem.
potrzebuje troszkę odetkać moją impreze 2.0 n/a, w jaki sposób zrobić to najlpiej?
jakiś tam wydech z tyłu jest założony, ale ciągle brzmi mi ona dość mało boxerowo, wycięcie katalizatora poprawi tą sytuacje?
czy to niezbyt szczęścliwy pomysł ze wzgledu na...?
co innego zrobić?
to teraz mam takie pytanie:
w sumie sprawa jest troche podobna a nie bede śmiecił na forum nowym wątkiem.
potrzebuje troszkę odetkać moją impreze 2.0 n/a, w jaki sposób zrobić to najlpiej?
jakiś tam wydech z tyłu jest założony, ale ciągle brzmi mi ona dość mało boxerowo, wycięcie katalizatora poprawi tą sytuacje?
czy to niezbyt szczęścliwy pomysł ze wzgledu na...?
co innego zrobić?
.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
rasputin, inny kolektor - pogadaj z Misiem Artisiem

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
Tak, tak. Już jestem.
rasputin, potrzebuje przede wszystkim inny kolektor wydechowy niż ten kóry masz. Fabrycznie w imprezie 2.0 rury z dwóch stron silnika schodzą w dziwny sposób - pod małym kątem tuż przed katalizatorem. Nie dość, że to zabija boxera to jeszcze nie jest zbyt dobre z punktu widzenia łatwości przepływu spalin. Natomiast w kolektorze z legacy 2.0 (taki potrzebujesz) rury schodzą się wprost do katalizatora. Ciężko to sobie wyobrazić ale jak zobaczysz na żywo to będziesz wiedział o co chodzi. Wywalanie kata nie wchodzi w grę! Nic to nie da - nie wydobędziesz boxera bo rury i tak będą miały taki kształt jaki mają a pewno pogorszy się praca motoru. Jak zdobędziesz ten katalizator to potrzebna Ci będzie jeszcze puszka końcowa. W zależności od tego czy chcesz bardziej basowo czy głośniej musisz sobie dobrać indywidualnie. Ja ma backboxa Prodrive'a i jestem baaardzo zadowolony.
Ale tak jak napisał Chlorex, kluczek do sukcesu jest kolektor od legacy!
Pozdrawiam.

rasputin, potrzebuje przede wszystkim inny kolektor wydechowy niż ten kóry masz. Fabrycznie w imprezie 2.0 rury z dwóch stron silnika schodzą w dziwny sposób - pod małym kątem tuż przed katalizatorem. Nie dość, że to zabija boxera to jeszcze nie jest zbyt dobre z punktu widzenia łatwości przepływu spalin. Natomiast w kolektorze z legacy 2.0 (taki potrzebujesz) rury schodzą się wprost do katalizatora. Ciężko to sobie wyobrazić ale jak zobaczysz na żywo to będziesz wiedział o co chodzi. Wywalanie kata nie wchodzi w grę! Nic to nie da - nie wydobędziesz boxera bo rury i tak będą miały taki kształt jaki mają a pewno pogorszy się praca motoru. Jak zdobędziesz ten katalizator to potrzebna Ci będzie jeszcze puszka końcowa. W zależności od tego czy chcesz bardziej basowo czy głośniej musisz sobie dobrać indywidualnie. Ja ma backboxa Prodrive'a i jestem baaardzo zadowolony.

Pozdrawiam.

w kórych latach w legacy był kolektor którego potrzebuje ?
z tyłu jakiś "wupex" tam jest więc sądze, że powinno być narazie wystarczająco.
Na pomysł z katem wpadłem po oglądniu filmików na youtubie - "impreza non turbo cathless" ;)
z tyłu jakiś "wupex" tam jest więc sądze, że powinno być narazie wystarczająco.
Na pomysł z katem wpadłem po oglądniu filmików na youtubie - "impreza non turbo cathless" ;)
.
deLux pisze:o imprezie 2.0 n/a w wątku forkowym
słuszne spostrzeżenie

sio ,
założyc sobie temacik o nudzie w imprezie N/A
Wiesz tłumiki " łonczom "deLux pisze: o imprezie 2.0 n/a w wątku forkowym

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
W takim razie proszę modów o wydzielenie 3 postów na temat wydechu do Imprezy NA zamiast do forka do osobnego wątki, bo widzę, że tutaj to wielki problem jest.

Tak, tak, podzielmy wydechy modelami, a potem jeszcze rocznikami, bo przecież wydech do Imprezy klasycznej jest inny niż do NewAge.

A Ty Arti byś się pożegnał w odpowiednim wątku, a nie tutaj fochy strzelasz.

A Ty Arti byś się pożegnał w odpowiednim wątku, a nie tutaj fochy strzelasz.

czarne jest piękne...
vibowit pisze: Tak, tak, podzielmy wydechy modelami, a potem jeszcze rocznikami, bo przecież wydech do Imprezy klasycznej jest inny niż do NewAge.
ale w ten sposób to zapaćkacie cały techniczny imprezami