Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 23 sty 2009, o 17:06

jeżeli ktoś chce sprawnie zarządzać państwem nie może pozbawić się prawa do emisji i kontroli pieniądza
tu występuje standardowy kłopot - czy to co jest teoretycznie dobre dla całej Unii jest dobre dla wybranego społeczeństwa?
ja jednak wybieram lokalne społeczeństwo choć wejście do Euro wydaje się nieuniknione z medialnego i politycznego punktu widzenia, szkoda
od strony kredytu: dla przyszłych kredytobiorców to dobrze, dla obecnych neutralnie z małym plusem, stron jest jednak wiele w tej książce
chf to nie eur choć są mocno skorelowane

zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

graf
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: co chwile inne

Post 23 sty 2009, o 17:21

minimus pisze: Może przewalutować na PLN??
Przy dziesiejszym kursie CHF to samobojstwo finansowe, tak samo zmiana Banku przy kredycie w CHF to koszt ok 10tys zl na kazde 100tys CHF (wynika to roznic kupna/sprzedazy waluty) + jesli sa prowizje - Banki wprost o tym wogule nie informuja.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 17:32

graf, kurs kursem, zastanawiam się jak z różnicami w oprocentowaniu. Jasne, że przewalutować trzeba było w lecie, teraz gdybym wrócił do CHF zaoszczędziłbym netto ze 20%, ale cóż. Natomiast ciekawi mnie, jak się będą kształtowały stopy procentowe w CHF i PLN (OK, wiem że to wróżenie z fusów, ale powróżmy).

graf
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 sty 2009, o 17:33

oz pisze:
przy młodym trendzie na chf/pln branie w tej chwili kredytów w chf bez zabezpieczenia jest błędem,
dlaczego tak uwazasz? (rozwazam kredyt bardziej pod katem spekulacyjnym) i np jesli chcesz kupic mieszkanie za 600tys PLN to dzis biorac kredyt we frankach (gdy CHF jest drogie) wezmiesz ok 200 tys CHF, a za kilka lat jak zlotowka sie umoci i kurs bedzie wynosil np 2,50 za franka to bedziesz musial oddac tylko okolo 500 tys PLN czyli 100 tys to zysk (w moim zalozeniu pomijam wachania ceny tego mieszkania ale dzis mozna kupic taniej mieszkanie wiec zysk powinien byc wiekszy).

graf
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 sty 2009, o 17:38

Konto usunięte pisze: jak się będą kształtowały stopy procentowe w CHF i PLN (OK, wiem że to wróżenie z fusów, ale powróżmy)
tego nie wiem niestety i ciezko mi sie wypowiedziec w tej kwesti

oz
2 gwiazdki

Post 23 sty 2009, o 17:45

Graf: dlatego, że kredyt w walucie bierze się jak trend jest stary a mieszkania za pół roku/rok będą przecież tańsze niż dzisiaj
pomysł jest jak najbardziej prawidłowy tylko ja uważam, że jeszcze nie teraz
młode silne trendy są "świrowate" dziś 3 pln za chf wydaje sie drogo a np: 3,5 też będzie drogo czy może tanio?
kiedyś ropa po 80$ wydawała się kosmosem, potem było niecałe 150 a teraz 40
parafrazując lepiej chyba zabrać kredyt po 150 niż po 80 ale to tylko kwestia własnej oceny ryzyka z naciskiem na słowo "własnego" 8-)
co stóp to chf będzie bardzo długo nisko tak jak teraz, aż do momentu jakiegoś ożywienia w gospodarce (czytaj: wzrostu inflacji), stopy w pln będą spadać przez najbliższe dwa lata

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 sty 2009, o 18:12

So What! pisze:Ciekawe jaki wpływ na kurs złotówki będzie miało wchodzenie do strefy Euro. Czytałem gdzieś, że powinno to ograniczyć osłabianie się złotówki.
Chciałbym już dzisiaj wiedzieć, jaki będzie kurs...
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 sty 2009, o 18:18

Ja już przestałem się denerwować :cofee: , szkoda mojego zdrowia i tak nas będą rolować ile wlezie :evil:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 sty 2009, o 18:49

Konto usunięte, bardzo drogo.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 18:49

Ja mam kredyt w PLN i zastanawiam się nad przewalutowaniem na CHF, natomiast wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie - conajmniej pół roku za wcześnie.

Sąsiad mój ma kredyt w CHF - twierdzi, że kwota do spłaty wzrosła mu o 500 tyś PLN, (kredyt na około 1 mln PLN, cóż, taka gmina), co powoduje u mnie gęsią skórkę na grzbiecie.

Natomiast czytając posty oza jestem coraz mocniej utwierdzony w przekonaniu, że chciałbym się z nim kiedyś na spokojnie spotkać i pogadać nad kawą, piwem czy czymkolwiek, ale z postów jego przypuszczam, że jest bardzo zajętym człowiekiem w tych czasach - mylę się, oz?
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 sty 2009, o 18:57

devlin pisze: Sąsiad mój ma kredyt w CHF - twierdzi, że kwota do spłaty wzrosła mu o 500 tyś PLN, (kredyt na około 1 mln PLN, cóż, taka gmina), co powoduje u mnie gęsią skórkę na grzbiecie.

Wojtek, jeżeli to co piszesz jest prawdą to Twój znajomy wziął kredyt w najgorszym możliwym momencie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 19:07

devlin,
Gęsią skorkę, to raczej powinien mieć sąsiad...
Szczerze mu wspólczuję.
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 19:16

Chloru, nie wziął w najgorszym. Ale dość bliskim temu momentowi.

Z poprzedniej firmy pamiętam moment, jak jeden z moich współpracowników, wpatrzony w wykresy powiedział coś takiego:

"w ciągu ostatnich dwóch dni, rata kredytu wzrosła mi o 600 zł"
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 19:43

Dolce far niente ;-)

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 23 sty 2009, o 20:15

Nic tak nie stymuluje rozmów w tym temacje jak gwałtowne osłabianie sie zlotego :evilgrin: To świadczy o skali problemu z kredytami w walutach obcych ( w zasadzie w jednej obcej). Na początku kilka miesiecy temu ktoś pisal, że nasze banki są ok, nie ma subprimów itp itd, rzuciłem,ze te sie mogą pojawić jak frank zdryfuje do 3 zł - inna sprawa, że myślalem,że to mało prawdopodobne jest i obstawiałem silny opór na 2,80 i 4,20 na euro. Opór sobie poszedł w zapomnienie. Na to sie nałożą problemy z zatrudnieniem, płacowe i budżetowe. Niestety troche jesteśmy na równi pochyłej a końca nie widać. Szwajcaria obniży stopy i pewnie też bedzie chciała osłabić swoją walutę aby trochę uciec z wiekszej recesji.

oz
2 gwiazdki

Post 23 sty 2009, o 20:32

devlin pisze:Ja mam kredyt w PLN i zastanawiam się nad przewalutowaniem na CHF, natomiast wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie - conajmniej pół roku za wcześnie.

Sąsiad mój ma kredyt w CHF - twierdzi, że kwota do spłaty wzrosła mu o 500 tyś PLN, (kredyt na około 1 mln PLN, cóż, taka gmina), co powoduje u mnie gęsią skórkę na grzbiecie.

Natomiast czytając posty oza jestem coraz mocniej utwierdzony w przekonaniu, że chciałbym się z nim kiedyś na spokojnie spotkać i pogadać nad kawą, piwem czy czymkolwiek, ale z postów jego przypuszczam, że jest bardzo zajętym człowiekiem w tych czasach - mylę się, oz?
z przyjemnością 8-)
każdy jest jakoś zajęty ale ja akurat wtedy gdy inni śpią :lol:
dobre info chwilowe jest takie, że po ostatniej orgii na walutach przyjdzie chwila opanowania, już w zasadzie się zaczyna ale to ... przejściowe

oz
2 gwiazdki

Post 23 sty 2009, o 20:39

ogólnie to jest nad czym zapłakać :wall: to tylko jeden z tysięcy debilnych przepisów, które utrudniają normalność i to w obecnym i najbliższym układzie sejmowym się nie zmieni ;-(
na pocieszenie napiszę, że już dawno niektórzy to legalnie omijali

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 23 sty 2009, o 20:48

Panowie a mówiłem brać kredyt w złotóweczkach :roll: Ci z was którzy wzięli kredyt w zachodniej walucie nie powinni go już zmieniać natomiast Ci którzy teraz zamierzają się zadłużyć niech wybiorą złotówkę .Zresztą banki same będą doradzały taką :lol: opcję bojąc się o swoje dupska :mrgreen: jak to dobrze że Legaś był zakupiony w sierpniu 2008 :-> wtedy kosztował 80 kawałeczków a teraz 120 mociumpanie no i to się nazywa mieć nosa :thumb:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 20:48

oz pisze: to tylko jeden z tysięcy debilnych przepisów, które utrudniają normalność i to w obecnym i najbliższym układzie sejmowym się nie zmieni
.... a się nazywa, robienie dobrze bankom, zapewne... :-|
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 sty 2009, o 20:51

Gump pisze: jak to dobrze że Legaś był zakupiony w sierpniu 2008 wtedy kosztował 80 kawałeczków a teraz 120 mociumpanie no i to się nazywa mieć nosa
i co z tego...
Ostatnio było ogloszenie, gdzie roczny OBK 3.0 był do łyknięcia za 95000 ...
Oczywiście poszedł...
Współczuję pierwotnemu nabywcy. Następne auto będę w ten sposob szukał. :razz:
Dolce far niente ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 23 sty 2009, o 20:53

FUX pisze:
oz pisze: to tylko jeden z tysięcy debilnych przepisów, które utrudniają normalność i to w obecnym i najbliższym układzie sejmowym się nie zmieni
.... a się nazywa, robienie dobrze bankom, zapewne... :-|
w jakim sensie?

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 23 sty 2009, o 21:11

Oczywiście FUX To nic takiego ale ja kupowałem z salonu nie od osoby prywatnej i chyba widzisz różnicę między 80 a 120 tyś PLN ;-) szczerze jednak przyznaję że nawet taką kwotę która teraz obowiązuje ;-) warto wyłożyć za taki pojazd.
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 23 sty 2009, o 22:36

Gump, jak tak czytam Twoje posty, to jestem pewna, że jesteś w czepku urodzony ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 23 sty 2009, o 22:50

A w ogóle to skąd ten kryzys się wziął tak naprawdę ? Tzn. rozumiem, że iluś tam ludzi, niech ich jest nawet sporo pobrało w USA kredyty na domy od banków, które je rozdawały na prawo i lewo. Potem, jak ci ludzie nie potrafili kredytów spłacać to banki stanęły w obliczu bankructwa. Zaczęła się jakaś spirala spadków cen akcji banków, instytucji finansowych, które posiadały ich akcje etc. No i właśnie nie pojmuję tej spirali i nie pojmuję dlaczego nagle Niemiec czy Francuz zaczął mniej kupować np. samochodów, tak, że popyt drastycznie poszedł w dół i teraz mi 80% fabryki likwidują. Co Niemca czy innego europejczyka obchodzi amerykański bankrut, który nie spłacił kredytu na mieszkanie ? Czy nagle zaczął zarabiać mniej ? Czy jego bank przestał go kredytować - bo tak naprawdę żył ciągle ponad stan z kredytów ? Czy też boi się kupować bo przeraża go hasło kryzys ?
pozdrawiam
Grzegorz

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 sty 2009, o 23:08

Grzegorz pisze: A w ogóle to skąd ten kryzys się wziął tak naprawdę ?
To tzw owczy pęd. Ja znam to z drugiej strony - jak cie taksówkarz przekonuje że warto inwestować w akcje to czas najwyższy je sprzedawać :whistle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ