Kupione/zamówione po starym kursie. Na dłuższą metę oczywiście nie do utrzymania.chudy_b pisze:Wszystkie Wasze teorie są całkiem niezłe, ale powiedzcie mi, jak to jest? Złotówka w stosunku do wszystkiego poleciała na mor... swój piękny kaczy dzióbek i to nie o 2 %. A lokalne salony nie dość że cen nie podnoszą, to jeszcze jakimś cudem mogą dać paręnaście procent upustu(Nie pisze o Subaru, w sumie nie wiem ile teraz kosztuje nowe) Znaczy co? dokładają do interesu? Czy całkiem niedawno rżnęli nas aż miło?
Polityka cenowa SIP
Re: Polityka cenowa SIP
temu problemowi został poświęcony dzisiejszy motodziennik Jacka Balkana:minimus pisze: Kupione/zamówione po starym kursie. Na dłuższą metę oczywiście nie do utrzymania.
http://moto.pl/MotoPL/10,90142,6201275, ... nokci.html
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Tak jak napisał minimus, to tylko wyprzedaż towaru już kupionego wczesniej.chudy_b pisze:A lokalne salony nie dość że cen nie podnoszą, to jeszcze jakimś cudem mogą dać paręnaście procent upustu(Nie pisze o Subaru, w sumie nie wiem ile teraz kosztuje nowe) Znaczy co? dokładają do interesu?
Tak dla ciekawości sprawdziłem jak to wygląda w Suzuki, gdzie koleżanka kupowała w listopadzie nowe auto.
Suzuki ma cenniki w PLN.
W tej chwili cena auta z rocznika 2008, takiego samego jak to kupione w listopadzie, jest już wyższa o 7000 PLN.
Myślę, że kiedy pojawią się zaimportowane z Japonii samochody z rocznika 2009, czyli koło kwietnia, to cena może być jeszcze dużo wyższa.
Dlatego jesli ktoś ma złotówki i ma zamiar kupić nowy samochód, to już jest naprawdę ostatni dzwonek.
A na marginesie to właśnie też sprawdziłem, że telewizor, który kupiłem trzy miesiące temu, w tej chwili w najtańszym sklepie internetowym, kosztuje o 1000 PLN drożej niż ja za niego zapłaciłem (w nienajtańszym sklepie).
Po prostu jesteśmy w nienajlepszym okresie na zakupy.
Jak podaje Autoblog: 70$ za godzinę pracy pracownika zrzeszonego w UAW vs $38 w przypadku niezrzeszonego. Przy czym obaj dostają po $28, reszta idzie w różne socjale i inne cuda wywalczone przez związki. Więcej: http://www.autoblog.com/2008/11/23/opin ... -hour-try/jarmaj pisze: gigantyczne obciążenia socjalne wywalczone kiedyś tam przez związki.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
to znaczy że jest tak samo jak u nas. Bonzowie związkowi "napuszczają" pracowników na różnego rodzaju strajki z których korzyść mają szefowie związków a "frajer" strajkujący, głodujący nic albo prawie nic
Ale upusty też mogą zdołować. Wuja kolega kupił Navarrę full opcja w połowie zeszłego roku za prawie 160K. A niedawno w tym samym salonie ta sama wersja rocznika 2008 wychodziła około 90 K - podobno był czerwony z wściekłości.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Życieinquiz pisze: Ale upusty też mogą zdołować. Wuja kolega kupił Navarrę full opcja w połowie zeszłego roku za prawie 160K. A niedawno w tym samym salonie ta sama wersja rocznika 2008 wychodziła około 90 K - podobno był czerwony z wściekłości

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Można też zablokować kurs na przyszłość. I podejrzewam, że to głównie dzięki temy ceny jeszcze nie wzrosły.gootek pisze: Tak jak napisał minimus, to tylko wyprzedaż towaru już kupionego wczesniej.
SIP jest jednym z nielicznych wyjątków, który po prostu jest strasznie wygodnicki i tak nie robi.
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
jak ktos ma kase w EUR i jemu nie odpowiada polityka cenowa SIP'u, to zapraszam sami wiecie gdzie

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
eddie_gt4, napisz jak to u Ciebie wygląda - tu możesz spokojnie, a myślę, że wiele osób to zainteresuje.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Forumowicz Boombastic kupił swojego Forka na Litwie. I gdzieś to opisał... Tylko nie pamiętam czy tu, czy na forum HondyKonto usunięte pisze: eddie_gt4, napisz jak to u Ciebie wygląda - tu możesz spokojnie, a myślę, że wiele osób to zainteresuje.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Tu opisał. w kwestii cenowej tadeklodz był bardziej wylewny
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?p=70766#p70766
no ale dalej nie wiem jaki jest cennik
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?p=70766#p70766
no ale dalej nie wiem jaki jest cennik

Konto usunięte . Ja wylewny ,bez przesady. Ceny w litach możesz zobaczyć na stroni : http://www.subaru.lt Nie wiem jak stoi lit ale może się okazać że lepiej płacić litami niż euro
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Lit stoi kantorowo 1.32 na ten moment.
A dokładny link do cen to http://www.subaru.lt/index.php?id=852
Hm. Najtańszy Forester 2.0 i 2.5
Dla SIP biorę kurs celny 4.1025
2.0
LT 71,000 LTL czyli 93,720 PLN
PL 24,390 EUR czyli 100,060 PLN
2.5
LT 92,700 LTL czyli 122,364 PLN
PL 38,600 EUR czyli 158,357 PLN
Oczywiście coś tam trzeba dodać i odjąć w podatkach, ale tak wyglądają gołe ceny.
Np. Forek 2.5 po polskich podatkach będzie kosztował 142,510 PLN jeśli dobrze liczę. Wolnossak 99,061 PLN. To gdzie ten deal
Rozumiem, że tylko na droższych wersjach 
A dokładny link do cen to http://www.subaru.lt/index.php?id=852

Hm. Najtańszy Forester 2.0 i 2.5
Dla SIP biorę kurs celny 4.1025
2.0
LT 71,000 LTL czyli 93,720 PLN
PL 24,390 EUR czyli 100,060 PLN
2.5
LT 92,700 LTL czyli 122,364 PLN
PL 38,600 EUR czyli 158,357 PLN
Oczywiście coś tam trzeba dodać i odjąć w podatkach, ale tak wyglądają gołe ceny.
Np. Forek 2.5 po polskich podatkach będzie kosztował 142,510 PLN jeśli dobrze liczę. Wolnossak 99,061 PLN. To gdzie ten deal

- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
to akurat bez roznicy, bo LTL jest "na twardo" przywiazany do EUR (oficjalny krus to 3,45 LTL = 1 EUR, oczywiscie +/- marza banku przy wymianie)tadeklodz pisze: (...) Nie wiem jak stoi lit ale może się okazać że lepiej płacić litami niż euro

- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
deal jest wtedy (tak jak pisalemKonto usunięte pisze: (...) To gdzie ten dealRozumiem, że tylko na droższych wersjach

a DOBRY deal byl wczesniej, bo:
- w PLN nie bylo duzej akcyzy na silniki powyzej 2.0
- w LT byly lepsze ceny Subarakow (niestety ostatnio ceny ida w gore - nie bez wplywu jest to, ze drugi diler Subaru (filia Niemcow) wycofuje sie z rynku... a jak jest JEDYNY diler, to sami wiecie jak bywa

p.s. jak do niczego nie namawiam i niczego nie promuje

uwazam, ze najlepiej kupowac nowe auto u siebie w kraju, jednak nie wtedy, kiedy roznica jest NAPRAWDE spora

Jak byłem tam w listopadzie to kurs był 1:1Konto usunięte pisze: Lit stoi kantorowo 1.32 na ten moment.

Konto usunięte Jak chcesz mieć właściwe wyniki to zadzwoń ew. zapytaj mailem o cenę netto na wywóz a następnie dodaj akcyzę i polski vat, przemnóż przez bankowy kurs euro i będziesz miał cenę w zł. Zresztą wystarczy w euro bo w Polsce też Subaru podaje cenę w euro. Wynik będzie znacznie korzystniejszy od Twoich obliczeń. Dalej wychodzi mi około 20tys mniej.
eddie_gt4,
byłem;
instrukcja może by sie znalazla w SIP-ie za około 120 pln
Pozdrawiam.

byłem;
instrukcja może by sie znalazla w SIP-ie za około 120 pln

Pozdrawiam.

Dolce far niente 

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Dwa Forestery 2,5XT.
Podstawowe, najtańsze wersje.
Jeden kupiony w styczniu 2008 na Litwie (cena razem z usługą polskiego autobrokera).
Drugi, wg http://pl.subaru.clientsites.carspecs.j ... pl.subaru/ dzisiaj - styczeń 2009
Różnica w cenie
dokładnie 47%
Oczywiście nowy Forek ma wiele zalet (więcej miejsca, jest ładniejszy, śliczne wskaźniki itp, itd...), jednak ...
Podstawowe, najtańsze wersje.
Jeden kupiony w styczniu 2008 na Litwie (cena razem z usługą polskiego autobrokera).
Drugi, wg http://pl.subaru.clientsites.carspecs.j ... pl.subaru/ dzisiaj - styczeń 2009
Różnica w cenie

Oczywiście nowy Forek ma wiele zalet (więcej miejsca, jest ładniejszy, śliczne wskaźniki itp, itd...), jednak ...

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Ło matko przenajświętsza... 47%piotruś pisze: Różnica w ceniedokładnie 47%
![]()

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
piotruś, ależ ty porównujesz różne modele tego samego producenta posługując się na dodatek cenami z z różnego okresu - nowy Forek vs. dotychczasowy, ceny ze stycznia 2008 vs. ceny ze stycznia 2009.
Ciężko w oparciu o takie przesłanki postawić rozsądną tezę odnośnie polityki cenowej SIP.
A efekt jest taki:
Ciężko w oparciu o takie przesłanki postawić rozsądną tezę odnośnie polityki cenowej SIP.
A efekt jest taki:
Tasior_Miedziak pisze: Ło matko przenajświętsza... 47% Alez my klienci jestesmy "goleni", ze powiem kolokwialnie, ruchani w du... I jeszcze potem trzeba w ASO udowadniac, ze sie nie jest wielbladem i wysluchiwac, ze TTTM i inne bajki.
Kilka m-cy temu pękł kondonek, ktory trzyma korek wlewu paliwa.
Dzisiaj na przeglądzie go wymienili.
Odpłatnie
Na pytanie, czy Rogalski nie przesadza czasami z kryzysem, dostałem 15% rabatu i informację, że zostaliby wyśmiani, reklamując taką rzecz...
Tak więc serwisujemy się u śmiesznego importera.
Pozdrawiam Pana Rogalskiego i Pana Kopera. Jeżeli ten drugi przeczyta pierwszy, to niech poinformuje Prezesa o tym, co dzieje sie w jego firmie; nie sądzę, aby on zajmował sie korkami...
Chociaż, kto wie...
Dzisiaj na przeglądzie go wymienili.
Odpłatnie

Na pytanie, czy Rogalski nie przesadza czasami z kryzysem, dostałem 15% rabatu i informację, że zostaliby wyśmiani, reklamując taką rzecz...
Tak więc serwisujemy się u śmiesznego importera.
Pozdrawiam Pana Rogalskiego i Pana Kopera. Jeżeli ten drugi przeczyta pierwszy, to niech poinformuje Prezesa o tym, co dzieje sie w jego firmie; nie sądzę, aby on zajmował sie korkami...
Chociaż, kto wie...

Dolce far niente 

Ała!piotruś pisze: jest ładniejszy

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
piotruś, ależ ty porównujesz różne modele tego samego producenta posługując się na dodatek cenami z z różnego okresu - nowy Forek vs. dotychczasowy, ceny ze stycznia 2008 vs. ceny ze stycznia 2009.
A efekt jest taki:
Tasior_Miedziak napisał(a):Ło matko przenajświętsza... 47% Alez my klienci jestesmy "goleni", ze powiem kolokwialnie, ruchani w du... I jeszcze potem trzeba w ASO udowadniac, ze sie nie jest wielbladem i wysluchiwac, ze TTTM i inne bajki.
Kurde, nie chciałem Tasiora_Miedziaka, wprowadzić w taki nastrój

Oczywiście, So What!, masz rację, to moje porównanie jest do bani i tylko niepotrzebnie może kogoś zdenerwować, albo zmieszać

Różnica w cenie miedzy tymi samymi modelami w styczniu 2008 to było ok 15%, tylko, że w Polsce już nie było takich Forków

niewiele droższy od poprzednika (jedynie kilka tysięcy

15%. Jednak ja sam daleki byłem i nadal jestem od stwierdzeń "...jesteśmy goleni, dojeni przez rodzimych dystrybutorów..." (ktoś już to gdzieś na forum tłumaczył i mi też się tak wydaje, że to przede wszystkim sprawa polityki fiskalnej w danym kraju).
A teraz ... po prostu cieszę się, że wtedy zdecydowaliśmy się na taki krok, bo dzisiaj na Forestea 2,5XT nie moglibyśmy się zdecydować z powodu tego, że obecny jest droższy o te 47%, a poza tym ... podobał nam się ten stary

Bilex, po moich słowach "jest ładniejszy, ma śliczne wskaźniki" zapomniałem wstawić

Bardzo wszystkich przepraszam za zamieszanie jakie wprowadziłem i te niespójne informacje

PZDR