Link: http://video.google.com/videoplay?docid ... 2672743260
To już 25 lat!

Mówcie co chcecie, ale ten komputer zmienił świat

remek pisze: GUI zostalo wymyslone przez Xerox'a
Konto usunięte pisze: Gdyby Apple nie upowszechnił graficznego interfejsu użytkownika,
remek pisze: myszka zdaje sie takze
ale mówimy o sprzęcie czy o systemie? Bo w MacBooku nie widzę nic co przypominałoby gadżet - mało tego, nawet mu niektórych rzeczy brakuje: prawy ALT czy prawy przycisk przy touchpadzie. Jest slot a nie tacka na płyty. Do tego jest fajowy patent z magnetyczną wtyczką od zasilacza - która (jeśli nie byłaby magnetyczna) już nieraz zostałaby wyrwana i poleciałaby razem z laptopem na podłogę podczas wykładówvibowit pisze:Ja mam wrażenie, że mak składa się w 90% z fajerwerków.naLeśnik pisze:Maki są fajne bo w ogóle są - tak samo jak Subru, bez fajerwerków a jednak coś w tym jest.
No nie przesadzaj. AmigaOS miał całkiem zacne okienka w okolicy 1985-roku. I nachodziły na siebie :) GEM (Atari) też miał, aż się nawet Apple zapluło. Zawsze znalazłby się kto inny.Konto usunięte pisze: Gadanie. Gdyby Apple nie upowszechnił graficznego interfejsu użytkownika, to wklepywalibyście dzisiaj komendy DOS-promptem a forum wisiałoby na tekstowym BBSie.
Można mieć różne zastrzeżenia do Apple'a, ale ich wkład w rozwój komputerów jest niepodważalny. Przykładowo, to dzięki Apple macie w Windowsach zachodzące na siebie okienka (jak ktoś nie wierzy, to niech obejrzy sobie Windows 1.0 i 2.0) oraz softwarowo sterowaną mysz zamiast kolejnej karty kontrolera
ky pisze: AmigaOS miał całkiem zacne okienka w okolicy 1985-roku.
ky pisze: GEM (Atari) też miał,
A czy masz doswiadczenie w pracy na Makach?vibowit pisze:Ja mam wrażenie, że mak składa się w 90% z fajerwerków.naLeśnik pisze:Maki są fajne bo w ogóle są - tak samo jak Subru, bez fajerwerków a jednak coś w tym jest.
Tez mam klasyka. Na strychu, zapakowany. I stare drukarki, i powerbooki, leza i czekaja na historie.devlin pisze:A to najstarszy mak, jaki posiadam:
http://boringpic.blogspot.com/2009/01/h ... thday.html
Jeżeli ktoś nie widział, polecam filmik "Piraci doliny krzemowej".Konto usunięte pisze: Ale ja tu nie o GEM i AOS, tylko o tym, skąd Microsoft wziął technologię zachodzących na siebie okienek - bezczelnie rąbnął z Apple'a (nawet nazw regionów nie zmienili).
No offence Funky, ale nie wiem, czego chcesz od Visty. Sporo osób narzeka, ale u mnie SOA#1 x 3. Pamiętam, w korporacjach był problem z domenami, ale już mnie nie dotyczy.Konto usunięte pisze: (czy to czegoś nie przypomina? Vista? )
citan pisze: No offence Funky, ale nie wiem, czego chcesz od Visty.
citan pisze: Strasznie podoba mi się klawiatura w MacBooku Na szczęście Vaio ma podobną.