Nawigacja - temat wałkowany
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Nawigacja - temat wałkowany
Dziekuje
mapy np. w Subaru sprzedawanym za Odra tez nie obejmuja PL?
albo inaczej - czy sa dostepne na cd/dvd mapy Europy(+PL), w innych jezykach niz PL?
moze naiwne, ale...
mapy np. w Subaru sprzedawanym za Odra tez nie obejmuja PL?
albo inaczej - czy sa dostepne na cd/dvd mapy Europy(+PL), w innych jezykach niz PL?
moze naiwne, ale...
Pytanie jakie masz "sprzęt" fabryczny do navi? U mnie w Forku 06 fabryczne navi jest to Kenwood DV3200 i mapę naszego kraju posiadam. Graficznie jest "lipa" a i gadać po polsku nie chce, ale pokrycie kraju ma całkiem znośne (nawet centra handlowe maspiot pisze:subaru legacy GT spec B MY 2008

Galu - czy miałeś juz okazję sprawdzić ?Gal pisze: To nic nie znaczy. Sprzedają i tyle. W środę sprawdzę jak wygląda aktualna wersja GPMapy na 765, bo teraz nie mam pod ręką, ale jakoś nie oczekiwałbym tak szybkiego tempa.

http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
Dla mnie kosmiczna rzecz - moja okolica sfotografowana max miesiąc temu, co ciekawe. A gógiel maps - jakieś 5 lat temu, jak nie więcej.
http://wwojnar.com/
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Moja wiocha jest w tym niestety jeszcze starsza niż w googlachdevlin pisze:Dla mnie kosmiczna rzecz - moja okolica sfotografowana max miesiąc temu, co ciekawe. A gógiel maps - jakieś 5 lat temu, jak nie więcej.

Jak dla mnie najlepsze zdjęcia satelitarne to na nasze podatników pieniądze są udostępnione.
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Aktualne tak 5 lat temu...inquiz pisze:Jak dla mnie najlepsze zdjęcia satelitarne to na nasze podatników pieniądze są udostępnione.
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Dolce far niente 

Jestem póki co zielony w kwestii nawigacji w aucie...
Kupiłem Garmina 255W z GP mapą w listopadzie 2009. Ostatnio zarejestrowałem się w serwisie GP mapy, okazało się, że w moim urządzeniu jest zainstalowana mapa 2008.1 z czerwca, a w sklepie nie zaktualizowano mi urządzenia do najnowszej wersji 2008.3. Zadzwoniłem na infolinię GP mapy, powiedzieli mi, że teraz muszę kupić sobie aktualizację sam za 129 złotych
Da się coś z tym teraz zrobić?
Duża różnica jest w tych mapach?
Kupiłem Garmina 255W z GP mapą w listopadzie 2009. Ostatnio zarejestrowałem się w serwisie GP mapy, okazało się, że w moim urządzeniu jest zainstalowana mapa 2008.1 z czerwca, a w sklepie nie zaktualizowano mi urządzenia do najnowszej wersji 2008.3. Zadzwoniłem na infolinię GP mapy, powiedzieli mi, że teraz muszę kupić sobie aktualizację sam za 129 złotych

Da się coś z tym teraz zrobić?
Duża różnica jest w tych mapach?
GPMapa kupowana razem z urządzeniem to tzw. "oem" - bez prawa do aktualizacji. Jeżeli kupuje się ją w wersji "box", to cena zawiera prawo do czterech kolejnych aktualizacji.
Dlatego trzeba na sprzedawcy wymuszać aktualną wersję w urządzeniu - wiem, że 99% kupujących nie ma świadomości tego.
Po czterech aktualizacjach i tak trzeba zapłacić te 129PLN za cztery następne.
To jest taki podatek raz na rok za posiadanie aktualizowanej co kwartał mapy.
A nielegalnie - tak samo jak z każdym softem.
Wezmę się za to w przyszłym tygodniu, to opiszę.
(wiesz, ja tu nie mam etatu...
)
Dlatego trzeba na sprzedawcy wymuszać aktualną wersję w urządzeniu - wiem, że 99% kupujących nie ma świadomości tego.
Po czterech aktualizacjach i tak trzeba zapłacić te 129PLN za cztery następne.
Za każdym razem coś dochodzi, ale rewolucji nie ma. Z drugiej strony, wersja xxxx.1 różni się od xxxx.5 już dość znacznie.boy pisze: Duża różnica jest w tych mapach?
Legalnie? - kupić aktualizację.boy pisze: Da się coś z tym teraz zrobić?
To jest taki podatek raz na rok za posiadanie aktualizowanej co kwartał mapy.
A nielegalnie - tak samo jak z każdym softem.
Nie, ale wiem, że jest rozwiązanie - trzeba trochę pogrzebać w rejestrach i GPMapa wyświetla się w 765 z TYPami CNE (czyli dobrze).hnery pisze: Galu - czy miałeś juz okazję sprawdzić ?
(wiesz, ja tu nie mam etatu...

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
To prawda, niektóre starsze niektóre nowsze. Ale jak mnie interesują miejsca z dala od większych miast to nie znam dobrej alternatywy.FUX pisze: Aktualne tak 5 lat temu...
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Dziekuję Galu, cierpliwie czekam na werdykt, bo chciałbym sie zdecydowac.Gal pisze: Nie, ale wiem, że jest rozwiązanie - trzeba trochę pogrzebać w rejestrach i GPMapa wyświetla się w 765 z TYPami CNE (czyli dobrze).
(wiesz, ja tu nie mam etatu... )
Pozdrawiam

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Wczoraj sobie pojeździłem testowo z nową CNE2009 i to był lekki dramat. Ta mapa jako jedyna ma naniesioną moja wiejską ulicę więc byłem ciekaw jak mnie poprowadzi do domu. O ile w samej wawce było dobrze, o tyle sam dojazd do domu w jego końcowej fazie mnie wprawił w lekkie zdumienie. Proponowane w miarę zbliżania się do celu skręty sprawiały wrażenie, że za wszelką cenę mam tam nie dojechać bo czyha tam na mnie jakieś niebezpieczeństwo. Urządzenie zdawało się krzyczeć "nie jedź tam! nie jedź!". A potem, kiedy już prawie dojechałem to się okazało że moja ulica na mapie jest przesunięta o jakieś 500m w stosunku do rzeczywistości. To ja jednak wolę gpmapę
Widzisz, jak drogowcy szybko pracują...Konto usunięte pisze: że moja ulica na mapie jest przesunięta o jakieś 500m

Dolce far niente 

CNE2009 okolo 350pln
Kupil ktoś, jeździl z tym?
Fido_ testowałeś bardziej dogłębnie?
Kupil ktoś, jeździl z tym?
Fido_ testowałeś bardziej dogłębnie?
Dolce far niente 

wejdż na stronę: http://www.forum.garmin.pl/ albo http://www.forum.garmin.pl/
tam się dowiesz wszystkiego o mapach
tam się dowiesz wszystkiego o mapach
tadeklodz,
Znam te strony i fora. Bylem ciekaw Waszych opinii.
Znam te strony i fora. Bylem ciekaw Waszych opinii.
Dolce far niente 

jeździłem na CN2008 w Polsce i okazało się że ma słabą kategoryzację dróg. Przy opcji najszybsza droga potrfiła kierować gruntowymi drogami. Podobno w 2009 niwiele się poprawiło pod tym względem dlatego korzystam z aktualnej GPMapy. Z aktualizacją CN poczekam do wersji 2010
Ja także, ale gdybym sie na niej opierał, to.....tadeklodz pisze: dlatego korzystam z aktualnej GPMapy

Mandat pewny, jeżeli nie wypadek...

Dolce far niente 

dlatego te wszystkie "wynalazki" traktuję z umiarkowanym zaufaniem i podchodzę krytycznie do ich wskazówek
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Fido_ testowałeś bardziej dogłębnie?
Nieeee.... ja jak koń wozaka. W tę i we w tę. Nie mam gdzie testować dogłębnie. Ciekawe czemu w CNE nie ma kategoryzacji (znaczy jest, drogi główne i wszystkie poza tym). Czyżby próba oszczędności na objętości mapy?
Przy tej kompresji?Konto usunięte pisze: Czyżby próba oszczędności na objętości mapy?

Dolce far niente