Nie mam jeszcze odpowiedzi, ale w tym tygodniu będę się przypominał i zdam relację z postępów.inquiz pisze:- kompy bez licencji więc jak vibovit albo ktoś inny da radę pomóc będzie super,
Kreskowa charytatywność: Dom Dziecka Julin w Kaliskach
Re: Kreskowa charytatywność: Dom Dziecka Julin w Kaliskach
czarne jest piękne...
Jakiś router z 802.11g też się u mnie poniewiera.Konto usunięte pisze: wystarczyłoby router z modemem

A modem daje TePSA. Ale nadal uważam, że podłączanie wszystkiego po WiFi jest bez sensu.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Mam wolny router ze swichem na 4-5 wyjść.
Dolce far niente 

Gal pisze: Ale nadal uważam, że podłączanie wszystkiego po WiFi jest bez sensu.
Ale dlaczego ?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
LouCyphre, dochodzi koszt kart wifi. Dodatkowo może zdarzyć się tak, że padnie na linuxa i pojawią się jakieś szopki z konfiguracją.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Bo do każdego komputera trzeba kupić kartę/dongla WiFi (stare płyty nie mają), połączenie jest wolniejsze i sprawia zwykle więcej problemów w codziennym użytkowaniu niż kabel, a zagnieść parę wtyczek to pięć minut roboty.LouCyphre pisze:Gal pisze: Ale nadal uważam, że podłączanie wszystkiego po WiFi jest bez sensu.
Ale dlaczego ?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
A ile ma być docelowo tychże komputerów ? Poza tym karty sieciowe też kosztują. A pod linuxem uwierz mi nie będzie dramatu. Też się kiedyś bałem linuxa jak ognia
No ale Wy zdecydujecie, ja mogę co najwyżej dołożyć cegiełkę.

No ale Wy zdecydujecie, ja mogę co najwyżej dołożyć cegiełkę.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
LouCyphre pisze: Poza tym karty sieciowe też kosztują
Lucek karty sieciowe są jakby standardowym wyposażeniem płyt głównych od lat kilku.
LouCyphre pisze: A pod linuxem uwierz mi nie będzie dramatu.
Jest z tym coraz lepiej ale zdarzają się problemy. Ze zwykłymi sieciówkami jakby mniej.
Chloru pisze: Lucek karty sieciowe są jakby standardowym wyposażeniem płyt głównych od lat kilku.
Jasne, ale z tego co pamiętam to komputery nie będą nowe raczej tylko kilkuletnie ... Ale OK jeśli uważacie że zwykły LAN będzie lepszy to go zróbcie :)
- Chloru
- 6 gwiazdek
LouCyphre pisze: Jasne, ale z tego co pamiętam to komputery nie będą nowe raczej tylko kilkuletnie ... Ale OK jeśli uważacie że zwykły LAN będzie lepszy to go zróbcie :)
Lucek zrobimy tak aby dzieciakom bylo jak najlepiej, o !

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Po kablu będzie niezawodnie, szybko i tanio. Mam w domu wszystkie komputery na WLANie i czasami mnie szlag trafia jak muszę przerzucić plik z jednego na drugi. Kabel rzondzi.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, tru tru. Jak coś to zaciskarkę gdzieś posiadam 

Niech ktoś najpierw uzgodni z Dyrekcją i w ogóle bo tutaj sobiemożna snuc plany ale to powinno być jednak skoordynowane itp., co?
O.K. temat trochę odgrzebię, bo dostałem info od znajomej z Microsoftu.
Nie można licencji załatwić na kogoś z nas. Istnieje jedynie możliwość przekazania licencji bezpośrednio dla odbiorcy, czyli domu dziecka. Muszę więc przekazać dane o ilości wymaganych licencji i dane domu dziecka.
Są pewne ale:
- nie ma pewności, że Microsoft zechce przyłączyć się do akcji
- znajoma jest aktualnie na zwolnieniu i trochę jeszcze będzie, więc kontakt ma ograniczony i sprawa może potrwać
czuwaj
Nie można licencji załatwić na kogoś z nas. Istnieje jedynie możliwość przekazania licencji bezpośrednio dla odbiorcy, czyli domu dziecka. Muszę więc przekazać dane o ilości wymaganych licencji i dane domu dziecka.
Są pewne ale:
- nie ma pewności, że Microsoft zechce przyłączyć się do akcji
- znajoma jest aktualnie na zwolnieniu i trochę jeszcze będzie, więc kontakt ma ograniczony i sprawa może potrwać
czuwaj
czarne jest piękne...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Zainteresowałem dziś naszą akcją pewne zaprzyjaźnione małżeństwo architektów i póki co jest do oddania zestaw PC z monitorem LCD 19" (niestety bez licencji).
Jest również telewizor 36" Thompson Diva, ale nie wiem czy się przyda.
Jest również telewizor 36" Thompson Diva, ale nie wiem czy się przyda.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Na Zająca jakąś ściepę robimy?
Dolce far niente 

mały apel do mieszkających w Wwie i okolicy - czy ktoś dysponuje wolną powierzchnią celem zmagazynowania kilku zestawów komputerowych na akcję charytatywną?
po wymianie sprzętu w zaprzyjaźnionej firmie zostały PIII i celerony w zestawach. kolega się zobowiązał postawić na tym jakieś ubuntu które poradzi sobie z tym sprzętem (licenci M$ brak) tylko kompy będę miał niebawem a nie mam gdzie ich składować.
po wymianie sprzętu w zaprzyjaźnionej firmie zostały PIII i celerony w zestawach. kolega się zobowiązał postawić na tym jakieś ubuntu które poradzi sobie z tym sprzętem (licenci M$ brak) tylko kompy będę miał niebawem a nie mam gdzie ich składować.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
inquiz, mam wolną piwnicę jak coś. Problemem może być tylko pilnowanie graciarni.
Chloru, jak w miarę bezpiecznie to się odezwę, do mojej piwnicy bałbym się kompy zanosić a i miejsca brak.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Jakby była potrzeba, to mam do oddania monitor Philips 17". Komputer niestety nie nadaje się do użytku
.

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Jeśli ktoś by je przechował do świąt, to ja je mogę potem zabrać do siebie na wieś. To i tak jest ze 20-30km od Domu Dziecka więc będzie prawie po drodze 
A z całą akcją podarunkową celowałabym gdzieś na koniec kwietnia, bo na razie nie dam rady się tym zająć.

A z całą akcją podarunkową celowałabym gdzieś na koniec kwietnia, bo na razie nie dam rady się tym zająć.
- Chloru
- 6 gwiazdek
inquiz, garaż podziemny, nowy budynek. Nie wiem czy bezpieczne. Chcę przetestować 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
UP
, bo 1 czerwca tuż, tuż. Działamy coś 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Będę w Warszawie na dłużej od 1 czerwca jakoś i mogę spróbować temat trochę ruszyć, chociaż nie obiecuję na 100%
- rrosiak
- 6 gwiazdek
To Ty już całkiem się wyprowadziłaśbarbie pisze: Będę w Warszawie na dłużej

barbie pisze: mogę spróbować temat trochę ruszyć
W końcu jesteś doskonałym organiztorem

Liczymy na Ciebiebarbie pisze: chociaż nie obiecuję na 100%