OK, myślałem, że chodzi stricte o jądro, które bardzo złe nie jest.Konto usunięte pisze: Chodzi mi o zapowiedzi "co wprowadzimy" i to co z tego rzeczywiście wprowadzono plus czas opóźnienia - zupełnie jak przy W 1.0
1984
Re: 1984
Vibovit, wymien owe fajerwerki.
mam wrazenie, ze swoje zdanie opierasz nie na znajomosci tego systemu a na jakiejs obiegowej opinii i to w dodatku polskiej.
Ja sie na systemach nie znam.
Wiem jedynie ze kilka lat przejechanych na IMBach to pieklo w prowoaniu z macami. I powrot kilka miesiecy temu do maka to wielkie szczescie.
Dla zuytkownika, prosty w obsludze, logiczny, oczywisty, przyjazny system.
mam wrazenie, ze swoje zdanie opierasz nie na znajomosci tego systemu a na jakiejs obiegowej opinii i to w dodatku polskiej.
Wiem jedynie ze kilka lat przejechanych na IMBach to pieklo w prowoaniu z macami. I powrot kilka miesiecy temu do maka to wielkie szczescie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Powiedz sierotkom od maca, niech se do pracy kupia bluutoothowa kalwiature zewnetrza. I mysz bezprzewodowa. Razem poezja.citan pisze: Ale miało być o Macu. Strasznie podoba mi się klawiatura w MacBooku - ludziom obok ;) , którzy akurat MacBooków używają (wg ich "bo muszą", ale chyba ich ciągnie) nie podoba się w ogóle, ale oni się nie znają.
Na szczęście Vaio ma podobną. :-P
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
No i popatrz - zaczynałem od ZX-81, potem Amstrad, Commodore, a potem Pecety. No i mnie w pewnej chwili zmusili przez lat kilka do pracy na Macu.Arno pisze: Wiem jedynie ze kilka lat przejechanych na IMBach to pieklo w prowoaniu z macami. I powrot kilka miesiecy temu do maka to wielkie szczescie.
Powrót do Peceta to było wielkie szczęście...
Ale przyznaję - mac ma rispekta i ładne wzornictwo.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Pytanie z sali, całkiem serio, czy ktoś ma doświadczenie w zmienianiu MAC adresu karty sieciowej.Arno pisze: Powiedz sierotkom od maca, niech se do pracy kupia bluutoothowa kalwiature zewnetrza. I mysz bezprzewodowa. Razem poezja.
I się jeszcze sierotki pytają jak wyczyścić obudowę MacBooka z odcisków, bo im wszyscy macają te jabłuszka ciągle.

Arno, no, ja akurat na systemach trochę się znam.Arno pisze:Vibovit, wymien owe fajerwerki.

Opinię opieram na swojej wiedzy i tym co widziałem. Nie napisałem, że te fajerwerki to coś złego, bo naprawdę z zewnątrz wyglądają bardzo przyjemnie. Ładny wygląd pulpitu i takie inne rzeczy, robią wrażenie, ale to są dla mnie fajerwerki. Pod spodem siedzi zwykły OS.
Nie chodzi mi o spieranie się co jest lepsze, bo to zależy od przeznaczenia i podejścia. System makówkowy wygląda znacznie lepiej od VMS-a (na ten przykład), ale czy jest lepszy? Zależy do czego.
czarne jest piękne...
For anyone who has not noticed it ... you are now able to change the system's Ethernet card MAC adress without any third party software. Just do a:citan pisze:Pytanie z sali, całkiem serio, czy ktoś ma doświadczenie w zmienianiu MAC adresu karty sieciowej.Arno pisze: Powiedz sierotkom od maca, niech se do pracy kupia bluutoothowa kalwiature zewnetrza. I mysz bezprzewodowa. Razem poezja.
% sudo ifconfig en0 ether aa:bb:cc:dd:ee:ff
where en0 is the network interface (numbered from en0, en1, en2 ...) and aa:bb:cc:dd:ee:ff is the desired MAC address in hex notation.
Działa do restartu.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
No...Arno pisze: Powiedz sierotkom od maca, niech se do pracy kupia bluutoothowa kalwiature zewnetrza. I mysz bezprzewodowa. Razem poezja.
Za 550 netto to netbooka można prawie kupić...

Dolce far niente 

Śliczne!
Prosto - System Preferences -> Network -> Ethernet -> Advanced -> guzik Renew DHCP Lease
Prosto - System Preferences -> Network -> Ethernet -> Advanced -> guzik Renew DHCP Lease
To może prościej, w Terminalu:
najpierw:
sudo ipconfig set en0 BOOTP
następnie:
sudo ipconfig set en0 DHCP
i już.
najpierw:
sudo ipconfig set en0 BOOTP
następnie:
sudo ipconfig set en0 DHCP
i już.
Mac był zawsze bardzo prosty w obsłudze, bo w Windzie to trzeba kliknąć w ikonkę połączenia sieciowego i nacisnąć => Napraw.devlin pisze: Prosto - System Preferences -> Network -> Ethernet -> Advanced -> guzik Renew DHCP Lease

Poczekam, aż Windows dorobi się przycisku "Zrób coś", wtedy się przesiądę 

No nie tylko Apple. A było to tak... http://toastytech.com/guis/guitimeline.htmlKonto usunięte pisze:Gadanie. Gdyby Apple nie upowszechnił graficznego interfejsu użytkownika, to wklepywalibyście dzisiaj komendy DOS-promptem a forum wisiałoby na tekstowym BBSie.
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
vibowit, no właśnie. Dokładnie to napisałem
Jakby ktoś jeszcze nie umiał przeczytać,
to powtórzę:
Apple wziął z Xerox Parc rozwiązania GUI, dopracował je, rozwinął, i rzucił między masy. Wczesne GUI to były zabawki dla naukowców. Apple umasowił je. Łatwość obsługi i wynikające stąd możliwości spowodowały masowe kopiowanie rozwiązań przyjętych w Maku (które były rozwinięciem rozwiązań z Lisy) oraz liczne procesy. Jedną z firm kopiujących Apple'a był Microsoft. Zastosowanie tych rozwiązań w kolejnych wersjach Windowsa pozwoliło na stworzenie najlepszego graficznego środowiska operacyjnego na komputerach x86 do czasu wypuszczenia Mac OS X 10.4
Tak więc gdyby nie Apple to Windowsa by nie było...albo dużo później i pewnie inny.... tak więc nie mając w Macintoshu inspiracji (ani konkurencji) MS pewnie wypuszczałby właśnie jakiś MS-DOS 17 z limitowanym podglądem graficznym...

Jakby ktoś jeszcze nie umiał przeczytać,

Apple wziął z Xerox Parc rozwiązania GUI, dopracował je, rozwinął, i rzucił między masy. Wczesne GUI to były zabawki dla naukowców. Apple umasowił je. Łatwość obsługi i wynikające stąd możliwości spowodowały masowe kopiowanie rozwiązań przyjętych w Maku (które były rozwinięciem rozwiązań z Lisy) oraz liczne procesy. Jedną z firm kopiujących Apple'a był Microsoft. Zastosowanie tych rozwiązań w kolejnych wersjach Windowsa pozwoliło na stworzenie najlepszego graficznego środowiska operacyjnego na komputerach x86 do czasu wypuszczenia Mac OS X 10.4

Tak więc gdyby nie Apple to Windowsa by nie było...albo dużo później i pewnie inny.... tak więc nie mając w Macintoshu inspiracji (ani konkurencji) MS pewnie wypuszczałby właśnie jakiś MS-DOS 17 z limitowanym podglądem graficznym...
Być może by tak było, ale obawiam się, że jeżeli można zarzucać MS kopiowanie rozwiązań z Mac'a, to co do tego, że Apple zerżnęlo rozwiązania Xeroxa to wątpliwości nie ma.
A czy GUI trafiłoby pod strzechy bez pomocy Jobsa..?
Jakoś jestem pewien, że Jobs nie jest TYM JEDYNYM (choć żyjemy w Matriksie)
A czy GUI trafiłoby pod strzechy bez pomocy Jobsa..?
Jakoś jestem pewien, że Jobs nie jest TYM JEDYNYM (choć żyjemy w Matriksie)

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
gruby pisze: Malo wiesz.
Swoje wiem.
gruby pisze:
To tylko wtyczki. Fajerwerki. Ja mówię o środowisku operacyjnym - a to znaczy trochę więcej niż efekty

Na Windows też są takie efekty.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
To sobie poszukaj.
To jest rocznicowy wątek o Macintoshu a nie reklama efektów linuxowo-windowsowych.