Neostrada - kilka pytań przed zakupem
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Neostrada - kilka pytań przed zakupem
Chciałbym założyć w domu Neostradę. W chwili obecnej mam internet z Aster. Ichniejszy modem plus router Linksys WRT 54GL, coby internet bez kabli pięknie w całym mieszkaniu śmigał. Oczywiście nadal chciałbym mieć WIFI. Ważne też, aby można było równocześnie korzystać z internetu na kilku kompach.
I teraz pytanka:
1. Jaki wybrać modem?
2. Czy mój router można jeszcze wykorzystać?
3. A może wziąć od razu tego Liveboxa?
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... rod=604208
Tylko, czy warto za niego płacić po 10 zł przez 24 m-ce? Może lepiej kupić modem/router samemu?
Dzięki
I teraz pytanka:
1. Jaki wybrać modem?
2. Czy mój router można jeszcze wykorzystać?
3. A może wziąć od razu tego Liveboxa?
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... rod=604208
Tylko, czy warto za niego płacić po 10 zł przez 24 m-ce? Może lepiej kupić modem/router samemu?
Dzięki
Re: Neostrada - kilka pytań przed zakupem
Z ciekawości - dlaczego chcesz zamieniać Aster na Neo?
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Cena. Mamy sporą zniżkę (pracowniczą).devlin pisze: Z ciekawości - dlaczego chcesz zamieniać Aster na Neo?
1. Nie bierz liveboxa, no chyba że z TV to musisz.
2. Router możesz wykorzystać ale musisz dokupić modem adsl z RJ45.
2. Router możesz wykorzystać ale musisz dokupić modem adsl z RJ45.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Godlik, mam modem z routerem do neostrady, wala mi się po domu, bo neostrady nie zobaczę przez najbliższe 5 lat pewnie
Mogę Ci go oddać za pół kilo gwoździ
Podłączysz do niego swój router i będzie hulać.

No popatrz, mam tą samą zniżkę a wcale nie wydaje mi się sporaGodlik pisze: Mamy sporą zniżkę (pracowniczą).

No ale jak w branży to warto sprawdzić przebieg do centrali i jakość kabelka.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Ja kupiłam neostradę z najtańszym modemem, bo mnie wkurza ta opłata za Livebox, jakby abonament był niewystarczający
. Dokupiłam router firmy 3Com OfficeConnect, działa bez zarzutu. Na co dzień w domu 2 komputery, a jest możliwość podpięcia większej ilości. Moje oczekiwania spełnia w zupełności.
Dokładnie taki : http://www.3com.com/prod/pl_PL_EMEA/det ... WDR101A-75

Dokładnie taki : http://www.3com.com/prod/pl_PL_EMEA/det ... WDR101A-75
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Godlik, sprawdź czy Twoja centrala ma możliwości techniczne do podłączenia neostrady. Nam w ten sposób włączali ją przez pół roku i włączyć nie mogli
a neo + modem linksysa z routerem adsl i wifi (chyba WAG200) działa bez problemów i na pecetach i na japku :)

a neo + modem linksysa z routerem adsl i wifi (chyba WAG200) działa bez problemów i na pecetach i na japku :)
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.
Nieeeeeee! Żadna zniżka nie rekompensuje użerania się z TP!
Miałem neostradę przez 2 lata w Łomiankach (jedyna możliwość w miarę szybkiego internetu...
) i nawet działała dość bezawaryjnie (zwieszki się zdarzają co jakiś czas, albo brak sygnału) nawet ten cholerny Livebox nie chciał się psuć... (u moich rodziców jest już 3 i nadal są problemy).
Ale po pierwsze programowo nie znoszę kontaktów z tą złodziejską korporacją - a od czasu do czasu niestety zdarzało mi się do nich dzwonić jak coś się wysypało.
A po drugie stosunek ceny do jakości jest baaardzo zły...
Od pół roku mam UPC i jestem zachwycony - stabilność łącza, prędkość, bezawaryjność, komfort - MEGA!
Płacę mniej więcej tyle samo za 10Mb co za 2Mb w TP i nawet duża zniżka nie zmusiłaby mnie do zmiany... Będę płakał w dniu, w którym będę musiał znowu przejść na Neostradę...

Miałem neostradę przez 2 lata w Łomiankach (jedyna możliwość w miarę szybkiego internetu...

Ale po pierwsze programowo nie znoszę kontaktów z tą złodziejską korporacją - a od czasu do czasu niestety zdarzało mi się do nich dzwonić jak coś się wysypało.
A po drugie stosunek ceny do jakości jest baaardzo zły...

Od pół roku mam UPC i jestem zachwycony - stabilność łącza, prędkość, bezawaryjność, komfort - MEGA!

Płacę mniej więcej tyle samo za 10Mb co za 2Mb w TP i nawet duża zniżka nie zmusiłaby mnie do zmiany... Będę płakał w dniu, w którym będę musiał znowu przejść na Neostradę...

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Bardzo Ci polecam: Neostradę i Liveboxa jako modem.Godlik pisze:Chciałbym założyć w domu Neostradę.
(...) A może wziąć od razu tego Liveboxa?
Mam taki zestaw od bardzo dawna i cały czas super się sprawdza.
Łącze jest szybkie i zupełnie bezawaryjne.
Również Livebox jest bez zarzutu.
Pozwala bezprzewodowo łączyć się większej ilości urządzeń.
My często pracujemy w domu jednocześnie na trzech laptopach. Nie ma problemu.
Dodam jeszcze, że sygnał jest bardzo dobry w całym domu.
Również PlayStation3 zalogowałem bez problemu. W komplecie z PS3 dostałem około 6GB gier, ale do ściągnięcia z serwera Sony. Ściągnęły się bardzo szybko.
A pół roku temu kiedy przedłużyłem umowę z TP na kolejny rok dostałem w prezencie bardzo dobrą bezprzewodową klawiaturę i myszkę, firmy Microsoft.
Jestem bardzo zadowolony ze współpracy z TP.

gootek, Chyba zadzwonię do Ciesiołkiewicza aby Ci premię przyznał jakąś 

Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Też mam w domu neostradę. Działa od kilku lat bez jakichkolwiek problemów.gootek pisze: Bardzo Ci polecam: Neostradę i Liveboxa jako modem.
Nie rozumiem natomiast zachwytów nad Liveboxem. Może i działa bezproblemowo. Odrzucają mnie jednak gabaryty tego ustrojstwa i ten hologram TP.
Jak się pojawił, przetestowaliśmy 2, żaden z nich nie nadawał się do użytku - chyba, że ktoś lubił sobie go restartować co kilka h. Może w końcu dopracowali.So What! pisze: Nie rozumiem natomiast zachwytów nad Liveboxem.
Nie.citan pisze: Może w końcu dopracowali.

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Tak, ale można router położyć na boku, wtedy nie widać :)
http://wwojnar.com/
Można ręcznie wyłączyć diodę ale po twardym resecie należy ponowić operację.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Jedno powiem, może i ta Neostrada śmiga dobrze. Ale ile nas kosztowała współpraca z nimi, to ja dziękuję bardzo.
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
- Godlik
- 6 gwiazdek
Nie, nie będę miał TVinquiz pisze: 1. Nie bierz liveboxa, no chyba że z TV to musisz.
Oooo, dzięki. Będę pamiętał i jakby co, to się odezwę i ustalimy model gwoździKonto usunięte pisze: Godlik, mam modem z routerem do neostrady, wala mi się po domu, bo neostrady nie zobaczę przez najbliższe 5 lat pewnie Mogę Ci go oddać za pół kilo gwoździ Podłączysz do niego swój router i będzie hulać.
No ale zawsze coś. 6Mb w TP wychodzi nieco taniej niż 3/6Mb w Asterinquiz pisze: No popatrz, mam tą samą zniżkę a wcale nie wydaje mi się spora
No właśnie trochę obawiam się jakości. Bo w Aster też nie miałem żadnych problemów. Szybko i stabilnie - dosłownie kilka razy w ciągu trzech lat restartowałem modem/router.Bilex pisze: Od pół roku mam UPC i jestem zachwycony - stabilność łącza, prędkość, bezawaryjność, komfort - MEGA!
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi
Kiedyś opisywałem swoje przygody związane z podłączaniem neostrady. Filmy Bareji to pikuś. A wtedy nie wiedziałem jeszcze jak będzie wyglądało rozwiązywanie umowy z TP. Było nieźle, w końcu nawet "Kruk" się u mnie zjawił. Długo by opowiadać.vicu pisze:o doswiadczenia z TP S.A. zapytaj vibowita

czarne jest piękne...
devlin pisze: Z ciekawości - dlaczego chcesz zamieniać Aster na Neo?
Wiadomo

http://www.tvn24.pl/12690,1584644,0,1,a ... omosc.html
Podświetlanie przedniego panelu wyłącza się przyciskiem nr 5:So What! pisze:Odrzucają mnie jednak gabaryty tego ustrojstwa i ten hologram TP.
http://www.neostrada.pl/doc/livebox_ins ... alacji.pdf

A jeśli chodzi o gabaryty, to nie widzę problemu, bo Livebox mam schowany w szafce i w niczym mi nie przeszkadza.
Oczywiście ja sobie zdaję sprawę, że na rynku są dostepne teraz routery bezprzewodowe o lepsztch parametrach technicznych.
W końcu technika cały czas idzie do przodu.
Ale po co mam poprawiać dobre na lepsze?
Nie mam czasu ani potrzeby, żeby zajmować się takimi sprawami.