Temat zakazany - co mogę zrobić z S-turbo żeby było fajniej?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Temat zakazany - co mogę zrobić z S-turbo żeby było fajniej?

Post 6 lut 2009, o 08:49

A moglbys wyjasnic dzialanie odmy? Bo tak bardzo ogolnie, to ja wiem, ale chcialbym sie dowiedziec szczegolow - szczegolnie wlasnie w kontekscie oleju.

Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 6 lut 2009, o 09:21

Olleo pisze:A moglbys wyjasnic dzialanie odmy? Bo tak bardzo ogolnie, to ja wiem, ale chcialbym sie dowiedziec szczegolow - szczegolnie wlasnie w kontekscie oleju.
moje 3gr, może ktoś zdecyduje się lepiej wytłumaczyć:
niezależnie co to właściwie jest odma, w przestrzeni korbowodu i tam, gdzie pracują wałki rozrządu z różnych przyczyn może wzrosnąć ciśnienie, które upuszczane jest tą plątaniną rurek do dolotu. oczywiście przez zawory zwrotne. a do dolotu dlatego po to, żeby wszelkie zanieczyszczenia z tych upustów dopalić w silniku. kiedyś to szło do atmosfery po prostu.
olej (i co tam jeszcze w tych oparach jest) szkodzi czystości mieszanki i ponoć pogarsza efektywną liczbę oktanową - komputer musi kombinować z zapłonem bo występują stuki.
samochód gorzej jedzie również z powodu zapaprania wszystkiego w dolocie szczególnie intercoolera i przepustnicy (choć pewnie czegoś jeszcze, ale nie rozbierałem aż tyle)
ponoć też jest niefajnie jak się te zwrotne zaworki pozapychają.
jak się martwisz olejem w dolocie to zobacz stan tych rurek wewnątrz jak również kolektora ssącego przed turbo - tam też znajdziesz olej i nie powiedziane, że twoja turbina popuszcza.

wentylacja skrzyni korbowej:
http://en.wikipedia.org/wiki/PCV_valve

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lut 2009, o 10:16

No wlasnie tyle wiem o odmie. Chodzi mi o wieksza lub mniejsza ilosc oleju idaca z odmy. Kolega mi podpowiedzial, ze jak pierscienie sa juz zjechane, to cisnienie w skrzyni korbowej moze wzrastac i wiecej wtedy tego oleju do dolotu przez odme moze wedrowac.
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2009, o 14:43

raczej na podstawie obserwacji odmy pierścieni nie zdiagnozujesz a raczej to wróżenie z fusów będzie.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 6 lut 2009, o 14:44

Zamiast kmbinować z odmą zróbcie test na szczelność cylindra i kompresję.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lut 2009, o 14:50

Olleo, obawiał się czy mu turbina nie puszcza i dlatego do odmy doszliśmy. pewnie wyjdzie, że blok z nadzieniem do wymiany po prostu :mrgreen:
spoko żarty

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lut 2009, o 14:57

Nononono! I feel no pain! :mrgreen:

Bede u Marka pewnie niedlugo, to sprawdzimy o co kaman.

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lut 2009, o 14:58

Btw. Olej wymienialem jakies niecale 6kkm temu. Od tej pory wlalem niecaly litr. Duzo? Przy poprzedniem cyklu na 10kkm dolalem gdzies z pol litra, moze ciut wiecej.

ODPOWIEDZ