chłodnica skrzyni biegów svx

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ryba h6
0 gwiazdek
Auto: subaru svx
Polubił: 0
Polubione posty: 0

chłodnica skrzyni biegów svx

Post 10 lut 2009, o 19:33

Witam wszystkich, sprawiłem sobie svx-a naczytałem sie o problemach z automatyczną skrzynią biegów (przegrzewa się) i chciałbym założyc chłodnicę do skrzynki. Jesli ktoś wie gdzie takie coś można kupic byłbym wdzieczny za poradę. Pozdrawiam!!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: chłodnica skrzyni biegów svx

Post 10 lut 2009, o 23:39

Z tego co słyszałem, to i tak to nic nie daje (w sensie poprawienia żywotności) więc może warto się gdzieś najpierw upewnić, że taki wydatek ma sens?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ryba h6
0 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:01

ze strony subarusvx.com wynika że głownym problemem jest temperatura ... a chłodnica kosztuje koło 250 zł więc można zaryzykowac, montaż też nie jest problematyczny... Tylko gdzie takie coś kupic??? Może pasuje od innej fury?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:26

Nie mam żadnych osobistych doświadczeń z tą skrzynią, ale od osób które nieco z SVXami walczyły, słyszałem, że owszem, głównym problemem jest temperatura, ale założenie chłodnicy nie likwiduje problemu (chyba nawet ta chłodnica była zakładana seryjnie od któregoś rocznika), ale z całą pewnością też nie zaszkodzi.
ryba h6 pisze: a chłodnica kosztuje koło 250 zł
Podają ile kosztuje, a nie wiedzą gdzie kupić?

ryba h6
0 gwiazdek

Post 12 lut 2009, o 19:36

wyczytałem to w raportach awaryjności svx-ów, jakiemus goścoiwi sypnęła sie skrzynia i naprawił ja sobie za 4900 :) w tym założyli mu chłodnicę ale gośc ma tylko nick, nie zostawił meila ani namiarów żadnych... twierdził że koszt chłodnicy to 250 zł, to całkiem możliwe bo pewnie idzie podpasowac od innego automata a jaka patrzałem to te chłodnice nie są duże i tak kosztują w podróbie... Sposób montażu chłodnicy i wygląd takiej orginalnej jest na subarusvx.com jakby to kogoś interesowało, jest też opis jak przerobic to tałatajstwo na manuala... Moja skrzynka narazie chodzi bajka, ale chcę dowiedziec się jak to zrobic żeby się nie sypnęła bo chcę go zachowac w miarę oryginalnym stanie...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 lut 2009, o 19:45

Jedź do Firmy, która zajmuje sie naprawami chlodnic lub automatycznych skrzyn biegów.
Chłodnica automatu montowana jest najczęściej przed chlodnicą silnika na dole. Stary w 123 mial puszczony radiator w chlodnicy silnika, jeżeli mnie pamięć nie myli lub mnie myli i tam byla chłodnica oleju silnika... :oops:
Dolce far niente ;-)

ryba h6
0 gwiazdek

Post 12 lut 2009, o 23:43

no dokładnie na zdjęciach tak to wygląda jak mówisz, jest montowana przed chłodnicą, spróbuje podjechac do jakiegoś punktu naprawy chłodnic... może coś zdziałają.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2009, o 10:33

Ja bym raczej podjechał do szpeniów od AT - jak jesteś z Warszawy to polecam warsztat na Spokojnej (koło Powązek).

ODPOWIEDZ