Polityka cenowa SIP

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Polityka cenowa SIP

Post 29 sty 2009, o 11:37

gregski, no więc rozmawialem z leaserką i jak najbardziej leasing z zagranicy jest możliwy, aczkolwiek sugeruje zakup przez autobrokera (wtedy oni kupują od niego) lub samodzielnie za granicą u dealera i odsprzedanie im samochodu. Po prostu przy bezpośrednim zakupie w salonie formalności się ciągną bardzo długo (te wszystkie VATy i akcyzy).

Oprócz standardowych dokumentów finansowych i zaświadczeń z ZUS i US o niezaleganiu trzeba zrobić wycenę rzeczoznawcy Dekry za 415 zł.
gregski pisze: no wlasnie, jesli zakup w szwecji czy na litwie to co dalej z gwarancja?
SIP naprawde odmawia ?

Nie wiem tego na pewno, słyszalem tylko o tym. Nie jest chyba tak źle, bo np tu masz taką sytuację

http://www.auto-swiat.pl/interwencje,Su ... 00220.html

Z odpowiedzi SIP wynika, że
Odpowiedź Subaru,
Impreza Klienta jest wyposażona w instalację LPG, która nie wchodzi do specyfikacji fabrycznej. W takim przypadku gwarancja na zespół napędowy jest realizowana tylko przez kraj, w którym instalacja została założona. Eurogwarancja dotyczy pojazdów ze specyfikacją fabryczną - w tym przypadku warunek ten nie został spełniony. Wszystkie naprawy zespołu napędowego dla tego pojazdu nie są i nie będą zaakceptowane w ramach gwarancji przez Subaru Import Polska. Doradzamy Klientowi, by zgłosił się do jednego z autoryzowanych serwisów Subaru Deutschland, ponieważ niemiecki dystrybutor instaluje LPG na własną odpowiedzialność. Polscy dilerzy nie mają uprawnień do naprawy instalacji gazowych, ponieważ obecnie nie zezwalamy na ich montaż w samochodach wprowadzanych na rynek przez naszą sieć. Klienci decydujący się na założenie LPG muszą się liczyć z utratą gwarancji na auto. Subaru Import Polska udziela informacji na temat konsekwencji prywatnego importu aut Subaru do Polski. Ostrzegamy, że wszystkie samochody z USA (nawet nowe) nie mają gwarancji w Europie.
Joanna Madej
problemem była instalacja LPG, więc jeśli nie zakładasz gazu to powinni uznawać. Najlepiej się zapytać.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 29 sty 2009, o 11:47

Funky, thx za wyczerpujace info.

Teraz tylko gdyby ktos podrzucil sprawdzonych autobrokerow to pieknie by sie watek uzupelnil.. :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 29 sty 2009, o 11:49

Konto usunięte, lada chwila czeka mnie dośc kosztowna naprawa gwarancyjna więc przetestuję, auto z rynku .de.

gregski
6 gwiazdek

Post 29 sty 2009, o 12:00

Azrael, tak z ciekawosci co padlo i w czym?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 29 sty 2009, o 12:10

gregski, mam problem ze wspomaganiem kierownicy 2007, 2.0 RA, w drugim aucie STI 08 samopoziomowanie reflektorów. Także potestuję :)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 29 sty 2009, o 12:15

gregski, W połowie grudnia 2007 tutaj wysłałem zapytanie :arrow: http://www.eurobrokers.pl/zapytanie-ofertowe.html .
Auto odbieralismy w Katowicach po miesiącu ze wszystkimi dokumentami, ubezpieczeniem, gotowe do jazdy.
Eurobrokers załatwili leasing, wtedy z jedynym w Polsce bankiem (PKO), który decydował się leasingować auta kupione w europejskiej sieci dealerskiej poza Polską. Wszystkie kwoty (samochodu, zaliczek, ubezpieczenia, rat leasingu a nawet prowizji brokera :!: ) były znane od początku i zmieniły się nieznacznie z powodu zmiany kursu euro w ciągu tego miesiąca (czas od oferty do zapłaty - jakieś "drobne" i akurat na naszą korzyść).
Powiem tak: jeśli nie możesz kupić w SIP'ie z jakis powodów, to szkoda ... bo powinniśmy jednak kupować u rodzimych sprzedawców...ale skoro nie masz wyjścia (ja nie miałem), to polecam Ci tę firmę. My byliśmy baaaardzo zadowoleniu :thumb:

gregski
6 gwiazdek

Post 29 sty 2009, o 12:41

Azrael, koniecznie daj znac jak poszlo.. :thumb:

piotruś, oo superb, dzieki za sprawdzony namiar!

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz

Post 29 sty 2009, o 12:45

Konto usunięte pisze: (...) Litwa to akurat przypadek szczególny, bo tam jest wojna między dwoma dealerami (...)
z tego co wiem, nasz drugi (semi-oficjalny :mrgreen: ) diler Subaru (tj. filia jakichs Niemcow, patrz. :arrow: http://www.autoerdve.lt/index.php ) wycofuje sie ze sprzedazy nowych Subarakow... nie sledze cen nowych aut, ale cos jednym uchem slyszalem, ze ceny u oficlajnego dilera ( patrz. :arrow: http://www.subaru.lt ) ostatnio poszly w gore... moze z powodu wahan kursu walut (LTL/EUR - JPY), a moze wlasnie z powodu tego, ze konkurencji nei pozostalo... jednym slowem :whistle:
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

Gość
5 gwiazdek

Post 29 sty 2009, o 23:04

Konto usunięte pisze:Nie można powiedzieć, że SIP to samo zło.
Ależ ja tak nie twierdzę. Powiem nawet, że podobają mi się niektóre rozwiązania przez nich stosowane oraz konsekwencja i skuteczność w realizowaniu swojej strategii. Przy czym chciałbym rozróżnić: czasem coś mi się podoba lub wydaje ciekawe, jako osobie, która również zajmuje się biznesem (choć na dużo mniejszą skalę ;-) ), a jednocześnie to samo nie podoba mi się, jako ich klientowi...
to takie uczuciowe rozdwojenie... ;-)

Konto usunięte pisze:Ustalają warunki sprzedaży takie, jakie są dla nich korzystne i eliminują jakiekolwiek ryzyko. Sprzedają po kursie celnym pewnie dlatego, że nie kupują samochodów na zapas, tylko mniej więcej na zamówienie i dlatego nabywca płaci według kursu celnego z miesiąca sprzedaży, bo wtedy przyjeżdża samochód i SIP za niego płaci.
SIP po kursie celnym płaci jedynie opłaty graniczne, a to ułamek wartości samochodu.
Ale miałem na myśli jeszcze coś innego:
Kurs celny jest ustalany raz na miesiąc.
Przez ostatnie 5 lat złoty sie umacniał, więc gdyby dokładnie to obliczyć, to okazałoby się, że takie rozwiązanie było dla sprzedającego (SIP) finansowo korzystniejsze niż przeliczanie ceny po kursie w dniu sprzedaży.

Sytuacja jest jednak diametralnie inna od kilku miesięcy, gdy złoty gwałtownie słabnie. Obecnie stosowanie stałego kursu przez cału następny miesiąc stało się dla SIPu mniej opłacalne.
Nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się za chwilę, że przejdą jednak na sprzedaż po kursie dnia...
nie piszę tego złośliwie...
raczej im podpowiadam :razz:

gregski
6 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 22:39

gootek pisze: 1. Kupić Forestra z rocznika 2008 w Niemczech (lub na Litwie) teraz. Na pewno mają jeszcze auta na sprzedaż od ręki.

temat nadal aktualny...

Koledzy, jakie sa dodatkowe koszty przy kupnie nowego auta w Niemczech?
akcyza ile procent? co jeszcze?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 11 lut 2009, o 22:54

chyba różnica w VATcie (ale nie jestem pewien) albo cały VAT jeżeli kupisz "na eksport" + akcyza (ostatnio jakoś podnieśli dla większych silników :roll: ) + koszty przeglądu i jakieś inne duperele - ale głowy nie dam...

niewiele pomogłem... :oops:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 22:56

gregski,
tutaj to opisali tak, że już chyba lepiej nie można:
http://www.v10.pl/prawo/Sprowadzanie,sa ... a,200.html

PS
A tak z ciekawości: jaka to ma być wersja?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, o 23:01 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 22:58

tam pisze:Akcyza - jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 18,6% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia)
Teraz chyba jest z 7% więcej...

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:04

no właśnie podnieśli z 13,6% na 18,6%... :x

dlatego szukałbym obejścia... :cofee:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:06

w sensie? :?

gregski
6 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:11

gootek pisze: A tak z ciekawości: jaka to ma być wersja?

forester dyszel XS
choc namawiam go na benzyniaka, bo robi 25 k rocznie..

gregski
6 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:13

wydawalo mi sie, ze z autami nowymi i do pol roku jest inaczej ... :?:

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lut 2009, o 23:20

Jeśli chodzi o Subaru, to mimo superlatywów jakie słychać na temat diesla, wziąłbym zdecydowanie benzynę.

Tak na dzień dzisiejszy to szukałbym lekko używanego na rynku polskim, bo:
1. 18,6% akcyzy to zdzierstwo, którego nie popieram,
2. w tej chwili PLN jest jak na mój gust za słaby, żebym miał ściągac auto z zagranicy.

W związku z tym, że Forestera uznaję tylko z starej budzie, zastanowiłbym sie na przykład nad takim amerykańcem:
http://otomoto.pl/subaru-forester-jak-n ... 35728.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 lut 2009, o 09:21

gootek pisze: W związku z tym, że Forestera uznaję tylko z starej budzie, zastanowiłbym sie na przykład nad takim amerykańcem:
http://otomoto.pl/subaru-forester-jak-n ... 35728.html
Niestety :wall: nowy forek jest wygodniejszy; zwlaszcza dla podróżujących z tyllu. Nawet Legacy/OBK pobija w tej kwestii.
Nie wiem tylko, jak jest z glośnością szumów powietrza przy większych prędkościach. Starym do 130 da sie wytrzymać; poźniej... :-( .
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 12 lut 2009, o 09:39

FUX, szumy na drzwiach bez ramek? dziwne, w OBKu nie odczulem problemu do 200 kmh ...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 lut 2009, o 09:55

gregski pisze:FUX, szumy na drzwiach bez ramek? dziwne, w OBKu nie odczulem problemu do 200 kmh ...
Jechalem Legasem okolo 160 i ten problem nie występowal...
Forek ma aerodynamikę lodówki, stąd ten problem.
Accord w dyszlu był jeszcze cichszy, niż Legacy :cofee: .
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2009, o 11:51

FUX pisze: Niestety :wall: nowy forek jest wygodniejszy; zwlaszcza dla podróżujących z tyllu. Nawet Legacy/OBK pobija w tej kwestii.
Zgodzę się, że nowy jest wygodniejszy, choć akurat wygoda tylnej kanapy mnie interesuje w minimalnym stopniu.
Jednak na takiej zasadzie to mógłym zapytać: co mi po wygodzie fotela, skoro zewsząd dobiegają skrzypienia kiepsko spasowanych tanich plastików i inne irytujące dźwięki, o których mówią właściciele nowych Foresterów?

Jeśli chodzi o ramki w drzwiach, to nie sądzę, żeby o ich wprowadzeniu zdecydowały względy akustyczne.
Raczej sądzę, że sztywność nowego nadwozia jest za niska na bezramkowe szyby.

Oczywiście, mógłbym wymienić listę tego co mi się bardziej podoba w nowym.
Jednak lista tego co mi się bardziej podoba w starym jest dłuższa.

Stąd mój subiektywny pogląd, że wolę starego.
:->

gregski
6 gwiazdek

Post 16 lut 2009, o 15:24

a taka opcja?

http://www.allegro.pl/item548837340_for ... _nowy.html

nowy i w dodatku dostepny od zaraz w znanej cenie ... :?:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 lut 2009, o 15:48

gregski, no ale to amerykaniec przecież

Ossa
1 gwiazdka
Auto: OBK MY09 GT MY96

Post 16 lut 2009, o 16:14

Z Dieslem bym uważał , moje problemy opisałem w wątku o Bieszczackim Outbacku , po 20 K km i 5 ciu miesiącach jazdy wysypało się sprzęgło i właśnie czekam na info z SIP co z tym dalej zrobią , a stara Impreza ma już 150 K i nic jej nie jest ( Impreza GT ). Zastanowił bym się też nad zakupem za zachodnią granicą bo warunki gwarancji mogą być lepsze , przerobiłem to w przypadku autek z 1 gwiazdą gdzie gwarancja nie jest niczym ograniczana , jak się zepsuje to cię Przepraszają , co prawda musisz zapłacić za naprawę ale pieniądze bez dyskusji przelewają , jak musiałem wykonać naprawę gwarancyjną w polskim serwisie po 4 dniach miałem pieniądze na koncie .

ODPOWIEDZ