Clumsy pisze:Ehhh... dalej nic nie wiem
A co chciałbyś wiedzieć?
Bagażnik Outlander II ma katalogowo sporo większy od Forestera (771litrów i 450 litów).
Poza tym w Outlanderze opcjonalnie może być trzeci rząd siedzeń.
Jeśli chodzi o napęd to ten w Outlanderze działa nieco podobnie do tego w Foresterze w automatyczną skrzynią biegów.
Przy czym w Foresterze sprzęgło międzyosiowe znajduje się w obudowie skrzyni a w Outlanderze przy tylnym dyferencjale.
Forester z manualna skrzynią ma planetarny centralny mechanizn różnicowy - to zasadnicza różnica techniczna.
W Outlanderze manualnie wybierasz jeden z trzech trybów pracy napędu, a w Foresterze jest pełna automatyka w tym zakresie. W Foresterze jest zawsze jakiś napęd na cztery koła, w Outlanderze możesz jeździć na napędzie tylko na przód lub też na wszystkie koła.
Oba auta mają też podobne zaawansowane systemy kontroli trakcji.
Technicznie: oba auta są japońskie, produkowane przez konkurencyjne koncerny, podobny poziom technologiczny...
myślę, że porównywalna jakośc wykonania.
Silniki:
w Foresterze do wybru jest jeden diesel, benzyna i turbo-benzyna.
w Outlanderze sa dwa silniki diesla i jeden benzynowy
W obu autach najpopularniejsze sią 2.0D, są one porównywalne jeśli chodzi o osiągi i zużycie paliwa.
Naprawdę wydaje mi się, że to jest kwestia pooglądania, przejechania się, czyli sprawa gustu.
Dostępność: wydaje mi się, że jest jeszcze szansa aby kupić w salonie Outlandera 2.0D w dobrej cenie z roku 2008 (oczywiście rocznik tez 2008). Jeśli chodzi o Subaru, to podobno już nie mają w tej chwili Foresterów 2.0D. Czyli dostaniesz auto z rocznika 2009 ale też w cenie 2009.