Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 14 lut 2009, o 14:41

Gal pisze:
FUX pisze:
Gal pisze: W (niedalekiej) przyszłości, map w urządzeniach drogowych nie będzie w ogóle (IMHO).
A co?
Będą zasysane z sieci na bieżąco - to, co akurat jest potrzebne w danej chwili. Albo w ramach jakiegoś abonamentu, albo pay per use. To jest jedyny sposób by wyeliminować (a przynajmniej mocno ograniczyć) piractwo i jednocześnie wyeliminować pomniejszą konkurencję.
To tak za 3-7 lat można się w Polsce spodziewać...
Skoro dzisiaj uaktualnienie kosztuje kolo 450 CNE oraz np. GPMapa cos pod 200, to za kilka lat "sztywne lącze" w samochodzie musiałoby być na poziomie 10 pln miesięcznie. Dzisiaj taka ekstrawagancja to wydatek okolo 10X wyższy. Pomijam szybkość transferu na poziomie modemow sprzed kilku lat...
W przypadku uporania się z tym problemem , to wtedy taki system może być konkurencją i mieć rację bytu.
Jeżeli ograniczą w ten sposób piractwo, o którym piszesz, to wtedy ceny aktualizacji moglyby znacząco spaść, a więc system bardziej by sie upowszechnił.

Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 14 lut 2009, o 16:17

gregski pisze: rrosiak, na pewno nie mozesz tego zrobic legalnie. nie ma oficjalnej wersji na wince

Nie wiem jak jest aktualnie, ale kiedy za grubą kasę kupowałem parę lat temu pierwszy odbiornik GPS do palmtopa to w zestawie dostałem właśnie TomTom'a wraz licencją na Win CE. Sądzisz, że straciła swoją ważność :?:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 14 lut 2009, o 16:52

Gal pisze: Ponadto, z bezpośrednimi korektami map przez userów jest jeden problem; dowcipnisie...
Narysować "ślad" nieistniejącej drogi, zmienić jej "kierunkowość czy wprowadzić ją na schody do metra - nie problem, a po "automatycznej korekcie" ma ją natychmiast w swoich GPSach tysiące userów...
Czyż nie dlatego TomTom pozwala zredukować wprowadzane poprawek do "verified by TomTom only"? A przy takim ustawieniu, nie różni się to specjalnie od standardowego feedbacku - OK jest pewnie szybciej weryfikowane niż częstość kolejnych edycji mapy i tyle.

co ty.. zalatwia to ustawienie: poprawki (te same) od wielu userow, od kilku userow i wszystkie.
ja mam ten poziom przed najnizszym chili jesli kilku userow poprawi podobnie - to zalatwia temat. nigdy sie nie spotkalem "z dowcipem" :) choc jak sie uprzesz to oczywiscie mozesz go zrobic..

Gal pisze: Żeby nie być gołosłownym; potrzebowałem ostatnio map Mauritiusa i Reunion - zdobycie ich na Garmina zajęło mi pół godziny. Co w tym temacie oferuje TomTom...? 8-)

nie mam pojecia.. wrzucilem w googla i sa, ale co sa warte - nie wiem.. musial bym looknac w tomtom rutes ale mi net za wolno chodzi, mam lacze satelitarne z limitem danych :-(

natomiast tu widzisz pojawia sie temat urzadzenia uniwersalnego.. ja pisze o nawigacji drogowej stricte.. co z tego, ze mam na codzien mape mauritiusa skoro mapy mojej okolicy sa zle sklasyfikowane i nieaktualne, oraz nawigacja nie oferuje mi nic wiecej oprocz wskazania drogi..

oczywiscie idac w gory czy zeglujac bral bym ze soba tylko garmina..

FUX to po co od razu garmin.. najtansze urzadzenia za 300 pln to potafia..

korekty o ktorych cytowalem artykul na poczatku to przede wszystkim dokladne mapy ktore nie wprowadzaja urzadzenia w blad, nagle nie znajdujesz sie na przeciwleglym pasie czy drodze obok i urzadzenie nie rysuje Ci drogi gdzies indziej by wrocic na twoja prawdziwa droge.. bardzo czesty blad np automapy do wersji 5.0. oczywiscie mowie o jezdzie w miescie, a nie w polu gdzie masz jedna nitke trasy...

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 16:54

rrosiak, mapy na pewno.. teraz robia cos pod CE o nazwie navigator 7 ale to sprzedaja tylko z wybranymi operatorami GSM pod wybrane palmofony.

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 16:59

aha, co do ograniczenia piractwa to wydaje mi sie, ze kierunek obrany przez TT to wlasnie jedna z metod ... na piracie nie pojdzie Ci HD Traffic czy poprawki mapshare.. i to jest imho sprytna droga..

oczywiscie jedna z wielu, kazdy moze dostosowac system do potrzeb... mnie akurat ten przypasowal bardzo i dlatego o nim pisze, by caly thread nie bym tak mocno przeciagniety na strone garmina, bo naprawde sa inne rownie ciekawe rozwiazania ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 17:02

gregski pisze: najtansze urzadzenia za 300 pln to potafia..
Co potrafią?
Odebrać tak, jak się domyślam... ;-)
Ale znowu wracamy do punktu wyjścia, jak pisał Gal, że nie ma map pirackich...
Co wtedy? Trzeba podać pozycję, a to wiąże się z nadawaniem...
Może CB :-d .
;-)
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 17:18

FUX, potrafia nawigowac po wbudowanej mapie, maja POIe itp. to o czym pisales dwa posty wyzej..

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 15 lut 2009, o 02:40

FUX pisze: "sztywne lącze"
Nie będzie potrzebne żadne "sztywne łącze" - załatwi to sieć 3G.
Jest wiele możliwości - najprostsza to:
- wchodzisz do samochodu, podłączasz telefon do elektroniki samochodu, naciskasz przycisk "NAVI', telefon łączy się w 3G z serwerem,
- zadajesz cel podróży, odpowiednie obliczenia wykonuje serwer, na telefon wysyłana jest tylko trasa która pojawia się na wbudowanym ekranie na tle obrazu z kamery z przodu samochodu
- koniec pieśni
gregski pisze: wrzucilem w googla i sa, ale co sa warte - nie wiem..
Nie ma. Są tylko nawoływania poszukujących.
gregski!
Wisi mi jaką nawigację będzie ktoś używał. Ja używam Garmina, bo mam 400 garminowskich map na dysku, a tysiąc następnych mogę ściągnąć w pięć minut. A jak już nigdzie nie znajdę mapy której potrzebuję, to mogę ją sobie zrobić (bo potrzebne narzędzia są dostępne), a jak będę miał z tym problem, to wiem kto mi w tym pomoże.Dlatego jak mnie ktoś pyta "Jaki GPS kupić?" to niech liczy się z tym, że odpowiem "jakiego Garmina" bo inne urządzenia znam za słabo, by z czystym sumieniem je komuś polecać.
Obecnie jest wiele systemów które pozwalają dotrzeć z punku A do punktu B i Garmin absolutnie nie jest jedynym wyborem. Każde urządzenie ma swoje zalety i wady - od samochodowej nawigacji wbudowanej za 10'000 plus, do wynalazku z Biedronki za 300PLN, ale ja będę preferował Garmina. 8-)

I bardzo dobrze, że na tym forum jesteś Ty - zadowolony z TomToma, pojawił się Mocho z ciekawą alternatywą dla KNA, dobrze by było, gdyby ktoś znający się na Automapie dorzucił swoje trzy grosze, bo dzięki temu ludzie mają pełniejszy obraz rynku i lepiej mogą dobrać urządzenie/system do swoich potrzeb. Jak widać, można być zadowolonym z TomToma i kupować któreś z kolei urządzenie tej marki i można tak samo być zadowolonym z Garmina - to kwestia osobistych preferencji.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, o 12:58 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 10:09

Gal pisze: - wchodzisz do samochodu, podłączasz telefon do elektroniki samochodu, naciskasz przycisk "NAVI', telefon łączy się w 3G z serwerem,
- zadajesz cel podróży, odpowiednie obliczenia wykonuje serwer, na telefon wysyłana jest tylko trasa która pojawia się na wbudowanym ekranie na tle obrazu z kamery z przodu samochodu
- koniec pieśni
:-d To może być przyjemne...
Dolce far niente ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 15 lut 2009, o 13:15

FUX pisze:
Gal pisze: - wchodzisz do samochodu, podłączasz telefon do elektroniki samochodu, naciskasz przycisk "NAVI', telefon łączy się w 3G z serwerem,
- koniec pieśni
:-d To może być przyjemne...
i przy obecnych i przyszłych stawkach za mobile data kuriewnie drogie.

gregski
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 13:21

Gal pisze: - zadajesz cel podróży, odpowiednie obliczenia wykonuje serwer, na telefon wysyłana jest tylko trasa która pojawia się na wbudowanym ekranie na tle obrazu z kamery z przodu samochodu

blaupunkt to robi i wcale mi sie to nie podoba..
tak jak widok 3D z perspektywy helikoptera w AM ...
niski obrys budynkow podchodzi mi najbardziej (cos a'la fundament).

a wszystko inne juz jest, oprocz tego, ze wysylanie calej mapy danej trasy mija sie z celem bo jeszcze trwa za dlugo..
szczegolnie na peryferiach przy naglej zmianie trasy.. nadal ma sens posiadanie map na pokladzie urzadzenia.

w jakiej formie/za ile/czyj system zaimplementuja producenci aut to juz inna spiewka..
ale nie chcial bym wybierac okreslonej marki auta bo akurat ma dobry system nawigacji i ostrzegania o korkach dlatego pasuje mi idea platformy niezaleznej.
Gal pisze: Wisi mi jaką nawigację będzie ktoś używał. Ja używam Garmina, bo ...

Gal, o to cho ;-) Wlasnie zapodalem swoje 'bo ...' odnosnie tomtoma ;-)
Automapa to tez porzadny produkt, ale w jej przypadku duzo zalezy od urzadzenia na ktorym pracuje..
TT jest napisany na okreslony hardware co sprawia, ze dziala jak nalezy (z bardzo drobnymi wpadkami).. Garminy na wlasnych urzadzeniach pewnie tez.. a AM na dowolnych PPC nie zawsze..

Mocho
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.5XT
Polubione posty: 0

Post 15 lut 2009, o 13:32

Słuchajcie podobno jest coś takiego jak Garmin Mobile® XT. Poczytałem w różnych miejscach i uruchamia się to też na urządzeniach z WinCe na pokładzie. Podobno działa także GPMapa.
Ja też jestem za możliwością wyboru systemu nawigacyjnego. Dobrze mi było z TomTomem i rozumiem jak ktoś lubi np. Garmina.
Czego napewno nie można, to uruchomić na Garminie (PNA lub wbudowana) innej nawigacji niż City Navigator Europe lub GPMapa.

gregski
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 14:07

michal pisze: i przy obecnych i przyszłych stawkach za mobile data kuriewnie drogie.

w tomtomie to kosztuje 9,90 eur na miesiac..
w odniesieniu do ich zarobkow tak jak jakies 10-20 pln na miesiac..
i to nie tylko wspomniane info drogowe, pogoda itp ale i wyszukiwanie w google maps celu podrozy.
imho akceptowalne cenowo, a napweno niesamowicie funkcjonalne, szczegolnie dla mnie, gdy nie znam miasta za dobrze..

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 15 lut 2009, o 14:13

Ja mam i tak odpalonego iPlusa w komórce, więc w ogóle nie drogie coś takiego by było jakby leciało z komórki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 14:17

Azrael pisze:Ja mam i tak odpalonego iPlusa w komórce, więc w ogóle nie drogie coś takiego by było jakby leciało z komórki.
No to sobie wyjedź za granice z włączonym internetem w komorce... :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 14:27

FUX, he he

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 15 lut 2009, o 14:28

gregski pisze:
michal pisze: i przy obecnych i przyszłych stawkach za mobile data kuriewnie drogie.

w tomtomie to kosztuje 9,90 eur na miesiac..
w odniesieniu do ich zarobkow tak jak jakies 10-20 pln na miesiac..
i to nie tylko wspomniane info drogowe, pogoda itp ale i wyszukiwanie w google maps celu podrozy.
imho akceptowalne cenowo, a napweno niesamowicie funkcjonalne, szczegolnie dla mnie, gdy nie znam miasta za dobrze..
piszę o Polsce

gregski
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 15:03

Azrael pisze:Ja mam i tak odpalonego iPlusa w komórce, więc w ogóle nie drogie coś takiego by było jakby leciało z komórki.
prosze bardzo:

http://www.naviexpert.pl

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 15:55

gregski, wyglada niexle! zainstalowałem, ciekawe...

gregski
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 16:29

Azrael, musialo Ci umknac, Devcio podsylal juz sporo razy.. on na tym smiga i chwali.. to taki uproszczony odpowiednik rozwiazan tomtoma, calkiem zmyslny.

Gość
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 15 lut 2009, o 16:48

To mi się szczególnie podoba:

"Community Traffic - unikalna technologia została opracowana samodzielnie przez firmę NaviExpert. Polega ona na zbieraniu danych o ruchu drogowym bezpośrednio od użytkowników systemu. Telefony użytkowników systemu NaviExpert wysyłają co pewien czas do serwera systemu dane o czasach przejazdu poszczególnych odcinków dróg."

I gdy taki użytkownik zaliczy solidnego dzwona, to nie będzie niekończących się spelulacji, czy jechał przez miasto 150, czy może 250km/h... nie trzeba będzie powoływać biegłych...
Funkcjonariusze będzą mogli to sprawdzić szybko i bardzo dokładnie - dzięki technologii Community Traffic :!:

Dalsze rozwinięcie tej technologii NaviExpert nastąpi wtedy gdy nasz telefon będzie automatycznie informował inspekcję ruchu drogowego, gdzie i o ile przekroczyliśmy dozwoloną prędkość. Dzięki temu zbędny okaże się kosztowny system fotoradarów :!:
:cofee:

;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2009, o 17:32

gootek pisze: Dalsze rozwinięcie tej technologii NaviExpert nastąpi wtedy gdy nasz telefon będzie automatycznie informował inspekcję ruchu drogowego, gdzie i o ile przekroczyliśmy dozwoloną prędkość.
:mrgreen:
Będzie gorzej; stawiam na to, że do 2020 "czarna skrzynka" (w jakiejś formie), będzie obowiązkowym elementem wyposażenia nowego samochodu.
Trza czujnym być i kupić ostatnią sztukę pojazdu pozbawionego tej zbawiennej technologii.
A potem o niego dbać...

Mnie wystarczy do śmierci, ale Wy macie prze*****... :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2009, o 10:12

W przedstawionym przeze mnie przykładzie - niekoniecznie.
Kosztowne jest ściąganie map (wielkość). Jeżeli natomiast ściągane by były wyłącznie trasy, to wielkość takiego pliku wynosi kilka KB, a za "mapę" na ekranie robi obraz z kamery. Ma to oczywiście i wady (widok nocny, ograniczone możliwości "zoomowania" trasy itd.) , ale przesył danych jest minimalny. Prawdziwym problemem w upowszechnieniu nawigacji "online" są ciągle się zdarzające awarie sieci.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 lut 2009, o 10:20

Zawsze będzie też można wrócić do starego dobrego atlasu wytworzonego technologią Gutenberga. Kiedyś dawaliśmy sobie bardzo dobrze z nim radę. Ale kto pamięta te czasy ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 16 lut 2009, o 11:26

Konto usunięte, ja nie... ;-)

ODPOWIEDZ