Polityka cenowa SIP

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Re: Polityka cenowa SIP

Post 16 lut 2009, o 17:01

Konto usunięte pisze: gregski, no ale to amerykaniec przecież

und?
brak gwarancji, cos jeszcze? made in Japan czy made in USA?
na co uwazac?

gregski
6 gwiazdek

Post 16 lut 2009, o 17:05

Ossa, dzieki, wlasnie czytalem .. niezle.. :(

auto kupuje moj szwagier ktory jest fachowcem, ale w swojej branzy, dosc odleglej motoryzacji. co oznacza, ze potrzebe jest rozwiazanie proste i skuteczne.. w salonie dzis strach kupowac, bo euro juz prawie po 4,9 !!!
dlatego rozglada sie za czyms realnie stojacym na 4 kolach i ze znana cena..

Ossa
1 gwiazdka
Auto: OBK MY09 GT MY96
Polubione posty: 0

Post 16 lut 2009, o 17:33

Właśnie mam odpowiedz z Serwisu i SIP , naprawa ok 6000 zł nie będzie naprawą gwarancyjną bo sprzęgło jest częścią eksploatacyjną więc nawet po 1 km nie podlega gwarancji...........................Więc jak kupujesz Experyment Subaru z Dieslem to ponosisz konsekwencje swojej decyzji i płacisz za naprawy w okresie gwarancji . Sip i serwis uważają że sprzęgło jest spalone i tyle , z jakiej przyczyny to ich nie interesuje i tak to wygląda w przypadku Subaru kupionego w Polskim salonie , mają pewnie zapaść to muszą na częściach i serwisie odbić . Pomimo wielkiej sympatii dla marki jednego jestem pewien Ostatnie Subaru, chyba że starsze , które budowały dobre imię marki jak np GT , które pełni u mnie rolę zabawki a nie auta do codziennej eksploatacji czy rodzinnych wyjazdów.

gregski
6 gwiazdek

Post 16 lut 2009, o 17:35

Ossa, jakies jaja... wiadomo juz, ze to czesta usterka w dyszlu?

Ossa
1 gwiazdka

Post 16 lut 2009, o 17:56

Ciąg dalszy historii , dla dodania pikanterii ,wygląda tak że Subaru Assistance nie pokrywa kosztów w przypadku gdy serwis orzeknie że naprawa nie jest naprawą gwarancyjną a co za tym idzie właściciel Subaru z Subaru Assistance musi pokryć koszty samochodu zastępczego itd.......
Jednocześnie w książce gwarancyjnej w której zamieszczone są informacje i warunki Assistance nie ma o tym jakiejkolwiek informacji wręcz odwotnie jest to opisane w taki sposób jak by A. obejmowało wszystkie przypadki z wyłączenem : Rozładowania Akumulator , utraty zatrzaśnięcia
kluczyków , przebicia ogumienia , braku powietrza w kołach . ( str. 13 i 14 ksiązki gwarancyjnej ) .

Ossa
1 gwiazdka

Post 16 lut 2009, o 18:07

Myślę że będzie to usterka , która zacznie się pojawiać , a Subaru będzie łoić swoich klientów , a doświadczenia ze sprzęgłami do turbo diesli nie mają , śmiano się ze mnie że rekordziście padło po 700 km i też płacił a mnie dopiero po 22k . Parę aut już miałem w większości mocnych diesli i nigdy nie miałem zepsutego sprzęgła czy skrzyni . Cała ta sytuacja to jedne wielkie jaja , tylko nie śmieszne i śmierdzące .

Rozmowy z SIP nikomu nie życzę bo jest zwyczajnie upokarzająca , czujesz się jak sługa u stup Pana błagający o litość .

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 lut 2009, o 18:21

Rogal może nie wie, że takie zarządzenie wprowadził... :-(

A tak przy okazji z innego bieguna.

W Toyocie gwarancyjnej kalkomanie na progach, kołpaki, z których odpadał lakier, przednią szybę, na ktorej byly ślady przestrzeni, po ktorej poruszały sie wycieraczki, WYMIENIALI BEZ SZEMRANIA....
Wtedy nawet przeglądy co 15kkm można im wybaczyć. Szkoda, że przyzwoitego czterolapa nie mają... ;-(
;-)

Assistance nawet benzynę w ramach działania mogł przywieść w bance i kluczyki, gdyby "się zatrzasnęły" :oops:
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 16 lut 2009, o 18:31

Ossa pisze: Subaru Assistance nie pokrywa kosztów w przypadku gdy serwis orzeknie że naprawa nie jest naprawą gwarancyjną a co za tym idzie właściciel Subaru z Subaru Assistance musi pokryć koszty samochodu zastępczego itd.......

no to są niezłe jaja

ale
Ossa pisze: Sip i serwis uważają że sprzęgło jest spalone i tyle , z jakiej przyczyny to ich nie interesuje

i tak było dotychczas z poprzednimi modelami niedizlami i tak pewnie pozostanie :-/

a o zerojedynkowym sprzęgle w Subaru to już wiela napisano ( ja zmieniałem 1x , poprzeni właściciel 1x czyli na 115 tyś przebiegu 2 sprzęgła poooszły :-> )

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 lut 2009, o 18:31

FUX pisze: W Toyocie gwarancyjnej (...)
W Toyocie - nawet pogwarancyjnej - na serwis złego słowa nie dam powiedzieć 8-) Acz wszystko co dobre kiedyś się kończy, obawiam się, że i tu kryzys zmusi do strzyżenia klientów, i skończy się złoty wiek. :oops:
FUX pisze: Szkoda, że przyzwoitego czterolapa nie mają...
Mają. Landcruisera :-)
FUX pisze: Assistance nawet (...) kluczyki, gdyby "się zatrzasnęły"
W Suzuki to samo. Po japońsku. :cofee:

Ossa, wyrazy współczucia :-d

Bajdełej, przypadkiem oglądałem ostatnio ofertę VW - jako doradca kolegi. Za stówę z małym hakiem jest zupełnie fajny Tiguan z silnikiem 2.0 TFSI, 200 koni, niecałe 8 sekund do setki. Dla miłośników OBK - analogiczny Scout ze znakiem Skody. Porządne wyposażenie i montaż, i zdaje się, sprzęgła się nie palą...
Koniec świata - gdybym dziś miał kupować auto w salonie za te pieniądze, chyba wziąłbym Skodę. :-d
I w porównaniu do cen Subaru, jeszcze zostałoby mi kilkadziesiąt tysięcy na... Fabię dla dziecka ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 lut 2009, o 18:42

WiS pisze: Porządne wyposażenie i montaż, i zdaje się, sprzęgła się nie palą...

Naszemu klientowi ostatnio się w takiej skodzie rozpadło tak ze nie dojechał gdzie miał dojechać zdaje się.

Ossa
1 gwiazdka

Post 16 lut 2009, o 18:53

Za te pieniądze to i auto , które lubią Karki kupisz -- ci się na autkach znają i nie kupują dla idei ----- bo mnie idea posiadania subarek pozostała ---- jakości brak ---- przepraszam nie dotyczy GT MY 96 , bo mi się obrazi zepsuje i wtedy z buta bo zastępcze nie przysługuje .

A do gwarancji i assist. SIP powinien dopisać na końcu ( tak malutkim druczkiem przy gwiazdeczce ) że nie obowiązuje jeżeli tym samochodem jezdzisz i zobowiązanie do dostarczania na lawecie na koszt użytkownika na przeglądy co 12 mc , albo lepiej co miesiąc .

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 16 lut 2009, o 19:35

Ossa pisze:Pomimo wielkiej sympatii dla marki jednego jestem pewien Ostatnie Subaru
Szkoda że jak zwykle postawa naszego importera (jedynie importera), rzutuje wizerunek marki. Smutne.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 16 lut 2009, o 23:19

FUX pisze: Szkoda, że przyzwoitego czterolapa nie mają...
Oj błądzisz, synu... :cofee:
Obrazek

:evilgrin:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

gregski
6 gwiazdek

Post 17 lut 2009, o 00:04

Bilex, 80tka, yesss!!!

Gość
5 gwiazdek

Post 17 lut 2009, o 01:03

Gregski,
za niewiele ponad 100k PLN można kupić dobry samochód, w europejskiej specyfikacji, na gwarancji...
http://allegro.pl/show_item.php?item=555450890
:cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 lut 2009, o 09:14

gootek pisze:Gregski,
za niewiele ponad 100k PLN można kupić dobry samochód, w europejskiej specyfikacji, na gwarancji...
http://allegro.pl/show_item.php?item=555450890
:cofee:
Ja, naturlich!
Netto price... ;-)
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 17 lut 2009, o 11:24

gootek, ty kawiorze, znasz budzet ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 17 lut 2009, o 13:27

Zaraz, zaraz...
A czy przypadkiem nie zmieniły się znowu zasady odliczania VATu od samochodów ciężarowych?
Prawdę mówiąc nie jestem dokładnie zorientowany, ale coś tam słyszałem... :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 lut 2009, o 03:08

...STI08 TOP za 270 tys zl? Impreza 2D za 117 tys? :o

reszte posta wyciachalem. skleroze mam. dokladnie to samo napisalem wczesniej. ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 08:50

Bilex, auto ktore pokazales to jest istotnie zdaje sie najlepsza terenowka na swiecie - nie licze Pinzgauera. Moze G sie liczy tez. No i da sie tym jezdzic. Jeden znajomy mial z benzynowym silnikiem. No i choc bardzo zamozny nie wytrzymal spalania i wymienil na diesla. Ta benzyna od roku w komisie i ani jednego pytania o cene.
Ale jest tez ta mniejsza Toyota. Landrcuiser. Jest tez Mistu Pajero.
Ciekawe ile one pala.
Musze przyznac, ze tegoroczna zima likwiduje pomysly kupowania auta na jedna os. No i wtedy powstaje dylemat:
1. C 320cdi
2. 320xd
3.A4 2.0d, 2.0tfusi
4. XC70
5.V70
6 159 2.4
Czy moze mala terenowka, GLK, Q5, X3, XC60
Te terenowki maja zalate taka, ze jednak siedzi sie wyzej, widac lepiej, kola wieksze, dziury nie bola.
Sa tez pomysly dziwne, ale synalek w koncu sie odzieci, czyli VW Caravelle Diesel Synchro.

Slowem, wybor jest duzy. Gorszy jest w nizszych strefach cenowych. Ale szczescie w nieszczesciu jest takie, ze firma odsunela mi troche wymiane samochodu, wiec moze sie kursy poprawia.
BO Z ASO mam swoje tez, z SIPem znaczy sie. Wymiana stukajacych amorkow z tylu. WYmieniac co 25k? To kpina. I SIP nie raczy wmieniac, bo ci ktorzy upalaja wymieniaja co 10kilo ( tak uslyszalem). A ja jakos sobie nie wyobarzam klocic sie z pacanami w sadzie.
Ale uwaga amortyzatory - to jest 12 groszy do kazdego kilometra.
No i niszowy pomysl na koncu - Defender. Zdecydowanie na 4 lapy. Wygoda taka sama jak w STI i co najwazniejsze - Nie spowoduje utraty prawa jazdy po zamontowaniu przez panstwo ludowe kamer. Co mnie jedynie martwi, to to ze na autostradzie to to nie pojedzie 140.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 10:32

Arno, moje 3gr.

widze, ze nie celujesz w duze auta wiec ja jeszcze raz: q5 2.0 tfsi dsg

co do caravelle to chyba pomyliles z Multivanem.
i tu to sie zowie 4motion bo syncro bylo w t4, ale rewelacji nie ma. w t4 wysypywal sie most w syncro. ja nie wiem czym ty teraz smiegasz, ale to naprawde sa cudownie funkcjonalne, doskonale, swietne od wyjazdow na weekendy i spania w nich ... kioski ruchu.. to naprawde nie jezdzi..

defenderera porownywal bym z zukiem moze..

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 lut 2009, o 10:42

gregski pisze: ja nie wiem czym ty teraz smiegasz
STi

gregski
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 10:46

So What! pisze: STi

w pierwszym zakrecie dachowanie.. :lol:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 10:57

No wlasnie.
Ale UWAGA, przyszedl mi do glowy pewien pomysl w kwestii amortyzatorow i sprzegiel w dieslu.
Ogladala moja zona telewizje a tam mowia, ze osoby majace kredyty w CHF zalozyly grupe i wspolnie beda wystepowac do bankow o zmiany, poprawki i refundacje.
Gdyby tak wszyscy wlasciciele Subaru z dieslem, majacy klopoty ze sprzeglem sie zebrali, to wtedy np adwokat mialby juz sens.
W jednosci sila. Przypominam faszstowskie faszyny.
Sie koledzy zastanowcie.
Trzeba tylko z kropki sciagnac wszystkch z tymi klopotami, dac ogloszenie do gazety, nakrecic cala sprawe medialnie i dziekuje.
STI chyba jest za malo, zeby sie to udalo.
Ale gdyby byli chetni to ja sie dolacze do walki z tymi krakusami.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gość
5 gwiazdek

Post 24 lut 2009, o 11:00

Arno pisze: Ale jest tez ta mniejsza Toyota. Landrcuiser. Jest tez Mistu Pajero.
Ciekawe ile one pala.
Jeśli chodzi Pajero, to są do dyspozycji dwa silniki:
- benzyna 3.8 (248KM) - pali 16-20 l/100km
- diesel 3.2 (w tym roku podnieśli moc z 170KM na 200KM) - mój 170KM pali 11-12 l/100km, ale podobno nowa 200-konna wersja jest tak zmodyfikowana, że pali o litr mniej. Wierze w to.

Auto rewelacyjne.

Wprawdzie części do Pajero i serwis w Mitsubishi Polska są droższe niż w SIP, ale w moim Pajero po 80 tys. km nie działo się absolutnie nic. Nawet nie spaliła się żadna żarówka. Tylko przeglądy - oleje, filtry. Obecnie okresy przeglądowe w Mitsbishi (też w Pajero) wynoszą 20.000 km.

Gdybym dzisiaj miał zmieniać auto, to wybrałbym to samo.
Oczywiście, gdyby budget nadal pozwolił.
;-)

ODPOWIEDZ