W tej śmieciarce są przegródki, naprawdę.tom669 pisze: tak, a potem opróżniają je do jednej śmieciarki![]()
![]()
Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
"Zyski "mafii węglowej" i równocześnie straty Skarbu Państwa za ostatnie kilkanaście lat działalności oceniono w 2006 roku na 50 mld złotych."FUX pisze:To jest promil w obrotach...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mafia_węglowa
50 miliardów to promil z całkowitych zysków?
Czy zyski jakie czerpią pośrednicy w handlu ropą i paliwami ropopochodnymi (mam na myśli firmy zarejestrowane w rajach podatkowych), oraz zwyczajni przestępcy np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Afera_paliwowa_2002 , to też zaledwie promile, w stosunku do zysków Państwa?
Mnie się jednak wydaje, że na polskich "monopolach" sporo osób naprawdę nieźle zarabia, oprócz formalnego właściciela tych monopoli, czyli Państwa.

jakiś inteligentny system selekcjidevlin pisze: W tej śmieciarce są przegródki, naprawdę.

z tyłu dziura taka duża pan z napisem "sita"podpycha kolejno trzy pojemniki z taką samą zawartością(tylko napisami się różnią-papier, plastik, szkło)i siup do środka

Ach, no to super.
Normalnie zbiera to taka ciężarówka, która ma przegródki. Nie do wiary, po prostu.
Normalnie zbiera to taka ciężarówka, która ma przegródki. Nie do wiary, po prostu.
http://wwojnar.com/
wymóg był unijny to postawili pojemniki, żeby kar nie płacić 

tom669 pisze: wymóg był unijny to postawili pojemniki,
Kiedyś czytałem o tym. Fakt, że pojemniki są wymagane jakimiś przepisami i też fakt, że w śmieciarce nie ma przegródek (widzę z okna). Podobno kiedyś stosowano osobne śmieciarki do każdego pojemnika, co było bardzo kosztowne, a jak się okazało i tak nic nie dawało - bo naród nasz i tak wrzucał co się dało, gdzie się dało - i trzeba było śmieci jeszcze raz sortować. Zatem sortowanie zostało, a kilka śmieciarek zamieniono na jedną.
W mojej okolicy jedna śmieciarka opróżnia pojemniki selektywnie. Jednego plastiki, drugiego szklo, następnego makulaturę.
Dolce far niente 

Zapewne co kraj, to obyczaj. A może - co samorząd...
Tutaj na szczęście to samo... jak już przyjedzie.FUX pisze: W mojej okolicy jedna śmieciarka opróżnia pojemniki selektywnie. Jednego plastiki, drugiego szklo, następnego makulaturę.
rzeczywiście(albo leżcie)ludzie, zwłaszcza starsi, wrzucają wszystko jak leci, do pierwszego z brzegu pojemnika, ale co się dziwić, jak te pojemniki takie same są
(różnią się naklejką z napisem, która zwykle jest z tyłu
)
jakby różniły się kształtem i kolorem, to może część ludzi by zwracała na to uwagę

jakby różniły się kształtem i kolorem, to może część ludzi by zwracała na to uwagę

Energia - energia jest mechanizmem kontroli. I dlatego zielone organizacje chociaz doskonale wiedza, ze atom jest czysty jak lza, sa przeciwne budowaniu atomowek, bo bylaby zbyt tania energia elektryczna.
A chodzi im o zmniejszenie populacji. Jak juz gdzies cytowalem lub pisalem - widzi im sie jakies 250 milionow ludzi na ziemi.
Jak najproscierj wyeliminowac ludnosc? A zabrac im zrodlo ciepla, napedzu wiertarek, Xrayow, lodowek, samochodw, samolotow, komputerow. Same sie ludzie wykoncza bez proszenia wtedy.
Szajba, a one te glupie hamerykany w to wszystko wierza.
Zal dupe sciska. Ale ja na szczescie stary, tylko dzieci w wnukow zal. jakos prawnukow nie, nie wiem dlaczego/.
A chodzi im o zmniejszenie populacji. Jak juz gdzies cytowalem lub pisalem - widzi im sie jakies 250 milionow ludzi na ziemi.
Jak najproscierj wyeliminowac ludnosc? A zabrac im zrodlo ciepla, napedzu wiertarek, Xrayow, lodowek, samochodw, samolotow, komputerow. Same sie ludzie wykoncza bez proszenia wtedy.
Szajba, a one te glupie hamerykany w to wszystko wierza.
Zal dupe sciska. Ale ja na szczescie stary, tylko dzieci w wnukow zal. jakos prawnukow nie, nie wiem dlaczego/.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
http://wiadomosci.onet.pl/1927759,28350 ... osceu.html
No i juz wszystko jasne - globalnemu ociepleniu nic nie zaprzeczy... to tylko anomalia... :)
BIADA NAM! BIADA! :)
No i juz wszystko jasne - globalnemu ociepleniu nic nie zaprzeczy... to tylko anomalia... :)
BIADA NAM! BIADA! :)
Jacek "AMI" Rudowski
Swietne. Zwroccie uwage na kometarze. Wszystkie anty.
Chyba sie cos zmienia powoli. Tylko nie wszedzie sa staruszkowie mowiacy w TV ze to wszystko humbug.
W Ameryce Obama zaraz ich wszystkich zalatwi przepisami. Oj bedzie sie dzialo. wlaszcza ze ich jeszcze raz zasypalo tej zimy.
Chyba sie cos zmienia powoli. Tylko nie wszedzie sa staruszkowie mowiacy w TV ze to wszystko humbug.
W Ameryce Obama zaraz ich wszystkich zalatwi przepisami. Oj bedzie sie dzialo. wlaszcza ze ich jeszcze raz zasypalo tej zimy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Autoklub.pl pisze: Kontrolują emisję CO2
HiQ MSA British Touring Car Championship jako pierwsza seria w światowym motorsporcie, będzie przeprowadzać stałe kontrole emisji dwutlenku węgla celem obniżenia jej w porównaniu do seryjnych samochodów. Media zaproszono na prezentację programu do ośrodka testowego Land Rovera w Solihull. Specjalnie dla samochodów S2000 ścigających się w BTCC, przygotowano tam stanowisko do pomiaru emisji CO2.
Program w pełni aprobuje Energy Efficient Motorsport (EEMS), inicjatywa sponsorowana przez brytyjski rząd, zmierzająca do postawienia wydajności energetycznej jako centralnego zadania we współczesnym motorsporcie. Wsparcie dla programu zapewniła również firma Horiba Instruments Ltd, największy europejski producent urządzeń do pomiaru emisji spalin.
Przed pierwszym wyścigiem w Brands Hatch (5 kwietnia), samochody BTCC przeszły już kontrolę na stanowisku pomiarowym Land Rovera. Testy wykazały, że teamy BTCC i tunerzy silników spełnili nowy limit emisji CO2 bez znacznego obniżenia mocy. Kontrolowane są BMW 320si, Chevrolet Lacetti, Ford Focus ST, Honda Civic, SEAT Leon i Vauxhall Vectra, a także ich seryjne odpowiedniki.
- To, czego podjęliśmy się w 2009, stanowi pionierską działalność w motorsporcie na światową skalę - powiedział dyrektor BTCC, Alan Gow. - Mogliśmy pójść łatwiejszą drogą, po prostu narzucając używanie biopaliwa lub stosując mniej wyrafinowane technicznie środki. Jednak BTCC chce znacznej redukcji emisji CO2 i dlatego wybraliśmy tę drogę - kierując się do źródła tej emisji, czyli do silnika.
W naszym sporcie pełno jest niezwykle zdolnych, bardzo utalentowanych inżynierów - i ta inicjatywa stanowi wspaniały pokaz ich możliwości zmierzenia się z takimi problemami. Moim zdaniem, to znacznie skuteczniejsza demonstracja naszego zaangażowania wobec producentów samochodów, organizacji ekologicznych, sponsorów, rządu, zmotoryzowanych oraz milionów kibiców BTCC, niż w przypadku, gdybyśmy podjęli mniej wymagające środki.
Oczywiście to dopiero początek długoterminowej strategii BTCC i mamy nadzieję, że w przyszłości uda nam się doprowadzić poziom emisji wyścigowych samochodów poniżej poziomu emisji ich seryjnych odpowiedników.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
ky, najbardziej ekologiczne będą zawody w pchaniu samochodu, ale jak wystawimy Pudziana to może będą szanse na jakąś przyzwoitą lokatę.ky pisze:![]()
![]()
![]()
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
No nie, bo ten samochód ma spory footprint z okazji samej produkcji. Bloki skalne lepsze. Taki menhir to całkiem ekologiczna rzecz (a przy okazji może znów da się rozkręcić jakąś bańkę na menhirach? ;))
r.
r.
Obawiam sie, ze przepychanie ciezarow to wysilek powodujacy takze zuzycie tlenu i wieksza emisje co2.
Nie jestem pewien, czy nawet ulozenie w grobie i czekanie na rozklad jest ekologiczne.
Jakis metan albo cos sie przy tym nie uwalnia?
Nie jestem pewien, czy nawet ulozenie w grobie i czekanie na rozklad jest ekologiczne.
Jakis metan albo cos sie przy tym nie uwalnia?
Jacek "AMI" Rudowski
Urokliwy film, z którego jasno wynika, że bycie ekologicznym jest groźne dla zdrowia i życia
Link: http://www.youtube.com/watch?v=lIDpCT1tOqE

Link: http://www.youtube.com/watch?v=lIDpCT1tOqE
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
najpiękniejsza chyba była bańka tulipanowaky pisze: No nie, bo ten samochód ma spory footprint z okazji samej produkcji. Bloki skalne lepsze. Taki menhir to całkiem ekologiczna rzecz (a przy okazji może znów da się rozkręcić jakąś bańkę na menhirach? ;))

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Wiem, pisałem :) Ale nie była pierwsza. Wg Goscinnego, pierwsza była bańka menhirowa (Obelix & Co.) ;)
r.
r.
http://wiadomosci.onet.pl/1939257,12,item.html
to moge juz spokojnie olac katalizator? ;)
A powazniej - oczywiscie wywrotowcow trzeba pojmac i postawic przed sadem za propagowanie klamstwa klimatycznego :)
A powazniej - oczywiscie wywrotowcow trzeba pojmac i postawic przed sadem za propagowanie klamstwa klimatycznego :)
Jacek "AMI" Rudowski
I jeszcze jedno:
http://www.rp.pl/artykul/9129,279563_Mi ... obrze.html
i ojej - czyzby jednak media stopniowo sie odwracaly od "ekologow"?
Oczywiscie ciekawe tez jest, na ile wplyw na to ma wszechobecny w mediach kryzys i czy tak samo by sie odwracaly w czasie "dobrobytu",
kiedy to "ekologia" staje sie takze elementem fanaberii i mody...
http://www.rp.pl/artykul/9129,279563_Mi ... obrze.html
i ojej - czyzby jednak media stopniowo sie odwracaly od "ekologow"?
Oczywiscie ciekawe tez jest, na ile wplyw na to ma wszechobecny w mediach kryzys i czy tak samo by sie odwracaly w czasie "dobrobytu",
kiedy to "ekologia" staje sie takze elementem fanaberii i mody...
Jacek "AMI" Rudowski
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
To mi się najbardziej podoba: "Część naukowców uważa, że trend globalnego ocieplenia został zahamowany lub nawet uległ odwróceniu."AMI pisze:http://wiadomosci.onet.pl/1939257,12,item.html

A jeszcze taka sobie mysl znaleziona na pregierzu ;)
Ostatnio usłyszałem że "Niewygodna prawda" powinna naprawdę mieć tytuł │
"Wygodna nieprawda". Podoba mi się
Ostatnio usłyszałem że "Niewygodna prawda" powinna naprawdę mieć tytuł │
"Wygodna nieprawda". Podoba mi się

Jacek "AMI" Rudowski
Niewątpliwie to jest zasługa tychże naukowcówSo What! pisze: To mi się najbardziej podoba: "Część naukowców uważa, że trend globalnego ocieplenia został zahamowany lub nawet uległ odwróceniu."![]()

r.