Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

hnery
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0D 09MY
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 5 mar 2009, o 13:02

Galu,
Już-już chciałem kupować model 765, bo dowiedziałem się, że właśnie wyszło najnowsze uaktualnienie mapy GP, kiedy krakowski sprzedawca pokazał mi najnowszy model 865. Oto 48 stronicowy opis tego modelu, bardzo zachwalanego w USA http://www.gpsmagazine.com/2009/01/garm ... review.php

Ten sam portal ma także nader dokładną recenzję i równie długi opis modelu 765 http://www.gpsmagazine.com/2008/11/garm ... review.php

Wygląda na to, że rozpoznawanie głosu w modelu 865 zabrało systemowi nieco (ale nie dużo) mocy obliczeniowej i dlatego model 865 nie ma możłiwości 3D budynków, a i odświeżanie ekranu jest podobno nieco wolniejsze. Z drugiej strony model 865 ma dwa glośniki, możliwość wkładania zapasowej baterii, a także lepszy ekran "dotykowy" (touch screen). Głosowe porozumiewanie sie z modelem 865 (oczywiście po angielsku, różnych komend jest 30-40) jest całkiem sprawne, chociaż nie wiadomo, jak 865 da sobie radę w hałasie ulicznym.

Myślę, że w tej sytuacji najprościej jest kupić 765 (około 1300 zł z GPmapą), bo 865 GP kosztuje aż 2050 zł. Krępuję się już prosić Gala o kolejny komentarz :roll:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 5 mar 2009, o 13:09

suuuper, ze co raz wiecej producentow robi uchwyty clipon z portem w ktory nie trzeba wpinac kabla..
imho to bardzo praktyczna inowacja.

Obrazek

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 5 mar 2009, o 14:30

Co za różnica :?: , kabel jak wisiał , tak wisi :idea:

gregski
6 gwiazdek

Post 5 mar 2009, o 15:04

Piter 35, nie podlaczasz 10 razy dziennie kabla do urzadzenia..

wklikniecie i koniec. w przypadku mojego poprzedniego tomtoma ze zlaczem mini usb to trwalo czasem kilkanascie sekund zanim trafilem w gniazdo, tak ktos sprytnie zaprojektowal polaczenie..
a jak smigasz po miescie i czesto odpinasz urzqadzenie to zaczyna miec znaczenie.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 5 mar 2009, o 16:58

gregski ma rację - to jest naprawdę bardzo wygodne rozwiązanie (lub inaczej - podpinanie zasilania bezpośrednio do GPSa jest maksymalnie upierdliwe).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 6 mar 2009, o 11:00

gregski pisze: suuuper, ze co raz wiecej producentow robi uchwyty clipon z portem w ktory nie trzeba wpinac kabla..
imho to bardzo praktyczna inowacja.
Ale to chyba nie zależy od uchwytu tylko od urządzenia i uchytu jeśli dobrze rozumiem. A rozumiem tak: do uchwytu wpinasz kabel i to sobie wisi na stałe. Nawigacje zaś wpinasz i wypinasz w uchwyt. Tylko musisz mieć taką nawigację, która ma odpowiednie złącze dla odpowiedniego gniazda-portu uchwytu, bo przecież nie ma uniwersalnych złączy prądowych w nawigacjach (?). Dobrze rozumiem ?
pozdrawiam
Grzegorz

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 mar 2009, o 11:04

Grzegorz pisze: Ale to chyba nie zależy od uchwytu tylko od urządzenia i uchytu jeśli dobrze rozumiem. A rozumiem tak: do uchwytu wpinasz kabel i to sobie wisi na stałe. Nawigacje zaś wpinasz i wypinasz w uchwyt. Tylko musisz mieć taką nawigację, która ma odpowiednie złącze dla odpowiedniego gniazda-portu uchwytu, bo przecież nie ma uniwersalnych złączy prądowych w nawigacjach (?). Dobrze rozumiem ?
To jest kompletny zestaw. Kupujesz nawigację z uchwytem. Wszystko zależy więc od tego, jak ten zestaw został zaprojektowany.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 12:42

A ile taki bajer kosztuje :?:

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 12:50

Piter 35, masz ceny dla Garmina podane kilka postow temu..
a tomtom na razie robi to tylko w najwyzszych modelach GO 740 Live i GO 940 LIve ktre nie sa dostepne na polskim rynku (od ok 320 €) ale z czasem to sie stanie standardem mam nadzieje w kazdym samochodowym navi..

Link: http://www.youtube.com/watch?v=suQSBGzxYxk

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 13:01

gregski pisze: a tomtom na razie robi to tylko w najwyzszych modelach GO 740 Live i GO 940 LIve ktre nie sa dostepne na polskim rynku (od ok 320 €) ale z czasem to sie stanie standardem mam nadzieje w kazdym samochodowym navi..
E stary za tyle to ja wolę z tobą pochlać przez jakiś czas :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 13:09

Piter 35 pisze: E stary za tyle to ja wolę z tobą pochlać przez jakiś czas :mrgreen:
A jak się zgubicie, to co?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 13:18

So What! pisze: A jak się zgubicie, to co?
Zaprosimy na imprezę Gala i On nam nie da zaginąć , to spec od GPS-ów :!: :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 13:39

So What!, sie smiejesz.. mnie sie zdazylo juz kilka razy zgubic, szczegolnie w Amsterdamie to czesty przypadek :giggle: ostatnio namierzalem w google maps w telefonie gdzie jestem i kwo wadis :lol: nawet sprawnie to dziala, biorac pod uwage, ze oblicza pozycje z odleglosci do nadajnikow, a nie po gpsie...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 13:44

gregski pisze: So What!, sie smiejesz.. mnie sie zdazylo juz kilka razy zgubic (...) ostatnio namierzalem w google maps w telefonie gdzie jestem i kwo wadis :lol:
Nikt już nie zwiedza z planem miasta w ręku :?
gregski pisze: mnie sie zdazylo juz kilka razy zgubic, szczegolnie w Amsterdamie to czesty przypadek :giggle:
Zależy w jakiej dzielnicy, a w szczególności jaki kolor miały latarnie ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 14:47

So What! pisze: Nikt już nie zwiedza z planem miasta w ręku

w Amsterdamie sie co innego trzyma w reku i wtedy tracisz orientacje w terenie jak pieron.. ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 6 mar 2009, o 14:51

gregski pisze: w Amsterdamie sie co innego trzyma w reku i wtedy tracisz orientacje w terenie jak pieron.. ;-)

zwłaszcza kiedy nie Twoja ręka trzyma coś Twojego... :cofee:

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 14:59

Konto usunięte, zadnych podtekstow seksualnych.. naprawde :giggle:

oj widze, ze trzeba bedzie wycieczke forumowa zorganizowac... ;)
sprzedaja tam nawet koszulki z napisem: Wo ist mein Fahrrad :)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 15:09

gregski pisze: Konto usunięte, zadnych podtekstow seksualnych.. naprawde :giggle:

Nie no, spoko. Kiedyś byłem w Amsterdamie akurat podczas jakiejś parady wolności. I tak mi się skojarzyło :razz:

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 15:14

Konto usunięte, moze na urodzinach krolowej? 30.04 ?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 15:18

gregski, możliwe, że to było jakoś na przełomie kwietnia/maja. W każdym razie wszędzie pływały barki z gejami, lesbijkami, mężczyznami w kobiecych ciuszkach i kobietami, które kiedyś były mężczyznami. Byłem z kolegą na jakimś szkoleniu, wszędzie chodziliśmy razem i nie odcinaliśmy się za bardzo od otoczenia ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 15:23

Konto usunięte, spokojnie, wiekszoc jest heteroseksualna, co ty taki homofob? :mrgreen:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 6 mar 2009, o 15:26

gregski, czy ja dobrze widzę - na tym filmiku pokazują również podstawkę, która mocuje się do "nie całkiem" gładkich powierzchni?
Nie wiesz gdzie taklie cos można kupić?

gregski
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 15:37

piotruś, stol musi byc gladki.
co do mocowania do np deski rozdzielczej, to w kazdym media markt sa takie plaskie plytki okragle na klej, ktore przyklejacz do deski i do tego przysysasz uchwyt. ja tak mam u siebie, bo nie lubie sie schylac do szyby by np odebrac telefon przez zestaw glosnomowiacy w nawigacji.

np taki:

http://www.hama.pl/portal/articleId*138451/action*2563

Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 mar 2009, o 15:52

gregski pisze:Konto usunięte, spokojnie, wiekszoc jest heteroseksualna, co ty taki homofob? :mrgreen:
Ależ gdzieżby tam. Podobało mi się :-) Tylko się dziwowałem, jak to Kargul, który zobaczył murzyna po raz pierwszy :-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 6 mar 2009, o 16:15

gregski, no właśnie też tak kombinowałem, żeby się tak nie wychylać do tej szyby... A gdzie masz to w OBK przyklejone, jak to wygląda, gdy zdejmujesz Navi?
W Forku to bym chyba musiał to na ten schowek nakleic, ciekawe czy by się "nie ryrało" razem z klapką schowka ...
Dzięki za podpowiedź, muszę jutro poszukać...
PZDR

ODPOWIEDZ